Bästa tiden att vandra i Sarek – När är vandringen bäst?

När är egentligen den bästa tiden att vandra i Sarek? Kanske har du också blivit sugen på att besöka Sareks nationalpark och uppleva alla saker som går att se och göra där. Det kan dock vara bra att ha koll på hur vädret och klimatet ändras över årstiderna. Då vet du hur du ska packa och vad du kan förvänta dig.

Så, när är den bästa perioden att besöka Sarek? Den bästa tiden att besöka Sarek är generellt sett på sommaren eftersom isarna har gått upp då, den mesta delen av snön har smällt och det är varmare. Det som kan bli riktigt jobbigt är att myggen kommit fram under sommaren. Självklart går det att besöka Sarek året runt och här kan du uppleva ”de 8 årstiderna”.

Bästa tiden att vandra i Sarek är under vår, sommar och höst

Sarek som är en del av världsarvet Laponia ligger högt upp i norr i närheten av Jokkmokk och Gällivare. Klimatet är hårt här på vintern. Av den anledningen är den populäraste tiden för vandring under sommaren, men det fungerar även på vår- och höst.

Men räkna med att det kan vara en del snö utanför sommarmånaderna. Under vinter är det längdskidor eller snöskor som gäller.

Så sommaren är alltså den bästa tiden att vandra i Sarek för de flesta. Det är under de hyffsat tuffa förhållandena ändå den period som är lättast att ta sig fram på och som har bäst klimat.

bästa tiden att vandra i sarek

Den största sjön vid Sarek är Lájtávrre eller Laitaure. Två andra sjöar i området är Pierikjaure och Pielajauratjah.

Vandring under olika månader och årstider i Sarek

Sarek sägs ha 8 årstider och de delas in i vårvintern, våren, vårsommaren, sommaren, höstsommaren, hösten, höstvintern och vintern.

Vintern är den absolut längsta årstiden och är kall, snöig, isig och otillgänglig på en del sätt.

Januari

Kallt, snöigt och få timmar med dagsljus. Snön och månskenet lyser upp de korta dagarna och här finns chans till norrsken. Här gäller skidor eller bra snöskor för att ta sig fram.

februari

Kallt, snöigt och få timmar med dagsljus. Snön och månskenet lyser upp de korta dagarna och här finns chans till norrsken. Här gäller skidor och snöskor för att ta sig fram.

mars

Nu börjar värmen komma även om det fortfarande är skidor som gäller för att ta sig fram. Samerna flyttar renarna från skogarna upp på fjället.

April

Nu börjar värmen komma även om det fortfarande är skidor som gäller för att ta sig fram. Samerna flyttar renarna från skogarna upp på fjället.

Maj

Maj kallas för ”förfallotiden”. Det är tiderna när alla bäckar och isar går upp och även om det fortfarande finns skidåkning så börjar det smälta och bli fläckigt.

Samtidigt kommer renarnas kalvar vid den här perioden. Våren är här! Tänk på att vara försiktig vid sjöar och vattendrag då isarna är osäkra under den här tiden på året.

Juni

I juni börjar den så kallade vårsommaren i Sarek. Nu har de flesta isarna smällt och den mesta snön är borta. Det här gör att det kan vara riktigt dramatiskt kring vattendrag och forsar!

Eftersom det är så mycket smältvatten som rör sig så kan det vara väldigt blött under den har perioden och svårt att ta sig över vissa vattendrag.

Juli

I juli kommer sommaren till Sarek och med den kommer även myggen och ljusa nätter. Faktum är att nätterna är lika ljusa som dagarna i juli.

Turisterna är som flest i juli och nu börjar det ploppa upp hjortron på marken. Juli är en bra tid för vandring i Sarek. Ett hett tips är att packa med myggmedel i ryggsäcken om du åker hit i juli!

Augusti

Augusti kallas för höstsommaren och nu är det bra bärplockning. Det är under augusti som Sarek går in i höst och det blir kallare, mörkare och mer höstliga färger på naturen.

Det är faktiskt en bra vandringsmånad eftersom myggen försvinner med kylan.

September

September är en bra månad för vandring i Sarek. Nu är det höst på riktigt, vädret brukar vara fint men ganska kallt, speciellt på nätterna.

