Bästa byxorna för längdskidåkning 2023 – 3 bra val!

Att ge sig ut i skidspåren en krispig och solig dag är hur härligt som helst. Samtidigt som du får röra på dig så är det otroligt avkopplande att ta på sig längdskidorna och dra ut på fjället eller i skogen. Men det kräver också att du har ett par bra byxor som är anpassade för längdskidor.

Ett par bra byxor för längdskidåkning ska vara varma, vindtäta, ventilera och vara smidiga. Byxorna ska värma oss när det är kallt, stå emot kalla vindar speciellt fram på låren. Men viktigast tycker vi att de ska vara smidiga att ha på sig och att de har bra ventilation.

Innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth och Outdoorexperten


bästa byxorna för längdskidor herr
Dobsom R-90 Winter Pant Men’s

▪️ Bästa byxorna för längdskidåkning herr
▪️ Smidig
▪️ Andas bra
bästa byxorna för längdskidor damCraft Women’s Glide Insulate Pants

▪️ Bästa fodrade byxorna för längdskidåkning dam
▪️ Lätt att justera
▪️ Varma

byxor för längdskidor barn
Craft Junior Adv Warm Xc Tights

▪️ Bästa byxorna för längdskidåkning barn
▪️ Varma
▪️ Stretch

Bästa byxorna för längdskidåkning i testet är Dobsom R-90 Winter Pant Men’s. De är ett par sköna och smidiga byxor som passar för längdskidåkning då de står emot vid och är smidiga. Byxorna finns också i dam storlekar.

Är du ute efter ett par varma byxor för dam ska du kika in Craft Women’s Glide Insulate Pants som har en lösare passform. Det vi gillade mest med dessa byxor att de är enkla att få på sig tack vare dragkedjan i benslutet och att de även går att justera i midjan för att få byxorna att sitta på plats. Byxorna finns även i herr-modell.

Ett par bra byxor för längdskidåkning för barn är Craft Junior Adv Warm Xc Tights. De både värmer och är smidiga att ha på sig. De står även emot vind-och vatten på framsidan av byxorna och ventlirer på baksidan. Nackdelen är att de endast finns i få storlekar.

Bästa byxor för längdskidåkning – 3 bra byxor i skidspåren

Att åka längdskidor ger både bra träning och en härlig naturupplevelse. Vi älskar verkligen att vara ute en fin vinterdag och åka längdskidor. Det passar alla och du måste inte vara duktigt. Det kan också vara en härlig utflykt.

I början drog vi på oss täckbyxor när vi skulle åka längdskidor. Vi märkte rätt snabbt att det var både för varmt och klumpigt. Nästa gång testade vi bara tights men det vart alldeles för kallt.

Ett par byxor som är smidiga, fodrade, står emot vind men samtidigt ventilerar bra är de perfekta byxorna att använda vid längdskidåkning.

1. Dobsom R-90 Winter Pant Men – Bästa byxan för längdskidåkning herr

dobsom r-90 winter pant men
 • Smidiga
 • Vindtät på framsidan
 • Ventilerade

Dobsom R-90 Winter Pant Men är ett par populär vinter tights som passar utmärkt för längdskidor. Byxorna är smidiga så att du kan röra dig utan att känna dig begränsad.

De är vindtäta på framsida lår och ventilerande på baksida lår.

Förutom alla dessa bra funktioner byxan har så går det även upp högt i midjan vilket vi personligen föredrar då du slipper glappet mellan tröja och byxa.

Tightsen är tunt fodrade på framsidan av låren vilket gör att de kan kännas lite kalla i början innan man får upp värmen.

Byxorna finns även i dam-modell.

De här byxorna för längdskidåkning passar dig som: Vill ha ett par smidiga men inte för varma byxor att åka längdskidor i.

Fördelar

+ Smidig

+ Hög i midjan

+ Ventilerande

Nackdelar

Inte så varma


2. Craft Women’s Insulate Pants – Bästa byxan för längdskidåkning dam

byxor för längdskidor dam craft
 • Varma
 • Smidiga
 • Vind-och vattentäta

Craft Women’s Glide Insulate Pants är ett par värmande längdbyxor som står emot både vind- och vatten bra. Byxorna har en lösare passform vilket gör att du lätt får under ett par underställsbyxor om du önskar riktigt kalla dagar.

Det vi gillar extra mycket med denna byxa är att du enkelt får av och på byxan tacka vare blixtlåsets i benslutet. Även den justerbara midjan gör att byxorna sitter på plats.

Byxorna finns även i herr-modell.

De här byxorna för längdskidåkning passar dig som: Vill ha ett par värmande byxor som inte sitter för tight och kan få in ett pat underställsbyxor enkelt.

