Bästa ryggsäcken för dagsturer (Bäst i test 2023)

Något av det absolut viktigaste när du ska ut och vandra är en bra väska som sitter bra på ryggen.

Vi har själva testat ett par och gått igenom recensioner och test för att hitta den bästa ryggsäcken för dagsturer och dagsvandring. Vi har sett samma ryggsäckar nämnas bäst i test och det stämmer även med våra egna erfarenheter.

Vi har som sagt provat några väskor för vandringen och det är några som sticker ut som lite extra bra. Självklart kan det skilja vilken storlek man vill ha på ryggsäcken men själva har vi märkt att den bästa medelvägen är någonstans kring 18-22 liter för en bra allround-rygga som fungerar bra i de flesta situationer.

Innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth och Outdoorexperten

Våra 3 toppval (Bästa ryggsäckarna för dagsturer)


Vårat bästa val blir helt klart Osprey Talon 22 (Herr-modell) / Osprey Tempest 20 (Dam-modell). Det som sticker ut med den här väskan är att de sitter extremt skönt på ryggen, har en grym ventilation och väldigt smarta fack. Vi har själva de här väskorna och de är lätt värda sina pengar.


Ett annat bra alternativ på en väska som är väldigt populär och fått genomgående bra betyg är Haglöfs Corker Medium. Den här väskan har egentligen allt man kan önska från en dagsryggsäck och fungerar även väldigt bra i vardagen.


Om du vill ha en riktigt prisvärd rygga för din utflykt så bör du kolla in Osprey Hikelite 18. Den här är inte den billigaste du kan hitta, men för pengarna är det svårt att få något bättre. Den har grym ventilation, smarta fack, lätt och fungerar till allt från vandring och jobbpendling.


Bästa ryggsäcken för dagsturer – 3 bra ryggsäckar för en vandring över dagen

Vi är själva ute mycket i naturen och både vandrar- och cyklar mtb. Det viktigaste när det gäller en ryggsäck är enligt oss att den sitter bra, har bra fack för packningen och att den har en bra ventilation i ryggen.

Alla de här nedanför har allt det här och Osprey Talon och Osprey Tempest har vi själva flera års erfarenhet av. Vi har även använt Osprey Hikelite under flera dagsturer.


1. Osprey Talon 22 / Ospey Tempest 20 – Bästa ryggsäcken allround

 • Volym: 22 / 20 liter
 • Vätskesystem: Ja
 • Midjerem: Ja
 • Bröstrem: Ja
 • Ventilerad rygg: Ja
 • Fack i midjerem: Ja

Osprey Talon / Osprey Tempest är den bästa ryggsäcken för dagsturer enligt oss eftersom den har allt man kan önska sig. Den har sitter bra, har grym ventilation, vätskesystem och massa smarta fack.

Vi har själva haft de här ryggsäckarna i 4 år och de har varit med oss på flera vandringar och mtb-turer. Dessutom finns den i både herr- och dam-modell och i två olika storlekar.

Vad vi gillar:

Det som verkligen sticker ut och gör den här till vinnare i testet är helheten. 20 liter kan låta lite men här får man plats med allt för en heldag utan problem.

Volymen räcker till och med till på vintern då vi gärna tar med förstärkningsplagg som dunjackor och vindbyxor.

När det gäller priset så är den faktiskt inte så dyr med tanke på vad man får. Tänk på att det här är en ryggsäck du troligen kommer att ha med dig på dina vandringar år efter år, i 10, 20 eller kanske ännu fler år framöver.

Osprey har en väldigt generös garanti på sina ryggsäckar vilket gör att de fixar eventuella problem, oavsett om det skulle hända 5 år efter att du har köpt den.

Den här ryggsäcken passar dig som:

Är ute efter en optimal ryggsäck för dagsturer som fungerar både på sommaren och vintern. Om du är beredd på att lägga några hundralappar på en väska som du troligtvis aldrig kommer att byta ut så är det här väskan för dig.

De smarta facken, den grymma ventilationen, stödet från ryggplattan, fickorna i höftbältet och den allmänt höga komforten gör den här till en solklar vinnare.

