Bästa mtb skorna 2023 – 4 bra mountainbikeskor

Att använda sig av mtb skor när du cyklar mountainbike har sina fördelar. Du slipper halka vilket ger dig bättre grepp och kontroll över din cykel. Till skillnad mot vanliga skor är mtb skor styvare vilket gör att du inte blir lika trött i fötter.

Det finns två typer av mtb skor, skor med en platt sula som passar till vanliga pedaler eller skor som du klickar fast dig med i pedalerna (SPD).

Ett par bra mtb skor för platta pedaler ska vara styva och lätta men framförallt ge dig ett bra grepp. De får gärna är av kraftigare material som ger skydd om du slår i stenar och rötter när du cyklar. Detsamma gäller för SPD-pedaler men det är även viktigt att de är lätta att klicka i- och ur.

Innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth och Outdoorexperten


Five Ten Freerider

▪️ Bäst mtb skorna för platta pedaler
▪️ Mångsidig
▪️ Stöttåligt tåparti

45Nrth Ragnarök MTN Boa System

▪️ Bästa vattentäta mtb skorna
▪️ Skyddar bra vid blött och kallt väder
▪️ Smidiga att att av och på


Scott Shoe Sport Volt Clip

▪️ Bästa mtb skorna med boa
▪️ Passar de flesta fötter
▪️ Enkelt spännsystem
Five Ten Freerider Pro

▪️ Bästa mtb skorna för dam
▪️ Grymt pedalgrepp
▪️ Snabbtorkande material

Bästa mountainbikeskorna för platta pedaler i testet är Five Ten Freerider. De här prisvärda skorna har varit bästsäljare i flera år och passar till all mtb cykling. Skorna har en tjock gummisula som ger ett bra grepp till dina platta pedaler och skona är sköna att ha på sig om man jämför med andra mtb skor. De här är våra personliga favoriter när det kommer till mtb skor och de vi använder i cykelspåret.

Vill du ha ett par vattentäta mtb skor som du kan använda under vintern och blötare perioder så ska du kika in 45Nrth Ragnarök MTN Boa System. Trots att de håller vind och vatten ute så andas skona bra och gör dig inte fuktig inifrån, blir skona blöta så torkar de snabbt. Enda nackdelen med skor är att BOA-spänningen kan vara lite svår att spänna. 45Nrth Ragnarök MTN Boa System passar till SPD-pedaler.

Är du ute efter mtb skor med BOA så ska du spana in Scott Show Sport Volt Clip. De här skona passar de flesta fötter för att de är enkla att justera med BOA spänning. Skona är sköna att ha på sig och funkar långa dagar i cykelspåret.

Bästa mtb skorna – 4 bra mtb skor för cyklingen

Vi har cyklat mtb i flera år, under alla årstider. Vi började att cykla i ett par vanliga gympaskor men märkte snabbt att vi halkade av pedalerna och det vart ett störnings moment.

Att byta ut gympa skorna till ett par mtb skor gjorde verkligen skillnad på hur vi cyklade efter. Med ett bättre grepp och bättre kontroll så utvecklades vi snabbt i mtb cykling. Att ha rätt utrustning gör skillnad.

I det här inlägget har vi tagit fram flera alternativ på mtb skor som passar till olika tillfällen och årstider. Hoppas du ska hitta något som passar dig!


1. Five Ten Freerider – Bästa mtb skorna för platta pedaler (flat)

five ten free rider
 • Spännsysytem: Snören
 • Passar till: Platta pedaler

Five Ten Freerider är är en populär mtb sko som många mtb cyklister använder och som passar till platta pedaler. Sulorna har ett bra grepp som gör att de passar i terrängen och när du vill trixa med cykel.

Har du breda fötter så kommer Five Ten Freerider att passa dig, passar också om du har smala fötter du kan justera dom med hjälp av snörningen. Materialet i skorna är en blandning mellan canavas och läder som gör de slittåliga och håller i fler säsonger.

Det här är mountainbike skorna som vi själva använder och vi älskar dom verkligen!

Grundaren till Five Ten är bergsklättraren Charles Cole som tröttnade på klätterskor som hela tiden tappade fästet. Han har tillsammans med forskare skapat en sula som nu är populär bland mtb åkare och BMX-cyklister.

