Bästa vandringsbyxorna 2023 (5 bra friluftsbyxor för uteliv)

Oavsett om vi gillar att gå på dagsturer, vandra flera dagar eller bara gillar friluftsliv och att vistas utomhus så är ett par bra vandringsbyxor eller frilyftsbyxor en bra investering.

I det här inlägget kommer vi att gå igenom vad du ska tänka på vid ditt köp och hur du hittar de bästa vandringsbyxorna för dig.

Ett par bra vandringsbyxor ska ha bra motstånd mot vind, slitage och regn samtidigt som de ska andas bra. De får gärna ha många och bra fickor samt bra ventilation vid varmt väder. Det är också viktigt att de sitter bra i midjan och går att få över vandringskängorna och har spännen vid foten.

Vill du kolla in favoriten i testet direkt så är det Fjällräven Vidda Pro.

Innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth och Outdoorexperten


bra vandringsbyxor
Fjällräven Vidda Pro

▪️ Bästa vandringsbyxorna allround
▪️ Sitter bra & är bekväma
▪️ Grym kvalitet

bäst vandringsbyxor lundhags
Lundhags Makke

▪️ Vandringsbyxor med bra ventilation
▪️ Bra passform
▪️ Extremt lätt

bästa vandringsbyxorna dam
Haglöfs Rugged Flex Pant Women

▪️ Bästa vandringsbyxor dam
▪️ Smarta funktioner
▪️ Prisvärd
billiga friluftsbyxorHaglöfs zip Off Pant

▪️ Vandringsbyxor med avtagbara ben
▪️ Bra kvalitet
▪️ Mångsidiga

Bästa vandringsbyxorna allround i vårat test är Fjällräven Vidda Pro. De här friluftsbyxorna är extremt populära världen över och det är svårt att hitta annat än toppbetyg om du läser recensioner och tester. Vill du ha ett par vandringsbyxor som fungerar till allt och har alla nödvändiga funktioner är de här ett grymt bra val.

Vill du ha ett par grymt bra och grymt snygga vandringsbyxor så måste du kolla in Lundhags Makke, de finns i flera färger att välja på. Förutom att de är snygga så har de alla praktiska funktioner som ventilation vid låren, bra fickor och skön passform.

Bästa vandringsbyxan i dam-modell är Haglöfs Rugged Flex Pant Women. De är inte bara grymt sköna och följsamma, du får de dessutom för ett riktigt bra pris. Vill du ha en friluftsbyxa som fungerar för allt så ska du definitivt kolla in de här.

Bästa vandringsbyxorna – 5 bra friluftsbyxor för ett aktivt liv

Vi brukar själva vara ute och vandra i skogen eller bara ta långa promenader på helgerna och när vi är i fjällen passar vi gärna på att ta längre turer.

Vi använder våra friluftsbyxor till långt mer an bara vandringar och promenader, nu har de nästan blivit vardagsbyxor eftersom de är så praktiska.

Tack vare att de är så sköna och har många fickor är det betydligt mer allround än de flesta andra byxor och de håller dessutom väldigt bra.

Vi ser att fler och fler börjar använda vandringsbyxor även när de bara är utomhus hemma och leker med barnen eller är ute med hunden. Dessutom är det ingen som bryr sig om de är lite skitiga, de är till för att användas.


1. Fjällräven Vidda Pro – Bästa vandringsbyxorna allround

 • Passar för: Vår/Sommar/Höst (+5 till -10c)
 • Material: Bomull/Polyester
 • Ventilationsöppning: Nej
 • Antal fickor: 7st
 • Stretch: Nej

Fjällräven Vidda Pro är vandringsbyxan för dig som vill ha det bästa utan massa onödiga funktioner och saker som kan gå sönder, den här byxan kommer du att kunna ha i många år framöver.

Läser man recensioner så hittar man i princip bara toppbetyg just på grund av en grym kvalitet och att de helt enkelt fungerar perfekt till det dom är gjorda för, vandring och friluftsliv.

Vad vi gillar:

Fjällräven Vidda Pro är en ren friluftsbyxa där man inte lagt till massa extrafunktioner som blixtlåsförsedda ventilationsöppningar eller stretchpartier.

