Bästa knäskydden för mtb 2022 – Skydda dina knän

Om du är ny på mtb och har börjat ge dig in i skogen har du säkert ramlat och slagit i knäna någon gång. De kan ge både blåmärken och skrubbsår som i värsta fall gör att du inte kan cykla på några dagar. Ett enkelt sätt att undvika det är genom att skaffa ett par bra knäskydd.

Ett par bra mtb knäskydd ska skydda dig från smällar, vara smidiga och knappt märkas av när du cyklar. Knäskydden ska sitta ganska tight i början eftersom de formar sig efter knät när dom blir varma. Om du ska använda dom vid stigcykling är det viktigt att dom andas bra.

Ett tips är att testa flera olika märken för att hitta rätt!

Innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth och Outdoorexperten


bästa knäskydd mtb stigcykling
POC Joint VPD Air Knee

▪️ Bästa mtb knäskydden för stigcykling
▪️ Smidiga
▪️ Lätta

smidiga knäskydd mtb
Sweet Protection Light Knee Pads

▪️ Smidiga mtb knäskydd
▪️ Bra andningsförmåga
▪️ Enkla att justera

bästa knäskydd enduro mtb
POC Joint VPD 2.0 Knee

▪️ Bästa knäskydden för enduro
▪️ Skyddar bra
▪️ Följsamma
bästa knäskydd mtb barnPOC POCito Joint VPD Air

▪️ Mtb knäskydd för barn
▪️ Går att växa i
▪️ Kan även användas som armbågsskydd

Bästa knäskydden för stigcykling i testet är POC Joint VPD Air Knee. Dom här knäskydden är populära bland många mtb cyklister för att dom andas bra och är smidiga. Dom är även våra personliga favoriter och dom knäskydden vi använder. POC Joint VPD Air Knee är ett par prisvärda knäskydd!

Om du är ute efter ett par bra knäskydd för enduro ska du kolla in POC Joint VPD 2.0 Knee. Dom här knäskydden är slitstarka för att klara av tuffare tag, trots större skydd så känns dom fortfarande smidiga och luftiga att ha på sig.

Smidigaste knäskydden i testet är Sweeet Protection Light Knee Pads. Det här är ett par lätta knäskydd med bra ventilation vilket gör att de passar bra att använda på sommaren. Dom här passar perfekt för xc och stigcykling.

Bästa knäskydden för mtb – 4 bra knäskydd för cyklingen

Ett av våra stora intressen är att cykla mtb. Vi har cyklat i både enklare och svårare terräng och lärt oss att knäskydd är ett måste när man cyklar mtb. Det är lätt att man halkar på en rot eller slår i knäna i cykeln. Det är tråkigt om man tappar en hel säsong eller delar av den p.g.a en knäskada som går att undvika.

När du väljer knäskydd så välj ett par som sitter åt lite eftersom de kommer att mjukna lite när de blir varma. Ett par knäskydd som passar din kompis behöver inte betyda att de kommer att passa dig, så testa flera olika märken.

I det här inlägget har vi tagit fram flera alternativ av knäskydd som passar vid olika tillfällen.


1. POC Joint VPD Air Knee – Bästa knäskydden för stigcykling & XC

knäskydd stigcykling mtb
 • Storlek: XS – XL
 • Passar till: Stigcykling

POC Joint VPD Air Knee är knäskydden som passar för stigcykling eftersom de är smidiga att ha på sig och har en bra passform. Du kan enkelt justera knäskydden med ett kardborreband och de sitter på plats tacka vare en silikon remsa på insidan mot benet.

POC använder sig av sitt egna skyddsmaterial VPD som är mjukt och följsamt när man rör på sig men blir hårt vid ett hårt slag mot knät.

Det här är våra personliga favorit och de vi använder när vi cyklar. Du märker knappt av att du har dom på dig.

POC är ett svenskt företag som grundades 2005. Deras mål är att minska konsekvenserna av sportrelaterade olyckor.

De här knäskydden passar dig som: Vill ha ett par knäskydd som sitter på plats och som är enkla att ta av och på sig.

Fördelar

+ Bra skydd

+ Smidiga

+ Följsamma

+ Enkla att få på sig

+ Prisvärda

Nackdelar


2. Sweet Protection Light Knee Pads – Smidiga knäskydd mtb

bra smidiga knäskydd mtb
 • Storlek: XS – XL
 • Passar till: Stigcykling och xc

Sweet Protection Light Knee Pads är ett par väldigt lätta knäskydd och de som väger minst i testet. Dom här knäskydden är sköna att ha på sig vid långa cykelturer och lättare terräng, det vi gillar mest med dom här skydden är att de är så bra sydda att tyget i knävecken inte veckar sig och skaver när man rör på sig.