Andra saker som är bra är kvalitén, och alla små detaljer som gör att man märker att man får lite extra. T.ex. facken på midjebältet, visselpipan i bröstspännet, magnethållaren för vätskesystemet nyckelhållaren och fickan för kniv/solskydd i axelremmen.

Fördelar

+ Grym ventilation

+ Bra komfort och stöd

+ Skönaste midjenbältet

+ Smarta fack

+ Bra kvalitet och garanti

+ Prisvärd

Nackdelar

Dyrast i testet


2. Haglöfs Corker Medium – Ryggsäck för äventyr, vardag & jobb

 • Volym: 20 liter
 • Vätskesystem: Nej
 • Plats för västskesystem: Nej
 • Midjerem: Ja
 • Bröstrem: Ja
 • Ventilerad rygg: Ja
 • Fack i midjerem: Nej

Haglöfs Corker Medium är väldigt populär tack vare sin stabilitet och snygga design. Om man läser omdömen så är det nästan enbart toppbetyg och Corker används för allt från dagsturer, skidåkning och till jobbet.

Det som ofta framhålls är just stabiliteten och att den är skön även om den packats halvfull.

Vad vi gillar:

Vi skulle säga att den här väskan är perfekt om du vill ha något att starta med som du kommer kunna ha i många år framöver. Även om du i framtiden kommer att vilja uppdatera den här så kommer den att fungera perfekt som kompletterande ryggsäck eller som vardagsryggsäck.

Det enda negativa vi kan hitta är att den inte har plats för vätskesystem.

Det kan vara begränsande om du har tänkt att köra längre dagsvandringar i varmare klimat eftersom du då måste ha allt vatten i vattenflaskor. Annars är den här ryggsäcken ett solklart val och bra valuta för pengarna!

Haglöfs grundades med visionen att förenkla- och förbättra livet utomhus.

Den här ryggsäcken passar dig som:

Vill ha en bra ryggsäck, av bra kvalitet, som sitter bra, men utan krusiduller. En enkelt och bra ryggsäck som fungerar för det den ska helt enkelt.

Priset är bra och du kan egentligen inte göra fel genom att köpa den här. Den kommer att göra dina dagar utomhus roligare och bekvämare.

Fördelar

+ Snygg design

+ fungerar både för vandring och vardag

+ Stryktålig

+ Enkel

+ Smarta sidofack

Nackdelar

+ Ingen plats för vätskesystem


3. Osprey Hikelite 18 – Bästa billiga ryggsäcken för vandring

 • Volym: 18 liter
 • Vätskesystem: Nej
 • Plats för vätskesystem: Ja
 • Midjerem: Ja
 • Bröstrem: Ja
 • Ventilerad rygg: Ja
 • Fack i midjerem: Nej

Osprey Hikelite 18 är en ryggsäck som är helt designad med dagsturer i tanken. Den är lätt, har grym ventilation, har plats för vätskesystem och är i övrigt ganska avskalad och enkel.

Storleken är smidig men rymmer ända allt som behövs. Kombinerat med ett bra pris gör att den här egentligen lika gärna kunnat toppa vår lista.

Vad vi gillar:

Den här väskan är ett bra val om du vill ha en enkel, smidig och lätt ryggsäck. Om du dessutom köper den i en diskret färg som svart så passar den för jobb och vardag.

Förvaringen för vätskesystemet kan också användas för laptop så den har flera användningsområden.

Hikelite är en avskalad väska som är lätt, enkel och funktionell!

Den här ryggsäcken passar dig som:

Vill ha en enkel och lätt ryggsäck som med avskalad design. Om du i första hand har tänkt att vandra och inte cykla mtb så passar den här perfekt. De enklare midje-/Bröstremmarna gör den lätt och ger bra ventilation.

Det enda negativa är att den inte sitter tillräckligt bra för t.ex. hårdare mtb cykling i skogen.

