Bästa kabinväskan 2023 – 3 bra kabinväskor för handbagage

Letar du efter den bästa kabinväskan? En kabinväska ska ju vara tillräckligt stor för att rymma det vi behöver ha med oss samtidigt som det ska klara flygbolagens krav när det gäller måtten för handbagaget.

Så vilken är den bästa kabinväskan?

Den bästa kabinväskan är helt enkelt den som passar bäst för dina behov, samtidigt som den ska uppfylla kraven från flygbolagen. Om den gör det så har du hittat en ganska optimal kabinväska för dig och dina resor.

Läs vidare så går vi igenom allt du behöver veta för att hitta resväskan för din nästa resa.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Resväskor.se

Bästa kabinväskan – Tips på bra kabinväskor du måste kolla in!

Vi kan som sagt inte säga vilken som kommer att vara den bästa kabinväskan för dig men vi har lagt ner stor tid på att skanna av marknaden, läsa tester och har plockat fram några bra kabinväskor som alla fått bra betyg eller vunnit bäst i test så att du kan hitta en för dig.

Epic Phantom SL är utan tvekan en av de mest populära kabinväskorna och bäst i test om man tittar runt på betyg och olika tester. Det man kan läsa är att den är av bra kvalitet, har bra funktioner och den är samtidigt ganska billig.

American Tourister är ytterligare en populär resväska till ett riktigt bra pris. Den är av bra kvalitet och har bra mått för att fungera som kabinväska i de flesta flyg.

Cavalet Malibu är en grymt snygg väska för dig som söker det bästa du kan få till ett bra pris. Här får du TSA-lås och 4 hjul vilket gör det till en väska i toppklass som kommer att fungera på alla dina resor.

JUST NU! – 35% REA på EPIC PHANTOM JUST NU!


1. Epic Phantom – Bästa kabinväskan allround

bästa kabinväskan epic phantom

Epic Phantom vinner testet och är enligt oss den bästa kabinväskan. Det första som avslöjar att Epic Phantom är av bra kvalitet är den extremt generösa garantin. Du får 7 års flygskadegaranti när du köper den här, oavsett vad som orsakar skadan. Det innebär att om väskan skulle gå sönder av någon anledning inom 7 år från köptillfället får du de trasiga delarna utbytta eller en helt ny väska.

Det andra som är bra med den här väskan är måtten. Med den här väskan håller du dig inom rätt mått för de flesta flygbolagen som avgår från Sverige och kommer därför att kunna använda den på nästan alla flygningar. Den är även lätt vilket gör att du enklare håller dig inom viktgränsen och slipper övervikt.

Den tredje och sista positiva saken med den här resväskan är den har tvåvägsdragkedjor vilket gör åtkomligenheten enklare. Den har även 4 hjul för att lätt transporteras på flygplatsen, teleskophandtag och 4-siffrigt TSA-lås.


Epic Phantom Fastback – Kabinväska med fack för laptop

För dig som jobbar eller ofta reser med laptop finns Epic Phantom i en modell med fack för laptop. Den har alltså ett separat fack inuti för din laptop så att den ligger skyddad under resan. Läs mer här!


2. American Tourister – Billig kabinväska med bra kvalitet

bästa kabinväskan american tourister

Precis som Epic Phantom är American Tourister en väldigt populär resväska och dessutom till ett väldigt bra pris. Om du köper den här kabinväskan så får du en väska av bra kvalitet med alla nödvändiga funktioner som du kan ha lång tid framöver.

Den här kabinväskan är väldigt tålig och finns i flera roliga färger att välja på, smart för att snabbt hitta den på bagagebandet! Den här har samma mått som Epic Phantom och fungerar därför också som handbagage på nästan alla flygplan.

Om du är ute efter en billig allroundväska är det här ett bra val. Den enda svagheten är väl egentligen blixtlåsstängningen som inte till 100% verkar hålla ute regn eller vatten.


..och ett tips på en riktigt bra budgetväska…


3. Cavalet Malibu – En billig & bra kabinväska

Om du är ute efter en riktigt bra kabinväska men har en budget att hålla så ska du kolla in Cavalet Malibu. Här får du riktigt mycket för pengarna och den har dessutom väldigt bra funktioner.

Här får du både TSA-lås, 4 hjul, smarta detaljer och ett väldigt stort urval av färger. Den här väskan är faktiskt grym för pengarna och perfekt om du ofta reser men inte vill lägga flera tusen på din resväska. För pengarna kan vi faktiskt inte hitta så mycket negativt, det är ett bra köp!


4. Samsonite Lite-Cube Prime – Lyxig kabinväska

bästa kabinväskorna

Ok, vill du ha en lyxig väska som har grymma funktioner och riktigt bra kvalitet så är Samsonite Lite-Cube ett grymt lyxigt alternativ. Förutom perfekta mått för de flesta flygen så får du även avskilda fack som ger bättre ordning i väskan och 8 stycken tystgående hjul.

Väskan har låsbara blixtlås med TSA-lås och ett hårt och slagtåligt ytterskal. Den här väskan är helt enkelt grym om du har pengarna, det enda negativa är just priset som är ganska saftigt.


Regler för mått på handbagage och kabinväskor hos flygbolagen

Det skiljer lite på hur stort handbagage du får ha med på de olika flygbolagen men de flesta har 55x40x20cm som gräns. Om du har en kabinväska med de måtten så klarar du kraven på de flesta flyg och flygbolag. Här nedanför kan du se vilka mått som gäller för några av flygbolagen i Sverige. Här kan läsa läsa om tips hur du ska packa din resväska!

