Ätbara bär i fjällen (5 bär du kan äta)

Det finns gott om bär i fjällen både välkända bär men också mindre kända bär. Bär i fjällen kan du plocka från juli och ända fram till slutet på september.

Vi går igenom vad det är för bär du kan hitta i just fjällen och när det är säsong att plocka dom. Men också vilka bär du ska undvika att plocka.

Ätbara bär som finns i fjällen är hjortron, blåbär, lingon, hallon, smultron, kråkbär, ripbär, mjölon och odonbär.

1. Hjortron

hjortron fjällen

Hjortron är det populäraste bäret att plocka i fjällen och kallas för ”skogens guld” eller för ”Norrlands guld”. Det är i norra Sverige och i fjällen du har störst chans att hitta hjortron.

Du kan hitta hjortron på myrar men också uppe på fjället där marken är fuktig eller blöt. Hjortron växer på marken och påminner lite om hallon i utseendet men är gul/orangea när de är mogna. Röda hjortron är inte mogna.

På hjortron kan du göra hjortronsylt, hjortronlikör och hjortron marmelad. De går att äta färska också men vi tycker de är godast att tillaga.

Då kan du plocka hjortron

Hjortron säsongen börjar i mitten på juli och pågår fram till mitten av augusti. Mängden hjortron varierar från säsong till säsong beroende på hur vädret har varit.

Tips! Du kan plocka omogna hjortron som är röda och låta dom mogna i rumstemperatur när du kommer hem.

2. Blåbär

blåbär fjällen

Ett annat populärt och gott bär det finns gott om i fjällen är blåbär. Blåbären växer i princip överallt speciellt i skogen men du kan även hitta de uppe på fjället.

Du känner igen blåbären på att de blå/svarta och runda. Går ett blåbär sönder i handen kommer du bli röd/lila. Storleken på blåbären kan variera vissa bär är stora och andra lite mindre.

På blåbär kan du göra blåbärssylt, blåbärssaft, blåbärs gelé, blåbärspaj eller äta färska över gröt, pannkakor och yoghurt.

Då kan du plocka blåbär

I fjällen mognar blåbären i slutet på juli eller början på augusti beroende på hur varmt det har varit. Blåbären mognar oftast i olika omgångar och kan plockas under några veckor.

3. Lingon

lingon fjällen

Lingon finns det gott om i fjällen, där det finns skog finns också lingonris och lingon. De växer på samma ställen som blåbär. Lingon är ett bär som innehåller mycket fibrer.

Du känner igen lingon på den klar röda färgen, de är mindre och lite hårdare än vad blåbär är. Ett färskt lingon är syrligt och inte alls sött.

Det vanligast att göra med lingon är lingonsylt och rårörda lingon. Men du kan även göra lingonsaft, använda lingon i bröd och bakverk och du kan också göra sötsura lingonremmar om du vill.

Då kan du plocka lingon

Lingon kan du börja plocka i början av september och ända fram till oktober. Lingon är ett bär som mognar lite senare än blåbär.

4. Hallon

hallon i fjällen

Du kan faktiskt hitta vilda hallonbuskar i fjällen. Lättast att hitta hallon är på hyggen men de växer även i väggrenar, branter och i snår.

Hallon är ett rosa/rött bär som är mellanstora. De är söt/syrliga och är goda att äta färska. De växer på buskar och är lätta att plocka men det finns taggar på hallonbuskar som rivs.

På hallon kan du göra det mesta som sylt, marmelad, saft, paj, torka, göra smoothie på och ha i bakverk.

Då kan du plocka hallon

De första hallonen mognar i mitten på juli. I fjällen mognar de några veckor senare. Exakt när de mognar varierar lite på hur vädret har varit.

5. Smultron

smultron

Att hitta smultron i fjällen är ovanligt, men du kan hitta dom längs med väggrenar och hyggen om du har tur. Smultron är små bär som liknar en liten jordgubbe.

