Sveriges längsta skidbacke + 5 långa skidbackar till

I det här inlägget tänkte vi gå igenom vilken som är Sveriges längsta skidbacke samt fyra till riktiga långa skidbackar i Sverige. Vi själva älskar att åka långa nedfarter och ju längre pister, desto bättre.

Sveriges längsta skidbacke heter Långsvängen, den är 6,5km lång och ligger i landets största skidsystem Åre. Den startar 1274 m.ö.h. där kabinbanan slutar och går sen från Åreskutan, Tväråvalvet och Ullådalen ner till Åre By.

1. Långsvängen – Åre

sveriges längsta skidbacke åre

Längd: 6500m

Långsvängen är inte bara Åres- utan även den längsta skidbacken i Sverige. Med imponerade 6,5 kilometer längd innehav den med 1 kilometers marginal förstaplatsen över de längsta nedfarterna i Sverige.

Åre har inte bara den längsta skidbacken utan är också den bästa skidorten i Sverige!

På grund av längden är den här pisten också ganska varierande vilket betyder att du kommer att passera både branta- och väldigt flacka delar.

Det är ganska typiskt för långa backar och vissa delar kan nästan ses som transportsträckor där det gäller att ha med sig farten in för att slippa staka sig fram. Om det är blötsnö bör du se till att ha vallade skidor så du kan hålla fart genom de flacka partierna.

Den här backen är så lång att du kan ta med dig en termos och ta en fika på vägen. Hitta något fint ställe i solen och ta en paus efter halva backen.

2. Hemavan

Längd: 5500m

I Hemavan kan du åka den näst längsta sammansatta pisten i ett åk, totalt blir det en nedfart på ungefär 5,5 kilometer. Du startar 1135 m.ö.h. och åker hela vägen i sammankopplade pister ner till dalen.

3. Blåsjön

Längd: 3500 meter

Stora Blåsjön med sina 475 fallhöjdsmeter erbjuder åk på upp till 3,5 kilometer och du plockar de rätt. Genom att välja rätt linje kan du alltså här få bland de längsta svängarna i landet.

Du får dock köra en bit och du kommer söderifrån då Blåsjön ligger långt upp i norra Jämtland det gör dock att naturen är otroligt vacker och jämförs ofta med betydligt större ställen utomlands.

4. Bydalen

Längd: 3000-3500 meter

Bydalen hamnar på tredje eller fjärde plats över skidanläggningen som har den längsta skidbacken i landet, lite beroende på var man tittar. Det var svårt att hitta exakta uppgifter så den här placerar sig som en delad tredjeplats tills vi får fram mer information.

Oavsett så erbjuder Bydalens skidanläggning ett av de absolut längsta åken du kan hitta i en pist i Sverige och är ett hett alternativ om du söker långa nedfarter.

5. Björkliden

Längd: 3300 meter

Även informationen om Björklidens längsta nedfart skiljer sig lite men omkring 3300 meter lång ska den vara vilket placerar den på en delad tredjeplats tillsammans med Bydalen. Björkliden ligger i princip så långt norr ut du kan komma och är placerat vid Riksgränsen. En maffig fallhöjd på 530 meter gör att det bjuds på lång härliga skidbackar här.

6. Lofsdalen

Längd: 3150m

Lofsdalen har inte bara Sveriges tredje längsta nedfart. De har även Sveriges längsta- och högsta belägna skidbacke med belysning (samt högst belysta fallhöjd). Pisten börjar vid toppen på Hovärken 1125 m.ö.h. och går ner via backarna Toppen, Lången och Loffe ner till liften Lången Express.

Dessutom har Lofsdalen ganska branta backar och dessutom en av Sveriges brantaste skidbackar som heter Rännan och har 42 graders lutning.

På toppen av Lofsdalen har du en magisk utsikt över dalen och Lofssjön. Så se till att packa din skidryggsäck med lite matsäck och ta en lunch på toppen någon dag när det är bra väder.

sveriges längsta skidbackar

Högsta fallhöjd i Sverige

Ofta hänger längden på skidbackarna ihop med fjällets fallhöjd och det är ingen slump. Hög fallhöjd gör naturligt att backarna blir längre om de inte är ovanligt branta. Om vi ser på alla skidanläggningar på den här listan så har de just de gemensamt, en hög fallhöjd. Här nedanför ser du topp 10 över fjällen i Sverige med högst fallhöjd.

PlaceringSkidortFallhöjd
1Åre890
2Hemavan670
3Björkliden538
4Stora Blåsjön525
5Abisko500
6Lofsdalen492
7Tärnaby425
8Bydalen420
9Branäs415
10Kittelfjäll 395

Andra långa skidbackar i Sverige

Vi har gått igenom de längsta pisterna i det här inlägget men det finns självklart fler långa backar att välja på. Här nedanför hittar du ytterligare skidorter med långa nedfarter även om de kanske inte platsar in bland de största och längsta i Sverige.

Trysils längsta nedfart

Ett annat alternativ om du vill ha långa åk i skidbacken är Trysil i Norge. Det ligger precis vid svenska gränsen i Sälen så vi tar med Trysil som ett alternativ på den här listan.

Trysils längsta nedfart är 5,4 kilometer och kan därför konkurrera bra med Åre på den punkten. I Trysil startar du vid en fallhöjd runt 700 meter vilket bidrar till det långa åket, definitivt värt ett besök om du ändå åker till sälen.

Sälens längsta skidbacke

Sälens längsta skidbacke ligger i Stöten och är 3060 meter lång. Den börjar vid där liften Vargy Express slutar och slingrar sig ner för berget till dalen. Backen byggdes klart inför säsongen 2018/2019 och är populär bland barnen då den är lättåkt och har en varierande terräng.

Läs mer: Julklapp till skidåkare

Källa: Wikipedia

Lämna en kommentar