Bästa vattenfiltret 2023 – 4 bra vattenrenare för vandringen

Ska du på en vandring vill du packa ryggsäcken lätt och med det nödvändigaste. Att släpa med sig vatten som både är tungt och tar mycket plats vill man helst slippa.

Därför är det bra att ha med sig lite vatten att börja med och ett vattenfilter som du kan använda under fjällvandringen, för att kunna fylla på med vatten från olika vattenkällor.

Ett vattenfilter ska filtrera bort bland annat bakterier, mikroplaster och kemikalier som kan finnas i sjöar, bäckar, åar och andra vattenkällor. Vattenfilter ska också vara lätta och smidigt att ha med sig på vandringen, det finns vattenfilter i olika modeller.

Innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth, Beredd och Outdoorexperten


Katadyn BeFree Flaska med Filter

▪️ Bästa vattenfiltret för vandring
▪️ Går att vika ihop för att ta mindre plats
▪️ Enkel att använda
MSR TrailShot Pocket-Sized Water Filter

▪️ Bästa vattenfiltret som tar minst plats
▪️ Får plats i fickan
▪️ Lätt att rengöra


Katadyn Hiker Pro

▪️ Bästa vattenfilter för fjällvandringen
▪️ Tar bort dålig smak
▪️ Räcker till 1-3 personer

LifeStraw Universal Kit

▪️ Bästa vattenfiltret för egen vattenflaska
▪️ Passar de flesta flaskor
▪️ Tillverkat i återvunnet material

Bästa vattenfiltret i testet är Katadyn BeFree Flaska Med Filter, den är smidig att ha med på vandringen eller på utomlands resan.

Du kan enkelt vika ner den i din ryggsäck då den är tillverkad i ett hydrapack soft material, är väldigt lätt att dricka ur och den klarar av att filtrera grumligt vatten. Det är också våran personliga favorit av vattenfilter.


Ska du cykla mtb eller ut på en trailrun men inte vill ha en tung flaska med vatten att dra runt på? Då ska du kika närmare på MSR TrailShot Pocket-Sized Water Filter.

Den får plats i din ficka och du kan dricka vatten direkt från sjön eller bäcken du tar dig förbi. Du stoppar bara ner slangen i vattnet och dricker ur den som ett sugrör, super smidigt!


Är ni en mindre grupp som ska iväg på fjällvandring så är Katadyn Hiker Pro vattenfiltret ni ska spana in. Med den kan du enkelt filtrera vatten i stor mängd och fylla på era vattenflaskor eller för att använda vid matlagning och hygien.

Det vi tycker är bra med Katadyns produkter är att de tar bort dålig smak och lukt som kan finnas i vissa vattendrag.


Bästa vattenfiltret – 4 bra vattenfilter som gör vattnet rent

Det är ofta vi tar med oss för mycket eller för lite vatten när vi ska ut och vandra, cykla eller göra någon annan aktivitet.

Att ha ett vattenfilter med sig gör att du inte behöver fundera över om vattnet kommer att räcka eller känna att du släpar med dig för mycket vatten.

Vi har hamnat där flera gånger att vi tagit med oss alldeles för lite vatten och det är aldrig kul när man tagit sista skvätten ur vattenflaskan. Men sen vi skaffade våra flaskor med vattenfilter så har vi inte behövt oroa oss för det.

Det finns olika modeller på vattenfilter så det viktigaste är att du tänker efter när du har tänkt använda ett vattenfilter.


1. Katadyn Befree Flaska Filter – Bästa vattenfiltret för vandring

bra vattenfilter för vandring
 • Livslängd Filter: 1000 liter vatten
 • Vikt: 65 g

Katadyn BeFree är en vattenflaska med vattenfilter i som du enkelt kan packa ner i vandringsryggsäcken. Eftersom den är tillverkad i hydrapack soft material kan du vika ihop flaskan så den tar lite plats.

