Bästa regnbyxorna 2023 – 4 regnbyxor för vandring & cykling

Vädret kan snabbt variera här i Sverige och speciellt om du är och vandrar i fjällen. Att bli blöt är aldrig kul och det är enkelt att slänga ner ett par regnbyxor i ryggsäcken, de är lätta och tar lite plats.

Regnbyxor kan du använda på vandringen, cykelturen eller när du är ute och leker med barnen.

Ett par bra regnbyxor ska i första hand hålla dig torr, andas bra och vara enkla att komma i med skor på. De ska också vara smidiga att röra sig i så de inte känns snäva och trånga.

Ett par bra regnbyxor är ett måste om du gillar att vara utomhus, läs om våra tips här nedanför…

Innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth och Outdoorexperten


Marmot Men’s PreCip Eco Full Zip Pants

▪️ Bästa regnbyxorna herr
▪️ Full Zip dragkedja
▪️ Har tre fickor
Marmot Women’s PreCip Eco Full Zip Pants

▪️ Bästa regnbyxorna dam
▪️ Tar lite plats
▪️ Full Zip


Haglöfs L.I.M Pant

▪️ Bästa regnbyxorna för cykling
▪️ Smidiga
▪️ Lätta
Bergans Lilletind Kids Pants

▪️ Bästa regnbyxorna för barn
▪️ Förstärkt över knä och rumpan
▪️ Justerbar linning

Bästa regnbyxan i testet för herr är de prisvärda Marmot Men’s PreCip Eco Full Zip Pants. Med en full zip dragkedja får du enkelt på dig regnbyxorna över dina vandringskängor.

De kommer att hålla dig torr i det värsta regnet och är smidiga att ha på sig, passar därför bra för vandring men även för cykling. Regnbyxorna är även tillverkade i återvunnen nylon.


Är det regnbyxor för dam du är ute efter så är det Marmot Women’s PreCip Eco Full Zip Pants du ska kika på.

De är lätta och tar lite plats i din packning samtidigt är de väldigt sköna att ha på sig för att vara ett par regnbyxor. Du får enkelt på dig byxorna över skorna tack vare full zip dragkedjan.

Trots att de är vind-och vattentäta så har de en bra andningsförmåga vilket gör att du slipper få den klibbiga känslan man lätt kan få i ett par täta regnbyxor.


Vill du ha ett par lätta och smidiga regnbyxor för cykling är Haglöfs L.I.M Pant valet för dig. Förutom att de är ett par bra regnbyxor så packar de minst och väger lättast i testet vilket gör att du alltid kan ha med dig dom och ta fram vid regn.

De är lätta att dra på sig utan på skorna och väldigt röriga vilket gör att dom passar bra till cykling.

Det positiva är att byxorna finns i olika längd, kort- och långmodell som gör att de passar alla. Nackdelen med dessa regnbyxor är att de inte går att justera i midjan.


Bästa regnbyxan – 4 bra regnbyxor

Regnbyxor är ett måste i våran packning, det är flera gånger vi har varit med om att himlen har öppnat sig och det börjat regna under en vandrings- eller cykeltur.

Vi är lika glada varje gång vi har packat ner våra regnbyxor, de har räddat oss många gånger från att komma hem genomblöta och kalla.

Det viktigaste med ett par regnbyxor är såklart att de är vattentäta men andra saker som vi uppskattar i bra regnbyxor är att vi enkelt kan ta på oss dom utan att behöva ta av oss skorna, gärna att de har en bra andningsförmåga då regnbyxor är väldigt täta och blir varma.

1. Marmot Men’s PreCip Eco Full Zip Pants – Bästa regnbyxorna för herr

regnbyxor full zip
 • Material: Marmot NanoPro
 • Vikt: 323 g
 • Antal fickor: 3 st
 • Justerbara benslut: Nej

Marmot Men’s PreCip Eco Full Zip Pants är en smidig regnbyxa som du enkelt drar på dig med dina skor på går även när du har kängor på tack vare full zip dragkedjan.

Byxorna är helt vind-och vattentäta med ventilations möjligheter från de två fickorna på sidan.