Fördelar

+ Bra ventilation

+ Enkel

+ Lätt

+ Bra ryggstöd

+ Smarta fack

Nackdelar

Enkla Midje-/Bröstremmar


4. Haglöfs Vide Medium – Ett bra bonustips

 • Volym: 20 liter
 • Vätskesystem: Nej
 • Plats för vätskesystem: Ja
 • Midjerem: Ja
 • Bröstrem: Ja
 • Ventilerad rygg: Ja
 • Fack i midjerem: Nej

Haglöfs Vide Medium har vi lagt till som en liten bonusväska i vår lista eftersom den helt enkelt är för bra för att inte vara med.

Den har som de flesta Haglöfsväskor ett bra stöd för ryggen och säljs till ett grymt bra pris. Dessutom har den till Skillnad från Haglöfs Corker plats för ett vätskesystem.

Den här passar till allt från vandring, till mtb och skidåkning och det är lite det den designats för. Att vara en allroundväska för den som lever ett aktivt liv.

Vad vi gillar:

Vi gillar att man får allt man behöver för så pass lite pengar, t.ex. plats för vätskesystem. Det gör att det gör att bygga på väskan vart eftersom och ha den väldigt länge utan att behöva köpa en ny.

Den här ryggsäcken passar dig som:

Vill ha en enkel ryggsäck som fungerar för allt du vill göra utan att behöva köpa en ny på många år.

Fördelar

+ Diskret & snygg

+ Möjlighet att spänna fast jacka utanpå

+ Sitter bra

+ Stabil

Nackdelar

Inget vätskesystem


ryggsäck för dagstur

Köpguide och saker att tänka på när du köper en vandringsryggsäck

 • Den ska sitta bekvämt! Det här kan kännas självklart men faktum är att det finns många ryggsäckar som inte alls är sköna efter några timmars vandring. Man får lite vad man betalar för och en bra ryggsäck märker du direkt om den sitter bra eller inte.
 • Vad ska den användas till? Fundera på hur du kommer att använda din ryggsäck. Kommer du att använda den på sommaren, eller vintern? Kanske både och? Kommer du att gå längre sträckor eller bara några kilometer? Allt det här avgör storlek, krav på komfort, vikt etc.
 • Utvändiga fack? Utvändiga fack är ofta underskattade. Med bra utvändiga fack på väskan så kommer du åt saker mycket enklare och slipper stanna och ta upp saker. Det sparar inte bara tid utan gör vandringen så mycket mer bekväm- och rolig.
 • Finns det plats för vätskesystem? Även om du kanske inte behöver ett vätskesystem i dagsläget så kan det vara skönt att ha möjligheten för det i framtiden. Ett vätskesystem är inte bara bekvämt, det håller vattnet kallt längre och gör det möjligt att ta med mer vätska när du vandrar.
 • Bra höftbälte! Om du har problem med ryggen eller kommer att vandra långa sträckor rekommenderar vi en ryggsäck som har bra stöd vid höften genom ett bredare höftbälte. Det avlastar ryggen mer och gör dig mindre trött. Osprey Talon-/ Tempest är exempel som har bra höftbälten.
 • Inställningsmöjligheter! Generellt sett kan vi säga att ju fler inställningsmöjligheter på väskan, ju bättre.

Hur stor ryggsäck för vandring?

Något bland det viktigaste när du väljer ryggsäck är storleken. Den ska rymma det du behöver ha med dig men inte vara för stor så att den har massa tomt utrymme, då sitter den dåligt på ryggen.

En bra start kan vara att läsa den här storleksguiden hos Outnorth för att hitta rätt.

Hur många liter ska den vara?

När det gäller vandringsryggsäckar för dagsvandring så tycker vi själva att 18-22 liter är en bra start att utgå ifrån. De rymmer mer än du tror och räcker det inte till kanske du istället ska se om du kan banta ner din packning.

I vissa fall kan det t.o.m. räcka med 8-10 liter även om vi inte skulle välja den storleken som allround, speciellt inte för vintern.

Vikt

Ryggsäckens vikt spelar såklart roll även om vi tycker att passformen och stödet är viktigare.