Fördelar

+ Lös passform

+ Varma

+ Vind – och vattentätat

Nackdelar

Dyra


3. Craft Junior Adv Warm Xc Tights – Bästa byxan för längdskidåkning barn

byxor för längdskidor barn craft
 • Stretch
 • Varma
 • Vindtäta

Craft Junior Adv Warm Xc Tights är ett par byxor som passar utmärkt för ditt barn att ha när ni ska åka längdskidor i vinter. Förutom att de värmer bra så är de stretch i dom som gör att ditt barn kan vara rörligt utan att det tar emot någonstans.

Byxorna är också vind- och vattentäta på framsidan av benen där kyla och vind slår emot mest. De har även en öppning vid knäna för att de ska få en bättre rörlighet.

Nackdelen är att byxan finns i få storlekar.

De här byxorna för längdskidåkning passar dig som: Är ute efter ett par tights som ditt barn kan ha på sig när ni är ute och åker längdskidor i vinter. De kommer att hålla ditt barn både varm och torr i längdskidspåren.

Fördelar

+ Värmer

+ Rörlig

+ Sköna

Nackdelar

Få storlekar


fodrade byxor för längdskidåkning

Saker att tänka på när du köper byxor för längdskidåkning

 • Smidiga! Ett par byxor som är till för längdskidåkning vill du ska vara smidiga och rörliga att ha på sig.
 • Varma! Oftast är det kallt eller blåsigt ute när det är säsong för längdskidor därför vill du att byxorna ska värma eller att du får plats med ett par underställsbyxor under.
 • Ventilation! Att åka längdskidor gör dig varm då du rör på dig en del därför är det viktigt att byxorna har god ventilation.
 • Vindtäta! Byxorna får gärna vara vindtäta. Oftast är de det på framsida lår där det blir som mest vind på benen.
 • Fickor! En fördel är om byxorna ha någon form av ficka. Dels för att förvara nycklar eller mobil i men också som en slags ventilations öppning.

Hur ska ett par byxor för längdskidor sitta?

Ett par byxor för längdskidor ska sitt skönt. Sen är det ju en smaksak vad man gillar. Vissa vill att det ska sitta tight medans andra gärna vill att de ska sitta lite lösare.

Det är bra om du kan justera byxorna i midjan så att de sitter på plats och inte glider ner när du rör på dig. Eller att de är höga i midjan för att slippa att det glappar mellan jacka och byxa.

Byxor för längdskidåkning ska även sitta åt nere vid pjäxorna dels för att inte släppa in kyla och snö.

Rörlighet

Du vill också att byxorna ska vara smidiga och flexibla att ha på dig. När du kör längskidor så vill du inte att något ska kännas stelt eller att det tar emot någonstans, det kommer att begränsa dig på längdskidorna.

Fodrade (varma) byxor för längdskidor?

Det är med fördel att ha ett par fodrade byxor när du ska ha dom till längdskidåkning. Oftast räcker det och du behöver inte ha ett par underställsbyxor under.

Att ha både ett par byxor och ett par underställsbyxor under kan kännas knöligt. Men åker du längdskidor mest för att komma ut och njuta av naturen då det kan gå lite långsammare så kan du absolut ha ett par byxor med lösare passform och ett par underställsbyxor under.

Ska du däremot åka längdskidor för att ha det som träning så skulle vi rekommendera att ha ett par byxor som är lätt fodrade och lite tighta. Då behöver du inte den extra värmen så länge byxorna skyddar mot vinden.

Kan man ha täckbyxor när man åker längdskidor?

Ja klart du kan ha det. Men det är inget vi rekommenderar att du använder när du ska åka längdskidor även om du glider fram långsamt.

För det första är det väldigt varmt att ha på sig. Du får lättare upp värmen när du åker längdskidor. Det är också för mycket tyg som kommer vara i vägen för dig det kommer göra dig irriterad.

Täckbyxor har oftast ingen ventilation och ventilation är något du vill ha i ett par byxor när du ska åka längdskidor, för det blir varmt.

kan man åka längdskidor i täckbyxor

Vad är det för material på byxor för längdskidor?

Vinter tights (byxor) är oftast tillverkade i polyester som är ett syntetiskt material. Ett syntetiskt material är stretchiga och används ofta i funktions kläder. De torkar även snabbt om de blir blöta eller fuktiga som det kan bli när du är varm.

Insidan på ett par varma byxor (tights) är gjord i borstad fleece för att hålla värmen. Fleece är ett lätt och värmande material men torkar även den väldigt snabbt om den blir blöt.

Båda materialen andas och ventilerar bra vilket gör de utmärkta att använda i vintertights (byxor).

Vad ska jag tänka på när jag väljer längdbyxor?

