Bästa hängmattan för vandring & camping (2024)

Vill du ligga under bar himmel under sommarnatten och kolla på stjärnorna? Då är hängmatta ett måste. Förutom att njuta av himlen och vara fri i naturen, slipper du också att ligga på ojämna mark som rötter och stenar och du slipper även markkylan.

En hängmatta tar lite plats och väger lite, de är enkelt att få med sig oavsett om du ska vandra, campa eller ha med dig den på resan.

En bra hängmatta ska vara tillverkar i ett slit- och vädertåligt material, ha justerbara linor, lätt att hänga upp, vara bred så du inte trillar ur men också ha en liten packvolym och vara lätt.

Innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth och Outdoorexperten

hängmatta för vandringHennessy Hammock Expedition Zip
Bästa hängmattan för vandring
(Hängmatta med regn- & myggskydd)
hängmatta med stativArctic Tern Hammock On Stand
Bästa hängmattan för camping
(Med stativ)
hängmatta med nätUrberg Mosquito Net Hammock
Hängmatta med myggnät
(Lätt att sätta upp)
hängmatta för tvåKammok Roo Double 40d
Hängmatta för 2 personer
(Tar lite plats)

Bästa hängmattan för vandring är Hennessy Hammock Expedition Zip. Som har både regn- och myggskydd. Hängmattan är slittålig och är bekväm att sova eftersom det är mycket utrymme i den. Hängmattan går både snabbt och enkelt att få upp.


Vill du ha en bra hängmatta att ta med på campingen ska du spana in Arctic Tern Hammock On Stand. Det är en stabil hängmatta på stativ som är både lätt att montera ihop och ner. Vi gillar mugghållaren och förvaringsfickan som finns på hängmattan. Perfekt att ha lata dagar på campingen.


Är du ute efter en hängmatta med myggnät ska du kika på Urberg Mosquito Net Hammock. Myggnätet är fastsytt i hängmattan vilket gör det säker från att mygg kommer in. Myggnätet har även en tvåvägsdragkedja som gör det lätt att komma in och ut hängmattan.


Bästa hängmattan för två personer är Kammok Roo Double 40d. Hängmattan är tillverkad i ett speciellt tyg som heteter Gravitas. Det är ett slittåligt och lätt tyg som kan packas otroligt litet. Med det tyget och de rejäla karbinhakarna som följer med kan ni vara säkra på att den klarar av vikten för två personer. Hängmattan är även rymligt nog att rymma två personer.


Bästa hängmattan (4 bra hängmattor för vandring & camping)

Att kunna ligga fritt mitt ute i naturen med himlen som tak är en riktig frihetskänsla och något alla borde uppleva.

Oroar du dig över mygg och eventuellt regn som kan komma med att sova fritt i en hängmatta? Det finns hängmattor som löser det åt dig som har både myggnät och regnskydd.

I inlägget har vi listat 4 hängmattor som passar för olika tillfällen , vi har även gjort en guide på vad du ska tänka på, så du lättare ska hitta en hängmatta som passar för dig.


1. Hennessy Hammock Expedition Zip (Bästa hängmattan för vandring)

hängmatta med regnskydd

Hennessy Hammock Expedition Zip är en blandning mellan hängmatta och tält. Du kan själv välja om du vill sätta upp regnskyddet eller inte. Regnar det inte behöver du inte sätta upp det då räcker det med myggnätet.

Hängmattan är rejäl och slittåligt och packas ner i en liten förvaringsväska. Maxlasten på hängmattan är 115kg.

Det vi gillar med Hennessy Hammock Expedition Zip är att den går både lätt och snabbt att sätta upp även för nybörjare.

Nackdelen med Hennessy Hammock Expedition Zip är att det är ett litet regnskydd som endast täcker dig från att bli blöt om det regnar. Har du saker du behöver skydda från regn kan de bli blöta.