Katadyn BeFree kan förutom att filtrera bort bakterier även rengöra grumligt vatten, rengör du grumligt vatten ofta så blir livslängden på filtret kortare.

Vad vi gillar:

Det här är våran personliga favorit just för att man kan vika ihop den och det bara är att fylla i flaskan med vatten och dricka. Det är ett bra flöde i flaskan och absolut inte tungt att dricka från.

Vi har faktiskt inte hittat några nackdelar förutom att själva filtret inte räcker jättelänge, flaskan är trots allt ganska liten.

Katadyn Befree vann 2017/2018 första pris i ISPO awards i kategorin outdoortillbehör.

Det här vattenfiltret passar dig som:

Vill ha en vattenflaska med ett reningsfilter i som du kan ta med dig överallt på vandringen eller på resan där vattnet kanske inte är drickbart i kranarna.

Fördelar

+ Enkel att använda

+ Lätt och smidig

+ Tar lite plats i väskan

Nackdelar

Livslängden är inte så lång på filtret då det är en mindre flaska


2. MSR TrailShot Pocket-Sized Water Filter – Bästa vattenfiltret som tar minst plats

msr trailshot pocket
 • Livslängd Filter: 2000 liter vatten
 • Vikt: 140 g

MSR TrailShot Pocket-Sized är ett super smidigt sugrör/slang som du enkelt får plats med i fickan. Perfekt om du är ute och tränar men inte vill släpa runt på en vattenflaska.

Det går utmärkt att lägga ner slangen i en vattenkälla och dricka direkt ur t.ex. en sjö eller bäck. Du kan också använda den för att fylla på med rent vatten i större behållare om ni är flera som ska dricka.

Nackdelen med det här filtret är att det tar lite tid att rena en större mängd vatten vilket kan vara bra att veta om.

Det här vattenfiltret passar dig som:

Vill ha ett så litet vattenfilter som möjligt om du är ute och springer eller cyklar. Tar väldigt lite plats.

Fördelar

+ Får plats i din ficka

+ Kan användas som ”sugrör” direkt från en vattenkälla

+ Gör rent 1 liter vatten på 1 minut

Nackdelar

Tar lite längre tid att rena vattnet än med t.ex. Katadyn BeFree eftersom du måste pumpa genom vattnet


3. Katadyn Hiker Pro – Bästa vattenfiltret för fjällvandringen

katadyn hiker pro
 • Livslängd Filter: 1150 liter vatten
 • Vikt: ca: 300 g

Katadyn Hiker Pro är ett vattenfilter som du manuellt och smidigt pumpar vattnet rent.

Den här räcker att ha med sig om ni är en liten grupp som ska ut och fjällvandra eller vandra i andra delar av landet. Gör vattnet rent vart du än är, även grumligt vatten.

Vad vi gillar:

Katadyn Hiker Pro filter är väldigt lätt att rengöra tack vare filterskyddet. Det tar du enkelt bort och torkar av mellan användningarna.

Nackdelen med Katadyn Hiker Pro är att du måste pumpa genom vattnet vilket vissa kan tycka är jobbigt.

Katadyn är ett Schweiziskt företag och är störst i världen på vattenreningssystem.

Det här vattenfiltret passar dig som:

Ska ut på en längre vandring ute på fjället och behöver fylla upp en del vatten för t.ex. hygien och matlagning eller om ni är fler än en person.

Fördelar

+ Tar bort dålig lukt och smak

+ Bra om man är fler än en person

+ Enkel att göra ren

Nackdelar

Jobbigt att pumpa


4. LifeStraw Universal Kit – Bästa vattenfiltret för egen vattenflaska

vattenfilter för egen vattenflaska
 • Livslängd Filter: 4000 liter vatten
 • Vikt: 102 g

LifeStraw Universal Kit kan du använda till din egna vattenflaska. Det följer med två olika storlekar som passar både smala och bredare flaskor.