De här mtb skorna passar dig som: Vill ha ett par skor som passar till platta pedaler. Har du breda fötter så kommer dom att passa perfekt för dig.

Fördelar

+ Bra grepp

+ Stöttåligt tåparti

+ Snygga

+ Mångsidiga

+ Prisvärd

Nackdelar

Vanliga skosnören


2. 45Nrth Ragnarök MTN Boa System – Bästa vattentäta mtb skorna (vinter)

45nrth ragnarök man boa system
 • Spännsytem: BOA
 • Passar till: SPD/Klick-pedaler

45Nrth Ragnarök MTN Boa System är ett par mtb skor som håller dig torr och varm under kyligare och blötare perioder. Skaftet går upp över ankeln så att lera och vatten inte kommer in den vägen. Skulle det ändå göra det så torkar skorna snabbt.

Skorna passar till SPD pedaler och har spännsystemet BOA.

De här mtb skorna passar dig som: Vill ha ett par vattentäta SPD- skor som funkar bra till vintern vid kyligare och blötare väder.

Fördelar

+ Vattentäta

+ Varma

+ Torkar snabbt

+ Sköna

Nackdelar

Svåra att spänna


3. Scott Show Sport Volt Clip – Bästa mtb skorna med BOA

Scott show sport volt clip
 • Spännsystem: BOA
 • Passar till: SPD/Klick-pedaler

Scott Show Sport Volt Clip är ett par mountainbike skor som ser ut som ett par vanliga sneakers. Med spännsystemet BOA blir det enkelt att justera skorna när du cyklar, du kan lätt dra åt spännerna eller släppa på dom om du vill.

Fördelen med Scott Show Sport Volt Clip är att de passar alla fötter och former. Med ett BOA system slipper du att skosnören kan åka in i kedjan när du cyklar. De här skorna passar till SPD pedaler.

De här mtb skorna passar dig som: Vill ha ett par skor med spännsystemet BOA som går enkelt att justera efter din fot.

Fördelar

+ Passar de flesta fötter

+ Enkelt spännsystem

+ Snygga

+ Bekväma

Nackdelar

Dyra


4. Five Ten Freerider Pro – Bästa mtb skorna för dam

five ten free rider pro
 • Spännsystem: Snörning
 • Passar till: Platta pedaler

Five Ten Freerider Pro är bästa mtb skon för tjejer som vill ha en snygg sko med bra funktioner, den ger dig grepp har stöttåligt tåparti, känns skön på foten och de är enkla att rengöra.

Skorna har ett snabbtorkande yttermaterial som torkar snabbt om du skulle vara ute en blöt och lerig dag.

Den här skon är tillverkad i återvunnet material som är ett sätt för Adidas Five Ten att stoppa plastavfallet.

De här mtb skorna passar: Till tjejer som vill ha en mtb sko för platta pedaler som är styv, ger bra grepp och passar till de flesta typer av terräng.

Fördelar

+ Stöttåligt tåparti

+ Grymt pedalgrepp

+ Tillverkat i snabbtorkande material

Nackdelar


bra mtb skor

Köpguide – Tänk på det här när du köper ett par MTB skor

 • Rätt storlek! Att köpa rätt storlek på skorna är det absolut viktigaste. Vi alla har olika former på våra fötter, vissa har breda fötter medan andra har smala. Välj en modell/märke som passar dina fötter.
 • Rätt skor till rätt pedaler! Välj skor utifrån vilka pedaler du har. En sko med platt sula till platta pedaler och skor med clips till pedaler med clips (SPD).
 • Bekväma att ha på sig! Skorna ska också vara bekväma. Var dock beredd på att alla mtb skor kommer att kännas betydligt stelare än dina vanliga skor.
 • När ska du använda skorna? Är det till sommaren eller vintern du ska ha dina mtb skor? Är det ett par vattentäta skor du vill ha om du kör mycket i lera eller är det ett par luftiga och lätta skor för varma sommardagar.
 • Vilken typ av snörning! Det finns olika typer av snörningar/spännsytem på mtb skor. Fundera på vad du vill ha och som funkar för dig. Det vanligaste är vanlig snörning eller BOA.

Varför ska man använda mtb skor?

Att använda mtb skor kommer göra din cykling roligare, du får ett grepp som gör att du inte halkar av pedalerna och du kommer inte bli lika trött i fötterna. Du kommer helt enkelt att få ut mera av din cykling och utvecklas snabbare.