Den här hängmattan passar dig som: Vill sova lite mer friare på vandringsturen och slippa ligga på stenar och rötter. Men du vill ändå ha skydd på mot både regn och mygg om det skulle behövas.

Fördelar

 • Slittålig
 • Tar lite plats i ryggsäcken
 • Går snabbt att få upp

Nackdelar

 • Litet regnskydd (tarp)

2. Arctic Tern Hammock On Stand (Bästa hängmattan för camping med stativ)

hängmatta för camping

Arctic Tern Hammock On Stand är en hängmatta som står stabilt på sitt stativ. Tyget i hängmattan är tillverkat i slittåligt polyester.

Stativet till hängmattan är lätt att plocka ner och fälla ihop viket gör den till en perfekt hängmatta att ta med på campingen.

Det vi gillar med Arctic Tern Hammock On Stand är att det finns en mugghållare som gör lata dagar extra sköna när du ligger i hängmattan.

Nackdelen med Arctic Tern Hammock On Stand är att den är tung att bära om du behöver förflytta den.

Den här hängmattan passar dig som: Vill ha en hängmatta du kan ställa upp vart du vill på camping för att ligga och njuta i. Funkar också bra att ha hemma i trädgården för lata dagar.

Fördelar

 • Mugghållare
 • Lätta att montera ihop
 • Slittåligt material
 • Stabil

Nackdelar

 • Tung

3. Urberg Mosquito Net Hammock (Bästa hängmattan med myggnät)

hängmatta med myggnät

Urberg Mosquito Net Hammock är en hängmatta som är tillverkat i nylon. Hängmattan packas lätt ner i förvaringspåsen som gör det enkelt att ta med sig hängmattan. Det är sätta upp hängmattan och det följer med både karbinhakar och linor.

Det vi gillar med Urberg Mosquito Net Hammock är att myggnätet är fastsytt i själva hängmattan vilket gör det tätt från mygg att komma in.

En annan sak vi gillar är att även förvaringspåsen är fastsydd på hängmattan, den kan du använda för att lägga mobil, pannlampa och andra saker du vill ha lättillgängligt.

Nackdelarna med Urberg Mosquito Net Hammock är att den här både för smal och för kort om du är runt 180 och uppåt. Det blir svårt att ligga på diagonalen eftersom den känns trång.

Den här hängmattan passar dig som: Ska sova ute i naturen och vill skydda dig från mygg. Passar bra att använda vid både vandring och camping.

Fördelar

 • Maxvikt 180kg
 • Slitstark
 • Tvåvägsdragkedja
 • Fastsytt myggnät

Nackdelar

 • Smal

4. Kammok Roo Double 40d (Bästa hängmattan för 2 personer)

hängmatta för två personer

Kammok Roo Double 40d är tillverkat i ett tyg som heter Gravitas. Det är ett tyg som är lätt, slittåligt och som enkelt komprimeras. Tyget dra heller inte åt sig något vatten, hamnar det vatten på hängmattan kan du lätt borsta bort det från tyget.

Det vi gillar med Kammok Roo Double 40d är att den packar så otroligt litet för att vara en sån stor hängmatta. Vi gillar även de rejäla karbinhakarna som följer med det känns extra säkert om man vill vara två i hängmattan.

Nackdelen med Kammok Roo Double 40d är att du måste köpa upphängningsremmarna separat. De remmar som passar bäst till Kammoks hängmatta är de här remmarna Kammok Python 10.

Den här hängmattan passar dig som: Vill ha en hängmatta som ni kan vara två personer i. Eller bara vill ha en extra rymlig hängmatta att sova i eller för att vila i.