Om du ändå har flera kilos packning så kommer inte 100-gram hit eller dit göra någon större skillnad. Om du däremot packar väldigt lätt så kommer du att känna viktskillnaden tydligare.

Passformen på ryggsäcken

När du har kommit fram till vilken storlek du ska ha på din ryggsäck är det viktigt att hitta en med bra passform.

Som tur är har de flesta bra vandringsryggsäckar väldigt bra inställningsmöjligheter vilket gör att du kan justera både hur högt upp den sitter och bröst- och midjeremmarnas placering etc.

Det är därför ganska lätt att hitta en som passar just din kropp idag. Om du är tjej och kort så kan du kolla in specifika dam-modeller som är lite kortare i ryggen för att passa bättre. Ett alternativ är t.ex. Osprey Tempest högst upp i inlägget.

Mäta rygglängd för ryggsäcken

Att mäta rygglängden är ganska enkelt om du följer instruktionerna nedanför. När du har dina mått kan du helt enkelt kolla på storlekstabellen och beställa den ryggsäck som passar in bäst.

Vi rekommenderar alltid att beställa från en butik med gratis retur om det skulle vara så att den inte skulle passa.

Ryggsäck för sommar och vinter

Om du har tänkt att vandra eller köra utflykter både på sommaren och vintern så har du säkert funderat på om du måste ha flera olika ryggsäckar.

Du behöver inte ha flera, men bör ha det i åtanke när du köper väskan. På vintern kommer du att ha mer kläder med dig så den bör rymma det du tar med dig.

Samtidigt gör du inte av med lika mycket vatten på vintern även om det inte bör påverka köpet. Om du köper en ryggsäck på 20 liter så bör du inte ha problem med att få med dig en extra jacka, vindbyxor etc. Så 20 liter räcker i alla fall för oss på vintern också.

Vandringsryggsäckar för barn

Finns det anpassade vandringsryggsäckar för barn? Ja det finns det! En riktigt populär vandringsryggsäck för barn är Vaude Puck 10. Den är mindre och lättare samt har mindre packvolym än de för vuxna.

När du köper en ryggsäck för barnens vandringsäventyr så är det viktigt att köpa en i rätt storlek. De är ju både mindre fysiskt men har även mindre packning med sig.

Det är ju också viktigt att ditt barn gillar ryggsäcken och tycker att den är snygg, så låt barnet själv välja väska så blir det troligtvis bra.

Ryggsäckar i Herr- och dam-modeller

Om du har svårt att hitta en ryggsäck som passar din kropp bra så kan det vara bra att veta om att det finns märken som har herr- och dammodeller.

Skillnaden är främst rygglängden och ett märke som har herr- och dam-specifika väskor är Osprey t.ex.

Ryggsäckarna fungerar även för jobb & resor

Om du köper en vandringsryggsäck anpassad efter dagsturer så kommer den att vara väldigt smidigt, sitta bra och ha en bra ventilation. Storleken gör den också perfekt att ha med på resor eller till jobbet.

När du reser gör du ofta utflykter över dagen och då är det betydligt skönare med en riktig ryggsäck som är anpassad för det istället för något som bara flyger runt på ryggen.

Ta därför med det i tanken när du köper en ryggsäck. Kanske är det smart att köpa en i diskret färg som svart om du tänkt ha med det till jobbet eller resan?

Finns det vattentäta ryggsäckar?

Yes, det finns helt vattentäta ryggsäckar. Vi rekommenderar dock inte de för vandring om det inte är så att du bokstavliga kommer vada i vatten eller paddla mycket etc. anledningen är att de är tyngre och har sämre ventilation för ryggen och oftast inte sitter lika bra.

Ett alternativ är att köpa ett regnskydd till din ryggsäck. ett regnskydd skyddar nästan helt från regn och väger lite. Du kan förvara den lättåtkomligt så att du hinner sätta på den innan väskan blir blöt vid regnväder.

Hur tvättar man en ryggsäck?

