MTB i Tänndalen – Tips för din cykling i sommar

Tänndalen är mest känd för sin skidåkning på vintern men har även börjat satsa stort på fjällcykling och downhill. Vi hade hört mycket bra om Tänndalens mtb och var tvungna att åka dit i sommar för att testa deras bike park och flowbanor.

Tänndalen är en liten by i Härjedalen som ligger en bit från Funäsdalen och naturen här är fantastiskt vacker. I det här inlägget berättar vi om våran upplevelse i Tänndalen samt lite tips att tänka på när du åker hit för att cykla mountainbike.

Fjällcykling & MTB i Tänndalen

mtb tänndalen

Uppe på Tänndalens fjäll hittar du fin fjällcykling med olika leder som är markerade med gröna, blåa och röda leder beroende på svårighetsgrad.

Vissa leder är längre med lite mer terräng och andra väldigt korta med enkel stig så vi skulle säga att fjällcykling passar för hela familjen.

mtb i Tänndalen fjällcykling

Cykelleder i Tänndalen

 • Guldgruvan (grön)
 • Popcorn (blå)
 • Mardrömsskogen (röd)
 • Fjällräven (röd)
 • Dalslingan
 • Drömskogen (blå)
 • Fjällflyt (blå)
 • Fjällblå (blå)
 • Fjällfeeling (grön)
 • Renen (röd)
 • Utsikten (blå)

Pumptrack

Utanför Ski Lodgen finns det en liten pumptrack som är en tekninkbana som passar perfekt för barnen att träna i eller som lite uppvärmning innan cykelturen på fjället.

Ta sig upp

Antingen kan du cykla upp till toppen som en uppvärmning och dessutom är det gratis eller så kan du ta liften upp och spara energin för att cykla uppe på fjället. Båda sätten är bra. Pris för sittliften hittar du längre ner på sidan.

Downhill i Tänndalen

downhill tänndalen

Tänndalen erbjuder också downhill, några enkla och några lite svårare leder. Banorna är markerade med blå eller röd färg där röd är det svårare alternativet. Det är långa fina banor med olika drops, velodromer och träbroar.

När vi var där var vissa delar av banorna under uppbyggnad och avstängda men när allt är klart så kommer det vara toppen att köra downhill här.

Tänndalen fjällflyt

Att tänka på & skydd

Åk inte över din egen förmåga i downhill banorna och åk åt sidan om du är lite osäker och har andra bakom dig så att alla kan få åka i sin egen fart.

Det är även bra med skydd när du åker mtb, speciellt om det går fort nedför.

Det viktigast är att du använder dig av hjälm, bra mtb skor, handskar och gärna andra skydd så som knäskydd och armbågsskydd.

Guidad MTB tur

tänndalen sommar
Tänndalen

Har du aldrig cyklat mtb men är sugen på att testa så erbjuder Tänndalen guidade cykelturer. På tisdagar och torsdagar kan du hänga med på en fjällcykling genom olika terränger och fina miljöer på fjället. I priset ingår det mtb, hjälm och lättare lunch.

Är det någon gång du ska testa på att cykla mtb så är det här i denna vackra miljö, du kommer inte att ångra dig.

mountainbike hamra

MTB i Ramundberget och Funäsdalsberget

mtb hamrafjäll

Är du i Tänndalen och har några dagar över så ska du försöka ta dig till fjäll i närheten som Ramundberget och Funäsdalsberget som också erbjuder fin fjällcykling, ditt liftkort gäller även på dessa ställen.

Funäsfjällen erbjuder hela 423 km cykelleder totalt.

Här finns lite längre mtb leder på fjället och det finns cykelleder som passar alla, barnfamiljen som den inbitna mtb cyklisten. Även här är lederna markerade med grön, blå och röd färg som visar svårighetsgraden på de olika lederna.

Mtb i Bruksvallarna

I dalgången vid Ramundberget hittar du också det populära området Bruksvallarna. Är du ute efter lite tuffare cykling så ska du cykla leden Bruksvallarna – Kariknallen som är på 8 km med både tuff terräng och konditionsmässigt. Här får du storslagna vyer och varför inte ett stopp i våffelstugan för att fylla på med energi?

Andra fina leder i området är Djupdalsvallen – Sätervägen eller cykla leden som passa alla Bruksvallarna – Flon. Vi tycker helt klart att det är värt att åka till dessa fjäll också när du ändå är i området.