Vad vi gillar:

Byxorna är utmärkt att packa ner i ryggsäcken när du ska iväg på vandringen de är lätta och tar lite plats. Marmot Men’s PreCip Eco Full Zip Pants är regnbyxor du kan lita på!

Marmot hör till värdens största tillverkare av funktionskläder.

De här regnbyxorna passar dig som:

Vill ha ett par regnbyxor som är enkla att få på sig och passar till alla tillfällen, vandring, cykling eller lek med barnen.

Fördelar

+ Full Zip

+ Tillverkade i återvunnen nylon

+ Lätta att packa

+ Prisvärda

Nackdelar

Inga justerbara benslut


2. Marmot Women’s PreCip Eca Full Zip Pants – Bästa regnbyxorna för dam

marmot regnbyxa dam
 • Material: Marmot NanoPro
 • Vikt: 292 g
 • Antal fickor: 2 st
 • Justerbara benslut: Nej

Marmot Women´s PreCip Eco Full Zip Pants är ett par regnbyxor som andas bra tack vare märkets egna material Marmot NanoPro som är ett vattentätt och ventilerande membran.

Vad vi gillar:

De tar lite plats i ryggsäcken och är lätt att få med sig på vandringsturen och känns smidiga att ha på sig. Byxorna har även två fickor som du kan använda som ventilation om det skulle bli varmt.

Enda nackdelen med byxorna är att de inte går att justera i benslutet.

De här regnbyxorna passar dig som:

Vill ha regnbyxor som du kan ta med på vandringen eller ha på cykelturen. Väger lite och tar lite plats i väskan.

Fördelar

+ Lätt

+ Full Zip dragkedja

+ Bra ventilation

Nackdelar

Inga justerbara benslut


3. Haglöfs L.I.M Pant – Bästa regnbyxorna för cykling

haglöfs regnbyxa
 • Material: Gore-Tex
 • Vikt: 225 g (stl L)
 • Antal fickor: 0 st
 • Justerbara benslut: Ja

Haglöf L.I.M Pant kan du lätt slänga ner i cykelväskan då de tar minst plats av alla i testet och är lättast i testet.

Bra byxor att ha med sig om du cykelpendlar som du enkelt kan dra över skorna tack vare full zip dragkedja. De är också väldigt rörliga vilket gör att de funkar utmärkt när du cyklar. Regnbyxorna finns i både dam- och herr modell.

Nackdelen med byxorna som vi tycker är att de inte går att justera i midjan, det kan bli ett irritationsmoment om byxorna sitter bra i benen men är för stora i midjan.

De här regnbyxorna passar dig som: Som vill ha ett par enkla och smidiga regnbyxor att dra över när du cyklar som också tar lite plats i ryggsäcken.

Fördelar

+ Bra rörlighet

+ Justerbara benslut

+ Packar lätt ock lite

Nackdelar

Går ej att justera i midjan


4. Bergans Lilletind Kids Pant – Bästa regnbyxorna för barn vandringsjackan

bra regnbyxor för barn
 • Material: Bergans Element Active
 • Vikt: 280g (stl 116)
 • Justerbara benslut: Nej
 • Antal fickor: 0 st

Bergans Lilletind Kids Pant är ett par regnbyxor med förstärkt tyg på rumpa och på knän. Det som är bra med den här regnbyxan är att du kan justera linningen som är elastisk och därför kan barnen använda byxorna längre.

Regnbyxorna är tillverkade i Bergans egna membran (Bergans Element Active) som har vattenpelare på 10.000 mm.

De här regnbyxorna passar dig som: Har aktiva barn som är ute mycket och behöver en säker regnbyxa som håller vatten och vind borta samtidigt som byxorna andas bra.

