Åka längdskidor i november – Skidspår som öppnar tidigt

Går det verkligen att åka längdskidor i november? Och finns det preparerade längdskidspår att åka i redan då. I det här inlägget berättar vi vart i Sverige du kan åka längdskidor så tidigt som i november.

I norra delarna av Sverige kan du åka längdskidor redan i november. Tacka vare sparad snö från säsongen innan kan du åka längdskidor i bland annat Idre, Bruksvallarna (Funäsfjällen) och i Vålådalen. Är det bra med natursnö så kan även andra skidanläggningar öppna i november.

6 Ställen du kan åka längdskidor på i november!

Det finns faktiskt flera skidanläggningar som öppnar sina längdskidspår i november. Så klart ligger de ställena mer norr ut i landet. Men du kan faktiskt åka längdskidor i november betydligt mer söder ut också.

Vi tänkte gå igenom de olika områden i Sverige där du kan åka längdskidor så tidigt som i november.

1. Bruksvallarna

Längdskidåkarnas skidparadis är utan tvekan Bruksvallarna som ligger i Funäsfjällen. Här prepareras ett längdskidspår redan i oktober av sparad snö.

Bruksvallarna kan redan i november erbjuda längdskidspår på 5 mil då natursnön kommer tidigt här. Förutom fina preparerade längdskidspår så får du även en fin naturupplevelse av att åka längdskidor här.

Läs mer: Längdskidåkning i Funäsdalen

2. Vålådalen

Hit kommer skidlandslaget och tränar ofta och redan i oktober finns ett preparerar längdskidspår i Vålådalen. Ju mer natursnö som kommer ju fler spår kommer att öppnas. Så i november kan du oftast åka längdskidor här i mer än ett spår.

Vålådalen hittar du i södra Åre, det ligger cirka 4,5 mil från Åre by med bil. Du kan läsa mer i vårat inlägg vi skrivit om fler ställen att åka längdskidor på i Åre.

3. Lappland

Skidanläggningar som ligger i Lappland är de mest snösäkra anläggningarna som kan öppna flera spår i november. I Lappland hittar du bland annat skidanläggningar i Kiruna, Gällivare, Piteå, Luleå och Skellefteå. Det här är bara några platser i Lappland du kan åka längdskidor på i november.

Längdskidspåren här är även kända för sin grymma kvalité på spåren.

4. Idre

Ett ställe som ligger lite mer söderut i Sverige som öppnar längdskidspår redan i oktober är Idre, ju mer natursnö ju fler längdskidspår kan de öppna. Så här kan du räkan med att du kan åka längdskidor i november.

Är det längdskidor i fjällen du vill åka men inte kan ta dig så högt upp i landet så är Idre det bästa stället för att få både fin fjällupplevelse och fint längdskidspår tidigt på vintersäsongen.

Precis som de andra ställena så har Idre sparad snö från säsongen innan som gör att de kan preparera ett längdskidspår i oktober. Sen när fler längdskidspår kan öppna beror på när och hur mycket snö det kommer.

Läs mer: Åka längdskidor i Idre

5. Orsa Grönklitt

Lite ovanför Mora i Dalarna hittar du Orsa Grönklitt som också öppnar ett längdskidspår i november med hjälp av sparad snö från säsongen innan. Exakt när i november kan variera beroende på hur vädret är men oftast i mitten på månaden.

I november är det ett spår som är öppet som är runt 2 km långt längden på spåret kan variera beroende på hur vinter vädret är. När det kommer mer natursnö så öppnas fler längdskidspår eftersom.

6. Göteborg

Du kan faktiskt åka längdskidor i Göteborg i november. Skidhallen Skidome som ligger i centrala Göteborg kan du åka längdskidor redan i oktober. Spåret är ungefär 1,2 km långt och preparerat i konstsnö, spåret hittar du inomhus i en skidhall.

Kan man åka längdskidor på höstlovet?

Ja det kan du. Oftast får du ta dig högre upp i landet för att kunna åka längdskidor på höstlovet. Men anläggningar som har öppet för längdskidåkning på höstlovet som inte ligger så långt norrut är.

  • Idre fjäll
  • Göteborg (Inomhus)
  • Orsa Grönklitt kan även ha ett öppet längdskidspår på höstlovet men det beror helt på hur vädret är. Så kontakta dom innan och dubbelkolla. Öppningen kan variera från år till år.

Kostar det att åka längdskidor i preparerade spår?

Ja du måste betala en spåravgift för att få åka i preparerad längdskidspår. Speciellt de som som använder sig av konstsnö eller sparad snö från säsongen innan.

Alla preparerade längdskidspår kostar inte men de vi har nämnt i det här inlägget måste du betala för att få vistas i.

Lämna en kommentar