FlygbolagMax måttMax vikt
SAS55x40x23cm8kg
Norweigan55x40x23cm10kg
Ryanair55x40x20cm10kg
Malmö Aviation50x40x25cm8kg

Hård eller mjuk kabinväska?

Det finns två typer av kabinväskor att välja på och det är hårda- eller mjuka kabinväskor. Vad man gillar är en smaksak och det finns fördelar- och nackdelar med båda sorterna.

Hårda kabinväskor

Hårda resväskor är av naturliga skäl mer skyddande för din packning och gör att den generellt sätt tål mer stryk. Det ger ett bra skydd om bagaget kastas omkring och det gör också att du ”tvingas packa i rätt mått” eftersom väskan är stum.

Mjuka kabinväskor

Mjuka kabinväskor o andra sidan är mer flexibla och kan ofta ”överpackas” litegrann. Det här kan vara en fördel om du inte har några mått-krav men kan göra att du inte klarar kraven för flyget om du har otur. En uppenbar nackdel med mjuka väskor är att de inte skyddar lika bra.

Fack för laptop på utsidan av väskan

För dig som vill få ner din laptop i resväskan finns det två elternativ, antingen i separat fack i väskan eller i ett fack utanpå väskan. Av förklarliga skäl är det främst de mjuka kabinväskorna som har laptop fack på utsidan.

Fördelen med att ha ett fack på utsidan är att du kan transportera din dator där men snabbt och enkelt få ut den när det är dags att stiga på planet eller tåget utan att behöva öppna väskan.

Duffelbag eller kabinväska?

I vissa fall kan det fungera bra med en duffelbag för handbagaget på flyget. Fördelen med en duffelbag när du flyger är att du har en väldigt flexibel väska och den går också att använda till mycket annat. Nackdelen är ju såklart att den inte skyddar lika bra och att måtten kan ställa till det i vissa fall.

Viktiga funktioner för en bra kabinväska

Oavsett vilken kabinväska du väljer att köpa och oavsett vilka funktioner du är ute efter så bör du åtminstone känna till- och fundera över vilka funktioner som är viktiga för dig. Funktioner som finns på en kabinväskor är:

  • Lås
  • Handtag
  • Hjul
  • Ytterhölje
  • Laptopfack
  • Innerfack

Hur du väljer rätt kabinväska

När du väljer en kabinväska är det viktigaste att du utgår ifrån dina egna behov och krav. Vilken budget har du? Ska du dra resväskan långa sträckor? Är det viktigt att ditt bagage skyddas bra?

Allt det här påverkar vilken typ av kabinväska som är bästa valet för dig. Om du ska åka mycket tåg och kommer ha väskan i hatthyllan så kanske en mjuk resväska passar bättre medan en hårt kan vara ett bättre val för flygresor.

Om du både kommer att flyga och åka tåg så är det bästa att välja en som går bra till båda. Hur du än gör så kommer du i många fall att få kompromissa men du kommer troligtvis att hitta en bra väska trots det då de flesta är anpassade att fungera för de flesta situationer.

Fler hjul är bättre

Dagens resväskor har ofta 4 hjul eller 4 hjulpar (8 hjul). Det finns faktiskt flera fördelar med att ha fler hjul än 2 som vissa väskor har. En uppenbar fördel är att väskan blir mer lätthanterlig och att du kan rulla den ”ståendes”. Det är bekvämt när man står i kö etc.

Den andra fördelen är att det även blir bekvämare för flygplatspersonalen som hanterar din väska (om du checkar in den). Om de enkelt kan rulla den till och från bagageband och vagnar så slipper de släpa och kasta väskan. Det gör att din väska med stor sannolikhet får en bättre bagagebehandling på vägen mot resmålet och på så sätt inte tar lika mycket stryk.

Vad är TSA-lås?

Om du köper en resväska idag så ska du se till at den har ett TSA-lås, nästan alla väskor har det idag. Ett TSA-lås är inget du själv kommer att använda och du får heller inte få någon nyckel till låset.

Låset är helt enkelt till för om tullen av någon anledning skulle behöva öppna din kabinväska. Eftersom du har ett TSA-lås kan de med sin nyckel öppna väskan utan att förstöra den vilket gör att du kan resa vidare utan problem.

Vanliga frågor om kabinväskor

Kan man checka in kabinväskor på flyget?

Ja självklart! Det är egentligen bara en mindre modell av en vanlig resväska. Om du ska checka in din väska så kan det vara bra att ha en modell som skyddar ditt bagage eller inte packa ner ömtåliga saker i väskan eftersom de kan behandlas tufft på flygplatsen.

Vilken storlek ska en kabinväska ha?

De flesta flygbolag har sin gräns vid måtten 55x40x20cm eller lite högre. Har du en väska med de måtten kommer du att klara dig på de flesta flyg men vissa hos flygbolag gäller mindre mått på handbagaget. Det bästa är att kolla vad som gäller på respektive flygbolags hemsida innan du åker.

Hur mycket vätska får man ta med sig i handbagaget på flyget?

När du tar med dig vätska får den vara i behållare som rymmen max 100ml. Behållarna ska få plats i en genomskinlig påse eller necessär på max 1 liter. Läs exakt vad som gäller på Transportstyrelsens hemsida.

Vad får en kabinväska väga?

maxvikten för en kabinväska när den är packad skiljer sig mellan olika flygbolag så det bästa är att kolla vad som gäller för flygbolaget du ska resa med. Informationen hittar du oftast på flygbolagets hemsida eller så ringer du bara och frågar.

Hur stor får en kabinväska vara hos SAS?

Kabinväskan får vara 50x40x23cm och väga max 8kg hos SAS.

Lämna en kommentar