Det ger en väldigt stryktålig byxa och inga direkt svaga länkar, du kan alltså lita på att den här byxan håller i vått och torrt.

Fjällräven grundades 1960 med målet att underlätta för människor att njuta av naturen. Idag är det en av Sveriges ledande tillverkare av friluftskläder.

De här vandringsbyxorna passar dig som:

Vill ha en vandrings-friluftsbyxa som du kan använda under vår, sommar och höst samt vinter med underställ.

Du kan ha de både- under långvandringar, dagsturer och i din vardag och de kommer att hålla många år framöver. Du kan dessutom välja mellan 2 olika längder beroende på hur långa ben du har.

Fördelar

+ Slitstarka

+ Allsidiga

+ Finns i 2 längder

+ Justering i benslut

+ Ficka för karta och yxa

+ Stilrena och snygga

Nackdelar

Ingen ventilationsöppning


2. Lundhags Makke – Bra & snygga vandringsbyxor

lundhags bästa vandringsbyxorna
 • Passar för: Vår/Sommar/Höst (+5 till -10c)
 • Material: Bomull/Polyester
 • Ventilationsöppning: Ja
 • Antal fickor: 4st
 • Stretch: Ja

Lundhags Makke är den ultimata vandringsbyxan om du vill ha alla funktioner och dessutom en grymt snygg byxa.

Den här byxan har stretchpaneler för bättre komfort och rörlighet, ventilationsöppningar vid lårens insida och är dessutom lätt vilket är bra för långvandringar på sommaren etc.

Vad vi gillar:

Bra ventilationsöppningar som fungerar rätt bra även om det är mygg och andra insekter.

Om man läser recensioner om de här byxorna så är det en majoritet av höga betyg och det som många uppskattar mest är ventilationsöppningarna med mesh som trots att de ger ventilation även håller flugor och mygg ute.

Lundhags grundades av Johan Lundhag 1932 och tillverkade från början kängor och skor. Idag är de en av de ledande aktörerna inom friluftskläder i Sverige.

De här vandringsbyxorna passar dig som:

Vill ha en byxa som fungerar för allt, samtidigt som den är otroligt snygg. Tack vare ventilationsöppningarna och stretchen så fungerar de här friluftsbyxorna i de flesta situationer och du klarar dig även genom de hetaste sommardagarna med dom.

Fördelar

+ Snygga

+ Lätta

+ Bra ventilationsöppningar

+ Bra komfort och stretch

+ Många färger att välja på

+ Justerbart benslut

Nackdelar

Inga bakfickor


3. Haglöfs Rugged Flex Pant Women – Bästa vandringsbyxorna Dam (Hög midja)

friluftsbyxor dam
 • Passar för: Vår/Sommar/Höst (+5 till -10c)
 • Material: Polyamid
 • Ventilationsöppning: Nej
 • Antal fickor: 3st
 • Stretch: Ja

Haglöfs Rugged Flex Pant Women är ett par extremt prisvärda, snygga och sköna friluftsbyxor i dam-modell.

Här får du alla funktioner du behöver från en friluftsbyxa men inget onödigt. Tyget är smidigt och vattenavvisande och du kan justera benen vid fotleden.

Vandringsbyxor med hög midja

Det som många gillar med byxorna är passformen, som tjej har du ofta mer rumpa och lår än män och det har de tänkt på när de gjorde den här byxan, de har också lite högre midja.

Ett perfekt val om du vill ha ett par snygga, sköna och allsidiga vandringsbyxor!

bästa friluftsbyxor dam

Haglöfs grundades av Wiktor Haglöf för underlätta, förenkla och förbättra för människor som var tvungna att vara utomhus. Idag är det ett av våra största friluftsmärken i Sverige.

De här vandringsbyxorna passar dig som:

Vill ha en vandringsbyxa i dam-modell med grym passform och funktion, både på långvandringar och för vardagslivet i hemmaskogarna. Du får väldigt mycket för pengarna och dessutom ett par grymt snygga byxor!

