Bästa ryggskyddet för skidor 2023 (Bäst i test)

Att ramla och slå i ryggen är lätt hänt när du åker skidor. Eller att någon åker in i dig bakifrån.

Ett ryggskydd minimerar risken för allvarliga skador rejält, men det är viktigt att det sitter bra på dig rygg och ändå smidigt så du inte hindras i din åkning.

Ett bra ryggskydd ska skydda din rygg mot fall som kan uppstå i skidbacken. Ryggskyddet ska även ha bra ventilation så du inte blir svettig och vara smidigt så det inte hindrar dina rörelser. Ett ryggskydd skyddar i första hand mot mjukdelsskador och kotfrakturer.

Innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth och Outdoorexperten

bra ryggskydd skidor herrPOC Spine VPD Air Vest
Bästa ryggskyddet Herr
(Smidigt & bra ventilation)
bra ryggskydd skidor damSalomon Flexcell Women
Bästa ryggskyddet Dam
(Följsamt & bra passform)
bra ryggskydd barnPoc Pocito Vpd Air Vest
Bästa ryggskyddet för Barn
(Bra ventilation)

POC Spine VPD Air Vest är det bästa ryggskyddet i testet för herr. Det är ett populärt ryggskydd som används av många. Du drar på den som en väst och stänger igen den med en dragkedja vilket gör att den sitter på plats hela dagen och du märker knappt att du har den på dig. Den ventilerar bra och är flexibel.

Vill du ha ett bra ryggskydd anpassat för kvinnokroppen ska du spana in Salomon Flexcell Women. Det är ett smidigt ryggskydd som inte begränsar dig i backen och den ventilerar bra så du slipper bli för varm. Nackdelen är knäppet med kardborrebandet som kan gå upp och fastna i kläder.

Är du ute efter ett ryggskydd som ditt barn kan ha i skidbacken så ska du kika på POC Pocito Vpd Air Vest. Det här ryggskyddet ger ett bra skydd för ryggen, är enkelt att få på och märks knappt. Den är även utrustad med en liten bröstficka där du kan lägga en TRAX-enhet (köps separt).

Bästa ryggskyddet (3 bra ryggskydd för skidåkning)

Vi har inte alltid använt oss av ryggskydd, dels för att det inte känts bekvämt att det på sig och vi har känt oss begränsade i skidåkningen. Men när vi investera i ett bättre ryggskydd som sitter på plats och är flexibelt så märker vi knapp av det.

Idag skulle vi aldrig kunna tänka oss att åka utan.

Det är bra att ha ryggskydd när du åker offpist då det kan sticka upp föremål som stenar och stubbar. Men det kan också vara hårt och isigt. Speciellt viktigt är det att ha ett ryggskydd om du åker parker som har hopp och rails.

Det behöver inte alltid vara du som orsakar så att du slår dig, du kan även bli på åkt bakifrån av en annan skidåkare och då är det också bra att ha ett ryggskydd.

1. POC Spine VPD Air Vest (Bästa ryggskyddet Herr)

ryggskydd skidor herr
 • Flexibel
 • Lätt
 • Sitter på plats
 • CE-märkt: EN1621:2 nivå 1

POC Spine Vpd Air Vest är ett ryggskydd som är flexibelt, lätt och bekvämt att ha under jackan. Ryggplattan formar sig efter din kropp med hjälp av kroppsvärmen och känns mjuk men blir hård vid en smäll.

POC Spine Vpd Air Vest är precis som den heter en väst. Den är smidig att dra på sig tack vare att du stänger igen den med en dragkedja. Västen andas och känns knappt att du har den på dig.

Ryggskyddet gör att du kan röra dig fritt i backen utan att märka av den eller att den förflyttar sig under jackan.

Den här ryggskyddet passar dig som: Vill ha ett ryggskydd som är smidigt och sitter på plats. Du vill ha ett ryggskydd som ventilerar bra så du inte blir för varm.

Fördelar

 • Bra ventilation
 • Smidig att bära
 • Lätt

Nackdelar

 • Dyr

2. Salomon Flexcell Women (Bästa ryggskyddet Dam)

ryggskydd skidor dam
 • Bra passform
 • Ventilerar
 • Följsamt
 • CE-märkt: EN1621:2 nivå 1

Salomon Flexcell Women är formad för att just passa kvinnokroppen. Vilket gör den till en stor favorit hos tjejer. Ryggskyddet är tillverkat i flexcell som gör att den stelnar till vid en smäll och fördelar kraften.

Annars är västen mjuk och följsam med en bra ventilation. Den är även tvättbar, plocka bara ut skyddet och tvätta västen i tvättmaskinen.

Enda nackdelen med det här ryggskyddet är att den knäpps med kardborreband. Vi är inte så förtjusta i den typen av knäppning då det kan gå upp men också fastna i kläder.

Ryggskyddet finns även i en herrmodell.

Det här ryggskyddet passar dig som: Vill ha ett ryggskydd i skidbacken som är anpassat för kvinnokroppen.

Fördelar

 • Bra passform
 • Tvättbar
 • Bra ventilation

Nackdelar

 • Kardborre knäppning

3. POC Pocito Vpd Air Vest (Bästa ryggskyddet för Barn)

ryggskydd skidor barn
 • Fina färger
 • Bra ventilation
 • Sitter på plats
 • CE-märkt: EN1621:2 nivå 1

POC Pocito Vpd Air Vest är ett bra ryggskydd för ditt barn i skidbacken. Västen är enkel att få på och den sitter där den ska sitta tacka vare dragkedjan. Den finns i tre klara färger som orange, limegrön och rosa.

