Skidåkning nära Stockholm – 5 bästa skidanläggningarna

Vi älskar att åka skidor och efter flera år med veckovisa skidresor tänkte vi tipsa om var du hittar bäst skidåkning nära Stockholm, eller de skidorter vi tycker är bäst i närheten av Stockholm. Vi kommer att ranka skidanläggningarna efter helheten, så både på backar, snökvalitet och storlek.

Den absolut bästa skidåkningen hittar du 2 timmar från Stockholm, hos Romme Alpin. De senaste åren har vi åkt där nästan varje vecka på vintersäsongen och de har alltid bra snö tack vare deras enorma snökanonsystem. Dessutom är det många och varierande backar och alltid bra pistat.

Det finns även andra bra skidorter i närheten av Stockholm och de vi rekommenderar utöver Romme är Kungsberget, Järvsö, Säfsen och Bjursås. Vi har skrivit om alla i det här blogginlägget nedanför.

Innehåller reklam genom annonslänkar till Outnorth

PlaceringSkidanläggningAvstånd från Sthlm
1Romme Alpin2,5h
2Kungsberget2h
3Järvsö3,5h
4Säfsen3,15h
5Bjursås3h

1. Romme Alpin

bäst skidåkning nära stockholm

Ok, den bästa skidåkningen i närheten av Stockholm hittar du i Romme Alpin utanför Borlänge enligt oss. De har långa skidbackar, de är alltid välpistade och snön känns alltid bra.

Kanske kan det bero på deras 700 snökanoner? Sen vet vi inte om vi alltid har tur men det känns som att vädret ofta är bra här.

För att vara så nära Stockholm erbjuder Romme skidåkning i toppklass, vi kan ärligt säga att vi tycker skidåkningen här är bättre än många ställen högre upp som i Sälen etc. Totalt har Romme Alpin 33 nedfarter och 13 liftar och en helt ok funpark.

Antingen packar du med en matsäck för din skiddag eller så bokar du en eller ett par nätter på ski lodgen. Romme fungerar både för heldagar eller en helg.

Hur långt är det till Romme Alpin från Stockholm?

Romme ligger 2,5 timmar från Stockholm med bil. Du kan även ta bussar från Södertälje och Stockholm central till Romme.

Fakta om Romme

 • 275m fallhöjd
 • 33 nedfarter
 • 13 liftar
 • Längsta nedfart 2750m

Missa inte den stora REAN på skidkläder och skidutrustning hos Outnorth!

2. Kungsberget

skidorter nära stockholm

Den andra skidanläggningen på vår lista över skidorter nära Stockholm är Kungsbergeti Järbo utanför Gävle. Kungsberget är perfekt för en dagstur eller en helgvistelse om du bor i Stockholm och helt klart värt att åka till.

Med sina 22 pister och 12 liftar är det en helt ok storlek på anläggningen även om det är lite mindre än Romme. Däremot har Kungsberget ett betydligt större utbud av boenden vilket vi gillar eftersom det även finns stugor och lägenheter att bo i.

Det finns saker att göra för barnen här, du har en snowpark och dessutom en airbag att träna hopp och volter i. Ett bra ställe för en helg med de små, där de även kan gå i skidskola.

Hur långt är det till Kungsberget från Stockholm?

Kungsberget ligger drygt 2 timmar från Stockholm med bil.

Fakta om Kungsberget

 • 200m fallhöjd
 • 22 nedfarter
 • 12 liftar
 • Längsta nedfart 1700m

Missa inte att ta med en termos med varm choklad eller kaffe när du åker skidor. Läs mer i vårat blogginlägg om hur du hittar en bra termos.

3. Järvsö

åka skidor nära stockholm

Järvsö som ligger längs Sveriges östkust ligger lite högre upp än de andra anläggningarna, men även om avståndet från Stockholm till Järvsö är nästan 35 mil så går det fort eftersom det är snabb motorväg.

Dessutom är Järvsö en av hyfsat få skidorter med tågförbindelse vilket gör att du kan resa hit väldigt bekvämt.

