Att göra i Idre på sommaren – 14 tips för semestern i Idre

Idre fjäll ligger i Norra Dalarna men vad finns det att göra i Idre? Mest känt är Idre för skidåkningen och den tidiga snön, många väljer att åka hit bland annat över påsk och sportlovet. Själva älskar vi cyklingen här, naturen och de magiska solnedgångarna.

Men förutom längskidåkning, alpin skidåkning och vinteraktiviteter så finns det även mycket saker att göra på sommaren i Idre. Något som har blivit stort här det senaste åren är mountainbike eftersom de har byggt ut fina leder. Det finns både downhill med lift och fin XC på stigar runt berget.

1. Cykla mtb i Idre (XC och down Hill)

att göra i Idre mtb

Det första vi måste tipsa om att göra i Idre fjäll är att cykla mountainbike (mtb). Idre har satsat hårt på både Cross Country och downhill de senaste åren och har idag en riktigt bra anläggning.

Downhill i Idre fjäll

Du kan välja att köra downhill och då tar du dig upp med stolliften för att sen åka de slingriga banorna ner för fjället. Banorna finns i olika svårighetsgrader men är överlag ganska enkla och du klarar dig faktiskt bra med en hardtail (HT) men det finns även heldämpade cyklar att hyra i uthyrningen.

mtb idre

Cross Country (XC) mtb i Idre

Om, du hellre vill trampa runt fjället så har de byggt en grymt rolig cross country bana runt hela Idre fjäll av sammansatta mtb leder. Den är väldigt varierad och innehåller allt från klättring i uppförsbackar och fartfyllda, slingriga nedförsbackar med velodromer och små hopp.

Den mest kända och den populäraste delen bland barn ( och vuxna) är ”Alla Kan” som är en slingrig bana nedför med hopp, kurvor och velodromer. Den är runt 700 meter lång och kräver i princip inget trampande alls.

Direkt efter ”Alla Kan” kommer du till ”Jippi” som även den är en kurvig bana full med små hopp och minst lika lång. Vi kan ärligt säga att Idres Cross Country leder är grymt roliga! Vill du veta mer så ska du läsa vårat inlägg om mtb i Idre!

Åka mtb i Idre med barn

Idre passar perfekt för att åka mtb med barn. lederna är lätta att cykla och det finns leder anpassade för alla nivåer. dessutom har du ett pumptrack/teknikbana som är grymt populär bland barnen.

Pris för att hyra mtb i Idre

Du kan hyra både Hardtail (HT) Heldämpad mtb (FS) och El-mtb i Idrefjäll. Vad det kostar beror på hur länge du ska hyra den- och vilken typ du hyr. En hardtail-mtb kan du hyra från 400kr per dag ungefär.

Cykeltvätt i Idre

Om du tar med egen mtb till Idre så finns det en cykeltvätt vid torget vid matbutiken där du kan tvätta din cykel.

2. Titta på renar

Något du kommer att märka om du åker till Idre på sommaren är att det är fullt av renar här. Du kommer troligtvis att stöta på dom redan på bilvägen upp till fjället men när du närmar dig Idre fjäll är de överallt.

När vi har varit här har de dom kommit till altanen vid stugan och vi har träffat på dom uppe på fjället när vi har cyklat. Det är riktigt roligt faktiskt och ganska unikt på ett sätt.

3. Städjan

Om du står på toppen av Idre fjäll så kommer troligtvis att se fjället Städjan. Städjan är väldigt utmärkande både genom sin storlek och sin form.

Städjan är ett perfekt utflyktsmål för en heldag och det ligger väldigt nära Idre fjäll. Det finns två sätt att ta sig till Städjan och vilket sätt du tar beror väl lite på din ork och hur lång tid du vill vara ute.

Antingen går du från Idre fjäll eller cyklar mtb. Att gå kommer att ta ganska lång tid bara så att du är medveten om det. Om du har tänkt att cykla upp på städjan så bör du vara medveten om att det är brant om du tar vägen upp från Idre fjäll och det är även ganska ojämn stig.

Något som vi själva verkligen uppskattade på våra vandringar i Idre var att ha en bra ryggsäck, vilket gör det mycket roligare. Läs guiden om hur du hittar en ryggsäck som passar dig och din kropp.

