Matsäck i skidbacken – Tips på bra mat på skidresan!

Vi älskar att åka skidor och snowboard så vi tänkte tipsa om bra matsäck i skidbacken. Det finns flera anledningar till att ta med sig egen mat på skidresan, framförallt så slipper du köa men det är också billigare.

Så, vad är bra matsäck i skidbacken? En bra matsäck i skidbacken ska hålla sig bra i kyla, gärna vara värmande och inte frysa om det är minusgrader. Det finns flera alternativ, men soppor, mackor och en termos med choklad eller kaffe är riktigt nice att ha med sig när man åker skidor.

Varm matsäck i skidbacken

Oftast när vi åker skidor så är det ju ganska kallt, självklart ser vi ju till att ha på oss riktiga skidkläder, bra skidstrumpor, handskar etc. men det är ju både praktiskt och gott att ha en varm matsäck på skidresan.

En till anledning att ha varm matsäck är att det är så mycket mysigare att äta utomhus än i en fullproppad värmestuga. Om det är ok väder så är det riktigt trevligt att stanna till och äta lunchen någonstans längs backen.

Håll maten varm i en mattermos

Något som verkligen gör skiddagarna så mycket bättre är en bra mattermos. Vi åker mycket skidor då vi brukar köpa säsongskort och för oss har mattermosen verkligen varit en investering.

Vi har varsin sån här mattermos och den håller maten varm 8 timmar i minusgrader utan problem. Det är väldigt skönt eftersom vi inte behöver tänka på att lägga in ryggsäckarna i någon värmestuga eller så, maten håller sig varm även om det är 10 minusgrader och väskorna ligger utomhus.

När vi först köpte våra mattermosar så var vi tveksamma på om de var tillräckligt stora men efter att ha använt de i 2 år kan vi konstatera att de rymmer en lagom lunch.

Något att tänka på är att soppor och grytor håller värmen bäst eftersom de fyller ut termosen bäst. Pasta och potatis håller inte värmen lika länge. Om du inte har en mattermos så fungerar även en vanlig termos med bred öppning helt ok för mat.

matsäck i skidbacken

Grilla korv om det finns vindskydd eller eldplats

Ett annat bra tips för att få i sig en varm matsäck i skidbacken är att ta med sig korv att grilla. Självklart måste du kolla att det eldplats dit du åker först så att du kan tillaga korven.

Vår erfarenhet är att det oftast finns antingen eldstäder med grillgaller eller vindskydd med eldplats på många skidanläggningar. Vi brukar försöka kolla det här innan vi åker iväg på en skidresa för då blir det lättare att planera lunchen.

Ett annat alternativ till korv är att göra färdigt en toast i folie. Fyll den med det du vill ha på och sen grillar du den bara direkt över elden. Det är stor skillnad att få i sig varm mat när det är kallt ute!

Vår favoritmat i skidbacken!

  • Gulaschsoppa
  • Grillad korv
  • Kycklingcurry med ris

Komplettera matsäcken med kaffe, varm choklad eller varm saft

Om du på riktigt vill äta ute och spendera hela dagen utomhus så är det absolut värt att fylla ryggsäcken med extra kaffe, varm choklad eller varm saft. Någonting varmt för att hålla dig varm i skidbacken helt enkelt!

Anledningen till det är för att det värmer och kan göra en kall och frusen dag till en behaglig dag. Själv tar vi oftast med en termos med kaffe och en med varm choklad. Det är något vi uppskattar speciellt mycket om vi vill sitta och vila en stund får att få lite värme.

mat när man åker skidor

Kall matsäck i skidbacken

Även om vi verkligen föredrar varm matsäck när vi åker skidor så finns det några kalla saker som fungerar helt ok. Bland dess är frukt, mackor och nötter något vi brukar ta med oss.

Något att tänka på är att baguetter t.ex. kan bli väldigt hårda i kallt väder medan en lingongrova håller sig mjuk lättare. För att smörgåsarna inte ska bli för frysta kan du packa dom mellan extrakläder eller sittunderlag i väskan.

Snacks i backen

Förutom mackor kan du fylla på med snacks, frukt, bullar och kakor. Det går åt mycket energi i skidbacken så det skadar inte att ha lite extra med sig, i värsta fall får du äta det en annan dag.

För att boosta med lite extra energi slutet av dagen passar det perfekt att slänga ner en påse nötter i fickan som du kan äta i liften mellan åken.

Vätska och vatten

Något som är extremt viktigt men som är lätt att glömma i kylan är att dricka ordentligt. Ha därför alltid som rutin att packa ner en vattenflaska per person när du åker skidor.

Är det kallt ute kan vattnet frysa så då kan det vara en ide att antingen packa vattenflaskan bra i ryggsäcken så den inte fryser eller så får du fylla på den på plats.

Saker som gör matpausen i backen bättre

Det finns några saker som kommer att höja nivån på din matpaus rejält. Det kan göra skillnaden från att vara en kall stund som du bara vill avklara så fort som möjligt till att bli ren njutning. Så packa ryggsäcken för en dag med skidåkning med dessa saker:

Sittunderlag

Det första du måste ha med dig i skidbacken är ett sittunderlag. Ett bra sittunderlag är litet och smidigt samtidigt som det inte tar mer plats än att du skulle kunna ha det i fickan. Det finns alltså ingen anledningen att inte ha med ett sittunderlag i skidbacken, det är värt det!

Chillbag/liggunderlag

Om du vill höja nivån ett snäpp till så ska du ta med ett liggunderlag eller ännu hellre en chillbag! Vi har alltid med oss en varsin chillbag och de har gett oss de absolut bästa skiddagarna någonsin!

Att fylla upp chillbagen och lägga sig på en tyst plats i solen längs skidbacken är svårslaget och inget café eller matställe kan mäta sig med det.

Mössa

Det tredje tipset att ha med sig inför sim matpaus i backen är en mössa. Kanske har du också en isolerad hjälm som du använder utan mössa? Då är det skönt att kunna ta av sig den men ändå vara varm när du äter din matsäck i skidbacken.

Läs mer:

matsäck skidåkning

Sammanfattning av matsäck för skidbacken

  • Ha varm mat
  • Grilla eller ha en mattermos
  • Ha med ett sittunderlag
  • Ha kul! 🙂

Ok, det här var allt om matsäck inför skidresan. Det är egentligen så enkelt men oftast blir det stressigt och så blir det kanske inte alltid som man har tänkt sig.

Det var därför vi skrev det här blogginlägget som vi hoppas kan göra nästa dag i skidbacken ännu lite bättre!

Vad brukar du ha för matsäck med dig i skidbacken?

Lämna en kommentar