Fördelar

 • Snabbtorkande material
 • Plats för två personer
 • Tar lite plats
 • Låg vikt

Nackdelar

 • Upphängnings remmar måste köpas sparat

att tänka på vid köp av hängmatta

Saker att tänka på när du köper en hängmatta

 • Storlek – Att ha rätt storlek på hängmattan är viktig eftersom det avgöra om du sover skönt i den.
 • Material – Kolla vilket material hängmattan är gjorde i, ska du använda en hängmatta vid vandring ska den bland annat vara slittålig och stå emot fukt och vatten.
 • Upphängning – Hur hänger du upp hängmattan? Hängmattor kan sättas upp på lite olika sätt, kolla så den är lätt att få upp.
 • MaxlastViktig är att kolla vad maxlast är på en hängmatta så du inte hamnar på marken mitt i natten.
 • Packstorlek – Hur mycket plats tar hängmattan när du har den ner packad. Du vill att den ska vara lätt att ta med när du vandrar.
 • Modell – Hängmattor finns i flera olika modeller att välja på som bland annat är med myggnät, regnskydd, på stativ och för flera personer.

Storlek (På hängmattan)

Hängmattor finns i olika storlekar och för att ligga bekvämt i en hängmatta är det bra med en så bred som möjligt. Nackdelen är att den kommer packa större så det är en liten övervägning.

Ett bra mått på bredd är mellan 170-2000cm, eftersom du ska sova på diagonalen för att sova så bekvämt som möjligt och för att kunna ligga rakt. Ska du bara ha den för att vila i kan du ha en mycket smalare storlek.

Med en bred hängmatta kommer du både ligga och sova bekvämare i. Den fångar in dig och du behöver inte vara orolig för att armar eller ben ska hänga utanför hängmattan. Med en tillräckligt bred hängmatta kan ni även vara två personer i.

Material (På hängmattan)

Det finns olika material på hängmattor och ska du använda den för vandring vill du ha ett material som är både slit- och vädertåligt. Exempel på sånt material är nylon, polypropen och akryl.

Det är material du lätt kan skaka av om det ligger vattendroppar på. De suger heller inte åt sig fukt eller vatten.

Undvik att köpa hängmattor som är tillverkade i bomull. Bomull är ett material som istället drar åt sig fukten och torkar långsamt, vilket kommer göra att du får ligga i en fuktig och blöt hängmatta.

Upphängning (Smidig & enkel)

Kolla hur hängmattan ska hängas upp så det inte är en svår anordning som måste göras. Oftast följer det med upphägningslinor och karbinhakar som gör upphägningen av hängmattan smidig och lätt.

Maxlast

Vad har hängmattan för maxlast? Du vill inte hamna på marken mitt i natten för att hängmattan gav upp.

Hängmattor som är för vandring har en hög maxlast eftersom de är tillverkade i ett starkare material. Maxlasten ligger vanligast mellan 115-190kg. Är det en hängmatta för två personer ligger maxlasten över 200kg.

Packstorlek

En hängmatta ska väga lite och ta lite plats i väskan så du enkelt kan ta med dig den oavsett om det är på vandring, på camping eller till stranden.

Hängmattor som hängs upp i träd eller andra anordningar är lättare och tar minst plats än hängmattor som ställs upp med stativ.

Modell på hängmattan

Vanligast hängmattan är de som du hänger upp mellan två träd. Sen finns det hängmattor som ställs upp på olika varianter av stativ.

Det finns också hängmattor som är till för två personer, hängmattor med myggskydd och regnskydd. Välj den hängmatta som passar för dig och dina behov.

Vill du sova ute i naturen under bar himmel en regnfri natt då rekommenderar vi en hängmatta med bara myggnät.

hur sätter man upp en hängmatta

Hur sätter man upp en hängmatta?

Vanligaste sättet är att fästa en hängmatta mellan två träd. Börja med att leta ut en lämplig plats, se till träden är tillräckligt stabila för att orka bära din kroppsvikt.

När du hittat en plats att hänga hängmattan på ska du kolla så hängmattan får plats. Oftast går det att justera linorna som kommer med hängmattan med att antingen göra de korta eller längre så de passar in mellan de träd du hittat.