Oktober

Oktober är den andra förfallotiden, det kommer snö, blir kallare och ganska otillgängligt eftersom mycket inte hunnit frysa på än. Vandring är inte att rekommendera under oktober.

November

November är en övergångsperiod mot december och inte en optimal vandringsmånad.

December

Kallt, snöigt och få timmar med dagsljus. Snön och månskenet lyser upp de korta dagarna och här finns chans till norrsken. Här gäller skidor och snöskor för att ta sig fram.

bästa tiden för vandring i sarek

Viktigt att tänka på när du vandrar i Sarek

Sareks Nationalpark är lite speciellt när det gäller vandringen. Eftersom det inte finns några markerade vandringsleder eller övernattningsstugor så är det lite upp till en själv att klara sig.

Det finns också få broar så räkna med att behöva korsa flera vattendrag. Beroende på säsong kan de vara väldigt kraftiga. Ett par vadarstövlar eller separata skor kan vara bra att ha och undvik att bli blöt genom att vika upp dina vandringsbyxor och var försiktig så att du inte halkar.

Det kräver alltså noggranna förberedelser innan du gör dig ut och är kanske inte en vandringsetapp om du är nybörjare.

Om du är en ny vandrare så ska du åtminstone se till att du har erfarna vänner med dig och förbereda dig både fysisk och läsa på innan du ger dig ut. För dig som nybörjare är nog sommaren sen bästa tiden för vandring i Sarek.

Stör inte renarna i området

Det finns många renar i området då samerna har sina ägor där. Om du stöter på renarna så se till att inte störa- eller skrämma dom. Ta det lugnt, låt de vara ifred och vänta tills det gått vidare om de är i din väg.

Vädret kan svänga snabbt under dagen

Som alltid i de svenska fjällen svänger vädret snabbt och det kan gå från sol till moln, eller varmt till kallt och regn väldigt fort.

Även om du åker dit på sommaren så kan du få uppleva dagar med 25 graders värme och har du otur kan det till och med bli minusgrader. Det är därför viktigt att du tänker till hur du packar inför din fjällvandring.

Vandra i Sarek med barn

Om du ska vandra i Sarek med barn så bör du vara väldigt väl förberedd och inte gå för långa sträckor i ett sträck.

Eftersom Sareks nationalpark tillhör en av de mer svårvandrade områdena i Sverige är den inte optimal för barn, men det går med bra förberedelser.

Tänk på att kolla ut rutter i förväg. Ett tips kan vara att köra dagsturer från ett läger och inte gå för långt varje dag. Då lär du också känna området lite bättre. Det krävs trots allt lite koll för att hitta i området och barn orkar inte gå lika långt som vi vuxna.

Bra utrustning att ha med sig på en vandring i Sarek

Om du ska vandra i Sarek kan det vara bra att ta med dig nödvändig utrustning för det. Här nedanför listar vi några saker som kan vara bra på en långvandring som vi skrivit om tidigare.

Vanliga frågor om att vandra i Sarek

Vad betyder Sarek?

Vad Sarek betyder finns det olika förklaringar till och man är inte riktigt överens om betydelsen. Det som nämns är bland annat ”svag rentjur”, ”spetsigt renhorn” och ”blåbär”.

Kan man ta helikopter till Sarek?

Ja du kan ta helikopter ut till Sareks Nationalpark. Det går helikoptrar från Kvikkjokk och Ritsem till Padjelanta. Därifrån får du gå vidare.

Får man fiska i Sarek?

Nej. Du får inte fiska i Sarek, däremot finns det ställen i Abisko där du kan fiska på din vandring.

Vilka rovdjur finns i Sarek?

I Sarek finns det bland annat björn, järv och lodjur. Samt rovfåglar som kungsörn, fjällvråk och stenfalk. Det finns även ovanligt stora älgar här.

Går det att ringa/finns det mobiltäckning i Sarek?

Mobiltäckningen i Sarek är väldigt dålig så lämna alltid en ruttplan/färdplan innan du beger dig ut. Då vet andra vart du är om det skulle hända något.

Om du gillade det här inlägget så vill du säkert också läsa om Fulufjällets nationalpark och Sveriges högsta vattenfall Njupeskär!

Källor:

Lämna en kommentar