Fördelar

+ Bra material

+ Snygg design

+ Skön passform

+ Justerbart benslut

+ Stretchiga

+ Prisvärda

Nackdelar

Bara 3 fickor


4. Haglöfs Zip Off Pant – Vandringsbyxor med avtagbara ben

 • Passar för: Vår/Sommar (Över 0c)
 • Material: Polyamid
 • Ventilationsöppning: Nej
 • Antal fickor: 5st
 • Stretch: Ja

Haglöfs Zip Off Pant är den bästa i testet om du letar efter vandringsbyxa med avtagbara ben. Du gör enkelt om byxorna till knälånga shorts genom att ta av underbenen med hjälp av blixtlåset.

De här byxorna är grymma i sommartemperaturer där du vill ha en ”allt-i-ett” byxa som fungerar både som vanliga byxor och shorts. Det sparar dessutom både vikt och plats under långvandringar och resor.

Den här friluftsbyxan finns i både herr- och dammodell och har genomgående bra betyg och omdömen. Det som uppskattas är bland annat att de är bekväma, har bra stretch och står emot väta bra.

vandringsbyxor avtagbara ben
vandringsbyxor avtagbara ben

De här vandringsbyxorna passar dig som:

Bra friluftsbyxor som lätt förvandlas till shorts vilket sparar plats på vandringar och utflykter. De är även perfekta att med på resor där du har ont om plats i packningen. Klockrena vandringsbyxor för sommarens äventyr.

Fördelar

+ Avtagbara ben

+ Vattenavvisande

+ Bekväma

+ Bra höjd i midjan

Nackdelar

Går ej att dra åt vid foten


5. Haglöfs Rugged Flex Pant Junior – Bästa vandringsbyxorna för barn

 • Passar för: Vår/Sommar/Höst (+5 till -10c)
 • Material: Syntet
 • Ventilationsöppning: Nej
 • Antal fickor: 3st
 • Stretch: Ja

Haglöfs Rugged Flex Pant Junior är det bästa valet för vandringsbyxa för barn i det här testet. Det är egentligen samma byxa som den vi rekommenderat i dam-modell högre upp men anpassad för barn.

De får ofta genomgående bra betyg i testar framförallt för att de tål mycket stryk och är hållbara. Stretchen i tyget gör de dessutom väldigt följsamma och bekväma för barn att bära under alla lekar och aktiviteter.

friluftsbyxor barn

De här vandringsbyxorna passar:

Grymma friluftsbyxor för barn och ungdomar både på vandringen, i skogen, på fjället eller lekar i närområdet. De här byxorna är gjorda för aktiva barn och bekväma och sköna.

Fördelar

+ Snygga

+ Bra stretch

+ Stryktåliga

+ Sitter bra

Nackdelar

Inga ventilationsöppningar


byxor för vandring

Tänk på det här när du köper vandringsbyxor

 • Köp bekväma byxor! Det viktigaste när du köper vandringsbyxor är att de sitter bekvämt annars kommer du inte att använda dom. Så beställ hem byxorna, testa dom i lugn och ro och om det inte känns bra kan du bara skicka tillbaka dom och testa ett annat par. Fördelen med dagens friluftsbyxor är att de oftast är gjorde i sköna och stretchiga materiel som andas bra, så det är ganska lätt att några riktigt sköna.
 • Vad ska byxorna användas till? Ska du använda de enbart på sommaren? Kanske bara på vintern? Eller ska du ha dom året runt och kanske stärka upp med ett underställ under när det är kallt? Tänk på allt det här och köp byxor efter vad de ska användas till. Ska du ha långkalsonger under så se till att det finns extra plats för det.
 • Vilka fickor behöver du? De flesta friluftsbyxor har bra med fickor men vissa har fler och vissa har färre. Vill du ha många fickor eller spelar det ingen roll? Det finns alternativ för alla men tänk igenom vad du vill ha innan du slår till. Oftast uppskattar man alla fickor mer än vad man tror, många och rymliga fickor gör att du får med dig fler saker och kan ha de lättillgängligt vilket minskar krav på ryggsäck etc. vid kortare turer. Det är även skönt vid matlagning att kunna ha saker tillgänglig i byxan som tändstål, kniv, kryddor etc.
 • Ventilationsöppningar! En del byxor kommer med ventilationsöppningar och det är riktigt skönt enligt oss, framförallt på sommaren. Genom att öppna upp ventilationen helt kan du slippa svettas och kommer i många fall undan med långbyxor i varmare väder. På vintern använder vi inte ventilationsöppningarna så ofta så där har de mindre betydelse, även om det kan vara skönt att öppna upp om man kommer in i bilen eller inomhus etc.
 • Bältesöglor och kniv- eller yxhållare? I princip alla byxor har bältesöglor som du kan fästa din friluftskniv i. Om du däremot ofta vill ha en yxa tillgänglig så kan det vara bra att se om det finns hållare för det på byxorna.