Skulle linorna ändå vara för korta kan du förlänga med ett rep i båda ändarna.

När du fått upp linorna i båda träden är det dags att hänga upp hängmattan. På hängmattan fäster du en karbinhake som du sedan fäster i öglan på linan dom sitter på träden. Klart!

Ska hängmattan vara spänd eller lös när den är upphängd?

När du får upp din hängmatta ska den se ut som en böjd banan så något mittemellan spänd och lös båge. Då är den som bekvämast att ligga i.

Hur sover man i en hängmatta?

För att sova bra ska du ligga diagonalt i hängmattan. Det är för att kroppen ska bli så rak som möjligt. Genom att ligga diagonalt kan du även ligga på sidan om du vill.

Därför är det bra med en bred hängmatta. Annars kan det lätt kännas som att du inte får plats och att hängmattan känns tråg.

Är det skönt att sova i en hängmatta?

Ja det är riktigt skönt när du har vant dig. I början kan det vara ovant och kännas vingligt och kanske till och med svårt att komma till ro. Men när du har vant dig är det super skönt och man somnar snabbt.

Testa hemma först några gånger innan du ger dig iväg för att sova i en hängmatta. Så du vänjer in dig med känslan.

är det skönt att sova i en hängmatta

Ska man ha liggunderlag i hängmattan?

Ja om du vill, för att isolera dig extra från kyla är ett liggunderlag i hängmattan en bra idé. Det passar bra när det börjar bli kalla kvällar eller på vår- och höst.

Det finns liggunderlag som är speciellt utformade för att passa i en hängmatta/hammock. Ett bra liggunderlag som isolerar och som passar en hängmatta är Hennessy Hammock Radiant Duble Bubble Pad.

Varför är det bättre med en hängmatta än ett liggunderlag på marken?

Det känns tryggt eftersom hängmattan famnar om dig och det är skönt att hänga lite ovanför marken och bli vaggad till söms.

En annan fördel med att sova i hängmatta i stället för på liggunderlag på marken är att du kommer bort från markkylan. Att sova i en hängmatta känns också friare tycker vi.

3 fördelar med en hängmatta istället för ett liggunderlag

 • Slipp markkylan
 • Lätt att ta med sig
 • Omfamnar skönt

Vanliga frågor om hängmattor

Hur mycket kostar en hängmatta?

En hängmatta kan kosta allt mellan 380-3000kr. De blir dyrare om de är större, har funktioner som myggnät eller regnskydd. Materialet spelar också stor roll för priset.

Vart kan man köpa en hängmatta?

Hängmattor kan du köpa nästa vart som helst. Men vill du ha en hängmatta för vandring och camping ska du kika på friluftsbutiker och sportbutiker. Bra butiker på nätet som säljer hängmattor är Outnorth och Outdoorexperten.

Hängmatta eller hammock – är det någon skillnad?

Ja det är faktiskt det. En hammock är för oss svenskar är en gungstol som du hänger i taket, som du sitter och gungar i.

Men det engelska ordet för hängmatta är hammock så för engelsmän är hammock en hängmatta som du ligger i.

är det någon skillnad på hängmatta och hammock

Hur vi har sammanställt informationen

Vi har själva vandrat och campat i olika miljöer och väder, därför har vi hunnit med att prova på att sova i hängmatta några gånger när vi varit iväg.

Med den erfarenhet vi har och de olika hängmattor vi har testat har vi tillsammans med recensioner, tester och omdömen på nätet gjort en övergripande sammanställning över de bästa hängmattorna.

Vi tycker att det blir ett mer korrekt test genom att väga in andra åsikter och tester för att på så vis få fram de mest populära hängmattorna som flest rekommenderar och använder.

Vi hoppas att vårat inlägg kunde hjälpa dig i ditt val av hängmatta även om du inte valde någon av de vi rekommenderat här!


Lämna en kommentar