Bästa mygghatten 2024 (3 bra myggnät & mygghattar)

Att mygg är jobbiga kan nog de flesta hålla med om. De kan verkligen förstöra fina naturupplevelse och mysiga kvällar utomhus.

Mygghatt eller myggnät är räddningen när du vill sitta ute på kvällarna vid campingen eller när du vandrar. Du slipper dessutom smörja in dig med myggmedel i ansiktet.

Ett bra myggnät ska vara i ett lätt material, täcka hela huvudet, sitta tight runt halsen, ventilerande och ha tillräckligt täta maskor för att skydda mot både mygg och knott.

Innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth och Outdoorexperten

hatt med myggnätOther Mosquito Hat
Bästa mygghatten
lätt myggnätSea to Summit Nano Mosquito Hat
Bästa myggnät för vandring
myggnät för kepsCoghlan’s Head Net – No see-um
Bästa prisvärda myggnät

Bästa mygghatten är Other Mosquito Hat. Det är en bekväm hatt där du lätt kan både fäll du ner och upp myggnätet. Det bästa är att den även skyddar mot knott. Använd hatten som vanlig solhatt när du inte behöver myggnätet.


Vill du ha ett myggnät till vandringen ska du kika på Sea to Summit Nano Mosquito Hat myggnät. Det är ett elastiskt myggnät som passar för alla olika huvudbonader. Det vi gillar lite extra är att du ser bra igenom nätet och det är väldigt lätt.


Ett prisvärt myggnät är Coghlan’s Head Net – No see-um. Som du lätt sätter utan på din keps eller hatt går även att använda utan något under om du vill. Passar vid alla tillfällen du vill skyddad dig från myggbett.


Bästa mygghatten (3 bra myggnät för vandring & camping)

Vi har nog alla upplevt jobbiga mygg som förstör den mysiga kvällen utomhus. Vi har iallafall varit där flera gånger när vi vandrat eller ståt och lagat mat utomhus och helt plötsligt kommer ett gäng med mygg.

Vi har inte riktigt gillat att smörja in oss i ansiktet med myggmedel dels för att det är kladdigt och luktar inte så gott. Därför har en mygghatt eller myggnät varit räddningen för oss.

Läs gärna våran guide här nere på vad du ska tänka på när du köper mygghatt eller ett myggnät. Vi har även tipsat om 3 grymma myggnät!


1. Other Mosquito Hat (Bästa mygghatten)

mygghatt för vandring

Other Mosquito Hat har ett myggnät som är fastsytt i hatten. Det är smidigt att både fälla ut nätet men också att rulla upp det. Du fäster nätet runt hatten uppe på när du inte använder det och då har du en perfekt solhatt istället.

Det vi gillar med Other Mosquito Hat är att nätet även skyddar dig mot knott. Vi gillar också att den ser som en vanlig hatt som går att använda när du vill och samtidigt ha ett myggnät lättillgängligt.

Nackdelarna med Other Mosquito Hat är att det är onesize på hatten så den passar inte för alla huvuden men på de flesta. Har du ett extra litet eller stor huvud som gör att hatten inte sitter bra rekommenderar vi enbart att du köper ett myggnät.

Den här mygghatten passar dig som: Vill ha ett myggnät som är inbyggt i en hatt. Det gör det lätt att ta med sig men också att fälla ut. Passar till vandring, camping eller till fisketuren.

Fördelar

 • Skyddar mot både mygg och knott
 • Går att dra åt i nederkant
 • Lätt och luftigt myggnät

Nackdelar

 • Det är onesize på hatten

2. Sea to Summit Nano Mosquito Hat (Bästa myggnät för vandring)

myggnät för vandring

Sea to Summit Nano Mosquito Hat är en lätt och tunt myggnät som du lätt kan se igenom. Trots det så skyddar den dig mot mygg. Myggnätet kommer i en liten förvaringspåse som gör det lätt att med sig och håller den även skyddad från att gå sönder.

Det vi gillar med Sea to Summit Nano Mosquito Hat är att den är elastisk och passar därför över alla olika huvudbonader.

Vi gillar även dragskon som gör det enkelt att dra åt vid halsen så inga mygg kommer in den vägen.

Nackdelen med Sea to Summit Nano Mosquito Hat är att priset är högt.

Det här myggnätet passar dig som: Vill ha ett lätt myggnät som tar lite plats och som du kan dra över din keps eller hatt. Passar bra att ha på vandring.

Fördelar

 • Packar litet
 • Lätt
 • Förvaringspåse
 • Dragsko som håller det tätt vid halsen

Nackdelar

 • Dyr

3. Coghlan’s Head Net No see-um (Bästa prisvärda myggnät)

billigt myggnät

Coghlan’s Head Net – No see-um ett lite tjockare myggnät som du sätter över din egna keps eller hatt. Du kan även använda nätet utan mössa under eftersom ett tyg skyddar huvudet från bett.

Ett elastiskt band sitter i underkanten så du lätt kan göra tätt så inga mygg kommer in. Är luftigt och inga problem att se igenom

Det vi gillar med Coghlan’s Head Net – No see-um är att du får ett bra myggnät för så lite pengar. Passar bra vid alla tillfällen du behöver skydda dig mot mygg

Nackdelarna med Coghlan’s Head Net – No see-um är att det är ett tjockare nätet än de andra vi nämnt.

Största nackdelen är du inte får någon förvaringspåse, vilket gör att nätet lätt kan gå sönder om du inte är försiktig med den när du inte använder myggnätet.

Den här myggnätet passar dig som: Vill ha ett billigt myggnät att sätta ovanpå kepsen eller hatten. Passar dig som inte använder myggnät så ofta.

Fördelar

 • Billig
 • Lätt att ta på sig
 • Elastisk nedkant

Nackdelar

 • Tjockt nät
 • Ingen förvaringspåse

tänk på det här mygghatt

Saker att tänka på när du köper en mygghatt

 • Storlek – För att få ett bra skydd mot mygg behöver mygghatten ha rätt storlek så den täcker ansikte, hals och nacke.
 • Skydd mot vilka insekter – Vilka insekter skyddar myggnätet emot. Beroende på maskornas storlek i nätet så kan vissa mygghattar även skydda mot mindre insekter som knott.
 • MaterialVad är myggnätet tillverkat i för material? Det är bra om det är tillverkat i ett slittåligt material det gör att det inte går hål i det så lätt.
 • Vikt – Vad väger mygghatten/nätet? Det ska vara lätt att ta med sig det och det ska heller inte tynga ner huvudet när du bär den.

Storlek på myggnätet

Myggnätet ska vara tillräckligt stort för att täcka huvud och nacke, men inte så stort att det blir jobbigt att bära.

Är det för stort kommer du lätt fasta ni saker och du kommer uppleva att det är i vägen när du gör saker.

Vilka insekter skyddar mygghatten mot

Ett myggnät som är till för att skydda anikstet ska gärna skydda mot både mygg och knott. För att skydda mot knott behöver myggnätet ha mindre hål och vara tätare.

När du köper en mygghatt eller ett myggnät för huvudet står det ofta i beskrivningen om det är ett nät som klara av knott.

Hur långt ner går myggnätet

En annan viktig sak att tänka på är att myggnätet ska gå ända ner så det täcker nacke och hals. Det ger ett bättre skydd mot myggbett. Eftersom hals och nacke oftast är bart.

Det finns myggnät du också kan trär utanpå din keps, mössa eller hatt. Se till så det täcker hela huvudet och att det även där går ner över nacke och hals för bästa skydd.

Material

Vilket material är myggnätet gjort av? Det får gärna vara ett slittåligt material som andas bra.

Ett dåligt material på myggnät kan gör att det blir tätt och fuktigt bakom nätet varma sommar dagar men också att du ser dåligt igenom.

Bra materia på myggnät är bland annat mesh och polyester. De är slittåligt och andas bra.

Går myggnätet att dra åt

Som vi var inne på innan ska ett myggnät gå hela vägen ner över hals och nacke. Men en annan viktig sak är att det ska gå att dra åt vid nedre kanten också.

När du drar åt gör det att myggnätet blir tätt och det blir svårt för mygg och knott att ta sig in den vägen. Sitter det för löst nertill kan myggen lätt smyga sig in där.

Se till att nätet sitter tätt mellan din tröja och hals. För att verkligen inte ge myggen någon ingång in.

Vikt

Ett myggnät ska var lätt att ta med sig ut när vandrar eller är ute i skogen. Du ska kunna ha det lättillgängligt i fickan.

Eller om du har en mygghatt ska du enkelt kunna fälla ut nätet från hatten utan att det tar någon större plats eller vikt.

hur använder man en mygghatt

Hur fungerar en mygghatt?

En mygghatt skapar ett skydd för dig mot mygg. En mygghatt har ett myggnät inbyggt i sig som du lätt kan rulla upp och dölja i hatten/mössan när den inte används.

När du vistas i områden där det finns mycket mygg fäller du bara ut nätet som då kommer täcka hela ansiktet, nacke och hals.

Myggnätet är inte helt tätt så du kan andas och se genom nätet.

Är mygghatt effektivt?

Ja det är det. Mygghatt är ett bra sätt att skydda dig mot myggbett i ansiktet och på huvudet. Som vi skrev innan så skapar myggnätet på hatten ett skydd mellan dig och myggen så de inte kommer åt din hud.

Vill du slippa att använda myggmedel i ansiktet är en mygghatt ett bra alternativ för dig. Vi tycker att mygghatt skyddar bättre än myggmedel och du slipper doften myggmedlet har.

Men se till att mygghatten och nätet sitter bra och passar dig så det inte finns några luckor för myggen att komma in på.

Vad är fördelarna med en mygghatt?

Det finns flera fördelar med att använda en mygghatt eller ett myggnät du trär över din keps med. Främst skyddar det dig från myggbett. Men du slipper också smörja in dig med myggmedel som du också måste åter applicera för att det ska funka.

Sen så håller en mygghatt flera år och du behöver inte köpa en ny hatt på samma sätt som du behöver fylla på med myggmedel när den tar slut.

Och den sista fördelen med att använda en mygghatt eller ett myggnät är att det är lätt att ta med sig tar ingen plats och väger inte mycket tillskillnad från myggmedel.

Hur använder man en mygghatt?

På en mygghatt sitter ett myggnät som är upprullat på toppen av hatten som du lätt knäpper loss och rullar ner över huvudet så det täcker hela ansiktet, nacke och hals.

Se till att dra åt nätet lite lätt vid halsen så det inte finns någon möjlighet för myggen att ta sig in den vägen.

Med en mygghatt kan du vara ute och njuta av att vandra, fiska eller plocka bär utan att störas av jobbiga mygg.

hur förvarar man en mygghatt

Hur förvarar man ett myggnät?

När du inte använder din mygghatt eller myggnät är det viktigt att du förvarar det i en förvaringspåse eller ask så att det inte fastnar i något och slits sönder. Vi brukar packa ner myggnätet i kartongen den kom med.

Vill du fräscha till ditt myggnät innan säsongen så kan du handtvätta nätet i ljummet vatten med tvål. Häng sedan upp myggnätet så det kan lufttorka.

Vad finns det för olika myggnät?

Det finns faktiskt lite olika varianter av myggnät som du kan ha på huvudet. Vad du väljer beror på vad du gillar och vad du har för budget. Men alla nät skyddar dig mot mygg.

Olika modeller av myggnät för ansiktet:

 • Mygghatt – Vanlig hatt/mössa med ett inbyggt nät som du fäller ner
 • Myggnät med dragsko – Myggnät som du trär över din egna keps eller hatt och dra åt med hjälp av en dragsko
 • Myggnät med snöre – Samma som ovan du trär över nätet över din egna keps och försluter med att knyta snöre
varför mygghatt istället för myggmedel

Varför är det bättre med en mygghatt än myggmedel?

Att använda mygghatt eller myggnät för ansiktet har flera fördelar. Vi var inne på det lite tidigare i inlägget.

Ett myggmedel måste du smörja in ansiktet med samt att du måste återapplicera det efter ett visst antal timmar.

Vill du slippa kladdet från ett myggmedel och slippa lukten av det är en mygghatt det bästa du att använda eller myggnät och det är enkelt att använda.

3 fördelar med en mygghatt istället för myggmedel

 • Lätt att använda
 • Slipp att smörja in dig med myggmedel
 • Tar lite plats

Vanliga frågor om mygghatt

Måste jag ha en hatt/keps när jag använder enbart ett myggnät?

Ja, vi rekommenderar att du använder en hatt i kombination med ditt myggnät. Detta hjälper till att hålla myggnätet på plats och skyddar dig från att bli biten i huvudet, eftersom nätet ligger direkt mot huvudet annars.

När ska jag använda ett myggnät?

Använd ditt myggnät när du vandrar i områden där det finns mygg. Som exempel i skog och vid myrar där det är fuktigt och blöt mark. I norra delarna av Sverige finns det också mycket mygg och det kan vara bra att ta med sig myggnät om du ska dit.

Hur ofta ska man byta myggnät?

Om du märker hål eller att trådar börjar lossna i myggnätet är det dags att byta ut det.


Hur vi har sammanställt informationen

Vi har själva vandrat mycket i olika miljöer där mycket mygg finns och därför har vi hunnit med att prova på lite olika myggnät och mygghattar genom åren.

Med den erfarenhet vi har och de olika mygghattar vi har testat har vi tillsammans med recensioner, tester och omdömen på nätet gjort en övergripande sammanställning över de bästa mygghattarna.

Vi tycker att det blir ett mer korrekt test genom att väga in andra åsikter och tester för att på så vis få fram de mest populära mygghattarna som flest rekommenderar och använder.

Vi hoppas att vårat inlägg kunde hjälpa dig i ditt val av myggnät även om du inte valde någon av de vi rekommenderat här!


Lämna en kommentar