Åk direkt till Nipfjällets parkering

Det andra alternativet är att ta bilen upp till parkeringen vid Nipfjället. Därifrån är det betydligt närmre upp till städjans topp och om du har tänkt att cykla mtb upp så är det inte alls lika brant härifrån.

Oavsett hur du gör så är Städjan otroligt vackert och du har en fin utsikt ut i vildmarken och mot Idre fjäll härifrån. Om du ser Städjan från rätt vinkel så är det väldigt utmärkande med en spetsig topp.

Ett tips! Om du ska vara ute ett tag kan det vara skönt med en varm kopp kaffe eller choklad! Man vet aldrig hur snabbt vädret slår o i fjällen så det bästa är att vara förberedd. Läs mer i vårat inlägg om de bästa termosarna!

4. Nipfjället

Det andra stora fjället du kan se från Idres topp är Nipfjället. Nippfjället ligger mitt emot Städjan och är ett populärt utflyktsmål och sevärdhet.

Vi har varit här och på Städjan ett par gånger och tycker nästan att både dess fjäll är ett måste att besöka. Nipfjället har en ”trapp” upp till toppen och är lite enklare och snabbare att gå upp för.

När du når toppen på Nipfjället så har du en magisk utsikt mot Städjan och härifrån kan du fånga perfekta bilder eftersom städjan blir riktigt spetsig i formen. Åt andra hållet ser du vildmarken och de norska bergen i bakgrunden.

Om du vill äta en lunch eller middag med magisk utsikt rekommenderar vi att ta med ett stormkök och laga mat med milsvid utsikt uppe på toppen!

5. Trollvägen

Trollvägen i Idre är en känd väg även internationellt. Den här vägen är lite udda på det sättet att om du åker med bilen och stänger av motorn här så rullar den uppför och inte nedför.

Det kan vara svårt att tro och vi trodde inte heller på det innan vi kom hit. Vi måste däremot säga att det kändes som det stämmer, det såg verkligen ut som bilen rullade upp för backen helt själv.

Trollvägen kommer du att passera om du tar bilen till Nipfjällets parkering.

6. Fulufjällets nationalpark

Ungefär 5 mil från Idre hittar du Fulufjällets nationalpark och det tar en dryg helvtimme att åka hit med bil. Var beredd på att det kan vara mycket folk här under högsäsong så ta med dig matsäck och räkna med att det blir en heldag. Ett tips är att skaffa en bra vandringsryggsäck för din matsäck.

Här hittar du självklart vacker natur men även ett naturrum där du kan läsa mer om de djur som finns i området, bland annat varg och björn. Har du tur så hittar du lite hjortron här också!

Det som Fulufjällets nationalpark är mest känt för är dock Sveriges högsta vattenfall, Njupeskär…

7. Njupeskär (Sveriges högsta vattenfall)

njupeskär vattenfall idre

Njupeskär är Sveriges högsta vattenfall och ligger i Fulufjällets nationalpark strax utanför Idre. vi har varit här och kan säga att det är en grym kraft när vattnet träffar marken när man står bredvid vattenfallet.

För att komma till vattenfallet behöver du gå ett par kilometer i nationalparken men det är väl markerat och lätt att hitta. På sina ställen är det lite jobbigare att gå men i stort sätt en enkel promenad.

Du kan se fallet både nerifrån- vilken är den enkla vägen eller ovanifrån om du tar dig upp på platån i Fulufjället.

Läs mer om Njupeskär och andra vattenfall i vårat inlägg om Sveriges högsta vattenfall!

8. Paddla kanot eller bada vid Burusjön i Idre

Kanske är det inte bad du tänker på i första hand när du ska till fjällen men Burusjön en bit från Idre fjäll är definitivt värt ett besök! Här hittar du en extremt långgrund sjö med fin sandbotten som är perfekt för barn.

Soliga dagar blir det nästan lite utomlandskänsla när solen lyser upp den fina sanden och det ramas in med bergen långt i bakgrunden.

Du kan även hyra kanot här och paddla ut på egna äventyr i sjön. Kanoten bokar du inne i Idre och får flytväst och paddlar sen får du en kod så att du kan låsa upp kanoten. Det är klassiska kanadensare i aluminium du hyr.

Sjön är väldigt fin och du kan stanna till på flera små ”öar/halvöar” längs vägen med egna små stränder.

Tips! Det är grymt smidigt att ha med sig en snabbtorkande resehandduk när du kör små dagsturer i fjällen. De väger lite och torkar väldigt snabbt. Läs vårat inlägg där vi går igenom de bästa resehanddukarna!

9. Rida i Idre på fjället

Om du gillar ridning och vill uppleva fjället från hästryggen så finns det goda möjligheter till det i Idre. Området kring Städjan och Nipfjället ät väldigt populärt för ridning men det finns otroligt mycket mer natur och skogsvägar att utforska.

Att rida passar alla, gammal som ung, nybörjare som proffs. Oavsett om du är van vid hästar eller aldrig träffat en förut så kan du testa på ridning i Idre. Ridturerna startar vid stallet ovanför fäboden i Idre fjäll.

Här kan du läsa mer om ridning kring Idre.

10. Vandring i Idre

Idre är som gjort för vandring, antingen beger du dig bara upp på toppen på Idre fjäll, dit kan du också ta dig med stolliften.

Om du vill få ännu mer vildmark så rekommenderar vi att du går bort- eller ta bilen till Städjan och Nipfjället, därifrån utgår flera fina vandringsleder. På vägen har du också Burusjön med en del vandring runt sjön.

Idre är som sagt fullt av potential för vandring och du kan även ta bilen längre bort mot Lofsdalen eller åt andra hållet och Fulufjällets nationalpark. Vi kan också rekommendera Grövelsjön vilket är väldigt vackert.

11. Huskyturer med footbike

Du kanske har sett och har hört talas om slädturer med Huskyhundar på vintern, men visste du att du även kan köra turer på sommaren i Idre? Yes det fungerar bra!

Du dras av en Husky och står själv på en Footbike som är ett mellanting mellan en sparkcykel och en vanlig cykel. Du åker längs stigarna runt fjället och belönas med en riktigt fin utsikt längs vägen.

12. Golf i Idre fjäll

I Idre finns det en fin Golfbana ritad av Bengt Lorichs. Du spelar i vacker fjällmiljö på deras 18-håplsbana som är en av Sveriges populäraste golfbanor. Här kan du se fram emot fin utsikt över fjällen, välskötta greener och porlande små bäckar.

Här kan du spela som både proffs och nybörjare och utrustning finns för uthyrning. Om du vill övernatta så finns det platser för husvagn- och husbil på campingen.

13. Besök Grövelsjön

Ok, om du stannar några dagar eller någon vecka i Idre så måste du nästan planera in en dag i Grövelsjön. Du kan ta bilen fram till Grövelsjöns fjällstation och därifrån vandra upp till toppen.

Det finns flera vandringsleder att välja på och du kan också övernatta på hotell, i stuga eller i tält på fjället. Det finns verkligen mycket vandring här och mycket att se.

Om du tar bilen en bit vidare så kommer du snabbt in i Norge och hittar ännu mer fin vandring att utforska. Åk hit och upplev de riktiga fjällen!

14. Plocka blåbär

Vi har varit i Idre flera gånger på sommaren och då har det varit väldigt mycket blåbär längs hela fjället, vi har kunnat plocka litervis. Vi har faktiskt fått så mycket att vi ätit färska bläbär till frukosten varje dag.

Letar du fler smultronställen för din hemester? Läs vårat inlägg om saker att göra på Gotland, där tipsar vi om allt från stränder, till raukar och händelserika veckor att besöka ön.

Vanliga frågor om Idre

Hur långt är det till Idre från Stockholm?

Beroende på vilken väg du tar så är det mellan 45-55 mil till Idre från Stockholm och tar 5 timmar och 40 minuter till 6 timmar och 40 minuter att åka med bil.

Vad finns det för boende i Idre?

Du kan bo i stuga, på camping eller på hotell i Idre. Stugor hyr du antingen via Idre fjäll eller via Idre Arne AB. Hotell har du bland annat Pernilla Wiberg Hotell och Sporthotellet, camping finns på Idre Fjäll.

Är Idre Fjäll barnvänligt?

Ja det är väldigt barnvänligt! Om du åker hit på sommaren så har du massvis med aktiviteter för barn, som mtb med teknikbana, utomhuspool, bowling etc.

1 svar på ”Att göra i Idre på sommaren – 14 tips för semestern i Idre”

Lämna en kommentar