Material på vandringsbyxor

Friluftsbyxor tillverkas i olika material och ett vanligt material här i Sverige är en blandning av bomull och syntet. Anledningen är att det andas bra och är hållbart vilket passar svenskarnas friluftsliv bra.

Däremot kan det det finnas bra anledningar att välja t.ex. en skalbyxa på vintern eller om du kommer att vistas i blåsigare-/regnigare miljöer och-/eller kanske inte kommer att vara lika aktiv fysiskt. Här nedanför har du 3 olika materiel som friluftsbyxor görs i.

Bomull/Syntet

De här byxorna är slitstarka och ofta lite kraftigare i tyget. De håller bra och passar ett friluftsliv där slitaget är större.

Softshell-byxor

De här byxorna är ofta mer följsamma och mjuka med bra ventilation. De finns i olika tjocklekar, allt från tunna till tjockare vinterplagg.

Skalbyxor

Här hittar vi regn- och vindbyxor som ofta används som förstärkningsplagg. De är inte lika stretchiga som softshell.

Läs den kompletta guiden om hur du väljer material på vandringsbyxor!

bästa friluftsbyxorna skog

Vandringsbyxor för barn

Eftersom friluftsliv blivit så populärt de senaste åren har det kommit många bra vandrings- och outdoor-byxor för barn. Egentligen vill du ha samma egenskaper för dina egna byxor men med tanke på att barn ofta sliter mer på sina kläder ska de tåla en del stryk.

Läs mer: Kolla in bra friluftsbyxor för barn här

Frilufts- & vandringsbyxor i herr- och dam-modeller

Det finns självklart friluftsbyxor som är anpassade i dam- respektive herr-modeller. Det som skiljer är passformen och längden i byxorna.

Det finns dessutom fler märken som har två olika längder på samma byxor så att du kan få rätt längd beroende på om du har korta eller långa ben.

Vandringsbyxor för kurviga

Det har länge varit svårt att hitta ett par byxor som passar bra för kurviga kroppar, speciellt för kvinnor, men nu finns det vandringsbyxor anpassad för kurviga kroppar vilket borde kommit för länge sen.

Om du själv letar efter det så ska du definitivt kolla in Fjällräven Women´s Keb Trousers Curved.

Vandringsbyxor med hög midja

Det har blivit populärt med en högre midja de senaste åren och framförallt på dam-modellerna av byxorna.

Vi gillar det här och det är extra skönt på vintern så att man slipper få ett glapp mellan tröjan och byxan där vind kan blåsa in.

Vandringsbyxor för korta

Att ha problem med att byxornas ben är lite långa är faktiskt inte så ovanligt och nu finns det flera märken som har både kort- och lång modell i sina byxor vilket gör det mycket lättare att hitta rätt passform.

En tillverkare som ligger i framkant när det gäller att göra korta vandringsbyxor som ett alternativ är fjällräven och om du söker ett par friluftbyxor för korta ben ska du kolla in Fjällräven Women´s Keb Trousers Short.

Friluftsbyxor med avtagbara ben

Om du vill ha vanliga byxor och shorts i en och samma byxa så kan du satsa på ett par med avtagbara ben. Vi har själva såna här byxor och det kan vara ett smart val främst på sommarens vandringar eller på resor i t.ex. tåg, bil eller flyg.

Det är skönt att snabbt kunna ”byta om” och det sparar en hel del plats i packningen.

Det finns flera modeller att välja på, vi rekommenderar en modell med dragkedjor på sidorna så du slipper ta av dig korna för att få av benen. En bra byxa med avtagbara ben är Haglöfs Zip Off Pant.

Vattentäta vandringsbyxor

Om du vill ha helt vattentäta byxor på vandringen så är det egentligen regnbyxor som gäller vilket inte är att rekommendera förutom i direkt ihållande regn då de inte andas så bra.

