Mtb i Idre Fjäll – Ett perfekt äventyr för familjen!

Vi har varit och kört mtb i Idre fjäll flera gånger och det finns ju självklart en anledning till att vi kommer tillbaka år efter år. Idre har både downhill och crosscountry, så det passar de flesta oavsett vad du är ute efter.

Det vi uppskattar främst är den fina naturen och det långa crosscountryspåret runt fjället som bjuder på både enklare klättringar och nedförsåkning. Idre har även några downhillbanor dit du kan ta dig både med lift- eller cykla upp samt en pumptrack och teknikområde med berms och hopp.

För vem passar Idre Fjäll att åka mtb i?

Vi skulle säga att de flesta skulle gilla att åka mtb i Idre men det är helt klart mer lättåkta leder och banor än branta och svåra. Med det sagt så passar Idre Fjäll perfekt för barnfamiljer och de som gillar flowigare leder att cykla på.

Utöver downhill-banorna och lederna runt fjället kan du ju också cykla i all natur runt omkring Idre Fjäll. Du har bland annat Städjan och Nipfjället samt alla fjällstigar som är i princip oändliga att utforska.

Om du gillar flowiga mtb-leder så bör du även läsa vårat inlägg: Mtb i Tänndalen

mtb i idre

Pumptrack, hopp och teknikområde

Ett riktigt roligt område på Idre fjäll är teknikområdet “Skills Area” med pumptrack, hopp, kurvor etc. Här går det verkligen att träna upp tekniken oavsett vilken nivå man ligger på, även om det är fokuserat mot enklare åkning och passar därför väldigt bra för de mindre barnen.

Cykeltvätt

Om man åker från Idre torg genom gångtunneln ut mot backen så finns det en cykeltvätt där två personer kan tvätta cyklarna samtidigt. Tvätten är öppen helatiden och tillgänglig för alla.

Det här är skönt eftersom man aldrig vet hur vädret är och man oftast passerar här oavsett hur man cyklar. Dessutom finns det asfaltsvägar hem härifrån hur man än bor i- / eller runt Idre fjälls centrum så cykeln blir inte speciellt skitig efter man tvättat den om man cyklar hem.

Mekställ, verktyg och servicestation

Uppe vid pumptracken och teknikområdet finns det mekställ med verktyg. Det kan vara bra om något behöver skruvas åt eller justeras på cykeln. Det finns även en verkstad vid cykeluthyrningen på torget som kan utför reparationer etc.

Hyra mtb i Idre Fjäll

Om du inte har egen cykel så finns det ett stort utbud av cyklar att hyra i cykeluthyrningen som ligger bredvid matbutiken på torget. Det finns allt ifrån barnmountainbikes till hardtails, fulldämpade-/heldämpade mountainbikes och el-mtb att hyra.

Priserna varierar men räkna med att det kostar runt 400kr och uppåt för en heldag att hyra en mtb i Idre. Om du vill finslipa tekniken eller är nybörjare kan du boka in dig på olika kurser. Här kan du se priser för att hyra mtb i Idre Fjäll.

Afterbike på torget

Något du inte får missa på din cykelsemester här är att gå på afterbike på torget. Det är ganska belönande att ta något kallt att dricka och lyssna på lite livemusik efter en heldag på fjället och det stärker hela upplevelsen. Här kan du även äta middag om du inte orkar laga mat eller köpa en glass och avnjuta i den perfekta kvällssolen.

Crosscountry i Idre

Cyklingen kring Idre Fjäll har mest fokus på crosscountry framför downhill och enligt oss är den faktiskt väldigt bra. Den bästa leden enligt oss är den som går runt hela fjället och de roligaste delarna är “Alla kan” och “Jippi” som är flowleder med velodromer och små hopp och drops som de flesta klarar av. Det finns alltid möjlighet att åka vid sidan av också.

Ett hett tips om du tröttnar på att åka runt fjället kan du ta leden “Upp ska du” till toppen av Idre. Den är en slingrig grusstig som sätter fart på flåset. Vi rekommenderar att ta med en termos med kaffe och köra ett fikastopp på vägen, det finns en bänk med fin utsikt mot Städjan en bit upp. När du väl trampat hela vägen upp belönas du med magisk nedförsåkning på någon av dowhillbackarna.