Förutom det så skyddar de dina tår om du skulle köra in pedalen i en sten eller rot vilket är lätt hänt när man cyklar mtb i skogen. När du byter ut dina vanliga gympaskor till ett par mtb skor kommer du märka skillnad direkt.

Hitta rätt storlek på mtb skor

En sak du ska tänka på när du testar dina cykelskor är att alltid testa skorna med ett par tunnare sportstrumpor och inte ett par tjocka bomullsstrumpor. Du ska testa skorna med samma strumpor som du kommer använda när du cyklar.

Skorna ska sitta bra mot foten och inte vara för stora så att de känns som de glappar, det kommer ge dig skavsår. De ska inte heller sitta för trångt i tårna, du ska kunna röra på tårna i skorn.

Det bästa är att prova sig fram och testa olika märken det kan skilja sig i form och storlek.

Vilka mtb skor ska jag välja?

Det finns två olika modeller på mtb skor. Kör du med pedaler som har clips (clipless/SPD) så ska du ha ett par skor som passar för ett ”klick-i system”.

Kör du med platta pedaler så ska du ha mtb skor med platt sula för bättre grepp i pedalen.

Clips/SPD

Skor med clips kräver pedaler med clips för att de ska passa ihop. Att använda sig av clips gör att du sitter fast i pedalerna och gör att du måste ”klicka i- och ur” dig varje gång du vill gå av- och på cykeln.

Fördelen med clips är att det är att du sparar energi då du drar med dig benet i både nedtramp och upptramp.

Nackdelen med clips är att du sitter fast i pedalerna, vilket kan vara läskigt om man är ovan och behöver klicka loss sig snabbt vid ett eventuellt fall. Fast det är en vanesak som du lär dig efter ett tag.

Platta skor

Mtb skor med platt sula ska har du när du använder platta pedaler. Skillnaden med att ha ett par platta gymnastik skor och ett par platta mtb skor är att sulan är styvare och har ett tjockare gummi som ger ett bättre grepp än vanliga skor.

Det blir som ”klister” och du kommer inte halka av dina pedaler lika lätt som med ett par vanliga skor.

De som oftast använder sig av platta mtb skor är downhill åkare, freeriders och dirt-bike cyklister så de snabbt ska kunna ta sig av pedalerna. Men även vanliga stigcyklister som vill känna trygghet att snabbt kunna hoppa av cykeln.

Platta skor är extra skönt i teknisk terräng med mycket sten, rötter och tekniska hinder.

Vilken sula ska jag ha på mina platta mtb skor?

Det finns ett stor utbud av sulor för platta mtb skor. Vi går igenom några av de sulor som finns på marknaden.

Gummisulor

Gummisulor är den vanligaste och traditionella sulan. Den är också flexibel och bekväm att gå i. Gummisulan ger dig ett maximalt grepp på dina platta pedaler (flats).

Nylonsulor

Nylonsulor finns oftast i mtb skor som är mer allround. Nylon är ett hårdare gummi vilket gör att dom är lite styvare än vanligt gummi och inte lika bekväma att gå i. Men de ger en bättre kraftöverföring till dina pedaler.

Kolfibersula

En kolfibersula kommer att ge dig en maxad styvhet. De här sulorna är lätta, väldigt styva och inte alls flexibla. Tack vare styvheten så ger den dig en grym kraft till pedalen och sparar vikt.

Då kolfibersulor inte har något grepp på hal mark så har de en botten av slitstarkt gummi så att du kan ta dig över svåra partier i terrängen om du skulle behöva gå av cykeln.

mtb skor för platta pedaler

Vilket spännsysstem (snörning) ska jag ha på mina mtb skor?

Det är inte bara att hitta rätt storlek-, modell- och sula när man ska välja ett par mountainbikeskor, det finns också olika spännsystem. Ett bra spännsystem gör att du får till den perfekta passformen på dina skor.

Vilket spännsystem du ska välja beror på vad som passar dig och din cykling. Här nedanför förklarar vi de olika systemen.

Snören

Den mest vanliga snörningen är med traditionella skosnören som man knyter. Med snören kan du få exakta justeringar på dina skor.

Nackdelen med snören är att de inte går att justera när du cyklar och du kan fastna med dom i pedalerna. Se alltid till att du stoppar undan dina snören eller gör dubbelknutar på dom så att de inte hänger och slänger när du cyklar.