Smultron växer på en bladig buske längs med marken och är lätta att plocka. Lyft på bladen så kommer du upptäcka flera smultron som gömmer sig. De är godast att äta färska utan att tillagas.

Du kan plocka bladen och blomman från smultronet och torka till te. Men tar du blomman blir det ju inget bär sen.

Då kan du plocka smultron

I slutet på juli till augusti är smultron mogna och kan plockas.

6. Kråkbär

kråkbär fjällen

Det finns gott om kråkbär i fjällen. Kråkbär kan du hitta uppe på kalfjället men också i torr skog bland mossa. Tyvärr lämna många kråkbären då de tror att de inte går att äta.

Kråkbär påminner lite om blåbär i utseende med den blåsvarta fägen och de växer också på samma ställen som blåbär och är lätta att förväxla.

Att äta kråkbär färska är inte så gott, men när du tillagat bären till sylt eller saft är de riktigt goda. Kråkbär innehåller mycket fibrer och mer C-vitamin än vad lingon gör.

Då kan du plocka kråkbär

Säsongen för kråkbär är lång och du kan börja plocka dom i juli ända fram tills den första snön kommer.

7. Ripbär

Ripbär växer främst på fjällhedar och på kalfjäll, de växer från små buskar på marken. De är inget farligt bär utan ätbart men det är inte många som plockar dessa bär. Kanske för att de är smaklösa.

Det är främst fåglar som äter ripbär och sprider bären vidare.

Du känner igen ripbär på den mörkröda färgen, påminner lite om lingon fast växer under andra blad medans lingon växer från ris buskar. På ripbär kan du göra saft eller bärmos.

Då kan du plocka ripbär

Ripbär kan du plocka i slutet på augusti till slutet av september.

8. Mjölon

mjölon bär fjällen

Mjölon är ett annat bär du kan hitta i fjällen som påminner om lingon till utseende, de har samma klara röda färg men med lite annorlunda form. Även bladen påminner om lingonris. De kan vara lätta att förväxla.

Smaken på mjölon är smaklös och mjölig så det är inte ett så spännande bär smakmässigt som ett lingon.

Förr torkade man bladen från mjölon och använde som te för att lindra urinvägsinfektioner. OBS! Det är inget vi rekommenderar och det finns inga forskningar på att det funkar.

Då kan du plocka mjölon

Mjöljon går att plocka från början av augusti till slutet av oktober.

9. Odonbär

Odonbär är ett bär som kan förväxlas med blåbär då de växer på samma platser. Du kan hitta de på fjället, i skogen och på mossa. Odonbär innehåller mycket antioxidanter.

Det som du kan skilja odonbär från blåbär är att odonriset växer lite högre än blåbärsriset. Bären är också lite större än blåbär. När du plockar ett odonbär bli du heller inte blåröd om fingrarna.

På odon kan du göra bland annat likkör, sylt, gelé, saft och vin. Du kan också koka te på de unga bladen från odonbäret, bladen ger en söt smak. Du kan också äta dom färska. OBS! Ät endast bär som ser friska och fräscha ut.

Då kan du plocka odonbär

Odonbär kan du plocka från juli till september.

Bär du inte ska äta i fjällen

Det finns också bär i fjällen du ska undvika att äta som du kan bli dålig och sjuk av. Ett bär ger oftast inga symtom men äter du en större mängd eller dessa bär under en längre tid kan du få symtom som magont, diarré, illamående, kräkningar, ryckningar och ökad puls.

Ät inte dessa bär i fjällen:

 • Ormbär
 • Ekorrbär
 • Röd trollduva

Sammanfattning – Ätbara bär i fjällen

 • Hjortron
 • Blåbär
 • Lingon
 • Hallon
 • Smultron
 • Kråkbär
 • Ripbär
 • Mjölon
 • Odonbär

Lämna en kommentar