Bästa ryggsäcken för långfärdsskridskor 2023 (Bäst i test)

Det är bra härligt att knäppa på sig långfärdsskridskor en fin vinterdag och ge sig ut på isen. Oftast blir det en heldagsaktivitet och då behöver du en ryggsäck som rymmer säkerhetsutrustning, kläder och matsäck.

En bra skridskoryggsäck för långfärdsskridskor ska vara vattentät, rymma din packning samt säkerhetsutrustning, bekväm att ha på sig och ha bra ventilation vid ryggen.

Innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth och Outdoorexperten


lundhags gero 35 wp
Lundhags Gero 35 WP

▪️ Bästa rymliga skridskoryggsäcken
▪️ Vattentät
▪️ Bekväm att ha på sig
zandstra skate backbackZandstra Skate Backpack

▪️ Bästa prisvärda skridskoryggsäcken
▪️ Lätt
▪️ Smidig

vadue proof 28
VAUDE Proof 28

▪️ Bästa all-around ryggsäcken
▪️ Vattentät
▪️ Bra ventilation för ryggen

Bästa ryggsäcken för långfärdsskridskor är Lundhags Gero 35 WP. Det är även våran favorit när det kommer till skridskoryggsäck. Den har allt du behöver för att vara ute på isen.

Den är vattentät, bra ventilation vid ryggen, bekväm att bära och du kan lätt koppla på ett Secura system. Ryggsäcken går även att använda till vardags. Det enda vi saknar är ett litet mindre fack även i det stora facket.

Den mest prisvärda skridskoryggsäcken för långfärdsskridskor är Zandstra Skate Backpack. Det här är en skridskoryggsäck som är lätt och smidig att bära samt att den är utrustad med grenremmar. Nackdelen med den här ryggsäcken är att den inte är vattentät.

Är du ute efter en skridskoryggsäck som är mer all-around så ska du kika på VAUDE Proof 28. Det är en vattentät ryggsäck som är bekväm att åka skridskor i. Den har bra ventilation vid ryggen så du slipper bli varm där. Nackdelen med ryggsäcken är atdu inte har möjlighet att fästa någon grenrem i den.

Bästa ryggsäcken för långfärdsskridskor – 3 bra ryggsäckar att ha på isen

Oftast brukar en tur med långfärdsskridskor var en heldags aktivitet. Det kräver också att du får med dig säkerhetsutrustning, extra kläder och matsäck. För att få med dig det krävs en bra ryggsäck som är anpassad för just långfärdsskridskor.

Vi började med att använda en vanlig ryggsäck som vi hade hemma. Det funkade men vi märkte snabbt att det inte var optimalt att ha vid just långfärdsskridskor då du ska kunna ha din säkerhetsutrustning lättillgänglig utanpå ryggsäcken.

Ryggsäcken ska även vara vattentät så att din saker inte blir blöta om du skulle åka genom isen. Men också så att ryggsäcken inte tar in vatten och det blir tungt att simma med eller tungt att ta sig upp på isen igen.

1. Lundhags Gero 35 WP – Bästa ryggsäcken för långfärdsskridskor

bra skridskoryggsäck
 • Vattentät
 • Packvolym 35 L
 • Bra ventilation på ryggen

Lundhags Gero 35 WP är en vattentät skridskoväska som håller dina saker torra om du skulle plurra. Den har även bra med fack på utsidan där du kan ha din säkerhetsutrustning som livlina och dina stavar eller andra saker du lätt vill komma åt.

Ryggsäcken har rejäla axelremmar och ett höft bälte som gör det bekvämt att ha ryggsäcken på sig, höft bältet kan du även ta av om du vill använda den mer som en vanlig ryggsäck.

Den är även försedd så att du kan koppla på ett Secura system vilket gör den till en komplett skridsko ryggsäck.

Lundhags Gero 35 WP är våran personliga favorit när det kommer till ryggsäck för långfärdsskridskor då den är skön att ha på sig och du märker knappt av den.

Egentligen finns det inga nackdelar med ryggsäcken men vi hade önskar något mindre fack även i det stora facket.

Den här skridskoryggsäcken passar dig som: Vill ha en rymlig, bekväm skridskoryggsäck som även går att använda till vardags.

Fördelar

+ Bra kvalité

+ Vattentät

+ Bekväm att bära

Nackdelar

Dyr


2. Zandstra Skate Backpack – Bästa prisvärda skridskoryggsäcken

bästa prisvärda skridskoryggsäcken
 • Lätt
 • Packvolym 25 L
 • Smidig

Zandstra Skate Backpack är en skridskoryggsäck som har funnits med länge. Trotts att den är den mista ryggsäcken i testet med sin packvolym på 25 L så får du ändå plats med mycket i den. Det vi gillar med den här ryggsäcken är att det finns ett litet fack i locket där du kan ha dina värdesaker.

Ryggsäcken är även utrustad med grenremmar dock är dom för korta om du är 190-200 cm lång. Zandstra Skate Backpack känns även rustik och rejäl i materialtet vilket vi gillar.

Nackdelen med ryggsäcken är att den inte är vattentät men botten på den är tillverkad i stark galon. Den är lätt och smidig att ha på sig när du åker skridskor.

Den här skridskoryggsäcken passar dig som: Vill är mindre och rustik ryggsäck att ha på skridskoturen.

Fördelar

+ Smidig

+ Utrustad med grenremmar

+ Skön att ha på sig

Nackdelar

Ej vattentät


3. VAUDE Proof 28 – Bästa all-around skridskoryggsäcken

skridskoryggsäck allaround
 • Vattentät
 • Packvolym 28 L
 • Snygg

VAUDE Proof 28 är en ryggsäck som funkar bra som skridskoryggsäck men också att ha i vardagen då den är väldigt stilren. Finns i både svart och orangefärg. Ryggsäcken är vattentät. Det vi tycker är extra bra med den här ryggsäcken är att den har bra ventilation vid ryggen och den rymmer mycket.

Nackdelen med ryggsäcken är att du inte kan fästa några grenremmar på den vilket vi tycker är viktigt på en skridskoryggsäck.

Den här skridskoryggsäcken passar dig som: Vill ha en ryggsäck som passar både att ha på isen men också i vardagen.

Fördelar

+ Vattentät

+ Bra ventilation för ryggen

+ Snygg orange färg

Nackdelar

Ingen möjlighet att fästa grenrem


att tänka på vid köp av skridskoryggsäck

Saker att tänka på när du köper en skridskoryggsäck

 • Material! Vilket material är ryggsäcken tillverkad i? det bästa är om den är vattentät då det kommer hålla dina saker och extra ombyte i ryggsäcken torra om du skulle åka genom isen.
 • Storlek/Packvolym! Välj en rymlig skridskoryggsäck som får plats med allt du behöver ha med dig som extra ombyte, säkerhetsutrustning och matsäck.
 • Ventilation! Det är bra om ryggsäcken har god ventilation på ryggen, du blir ofta varm och svettig där när en ryggsäck ligger tätt mot ryggen.
 • Möjlighet att koppla på grenrem! På en skridskoryggsäck ska du kunna koppla på ett Secura säkerhetssystem samt en grenrem.
 • Bröstrem och höftbälte! För att skridskoryggsäcken ska sitta skönt och på plats ska den ha både bröstrem och höftbälte.

Hur ska en skridskoryggsäck sitta?

En skridskoryggsäck ska sitta skönt och bekvämt på din rygg knappt så att du märker av att du har den på dig. Du ska även knäppa bröstremmen över bröstet och höftbältet över höfterna. Det gör att ryggsäcken sitter stabil och stadigt på din rygg när du åker skridskor.

Ha ryggsäcken lågt för bättre flyt kraft

Skridskoryggsäcken ska även sitta långt ner på ryggen det ger dig bättre balans i skridskoåkningen men också bäst flytkraft. Att ha ryggsäcken lågt hjälper dig att hålla dig ovanför ytan om du hamnar i vattnet och tappar medvetandet eller inte orkar simma.

Men den ska inte sitta allt för långt ner på ryggen då kan du istället få effekten av att du tippar framåt i vattnet och hamnar med näsa och mun under vatten ytan.

Hur väljer jag rätt storlek på skridskoryggsäck?

Att välja rätt storlek på skridskoryggsäcken har betydelse beroende på din egen storlek. Förutom att ryggsäcken packar rymma dina saker så hjälper den även dig att flyta om du skulle hamna i vattnet.

Ryggsäckar på 35-40 L klarar lätt av att hålla en person på cirka 85 kg flytande. Men är du mindre och lättare så ska du välja en mindre ryggsäck. Det är för att ryggsäcken inte ska försvåra din simning i vattnet och göra dig trött.

Kan jag använda en vanlig ryggsäck när jag åker långfärdsskridskor?

Ja det kan du. Du kan använda vilken typ av ryggsäck du vill. Men de ryggsäckar som är speciellt framtagna för långfärdsskridskor har fler finesser och är en bättre säkerhet att ha på isen än en vanlig ryggsäck.

Varför en skridskoryggsäck?

Det en skridskoryggsäck har som vanliga ryggsäckar inte har är att de oftast är vattentäta för att hålla dina saker torra, du kan fästa säkerhets- och grenremmar i en skridskoryggsäck som du inte kan göra på en vanlig ryggsäck. De har även plats för din livlina utan på ryggsäcken som du enkelt kommer åt.

måste en skridskoryggsäck vara vattentät

Varför måste jag ha en grenrem på skridskoryggsäcken?

Grenremmen på ryggsäcken hjälper till att hålla ryggsäcken på plats om du hamnar i vattnet. Behöver du dras upp från vattnet så hjälper den även till att få med hela kroppen upp om någon drar upp dig i ryggsäcken.

Därför är det bra om grenremmarna inte sitter allt för tight runt benen det är rätt oskönt att bli uppdragen då.

Varför ska en skidryggsäck vara vattentät?

Den ska vara vattentät dels för att inte din saker ska bli blöta om du plurrar men det är även bra med en vattentät ryggsäck av säkerhets skäl.

Är din skridskoryggsäck vattentät så kommer det inte att komma in något vatten i din ryggsäck. Kommer det in vatten i ryggsäcken så gör det både dig och ryggsäcken tung. Det blir jobbigt för dig att både simma och att ta dig upp på isen igen då du blir tyngre.

hur väljer jag rätt storlek på skridskoryggsäck

Hur tvättar man en ryggsäck?

Visst kan en ryggsäck bli smutsig efter ett tag och du kanske vill fräscha till den. En ryggsäck ska du inte tvätta i tvättmaskinen då det kan förstöra både ryggsäck och tvättmaskin. Tvätta ryggsäcken för hand.

Hur du tvättar din ryggsäck steg för steg

 • Töm ryggsäcken – Börja med att tömma ryggsäcken på alla föremål.
 • Spola av den – Blöt upp den i en balja med vatten eller spola av den i duschen.
 • Fukta en trasa – Fukta en trasa och torka av ryggsäcken på de ställena den är extra smutsig. Använd en droppe diskmedel på trasan om du har en envis fläck.
 • Torka – Låt ryggsäcken luft torka eller har du tillgång till torkskåp eller torkrum så låt den torka där. Undvik torktumlare!
hur gör man rent en ryggsäck

Varför du bör köpa en bra ryggsäck för långfärdsskridskor

Att köpa en skridskoryggsäck som är till för just långfärdsskridskor har flera fördelar än om du använder dig av en vanlig ryggsäck.

Förutom att den är bekväm att ha på sig när du åker skridskor så är den vattentät vilket gör att den inte släpper in något vatten och du kan montera säkerhetsremmar på den. Det finns även fack på utsidan där du kan ha din livlina som du enkelt kommer åt om du skulle behöva den.

3 fördelar med att ha en bra skridskoryggsäck

 • Vattentät
 • Bekväm
 • Fästen för säkerhets- och grenremmar

Vanliga frågor om ryggsäck för långfärdsskridskor

Vad kostar en ryggsäck för långfärdsskridskor?

En skridskoryggsäck kostar från 1000-3000 kr. Beroende på märke och vilket material den är tillverkad i.

Hur stor ska en ryggsäck vara?

Från 25-40L beroende på din storlek. Vanligaste storleken är 35L.

Vilka är de populäraste märkena på ryggsäck för långfärdsskridskor?

De vanligaste märkena på skridskoryggsäckar är Lundhags, Zandstra, VAUDE och Fjällräven.

Måste ryggsäcken vara vattentät?

Nej det måste den inte men det är bra om den är det om du skulle hamna i vattnet så håller en dina saker torra.


Hur vi har sammanställt informationen

Vi har själva åkt långfärdsskridskor på vintrarna och därför har vi hunnit med att prova på några ryggsäckar. Med den erfarenhet vi har och de olika ryggsäckarna vi har testat har vi tillsammans med recensioner, tester och omdömen på nätet gjort en övergripande sammanställning över de bästa ryggsäckarna för långfärdsskridskor.

Vi tycker att det blir ett mer korrekt test genom att väga in andra åsikter och tester för att på så vis få fram de mest populära ryggsäckarna för långfärdsskridskor som flest rekommenderar och använder. Vi hoppas att vårat inlägg kunde hjälpa dig i ditt val av ryggsäck även om du inte valde någon av de vi rekommenderat här.


Lämna en kommentar