Sweet protection använder sig av SAS-Tec i sina knäskydd som också är ett material som är mjuk och följsamt vid rörelse men blir hårt vid ett hårt slag mot knät.

Enda nackdelen med knäskydden är att det inte är något skydd på sidorna av knäna.

Sweet Protection är ett norskt företag som har sin bas i Trysil. Funktionalitet och kvalitet är ett grundläggande värde för företaget.

De här knäskydden passar dig som: Vill ha ett par smidiga och lätta skydd när du ska cykla långt och länge.

Fördelar

+ Väldigt lätta

+ Tyget veckar sig inte i knävecken

+ Tvättbara

+ Bra andningsförmåga

Nackdelar

Inget skydd på sidorna av knäna


3. POC Joint VPD 2.0 Knee – Bästa knäskydden för enduro

knäskydd enduro mtb
 • Storlek: S – XL
 • Passar till: Enduro

POC Joint VPD 2.0 Knee är ett tåligare knäskydd än POCs VPD air som gör att de passar till enduro cykling. Trots större skydd så är de luftiga och smidiga att cykla i men inga knäskydd man cyklar långa turer med.

Skydden sitter på plats och du behöver inte oroa dig över att de glider av. En fördel med dom här knäskydden är att de torkar snabbt och kommer hålla sig fräscha länge.

De här knäskydden passar dig som: Cyklar enduro med tuffare terräng och lite högre fart som behöver ett tåligare skydd.

Fördelar

+ Smidiga

+ Tåligare skydd

+ Tvättbara

+ Bekväma

+ Enkla att justera

Nackdelar

Dyra


4. POC POCito Joint VPD Air – Mtb knäskydd för barn

bästa mtb knäskydd barn
 • Storlekar: S – L
 • Passar till: Barn som cyklar mtb

POC POCito Joint VPD Air Protection är ett av de populäraste mtb knäskydden för barn och passar när barnen börjar utmana sig mer på sin mtb och cykla mer i skogen.

Det som är så bra med dessa knäskydd är att barnen kan växa i dom och när de inte passar för knäna kan dom användas som armbågsskydd. Det finns kardborreband som gör det enkelt för barnen att ta av och på skydden själva.

De här knäskydden passar: Barn som har börjat cykla i lite mer terräng. De är enkla att justera och går även att använda som armbågsskydd. De är också lätta att bära.

Fördelar

+ Enkla att ta på sig

+ Funkar som både knä-och armbågsskydd

+ Skyddar bra

Nackdelar


bästa knäskydden för mtb

Köpguide – Tänk på det här när du köper ett par knäskydd för MTB

 • Rätt storlek! Att välja rätt storlek på knäskydden är A och O. Så testa flera olika märken för att hitta de som passar dig bäst.
 • Rätt modell! Samma som med storleken så är rätt modell på ditt knäskydd viktigt. Ett knäskydd ska inte störa dig i din cykling. Olika modeller sitter också olika från person till person.
 • Bekväma att ha på sig! När du har ett par knäskydd så ska de inte störa dig. De ska ge dig ett bra skydd och du ska kunna röra dig bra i dom. Tänk på att de kan kännas tighta de första turerna, men efter ett tag mjuknar dom och du vänjer dig vid dom.
 • Enkla att tvätta! Dina knäskydd kommer att bli smutsiga och börja lukta därför vill du ha ett par knäskydd som är enkla att tvätta.
 • I vilket cykelsammanhang? Det finns olika varianter på knäskydd. Ska du använda knäskydden vid stigcykling, downhill eller enduro? Ta reda på det först så att du väljer rätt skydd för rätt användningsområde.

Hur ska ett knäskydd sitta?

Ett knäskydd ska sitta bekvämt, du ska knappt märka av det. Till en början så ska det kännas som att det sitter lite för tight, inte så att det hindrar benet eller så att du får dålig blodcirkulation, men tight.

Anledningen till det är för att de flesta knäskydd blir mjukare och mer följsamma efter användning, det kan ta några gånger innan den har format sig efter dig.

Välj inte ett knäskydd som känns bra eller lagom direkt när du tar på dig det. Risken är stor att det efter ett tag kommer att bli slapp och glida ner på benet och du hela tiden måste dra upp det.