Fördelar

+ Reflex

+ Smidiga

+ Justerbar linnig

Nackdelar

Få färger


regnbyxor för vandring

Saker att tänka på när du köper ett par regnbyxor

 • Vattentäta! Regnbyxor ska vara vattentäta sen finns det byxor som står emot olika mycket vatten. Kolla vattenpelaren på byxorna om det är lätt regn de klarar av eller kraftigt regn.
 • Enkla att ta på sig! Oftast kommer regn oplanerat, när det väl kommer vill du snabbt och enkelt kunna dra på dig regnbyxorna utan att behöva ta av dig skorna.
 • Vikt! Vikten är viktig speciellt om du ska ha de i ryggsäcken på en vandringstur. Det finns lätta regnbyxor.
 • Packvolym! Även packvolymen på regnbyxor tycker vi man ska kika på. De ska packa så lite som möjligt eftersom du inte har de på dig jämt utan de kanske ligger i ryggsäcken när det inte regnar.
 • Andningsförmåga! Det finns regnbyxor med bra andningsförmåga. Kolla alltid upp det, det kan bli väldigt varmt i regnbyxor när man är ute och rör på sig. Det gör att du blir blöt inifrån istället.
 • Smidiga! Regnbyxorna ska kännas rörliga att ha på sig. Vandrar eller cyklar du med regnbyxor vill du inte att de tar emot någonstans eller att de inte sitter uppe ordentligt.

Hur ska ett par regnbyxor sitta?

Regnbyxor ska inte sitta tight, vi skulle rekommendera att ta en storlek större så du får plats med ett par vandringsbyxor under. En annan anledning att ta en storlek större är att du får bättre rörelsefrihet i byxorna.

Nackdelen kan vara att de blir stor i midjan så kolla så att du kan dra åt i midjan eller så att resårbandet är tight. Använder du dig bara av tights eller underställs byxor under så kan du ta din vanliga storlek.

Vad är vattenpelare?

Det är ett mätverktyg där man mäter vattentätheten i millimeter (mm) på ett plagg i det här fallet regnbyxor, det visar hur mycket regnbyxorna kan stå emot. När ett par regnbyxor räknas som vattentäta ska de ha en vattenpelare på 2000 mm.

Ju högre vattenpelare (siffra) dina regnbyxor har desto mer regn står de emot. Ska du vara ute länge i spöregn så bör dina regnbyxor ha en vattenpelare över 12.000 mm.

Ju högre vattenpelare desto sämre kommer regnbyxorna att andas.

regnbyxor som andas

Vad är membran?

Det är ett funktionsmaterial som är vatten- och vindtätt som klarar av extrema väderförhållanden. Ett membran gör också så att dina regnbyxor andas bra så du slipper den klibbiga och varma känslan man lätt kan få i ett par vanliga regnbyxor.

En del regnbyxor har också tejpade sömmar i membran för att verkligen hålla regn och vind ute.

De vanligaste membranen är:

 • Gore-Tex
 • Outdry
 • Polartec
 • Entrant/Dermizax
 • Sympatex

Varför blir man svettig i regnbyxor?

Regnbyxor är ofta täta för att stå emot regn därför kan de upplevas väldigt varma och svettiga att bära. Men idag finns det så bra material som både håller dig torr och andas så du kan vara aktiv trots dåligt väder och slippa bli blöt inifrån.

Förr var de flesta regnbyxor tillverkade i galon. Det var bra mot regn och var slittåligt men väldigt tätt vilket gjorde att man blev varm på insidan av byxorna istället. Men det slipper du idag.

Är stretchiga regnbyxor tillräckligt vattentäta?

Nej inte lika vattentäta som ett par regnbyxor utan stretch. De står emot regn och vind bra men inte hundra procent som om du skulle välja ett par utan stretch.

Vill du ha ett par rörliga och smidiga byxor så kan du kolla på regnbyxor som har förböjda knän. Det gör mycket för rörligheten och du kommer få ett par regnbyxor som står emot regn och vind bra. Sen är det såklart en smak sak och man får räkna in för- och nackdelar.

Men är det okej för dig att byxorna släpper igenom lite regn för att få ett par stretchigare regnbyxor så ska du absolut välja det.

När är ett par regnbyxor vattentäta?

Regnbyxor räknas som vattentäta när de har en vattenpelare som är 2000 mm eller mer, då kan du ha byxorna på dig en stund i ösregn tills tyget börjar släppa igenom.

Ska du vara ute i ösregn i flera timmar så ska du ha ett par regnbyxor med vattenpelare på minst 12.000 mm eller mer för att du ska hålla dig torr.

Vad är det för skillnad på vattenavvisande och vattentäta regnbyxor?

Ett par vattenavvisande regnbyxor är inte vattentäta. Exempel på vattenavvisande regnbyxor är byxor i ett lite tunnare material, medan regnbyxor som är vattentäta har en tjockare material som står emot regn till hundra procent.

Fördelen men vattenavvisande regnbyxor är att de andas bättre än vattentäta regnbyxor.

Ska du sitta ner en längre stund behöver du ha ett par regnbyxor med högre vattenpelare och ett par regnbyxor som är vattentäta. Har du ett par vattenavvisande regnbyxor så kommer du bli blöt efter en stund.

Hur tar jag hand om mina regnbyxor?

Det är sällan man behöver tvätt att par regnbyxor och skulle det behövas så räcker det med att skölja av dom ordentligt det är sällan man behöver tvätta dom i tvättmaskin.

Tvätta regnbyxor i tvättmaskin

Skulle du ändå tvätta dina regnbyxor i tvättmaskin så tvätta dom alltid ut och in och använd aldrig tvättmedel. Men tvätta inte i maskinen för ofta då det kommer att slita på dina regnbyxor och de kommer att tappa sin funktion.

När ska jag återimpregnera regnbyxorna?

Så fort du märker att vattnet inte lägger sig som pärlor på byxorna är det dags att återimpregnera.

Vill man ta hand om sina regnbyxor och vill att de ska håll länge behöver dom återimpregneras med tiden.

De flesta regnbyxor har ett vattenavvisande impregneringsskydd som heter DWR-finish (Double Water Repellent) som gör att det bildas droppar på byxorna när de blir blöta de hjälper också till så att regnbyxorna ska behålla sin andningsförmåga.

bra regnbyxor vandra

Varför du bör köpa bra regnbyxor

Sverige är känt för att ha varierande väder och speciellt i fjällvärlden där det kan växla snabbt från sol till regn. Ingen vill bli blöt när man är ute på en fjällvandring eller cykelpendlar till jobbet. Att ha ett par rengbyxor i ryggsäcken är alltid bra.

Nu finns det så pass bra regnbyxor som gör att du kan röra dig smidigt och de andas mycket bättre än vad de gjorde förut. Välj ett par regnbyxor som kommer att passa för dina aktiviteter. Det är värt att investera i ett par bra regnbyxor.

Här nedanför är lite fördelar med bra regnbyxor:

 • Vatten- och vindtålig
 • Förböjda knän som gör dig mer rörlig i dom
 • Enkla att ta av och på sig
 • Lätt och liten packvolym

Vanliga frågor om regnbyxor

Måste man ha byxor under sina regnbyxor?

Inget måste men vi skulle rekommendera att ha ett par byxor under. För det första kommer det inte att vara skönt sen kommer det att bli väldigt klibbigt och varmt i ett par regnbyxor utan något under.

Kan man vandra i regnbyxor?

Såklart du kan. Det finns regnbyxor som andas bra men vi skulle bara ha det på oss om det regnade eller blåste kraftigt under vandringen, annars skulle vi vandra i våra vandringsbyxor. Regnbyxor är till som en överdragningsbyxa när vädret slår om eller om man sitter still och vill håll värmen.

Vad är skillnaden på ett par dyrare regnbyxor vs billigare regnbyxor?

Oftast beror skillnaden på viket material byxorna är tillverkade i, ett par dyrare byxor kan också ha fler användbar funktioner.

Torkar regnbyxor snabbt?

Ja det gör så länge du hänger upp de på engång när du kommit in eller fram där du ska vara. Är du på en vandring och det slutat regna så kan du hänga byxorna på utsidan av ryggsäcken så kommer de att tork fort.


Hur vi har sammanställt informationen

Vi är själva ute mycket i naturen för att vandra och cykla. Därför vet vi hur viktigt det är att ta med sig ett par regnbyxor i ryggsäcken då vädret kan slå om fort. Med den erfarenhet vi har av regnbyxor har vi tillsammans med recensioner, tester och omdömen på nätet gjort en övergripande sammanställning över de bästa regnbyxorna.

Vi tycker att det blir ett mer korrekt test genom att väga in andra åsikter och tester för att på så vis få fram de mest populära regnbyxorna som flest rekommenderar och använder. Vi hoppas att vårat inlägg kunde hjälpa dig i ditt val av regnbyxor även om du inte valde någon av de vi rekommenderat här.


Lämna en kommentar