Västen har även en lite ficka på bröstet där du kan lägga en TRAX-enhet. Enheten gör att du kan ha koll på vart ditt barn är. Jättebra att ha när det är lätt att komma ifrån varandra på stora skidområden. TRAX-enheter finns att köpa separat.

Det här ryggskyddet passar dig som: Är ute efter ett bra och bekvämt ryggskydd för ditt barn att i skidbacken.

Fördelar

 • Ficka för TRAX-enhet
 • Bra ventilation
 • Fina färger

Nackdelar

 • Inga nackdelar

POC Spine VPD Air Vest
Bästa ryggskyddet Herr
(Smidigt & bra ventilation)
Salomon Flexcell Women
Bästa ryggskyddet Dam
(Följsamt & bra passform)
Poc Pocito Vpd Air Vest
Bästa ryggskyddet för Barn
(Bra ventilation)
 bra ryggskydd vid skidåknig

Saker att tänka på när du köper ett ryggskydd

 • Passform – Hur ryggskyddet sitter på kroppen är viktigt för att det ska ge det bästa skyddet. Ett för stort ryggskydd kan t.ex. gör mer skada än nytta.
 • Ventilation – Du vill att ryggskyddet ska andas och ventilera. Gör det inte det kommer det bli obekvämt och du kommer bli väldigt svettig på ryggen.
 • Rörlighet – Att känna sig rörlig och flexibel i backen är viktigt. Du vill inte att ditt ryggskydd ska begränsa dig.
 • KnäppningVilken typ av knäppning fördrar du? är det dragkedja eller kardborre knäppning. Välj det som du tycker är bekvämast.
 • CE-märkt – Kolla så att ditt ryggskydd är CE-märkt. Det är ett bevis att de uppfyller kraven för att säljas i EU. Är inte ryggskyddet CE-märkt så finns risk att den inte har kontrolleras och ger inget bra och ordentligt skydd.

Hur ska ett ryggskydd sitta?

Ett ryggskydd ska aldrig vara för stor och gå upp mot nacken. Det kan istället bli farligt. Välj isfall ett mindre ryggskydd.

Det ska kännas smidigt att rör sig i ett ryggskydd känn dig aldrig begränsad. Du ska knapp märka av en ryggplatta.

Varför ska man ha ryggskydd?

För att skydda dig mot kotfrakturer och mjukdelsskador, även om du inte åker snabbt utför i en skidbacke eller hoppar i parker så kan du råka utför att någon åker in i dig bakifrån.

Även om du inte åker snabbt så kan du ramla och slå i ryggen av någon anledning.

Att skada ryggen är varken skönt eller bra. Du kan tappa en hel skidsäsong om du har otur eller att du kanske inte kan åka skidor på resten av din skidsemester. Du kan lätt undvika det genom att använd ett ryggskydd.

Just ryggskador är svåra att laga därför är det så viktigt att du använder det.

varför ska man ha ryggskydd

Hur vet jag vilken storlek jag ska ha på ryggskyddet?

Ta på dig ryggskyddet och sätt dig ner och böj huvudet bakåt. Når ryggplattan din nacke så är den för stor.

Det vanligaste misstaget vi gör när vi köper ryggskydd är att vi tror att ju större desto bättre. Det är helt fel när det kommer till ryggskydd. Ett förstorat skydda kan istället skada dig mer än att skydda dig.

När du har ryggskydd på dig så rör dig lite från sida till sida för att se om det sitter kvar på plats eller om den förflyttar sig.

Följ annars storleksguden när du beställer på nätet, ett tips är att beställa två storlekar så att du kan testa och jämföra i lugn och ro hemma.

varför ska man ha ryggskydd när man åker skidor

Hur skyddar ett ryggskydd?

Ryggskydd är nuförtiden oftast tillverkade i ett material som är mjukt och följsamt när du har det på dig och blir hårt vid ett slag eller fall och skyddar på så sätt ryggen. Ett exempel på sådant material VPD som finns i POC’s ryggskydd.

Ett ryggskydd skyddar dig från kotfrakturer och mjukdelsskador.

När ska man byta ut sitt ryggskydd?

Har du varit med om ett kraftigt fall eller slag ska du byta ditt ryggskydd. Det påverkar funktionen på skyddet. Att du ramlar då och då i backen gör inte att du behöver byta ut det.

Ett ryggskydd ska bytas ut efter ett antal år. Kolla i bruksanvisningen som kommer med ryggskyddet där står det när det är dags att byta ut det. Det är olika för olika tillverkare och vilket material den är tillverkad i.

Hur ska man förvara ett ryggskydd?

Häng upp ryggskyddet på en galge är bästa sättet att förvara ditt det på. Packa aldrig ner det i en låda då det finns risk för att den blir defekt om det ligger knöligt.

Det är också bra att hänga upp det så att det får vädra och inte börjar lukta.

hur skyddar ett ryggskydd

Hur tvättar man ett ryggskydd?

Ibland behöver även ett ryggskydd tvättas, efter ett tag kan de börja lukta. Många ryggskydd går att tvätta i maskin om du kan plocka ur ryggplattan. Kolla alltid tvättråden på ditt ryggskydd vad som gäller för det.

Hur du tvättar ett ryggskydd steg för steg

 • