Hur ofta ska man byta strumpor på vandring? (TÄNK på det här)

Hur ofta ska man byta strumpor när man vandrar? Det är en bra fråga faktiskt och viktigt – om du inte byter tillräckligt ofta riskerar du skavsår och att få ont i fötterna.

En av de viktigaste sakerna för att ha fräscha fötter och slippa skav är att använda rätt strumpor – och byta dom tillräckligt ofta.

När du vandrar bör du byta strumpor varje för att förhindra blåsor och skavsår på fötterna. Att byta strumpor varje dag håller också dina fötter torra och fräscha.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth

Hur ofta ska man byta vandringsstrumpor (och varför?)

Byt strumpor varje dag när du vandrar. Genom att byta strumpor dagligen kommer du ha fräscha och torra fötter utan skoskav.

Skavsår gör inte bara ont, smärtan gör att du riskerar att gå snett och på så sätt även dra på dig andra skador och trötthet i fötter och fotsulorna.

Det absolut enklaste sättet att undvika att få ont i fötterna när du vandrar att faktiskt att byta strumpor varje dag. Ja faktiskt – varje dag!

Det finns några enkla anledningar till det:

 • 1 – Blåsor orsakas vanligtvis av friktion. När du går så gnids dina skor mot din hud och det kan orsaka irritation och skav. Om du använder samma smutsiga par strumpor (med sand och jord) dag efter dag kommer friktionen så småningom leda till blåsor och skavsår.
 • 2 – Att starta dagen med rena strumpor känns lyxigt, du slipper illaluktande fötter och det att kommer att göra din vandring roligare.
 • 4 – Efter en vandringsdag kommer dina strumpor att vara smutsiga. Sand och lera kommer att fastna i strumpan – och få dina strumpor att skava mot din hud. Det kommer att leda till blåsor och skoskav.
 • 5 – När du vandrar blir dina fötter svettiga. Svett innehåller salt. Salt kristalliseras när det torkar. Kristalliserat salt i dina strumpor blir som sandpapper – och kommer leda till skoskav.
 • 6 – Smutsiga strumpor får dina skor att lukta – och om du har otur – kommer du inte att få dina skor att sluta lukta efter det. Så byt strumpor varje dag för att undvika illaluktande skor (och så småningom förstörda skor).
byta strumpor vandring

Vilken är bästa typen av strumpa för vandring?

Merinoulls- eller syntetstrumpor är helt klart bästa valet av strumpa för vandring.

Bomullsstrumpor kan kännas bra när du först sätter på dem, men de är inget bra val för vandring. Bomullsstrumpor blir snabbt blöta (från svett eller regn) och de torkar långsamt – de kommer vara kalla, lukta illa och ge skavsår.

Välj istället strumpor tillverkade av syntetiska material, polyester eller ull.

De leder bort fukt och hjälper till att hålla fötterna torra. Det kommer i sin tur att förhindra blåsor.

När på dagen ska man byta strumpor?

Det bästa är att byta strumpor i slutet av dagen när du har kommit till din lägerplats. Ha gärna ett par dedikerade ”lägerstrumpor” som du endast har när du vilar eller sover.

Se till att alltid tvätta dina fötter innan du tar på dig ”lägerstrumporna”! Det hjälper dina fötter att hålla sig rena och torra – och dessutom är det skönt att ha rena och torra strumpor i slutet av vandringsdagen.

Hur många par strumpor ska jag ha med mig på en vandring?

Om du har utrymme, ett par för varje dag.

Om du inte har mycket utrymme, åtminstone två par. På så sätt kan du tvätta ett par- och låta det torka när du använder det andra paret.

Vi tar vanligtvis med oss ett par för varje dag på kortare vandringar – och ett par som ”lägerstrumpor”, de är alltid i ull. Det är alltid trevligt med ett par fräscha att sova i och att ha när man äter eller chillar vid tältet.

hur ofta byta strumpor när man vandrar

Tvätta dina vandringsstrumpor (när du vandrar)

Att byta strumpor varje dag kommer att bygga upp en liten ”tvätt-hög” i ryggsäcken efter ett par dagar. För att undvika det kan du tvätta strumporna under vandringsturen.

Att tvätta strumpor under en vandring är faktiskt ganska enkelt. Allt du behöver är en vatten och lite biologiskt nedbrytbar tvål.

 1. Blöt ner strumporna och tillsätt en droppe eller två med tvål
 2. Skrubba dina strumpor
 3. Skölj dem med rent vatten och vrid ur dom så bra du kan
 4. Häng dom på tork
 5. Klart!

Ett bra ställe att torka dom är på utsidan av ryggsäcken en solig dag. På så sätt torkar de medan du vandrar.

Ta hand om dina fötter för att undvika skavsår

Skavsår kan förstöra en vandringsdag – eller ännu värre, de kan förstöra hela vandringsresan. Genom att göra några enkla försiktighetsåtgärder kan du helt undvika att det händer:

 • Byt strumpor varje dag – Det hjälper till att förhindra skav och kommer hålla fötterna torra.
 • Använd rätt strumpor – Bomullsstrumpor kan må bra, men de kommer att hålla fast vid fukt och det kan leda till blåsor. Välj syntetiska material istället.
 • Ta hand om dina fötter – Kolla över fötterna. Smörj in dom med fet hudkräm, klipp tånaglar, lufta dom och tvätta dom dagligen.
 • Torka strumporna när du pausar – Passa på att ta av dig strumporna och häng dom över ryggsäcken när du pausar. Då hinner de torka om de är svettiga eller blöta. Dessutom kan du passa på att skölja av fötterna och massera dom lite.

Genom att följa de här enkla tipsen kommer du att få en mycket roligare vandring och gladare fötter! 🙂

Lämna en kommentar