Vill du läsa om fler bra ställen att cykla mtb på? Idre har grym mountainbike och vi har skrivit om det i vårat blogginlägg: Mtb i Idre

Cykla i Tännäs

mtb tännäs

I närheten av Tänndalen hittar du också Tännäs här kan du cykla allt från landsvägscykling till mtb.

De har olika cykelleder man kan välja bland som har olika svårighetsgrader och tar olika tid att ta sig runt. Även här kommer du att få uppleva vackra vyer.

 • Tännäskröket – Käringsjön (ca: 5 timmar)
 • Lossen runt (ca: 4 timmar)
 • Tännäskröket – Bergvallen – Klyfttjärn (ca: 2 timmar)
 • Landsvägscykling upp på fjället med fin asfalt

Cykeltvätt i Tänndalen

Vid Ski Lodgen på baksidan mot fjället finns en cykeltvätt och ett ställ där du kan hänga upp din cykel som är öppen dygnet runt.

Det finns även en cykeltvätt vid Hamra Sportshop som också ligger vid Ski Lodgen men den cykeltvätten stängs av när shopen stänger.

Hyra cykel i Tänndalen (MTB)

hyra mtb tänndalen

Har du ingen egen cykel eller bara vill prova på mtb i Tänndalen så kan du hyra cykel i Hamra sportshop som ligger vid Ski lodgen.

Du kan hyra downhillcykel, mtb, stigcykel och barncyklar i priset ingår hjälm. Priserna ligger på 695kr till 295 kr beroende på vilken typ av cykel du vill hyra.

Vill du hyra mtb så går du enklast in här och bokar.

Lift

I Tänndalen finns det en lift som tar dig upp till toppen och alla fjälleder och downhillbanor här. Liften har öppet från kl: 10.00 till kl: 15.00.

Liftkortet gäller inte bara i Tänndalen utan också i Ramundberget och Funäsdalsberget.

bikepass liftpass

Boende

rosabyn tänndalen

Det kan vara svårt att hitta boende i Tänndalen om man besöker det under högsäsong då stället inte är så stort. Så var ute i god tid med att boka boende är väl vårat tips.

Förutom Ski lodgen så finns det olika stugbyar vi listar de här under.

 • Rosa byn
 • Iglo
 • Murklan
 • Hjortronet
 • Fjällbruden
 • Brunkullan
 • Fjällstjärnan
 • Mosippan
 • Fjällviolen
 • Röda byn
 • Pinnens Fjällgård
 • Fjällöga
boende hamrafjäll

De olika boenden är allt från modernt till mysig fjällkänsla och i olika storlekar som passar det stora sällskapet som till paret.

Priserna på boendet varierar beroende på säsong och vilken typ av boende du vill hyra.

Äta i Tänndalen

äta tänndalen

Ski Lodge Kök och Bar serverar vällagad mat där du kan äta lunch, pizza, hamburgare och á la carte på kvällen.

En mysig restaurang med super goda mat där de även har temakvällar ibland. Man kan även ta en fika inne i Hamra Livs eller något lättare att äta.

Tyvärr så finns det inte så mycket mer att välja på under sommarsäsongen.

äta hamrafjäll
hamra livs

Väder

väder Tänndalen sommar

Som alltid i fjällen så varier vädret en del. Från regn till strålande sol på några minuter och så håller det på även i Tänndalen. Så ta alltid med lite extra kläder även om det är sol och varmt när du åker på morgonen så kan vädret ändras snabbt under dagen.

En annan sak vi absolut inte skulle vilja vara utan här i Tänndalen är myggmedel. Just denna sommar när vi var där så var det otroligt mycket mygg.

Läs mer: Bra kläder för mtb

Vanliga frågor

Finns det matbutik i Tänndalen?

Ja Hamra livs finns och det mesta går att handla där. Finns även ett litet fik inne i butiken om man är fikasugen. Hamra livs har öppet alla dagar från kl:9.00 till kl:19.00.

Är Tänndalen stort?

Nej det är det inte. Det är väldigt litet men naturen är storslagen.

Finns systembolaget här?

Nej det finns inget systembolag just i Tänndalen men i Funäsdalen som ligger innan där finns det ett systembolag.

Är det mycket mygg i Tänndalen?

Ja på sommaren är det ofta mycket mygg, speciellt nere i dalen eftersom det inte blåser lika mycket där. Det kan även vara mycket mygg uppe på toppen av berget eftersom det är många små sjöar/träsk där och en fuktig miljö. Ett hett tips är att ta med myggmedel om du åker hit på sommaren!

Lämna en kommentar