Boa (vridspänne)

Mtb skor med boa spänning är väldigt enkelt, smidigt och fördelar trycket jämt över foten. Det är ett vridspänne i metall/plast som du justerar skosnörena (vajer) med istället för att knyta. Skor med ett boasystem kan du enkelt justera med en hand när du cyklar.

Spännen

En plastskena sitter i ett tillslutningssystem som gör att du kan justera skorna på millimetern. Med ett spännsystemet hålls foten på plats i skon och du får en perfekt passform runt hälarna.

Kardborreband

Vill du vara säker på att ditt spännsystem inte ska fastna i något så bör du välja skor med kardborreband, spännen eller boa. Med kardborreband kan du också justera dina skor när du cyklar.

Mtb skor för vintern

Många av oss cyklar även på vintern och då kanske inte dina låga sommarskor funkar så bra. På vintern är det kallare, oftast mycket snö och blötare ute än på sommaren.

Satsa då på ett par mtb skor som är vattentäta och som har ett lite högre skaft. Ett par skor i vind- och vattenavvisande membran eller ett par skor i Gore-Tex passar bra för vintercyklingen.

Det finns också mtb skor som är fodrade om du är ute under riktigt kalla dagar. Ett annat alternativ kan vara att använda sig av vattentäta strumpor.

mtb skor för vinter

Kan man tvätta mtb skor?

Vi rekommenderar att inte tvätta mtb skor i tvättmaskinen då det kan förstöra passform och funktion på dom. Har du varit ute och cyklat i leran så passa på att spola av dom med vattenslangen när du ändå är igång med att tvätta din cykel.

Torka dom sedan med en skotork eller ställ de i solen och låt de självtorka. Värme från torkskåp eller torktumlare kan förstöra dina skor.

Ett annat alternativ är att låta leran torka in och bli torr då kan du enkelt skaka av leran från skorna och de ser rena ut igen. Det här är nog det enklaste sättet att få mtb-skorna rena från lera.

3 anledningar att köpa ett par bra mtb skor

Det är verkligen värt att investera i ett par riktiga mtb skor om du cyklar mycket. Visst kan du använda dig av ett par gympaskor men upplevelsen och cyklingen blir så mycket bättre med ett par skor som är till för mountainbike.

Du kommer få bättre grepp på dina pedaler och du får bättre kraft i dina tramptag. Du kan välja ett par skor med ett spännsystem så du slipper skosnören som lossnar och åker in i kedjan. Det finns många fördelar med ett par mtb skor.

Några fördelar med ett par mtb skor:

 • Bättre grepp på pedalerna
 • Skyddar tårna om du slår i sten eller stubbe
 • Bättre kraft i tramptagen

Vanliga frågor om mtb skor

Kan jag cykla mtb i vanliga gympaskor?

Ja det kan du. Ta i så fall ett par skor som är platta och som liknar ett par skateskor. Du kan alltid börja med att använda dig av gympaskor eller sneakers om du är nybörjare och ny inom sporten. Generellt sätt är så platt sula som möjligt det bästa.

Vilka märken är bäst på mtb skor?

De populäraste märkena på mtb-skor är FiveTen, Scott och Shimano för att ge några exempel på populära skor.

Vad kan man göra om gummit på sulan börjar tappa greppet?

Det du kan göra då är att antingen tvätta skosulan eller ta en fuktig trasa och torka under sulan. Genom att få bort eventuellt damm och torkad lera blir greppet bättre mellan sulan och pedalen.


Hur vi har sammanställt informationen

Vi själva cyklar en del mtb i skogar med stökig terräng och har även testat på att köra downhill. Vi började med att köra i vanliga gympaskor men vi bytte snabbt ut dom till ett par riktiga mtb skor och märkte skillnaden på en gång.

Vi har därför hunnit testat en del olika mtb skor under åren, vi vet vad vi själva gillar- och inte gillar med mtb skor. Tillsammans med de erfarenheterna har vi läst recensioner, tester och omdömen för att sammanställa den här listan på mountainbikeskor.

Målet har varit att objektivt ta fram de skor som är populära och omtyckta av majoriteten och samtidigt berätta vad du ska tänka på för att själv hitta ett par mtb skor som passar dig och din cykling.

Lycka till med ditt val!


Lämna en kommentar