Det du kan ha istället är ett par skalbyxor som du tar fram när det regnar eller ett par med membran, t.ex. i Gore-Tex.

Något att tänka på är att alla byxor kommer att tappa lite av sin ventilationsförmåga ju mer regntåligare de blir eftersom de blir tätare. det är alltså bättre att komplettera med ett par regntåliga skalbyxor i ryggsäcken på din tur istället för att ha för täta byxor hela tiden.

Vandra i tights – Vandringstights

Många väljer att vandra i tights istället för klassiska vandringsbyxor eftersom de är smidigare och är lätta att hitta i en bra passform. Nu finns det dessutom rena vandringstights som har förstärkningar etc.

Det här kan vara ett bra val om du vill ha en enklare byxa som packar mindre och dessutom inte känner dig beroende av fickorna. Det finns vandringstights i både dam- och herr-modeller.

Vandringsbyxor för olika klimat

Självklart finns det byxor anpassade för olika klimat, men många väljer att ha samma byxor året runt och helt enkelt stärka upp med underställ och skalbyxor när det behövs.

Sommar

På sommaren kan det vara bra med lite tunnare byxor i syntet, bomull eller softshell. De får gärna ha ventilationsöppningar för varma dagar eller avtagbara ben. Komplettera gärna med en tunnare vandringsjacka.

Vinter

På vintern kan du ha tjockare softshell-byxor, skal- eller membranbyxor i Gore-Tex. du kan också stärka upp med underställ eller skalbyxor utanpå de vanliga friluftsbyxorna.

Hur stora ska byxorna vara?

Byxorna ska sitta bra på din kropp , inte för tight men det ska även inte vara massa överflödigt tyg. På butikerna hemsidor finns ofta bra storlektabeller att gå efter.

Här nedanför har vi listat saker som du ska tänka på när det gäller storleken på dina friluftsbyxor:

 • Kommer du ha underställ under? Välj en storlek så det finns plats för det.
 • Se till att de är tillräckligt långa för att nå över eventuella kängor.

Byxornas vikt

Hur mycket byxorna väger avgörs egentligen av tjockleken, vilket också är kopplat till hur varma de är. Det är alltså svårt att få lättare byxor samtidigt som de ska vara varmare.

Det du kan göra för att spara vikt är att kör på lager-på-lager principen vilket innebär att du på vintern t.ex. kör ett par underställsbyxor längst in, följt av ett par byxor och sedan ett par vindisolerande skalbyxor.

Passformen på byxorna

Passformen är en smaksak men ju mer kroppsnära byxorna är, ju mindre tyg krävs och på så sätt sparar du vikt och utrymme. De ska dock inte sitter för tight och samtidigt måste du ha utrymme att få inte t.ex. långkalsonger under rom det skulle behövas.

Varför ska man köpa ett par frilufts- eller vandringsbyxor?

Många tänker säkert på fjällvandringar när man nämner vandringsbyxor men faktum är att användningsområdet är så mycket större än så. Om du vistas utomhus mycket så kommer du bara genom det att uppskatta ett par byxor som är gjorda för det- och har rätt material för det.

Dessutom är de mycket skönare och kommer att hålla mycket längre än ett par vanliga byxor, du slipper bli lika blöt och kan helt enkelt ha roligare utomhus. Oavsett om det är för promenader, leka med barnen eller med din hund.

Hur ska man klä sig på vintern på benen?

Om du ska använda dina friluftsbyxor på vintern så kan det vara bra att se till att et underställ eller långkalsonger ryms under. Genom att stärka upp med underställsbyxor så kan du använda samma vandringsbyxor på både sommar och vinter.

Det finns dessutom tjockare friluftsbyxor du kan använda både i syntet, bomull och softshell för att få extra värme på benen. Du kan också förstärka ytterligare med att ha ett par skalbyxor ovanpå dina vanliga vandringsbyxor.

bästa vandringsbyxorna vinter

Hur tvättar man vandringsbyxor?