Det kan kännas lite ovant i början men sen när du vant dig vid att ha knäskydd så kommer du aldrig vilja cykla utan igen.

Prova dig fram

Testa dig fram, prova olika märken. Vissa märken är tightare i storleken medan andra är större i storleken.

Våra knän och ben ser helt olika ut, så bara för att din kompis tycker ett par knäskydd av ett visst märke är grymma betyder det inte att de kommer vara bra för dig.

Ta mått

Följ alltid tillverkarens måttabell och måtta dina knän/ben så att du får rätt enligt deras tabell. Men kom ihåg att det bara är riktlinjer på vilken storlek du ska välja. Huvudsaken är att de känns bekväma för dig.

Vissa knäskydd blir som sagt också bättre efter ett tag när de blir varma. De sätter sig bättre och blir lite mjukare efter ett tag.

storleksguide knäskydd poc

Material på knäskydd

Det finns lite olika material på knäskydd också för att göra det ännu svårare att välja. Allt handlar om smaksak vad du gillar och vad som sitter bäst på dig. Ett material som är populärt och som används i de flesta knäskydd är viskoelastikt material.

Vad är viskoelastiskt material?

Ett viskoelastiskt material är som en gel som blir hård om man t.ex. slår en hammare på den, men trycker du in en tumme långsamt i den så är den mjuk och följsam.

Viskoelastiskt material är toppen eftersom det är mjukt och följsamt när du har det på dig men ändå skyddar dina knän vid en krasch, eftersom materialet blir hårt vid ett snabbt och hårt slag.

Här nedan listar vi några olika material som innehåller viskoelastiskt material.

D3

Det här materialet hårdnar inte med tiden. Trots upprepade slag så försvinner inte följsamheten men råkar den ut för en riktigt hård smäll finns risken för att den inte återgår till sin ursprungliga form. Livslängden på dessa är runt 2-3 år.

VPD

Det svenska märker P.O.C har tagit fram materialtet VPD som du endast hittar i deras skydd. Här är ett material som blir mer följsamt och smidigare när du haft det på dig ett tag, det kan upplevas lite styvare i början och vid kyla. VPD klarar av flera hårda smällar utan att tappa sina egenskaper.

Pro shape

I Dainese skydden hittar du materialet Pro Shape som är deras egna material.

SAS-Tec

I Sweets knäskydd hittar du materialet SAS-Tec som ska tåla upprepade slag utan att tappa sina egenskaper. Enligt tillverkaren ska det ha en livslängd på 10år.

Poron

En variant av det här materialet använder sig G-form av. Ett material som ska klara flest upprepade slag enligt tillverkaren.

knäskydd stigcykling

Ska man ha hårda eller mjuka knäskydd?

Det beror helt på vad för typ av cykling du utför om du ska välja större och hårdare knäskydd eller mer mjuka följsamma skydd.

När man cyklar vill man vara så smidig som möjligt och kunna röra sig bra och då vill man inte ha ett par hårda klumpiga knäskydd som stör dig under cyklingen. Medans om cyklingen går mest ut på att åka utför som i t.ex downhill så rekommenderar man lite större och hårdare skydd. Vi förklarar det lite närmare här under.

Olika varianter på knäskydd

Det finns olika typer av knäskydd beroende på vilket område du ska använda dom i. Idag är de flesta knäskydd tillverkade i viskoelastiska material för en mer friare och bekvämare känsla. Vid vissa tillfällen behöver du lite hårdare skydd som när du kommer upp i så höga hastigheter att en krasch kan bli riktigt farlig och hård.

Stigcykling

Vid stigcykling behöver du ett par knäskydd som är smidiga och bekväma då du trampar mycket både uppför och åker nedför i olika terränger. Här vill du ha ett par tunnare och svalare knäskydd men som ändå skyddar dig vid en eventuell krasch.

Downhill

När det kommer till knäskydd för downhill så ska du ha ett par mer rejäla och kraftigare knäskydd gärna lite längre, man tar mindre hänsyn till att skydden ska vara lätta och smidiga som vid stig cykling. Eftersom du kommer upp i så höga hastigheter och att en krasch i downhill kan bli riktigt hårda och du trampar inte lika mycket som vid stig cykling. I downhill behövs det också mer skydd än bara hjälm och knäskydd, här måste du använda dig av armbågsskydd och gärna ett kroppsskydd.