Den filtrerar bort bakterier, parasiter och mikroplaster. Super smidig att ha med sig när man är på resande fot och är osäker på om vattnet går att dricka.

Vad vi gillar:

Den är enkel att dricka ur och ger inget tungt motstånd när du dricker genom vattenfiltret.

Det vi tycker är bra med LifeStraw Universal förutom att den filtrerar vatten bra är att den är tillverkad i återvunnet material.

Det här vattenfilter passar dig som:

Vill använda din egen vattenflaska. Passar bra om du ska resa utomlands där kranvattnet inte alltid är drickbart.

Fördelar

+ Passar de flesta vattenflaskor

+ Lätt att ta med sig

+ Skruvkor medföljer

Nackdelar


bra vattenfilter

Saker att tänka på när du köper ett vattenfilter

 • När ska du använda vattenfiltret? Fundera på när du ska använda ett vattenfilter. Eftersom det finns olika modeller på vattenfilter som passar de vid olika tillfällen.
 • Hur mycket plats får den ta? Det finns varierande storlekar på vattenfilter så tänk efter när du ska ha det, är det på träningsrundan eller är det på ett vandrings äventyr?
 • Kolla alltid vad det är den filtrerar bort! De flesta vattenfilter filtrera bort det mesta men inte alla så kolla vad den klarar av att filtrera. Vissa klarar också av att filtrera bort dålig smak och lukt.
 • Hur många vattenreningar klarar den av? Beroende på storlek och filter klara de av en viss liter vatten att filtrera.
 • Vikt! Kolla vikten om det är viktigt för dig. De väger inte mycket men skiljer i gram beroende på hur stora de är.

Hur länge håller ett vattenfilter?

Det är helt olika från vilket märke och hur stort vattenfilter det är men allt från 1000 liter till 50.000 liter vatten. Sen kan det variera beroende vad för vatten du filtrerar är det ofta du filtrerar grumligt vatten så blir filtret inte lika långvarigt.

dricka vatten från sjö

När behöver man ett vattenfilter?

Ett vattenfilter kan du använda dig av när du inte har tillgång till vatten utan vill ta vatten från en vattenkälla som t.ex sjöar bäckar eller floder.

Om du ska utomlands

Är du i ett annat land där kranvattnet inte är drickbart så kan du fylla upp en vattenflaska som har ett vattenfilter, på så sätt behöver du inte lägga pengar och tid på att leta efter vatten i en affär.

Längre vandring

Ska du ut på ett vandringsäventyr så är det onödigt att behöva släpa på vatten som både är tungt och otympligt att bära på.

I det här fallet skulle vi välja ett vattenfilter med pump så du direkt kan fylla upp dina vattenflaskor från en vattenkälla eller om du behöver till matlagning och hygien.

Spara vikt på vandringen

Har du svårt att veta hur mycket vatten du ska ha på cykelrundan eller på ett trailpass? Eller du kanske inte vill ha massa vikt på dig när du tränar då kan du använda dig av ett vattenfilter.

Kommer du passera vattenkällor längs vägen?

Vet du att du kommer passera någon vattenkälla under passet? Då räcker det bara att du tar med dig ett vattenfilter som är ett ”sugrör” då kan du direkt lägga slangen i en sjö och dricka direkt ur den.

Jättesmidigt och enkel och du slipper ha med dig en vattenflaska.

Hur fungerar ett vattenfilter?

Vattenfilter fungerar på olika sätt. De vi skriver om i detta inlägg är vattenfilter där vattnet renas genom ett filter. Det finns även vattenfilter som renar vatten genom UV filter eller genom en brustablett.

Vi tycker att det är smidigast med ett vattenfilter med filter det går fortast och det kostar inte lika mycket som ett UV filter och går snabbare att rena än med en brustablett.

Måste jag ha ett vattenfilter när jag ska vandra?

Nej det måste du inte. Du kan använda dig av den enkla metoden genom att koka ditt vatten rent.