Järvsö bjuder på en väldigt fin natur och stressfri anläggning där liftköerna ofta är kortare. Tyvärr har de inte de snabbaste och modernaste liftarna så det kompenserar lite för tiden man sparar in på att slippa köa.

Däremot har Järvsö en grym afterski och väldigt bra boenden och det är det som verkligen gör det värt att åka hit från Stockholm. Med tanke på avståndet kan det vara värt att övernatta en dag eller två.

Hur långt är det till Järvsö från Stockholm?

Det tar drygt 3,5h att åka till Järvsö med bil från stockholm.

Fakta om Järvsö

 • 200m fallhöjd
 • 20 nedfarter
 • 8 liftar
 • Längsta nedfart 2000m

4. Säfsen

skidåkning nära sthlm

Säfsen som intar fjärdeplatsen över skiområden nära Stockholm är inte den största anläggningen men desto finare placering i naturen har den. Här har du 18 skidbackar och dessutom 115km längdskidspår att njuta av.

Säfsen passar perfekt för de mindre barnen och nybörjare då det är mestadels gröna och blå pister som är lite enklare och flackare, den längst backen är 1500m lång.

Det är även ett bra alternativ om du ska åka skidor som gravid, då det kan vara skönt med lite mindre folk och lägre fart i backen.

Hur långt är det till Säfsen från Stockholm?

Det tar drygt 3h 15min att åka med bil från Stockholm till Säfsen.

Fakta om Säfsen

 • 180m fallhöjd
 • 18 nedfarter
 • 7 liftar
 • Längsta nedfart 2160m

Glöm inte att förbereda dig inför vintern med bra skidkläder och utrustning. Läs våra inlägg om den bästa skidjackan, bra skidhandskar och bästa skidstrumpan.

5. Bjursås

skidor sthlm

Den sista skidorten på listan som hittar knappt 3 timmar från Stockholm är Bjursås. Bjursås ligger mellan Falun och Rättvik, anläggningen nås lättast via E4:an norrut.

Bjursås bjuder på 21 nedfarter och 10 liftar. Du har inte den högsta fallhöjden här eller de längsta backarna men däremot har du tillgång till 2 snowparks och 60km längdskidåkning utöver den alpina skidåkningen.

Hur långt är det till Bjursås från Stockholm?

Det tar drygt knappt 3h att åka från Stockholm till Bjursås med bil.

Fakta om Bjursås

 • 200m fallhöjd
 • 20 nedfarter
 • 10 liftar
 • Längsta nedfart 1300m
romme alpin

Barnvänliga skidorter nära Stockholm

Alla de skidanläggningarna vi har nämnt här ovanför passar bra om du söker barnvänlig skidåkning i närheten av Stockholm. Däremot kan det vara bra att veta att t.ex. Romme har väldigt mycket gäster under helger och lov.

Även om det är bra barnbackar i Romme så kan det kanske vara ett smart alternativ att ta ett lugnare ställe om du ska åka med barn under hektiska perioder, speciellt om de är nybörjare.

Säfsen passar perfekt för nybörjare och kanske är det vad stället passar bäst för då det är ganska flackt på vissa partier.

Övriga skidorter nära Stockholm

Branäs

Branäs brukar nämnas när man letar skidåkning på hyffsat avstånd från Stockholm även om det är drygt 40 mil dit och tar över 5 timmar att åka med bilen.

Sunne

37 mil från Stockholm hittar vi skidorten Sunne. Det är inte nära och tar nästan 4 timmar att ta sig dit men det är ändå närmre än att åka till fjällen.

Skidbackar i Stockholm

Flottsbro

Flottsbro utanför Huddinge är den skidbacken i Sthlm med högst fallhöjd på 103m, har 3 liftar och 5 nedfarter. Dessutom finns det pulkabacke och barnskidområde..

Väsjöbacken

Väsjöbacken ligger i Sollentuna och har en fallhöjd på 82m samt snowpark.

Ekebyhovsbacken

Ekebyhovsbacken ligger på Ekerö precis utanför Stockholm.

Hammarbybacken

Hammarbybacken ligger precis på gränsen mellan Stockholm och nacka vid Hammarby Sjöstad.

Läs mer: Sveriges längsta skidbacke

Lämna en kommentar