Ta först reda på vad du är för typ av längdskidåkare. Är du en snabb skidåkare som gillar flås och ser det som en träning eller är du en långsam skidåkare som mest är ute för upplevelsen?

Fundera även på vart det är du ska åka längdskidor är det på ett kallt och blåsigt ställe eller där det är lite mildare temperaturer?

Är du en skidåkare som är snabb och använder längdskidåkningen som träning eller om du inte åker när det är så kallt ute så kan du välja en tunnare byxa.

Är du däremot långsam i skidspåret eller åker när det är kallt och blåsigt ute välj då en byxa som är fodrad med borstad fleece på insidan och gärna att byxorna skyddar mot vinden på framsidan av låren.

Vad ska man ha under sina längdbyxor?

Du behöver inte ha något under byxorna förutom underkläder. Men just underställ behöver du inte ha då vinterbyxor oftast är fodrade på insidan.

Är det däremot jätte kallt ute och du ändå vill ha något mer under så kan du ta ett par underställsbyxor under om du har ett par vinter tights som är lite lösare i passformen.

byxor för längdskidor barn

Hur tvättar man ett par byxor för längdskidåkning?

Försök att inte över tvätta dina vinter tights utan tvätta bara när det behövs. Ibland kan det bara räcka att vädra byxorna lite. Vi går igenom hur du på bästa sätt kan tvätta ett par fodrade byxor.

Hur du tvättar vintertights steg för steg

Börja alltid med att kolla tvättråden för just dina byxor. Råden kan skilja sig åt från olika tillverkare.

 • Töm fickor – Börja med att tömma din fickor på eventuella föremål.
 • Vänd byxorna ut och in – Vänd byxorna ut och in för att skydda dragkedjorna på byxorna om det finns.
 • Fyll på med tvättmedel – Använd helst flytande tvättmedel då det inte sliter lika mycket på kläderna, undvik sköljmedel när du tvättar funktionskläder det kam första funktionen på kläderna.
 • Tvätta i 30-40 grader – Tvätta i 30 grader på syntet. Vissa byxor går även att tvätta i 40 grader. Kolla vad som står på tvättlappen för dina byxor. Är du osäker så tvätt ai 30 grader.
 • Ta ur och torka – Ta ur byxorna från tvättmaskinen så fort de är klara så de inte börjar lukta. Häng de på tork eller häng de i ett torkskåp. Undvik torktumlare då det kan slita på byxorna.
hur tvättar man funktionsbyxor

Varför du bör köpa ett par bra byxor för längdskidåkning

Det är mycket smidigare att ha ett par varma fodrade tights när du ska åka längdskidor än att åka i ett par täckbyxor eller tunnare byxor.

Att använda ett par byxor som är till för just längdskidåkning kommer göra att din upplevelse på skidorna blir bättre.

Du kommer känna dig mer rörlig, kylan från vinden stoppas på framsidan av dina lår där det blåser som mest och de ventilerar på baksidan av låren där du inte behöver samma skydd.

Vintertights smalnar även av ner mot foten och pjäxorna för att du inte ska ha överflödigt med tyg som är i vägen men också för att inte släppa in kyla eller snö i pjäxorna.

3 fördelar med att ha ett par bra byxor för längdskidåkning

 • Smidiga
 • Bra ventilation
 • Varma

Vanliga frågor om byxor för längdskidåkning

Vad kostar ett par byxor för längdskidåkning?

Allt från 300- 2000kr.

Ska byxorna vara fodrade eller inte?

Ja om du kommer att åka längdskidor när det är kallt ute eller om du åker långsamt. Är du däremot snabb i spåret eller åker när det är mildare temperaturer ute så behöver inte byxorna vara fodrade.

Kan man åka längdskidor i skidbyxor?

Ja det kan du. Men det är inte optimalt då det är både klumpigare och varmare.

Vilka är de vanligaste märkena på längdbyxor?

De vanligaste märkena är Craft, Salomon och Dobsom.

Kan man laga ett par längdbyxor?

Ja det kan du göra. Du kan laga med nål och tråd eller silvertejp om det är akut och det måste lagas snabbt.


Hur vi har sammanställt informationen

Vi har själva provat på att åka längdskidor i både milt vinterväder men också i kallt väder. Med den erfarenhet vi har och de olika byxor för längdskidåkning vi har testat har vi tillsammans med recensioner, tester och omdömen på nätet gjort en övergripande sammanställning över de bästa vintertightsen för längdskidåkning.

Vi tycker att det blir ett mer korrekt test genom att väga in andra åsikter och tester för att på så vis få fram de mest populära byxorna för längdskidåkning som flest rekommenderar och använder. Vi hoppas att vårat inlägg kunde hjälpa dig i ditt val av vintertights även om du inte valde någon av de vi rekommenderat här.


Lämna en kommentar