Enda nackdelen är att det tar längre tid. Se till så att det blir stora bubblor när du kokar ditt vatten för att vara säker på att det är rent. Låt det sedan svalan. Nu har du rent och drickbart vatten!

rent vatten

Hur rengör man ett vattenfilter?

Ett vattenfilter behöver rengöras regelbundet eller direkt efter beroende på hur vattnet ser ut som du filtrerar. Gör du det så kommer ditt vattenfilter att hålla längre.

Att rengöra ett vattenfilter är enkelt. Här nedan går vi igenom steg för steg.

Hur du rengör ett vattenfilter, steg för steg:

 • Häll i rent vatten i din vattenflaska/vattenbehållare
 • Skaka flaskan kraftigt
 • Klart!

Du kan också skruva loss vattenfiltret från din vattenflaska eller behållare och göra en ”swish” med det menas:

 • Skruva loss filtret flaskan/behållaren
 • Doppa det i ett vattenbad
 • Drar filtret hastigt från sida till sida ”swishar”
 • Skruva tillbaka filtret i flaskan/behållaren
 • Klart!
rengöra vattenfilter

Varför du bör köpa ett bra vattenfilter

Att ha ett vattenfilter är både smidigt och enkelt. Slipp oroa dig för att vattnet tar slut, med ett vattenfilter kan du dricka vatten från vilket vattendrag du vill och du behöver aldrig gå törstig eller vara orolig för att bli sjuk.

Dricka från en bäck eller sjö ska man inte göra utan ett vattenfilter då det finns risk för att du får i dig dåliga bakterier och kan bli magsjuk på din vandring eller annat äventyr och det vill du slippa.

Det är också enkelt att rengöra ett vattenfilter.

3 fördelar med att ha ett bra vattenfilter

 • Filtrerar bort bakterier
 • Tar bort dålig smak och lukt
 • Smidig att ta med sig

Vanliga frågor om vattenfilter

Finns det vattenfilter för petflaskor?

Nej men det finns vattenfilter som passar din egen vattenflaska. Vi har skrivit om LifeStraw Universal Kit i det här inlägget som är ett sådant vattenfilter.

Vad kan hända om jag inte använder vattenfilter och dricker från en sjö?

Har du otur kan du bli magsjuk, då det kan finnas bakterier, kemikalier och mikroplaster i vattnet. Man ska aldrig dricka direkt från en vattenkälla utan ett filter eller om du inte kokar upp vattnet först innan du dricker det.

Kan man använda sig av vattenfilter utomlands?

Ja det kan du. Det kommer att spara dig både tid och pengar att använda dig av en vattenflaska med ett vattenfilter.

Hur säkert är det att dricka filtrerat vatten?

Det är säkert, ett vattenfilter filtrerar bland annat bort bakterier, mikroplaster, kemikalier och protozoer. Men kolla alltid vad vattenfiltret du tänk köpa klarar av att filtrera.

Kan vattenfilter filtrera bort virus?

Nej det kan de inte vad vi vet och vi har inte hittat något filter som gör det tyvärr. Det bästa sättet att få bort virus från vatten är att koka upp det ordentligt med stora bubblor.


Hur vi har sammanställt informationen

Vi tröttnade på att alltid ta med oss vatten eller att vattnet tog slut därför har vi hunnit med att både läsa om olika vattenfilter samt testat några stycken genom åren.

Med den erfarenhet vi har av olika vattenfilter vi har testat har vi tillsammans med recensioner, tester och omdömen på nätet gjort en övergripande sammanställning över de bästa vattenfiltren.

Vi tycker att det blir ett mer korrekt test genom att väga in andra åsikter och tester för att på så vis få fram de mest populära vattenfilter som flest rekommenderar och använder.

Vi hoppas att vårat inlägg kunde hjälpa dig i ditt val av vattenfilter även om du inte valde någon av de vi rekommenderat här!


Lämna en kommentar