Enduro

Just i enduro finns det gott om skydd då de ska vara smidiga och trampvänliga samtidigt som de ska skydda bra. Knäskydd för enduro är oftast ett allsidigt skydd som klarar det mesta.

bra knäskydd mountainbike

Varför måste man använda knäskydd?

När du cyklar mtb så cyklar du i skogen där terrängen kan variera, allt från grusstigar till rotigt och stenigt. Det är också olika nivåskillnader när du cyklar i skogen. Att cykla mtb kan vara väldigt tekniskt och gå fort i vissa partier. Det är lätt hänt att man halkar till vid en rot eller slår i knäna i en tight terräng mellan träd.

Att använda knäskydd vid mtb gör också så att du kan cykla mer avslappnat för att du är skyddad och behöver inte oroa dig för om du skulle ramla.

Hur fungerar ett knäskydd?

Ett knäskydd bromsar upp och fördelar ”slaget” vilket gör att du får mindre smärta av en krasch då det fördelas ut på en större yta av knät. Det gör i sin tur att det minskar risken för skador.

Mtb knäskydd för barn

Självklart finns det knäskydd till barn och junior/ungdomar. Knäskydd för barn fungerar på samma sätt som för vuxna enda skillnaden är att de är i mindre storlek. På de flesta knäskydd kan man justera storleken med hjälp av kardborreband eller att de är elastiska på baksidan vilket gör att de är töjbara och funkar utmärkt när barnen växer.

Men just för barn som är runt 5 – 7 år och fortfarande väldigt små så kan mtb skydden fortfarande vara för stora. Då funkar det att köra med skate/inlines skydd som finns att köpa i paketpris på flera olika ställen som de kan ha tills det växt till sig lite mer.

Tvättråd för knäskydd

Alla knäskydd är inte till för att tvättas, så var noga med att kolla upp så att det går, annars är risken stor att du förkortar ditt knäskydds livslängd.

Vissa knäskydd går att tvätta i tvättmaskin i 30 grader med sporttvättmedel. Låt skydden sedan självtorka så du inte utsätter dom för någon typ av värme från torkskåp eller torktumlare då det kan deformera skydden.

3 anledningar att köpa ett par bra knäskydd

Det är verkligen värt att investera i ett par knäskydd för mountainbike om du cyklar mycket i skogen med svår terräng eller olika nivåskillnader. För ramla det gör man alltid någon eller några gånger. Och det är så onödig att dra på sig en knäskada om det går att undvika. Du kan också cykla mera avslappnat och inte oroa dig.

Ett knäskydd skyddar dig inte helt i olyckliga fall, men det gör i alla fall skadan mindre än om du inte hade haft ett knäskydd. Det kan kännas ovant i början men när du vant dig vid dina knäskydd så kommer du inte att dra ut och cykla utan sen.

Några fördelar med ett par knäskydd:

 • Smidiga och följsamma
 • Du märker knappt av dom
 • Ger ett bra skydd för dina knän

Läs mer: Bästa mtb skorna

Vanliga frågor om knäskydd

Hur lång är livslängden på ett par knäskydd?

Det olika för olika märken, det kan vara allt från 2 – 10 år. Men har du kraschat mycket kan det också förkorta livslängden på dina knäskydd.

Vilka märken är bäst?

De populäraste knäskydden för mtb kommer från märken som POC, Sweet Protection och FOX. Allt är individuellt för vad man tycker om.

Är det skillnad på dyra- och billiga knäskydd?

Ja det kan det vara, oftast är materialen bättre på dyrare skydd. Knäskydd som är för stigcykling är oftast billigare än t.ex skydd som är för enduro/downhill då enduro/downhill skydd kräver kraftigare skydd än vid stigcykling.


Hur vi har sammanställt informationen

Vi själva cyklar en del mtb i skogar med stökig terräng och har även testat på att köra downhill. För oss är det en självklarhet att använda knäskydd när vi cyklar mtb.

Vi har därför hunnit testat en hel del knäskydd under åren, vi vet alltså vad vi själva gillar- och inte gillar med knäskydd. Tillsammans med de erfarenheterna har vi läst recensioner, tester och omdömen för att sammanställa den här listan på knäskydd för mtb.

Målet har varit att objektivt ta fram de knäskydd som är populära och omtyckta av majoriteten och samtidigt berätta vad du ska tänka på för att själv hitta ett par knäskydd som passar dig och din cykling.

Lycka till med ditt val!


Lämna en kommentar