Oftast behöver man inte tvätta ryggsäcken och det är inte heller något som rekommenderas. Om du spiller på den eller har fläckar kan du försöka torka bort det med ljummet vatten och en svamp.

bästa ryggsäcken för dagsvandring

3 anledningar att köpa en bra ryggsäck

När vi själva började göra mer utflykter och vandringar så började vi med billiga ryggsäckar.

Även de fungerade bra så förstod vi inte hur stor skillnad det var förrän vi investerade i våra Osprey ett par år senare.

Allt vi kan säga är att det är som natt och dag, det blir mycket roligare att vandra med en bra ryggsäck,

 • Med en lite dyrare ryggsäck får du bland annat, bättre ventilerad rygg, bättre stöd för ryggen, plats för vätskesystem och andra smarta funktioner som många billigare väskor saknar
 • Köper du en bra ryggsäck så kommer den att hålla väldigt länge. Priset utslaget per år blir alltså väldigt lågt och det är därför inte värt att snåla
 • Med en bra ryggsäck kommer du att vilja gå ut mer och göra fler vandringar

3 måsten i packningen!

När vi vandra så finns det några saker som verkligen kan göra upplevelsen lyxig. Vi har 3 favoritsaker som vi aldrig missar att ta med oss:

 • Sittunderlag – Att sitta bra på fikapausen är underskattat
 • Termos – En varm kopp kaffe när det är lite kyligt gör en jobbig upplevelse magisk
 • Mössa – Även om det blir varmt så länge du är i rörelse så kan det bli kallt under pausen

3 tips i skogen

 • Häng upp din ryggsäck på en gren om det är blött på marken så slipper du en blöt väska
 • Packa de saker du använder ofta i ytterfack eller högst upp i väskan
 • Om du ska gå lång bör du packa tunga saker högt upp då det avlastar ryggen

Intresserad av fler bra prylar för vandringen? Läs våra inlägg:

Vanliga frågor om vandringsryggsäckar

Är det skillnad på billiga och dyra ryggsäckar?

Ja, det är faktiskt ofta en stor skillnad på billiga och dyra ryggsäckar. Störst skillnad brukar det vara på hur stabila de är, ventilationen och inställningsmöjligheterna.

Vilken storlek är bäst för dagsturer?

Det är omöjligt att svara på vilken storlek på termosen som är bäst för dina behov men generellt är det bästa att ta en storlek du tror att du kommer att använda. Det är en storlek som räcker för att kännas värd att släpa med men en så smidig att du inte lämnar den hemma för att det blir jobbigt att ha den med.

Måste man ha ett vätskesystem på en vandringsryggsäck?

Nej, däremot så kommer du att uppskatta ett vätskesystem på längre turer eller i varmare väder. Med ett vätskesystem kan du få med dig upp till 3 liter vatten i en ergonomisk vattenblåsa. Samma mängd i vattenflaskor kommer inte alls att sitta lika bra på ryggen.

Vad kostar en vandringsryggsäck?

Priserna varierar såklart, men om du vill ha en bra ryggsäck för dagsvandringar så bör du räkna med att lägga mellan 600-1400kr.

Finns det ryggsäckar i dam-modeller?

Ja, du har bland annat Osprey Tempest som vi rekommenderar högst upp i det här inlägget.

Vad skiljer mellan herr- och dam-modeller?

Det som brukar skilja är rygglängden och ibland färgen.


Hur vi har sammanställt informationen

För att hitta den bästa ryggsäcken för din dagsvandring har vi gått på våra egna erfarenheter och samlat ihop informationen vi har hittat från andra tester, recensioner och omdömen på nätet.

Vi tycker det är viktigt att se till helhetsbilden och inte bara vad vi själva tycker.

Samtidigt har vi egen direkt erfarenhet av flera ryggsäckar i den här listan så vi kan stå bakom det vi skriver. Vinnaren har vi själva haft i flera år och vi tycker verkligen att det är det bästa ryggsäcken vi testat för ändamålet.

Självklart kan vi inte garantera att det är den bästa dags-ryggsäcken för just dig och din passform. Det bästa är att beställa och testa och skicka tillbaka om det inte känns bra.


Lämna en kommentar