Som med de flesta material är det bästa att undvika tvätta dina byxor för ofta. Syntetmaterial bör tvättas när de blir smutsiga eller svettiga och de är dessutom slitstarka och orkar snabbt vilket gör tvätten enklare. Här nedanför är lite allmänna tvättråd:

 • Tvätta inte för ofta – Gå igenom alla fickor innan du tvättar byxorna. Förutom att saker kan gå sönder så kan även brallorna gå sönder av vassa saker i fickorna.
 • Följ tvättlappens instruktioner – Vänd byxorna ut- och in innan du tvättar dom. Det skyddar spännen och blixtlås från att gå sönder i maskinen.
 • Vaxa bomullsbyxor (åter-vaxa) – Tvätta byxorna med vanligt tvättmedel, använd inte sköljmedel.
 • Var försiktig med syntetmaterial– Kör på ett skonsamt program, 30 grader för syntet är ett bra val.
 • Torka direkt efter tvätt – Ta ut dom så fort de är klara så att de inte ligger blöta och börjar lukta. Torka i antingen torktumlare, torkskåp eller häng upp dom.

Tvätta byxor med membran eller Gore-Tex

Om du har Gore-Tex i dina byxor så kan du behöva återaktivera membranet efter tvätten. Det kan du göra bland annat genom att stryka jackan på svag temperatur med en handduk emellan strykjärnet och jackan.

OBS! Läs alltid tillverkarens rekommendationer innan du tvättar dina byxor. Du måste också läsa på om du ska impregnera eller vaxa dina vandringsbyxor innan.

bästa vandringsbyxorna för fjällen

3 anledningar att köpa bra friluftsbyxor

 • Ofta bekväma, ventilerande och följsamt tyg
 • Bra fickor för utrustning på vandring och i läger
 • Bra kvalitet och torkar snabbt vilket gör att du endast behöver ta med dig ett par byxor på vandringen

3 tips för att hålla byxorna torra

 • Dra upp byxbenen om du vadar genom vattendrag
 • Öppna ventilationsöppningar, fickor och gylf under varma dagar så svettas du mindre
 • Undvik att sätta dig på blöta platser utan ett sittunderlag t.ex.

Vanliga frågor om vandringsbyxor

Måste man ha ventilationsöppningar på byxan?

Nej, det går bra utan ventilationsöppningar. Om du dessutom bara använder dina byxor i kallare klimat eller inte rör så mycket på dig att du svettas så är det egentligen onödigt med ventilationsöppningar. Ett annat sätt att ventilera om det blir varmt är att öppna fickor och gylfen.

Vad kostar ett par vandringsbyxor?

ett par bra vandringsbyxor kostar mellan 1000-2000kr. Ju mer du betalar, ju bättre funktioner och mer avancerat material får du.

Vilken färg ska man ha på byxorna?

Färgen på byxorna är en smaksak, ska du ha de till jakt är det såklart bättre med en diskret och kamouflerad färg. Om du däremot ska fjällvandra kan starka färger vara bra om det skulle hända något eftersom du syns bar från luften och på långt håll.

Är det skillnad på herr- och dambyxor?

Ja det skiljer i storlekarna och passformen. Dambyxor har oftast mer plats för stuss och rumpa medan herr-modellerna generellt sett är rakare.

Skiljer det på billiga och dyra vandringsbyxor?

Ja, billiga vandringsbyxor är ofta av enklare material och har ofta inte lika mycket funktioner.

Vad är DWR behandling?

DWR är en förkortning för ”durable water repellent”. Det är en behandling som används på tyg för att göra det vattenavvisande. DWR-behandlingen lägger en tunn, osynlig beläggning på ytan av tyget som gör att vatten droppar av istället för att sugas in. På så sätt hålls plagget torrt och är lättare att rengöra.


Hur vi har sammanställt informationen

Vi vandrar mycket själva och för oss känns det självklart med ett par vandringsbyxor. I och med det har vi ju också hunnit testa en del olika vandrings- och friluftsbyxor och vet hur de skiljer sig lite beroende på vad man är ute efter. Vi använder t.ex. våra byxor även till vardags.

För att få en så bra jämförelse som möjligt har vi skannat av nätet för att leta upp de som är mest populära och sedan läst igenom recensioner, betyg, tester och foruminlägg. Allt för att få en så bra bild som möjligt på vad majoriteten tycker. Därefter har vi tagit med de som var mest populära här.

Hoppas att du hittar ett par bra vandringsbyxor, även om du inte väljer någon av de vi rekommenderat här!


Lämna en kommentar