Downhill i Idre

När det gäller downhill-banorna här så är det inte så många men de är riktigt roliga och ganska enkla, vilket passar de flesta barn eller om du bara vill ha flowiga och roliga/lätta downhill-banor.

Du kan köpa liftkort och ta stolliften från botten till toppen och åka hela dagen upp och ner. Man blir ganska trött efter en dag så det passar perfekt att åka liftburet någon dag för att sedan köra lite crosscountry eller stigcykling på fjället.

Ett tips om du ska åka på cykelsemester är att skaffa en bra cykelhållare för mtb!

mountainbike Idre fjäll

Städjan och Nipfjället

Om du vill hitta fina vandringsleder att köra på så har du en bra utgångspunkt uppe vid Nipfjällets parkering. Därifrån utgår flera leder åt olika håll och du kan även köra upp på Städjan därifrån om du vill slippa den första klättringen från Idre Fjälls norra sida.

Ett annat tips är alla vandringsleder som går rakt upp från parkering i riktning mot Lofsdalen. Där finns milsvida leder att utforska och det är läge att ladda mobilen och gps-koordinaterna innan du ger dig ut.

Trailpass

För att åka på de preparerade banorna och stigarna på och runt Idre Fjäll behöver du köpa ett trailpass. Det kostar runt 80kr per dag eller 700kr för en vecka. Det är lätt värt det enligt oss och de har verkligen gjort ett bra jobb med lederna. Även vid regn och blött väder slipper man vatten på stigarna.

Hur lång är säsongen / hur länge är det öppet för mtb i Idre?

Idre brukar öppna kring midsommar men allt beror på hur blött det är och hur länge snön legat kvar. De håller sedan öppet hela vägen fram till hösten och när skidsäsongen drar igång. Något att tänka på är att det kan vara ganska kallt här uppe till skillnad mot om du bor mer söderut så ta med dig varma kläder. Högsommaren är den period med varmast- och stabilast väder.

Idre är ett perfekt familjeresmål

Eftersom Idre verkligen bryr sig om alla åkare oavsett nivå så passar det perfekt för en familjesemester med små barn, men även större. Alla leder är anpassade för att passa alla och de flesta kan åka överallt.

Dessutom finns det så mycket mer att göra, t.ex. poolområdet, ridning, kanot, forsränning etc. Sen är det nästan alltid nära till allt oavsett var på fjället du bor, vill du ha nära till poolen och aktivitetsområdet så ska du dock välja ett boende nära torget.

Det bästa med att cykla mountainbike i Idre är vyerna, naturen & det magiska ljuset!

Som avslutning på det här blogginlägget vill vi bara berätta de tre största anledningarna till att just du borde välja Idre Fjäll för ditt nästa mountainbikeäventyr. Enligt oss är det helt klart vyerna uppe från toppen bort mot städjan, har du tur möter du också renar både på vägen dit- och däruppe. Faktum är att vi nästan alltid stött på renar på olika ställen på fjället, även på väg mot Nipfjället.

Den andra anledningen är den omgivande naturen med skog, sjöar och berg så långt ögat kan nå. I horisonten ser man de Norska fjällen vid klart väder och det är knappt några bilvägar som stör lugnet man upplever. Ta med ett stormkök och laga en god måltid uppe på toppen eller ta en fika.

Den tredje och sista anledningen till att besöka Idre Fjäll är det magiska ljuset här. Det blir nästan alltid otroligt fina bilder och förklaringen är det gul-rosa-guldiga ljuset som uppstår vid soluppgången- men framförallt solnedgången, du måste uppleva det för att förstå!

Andra saker att göra

Självklart finns det otroligt mycket mer saker att göra här än att cykla mtb. Du kan paddla kanot, vandra, besöka Sveriges högsta vattenfall, äta god mat, rida, eller bara njuta av att vara här. Om du vill läsa mer så har vi skrivit ett inlägg om saker att göra i Idre Fjäll.

Lämna en kommentar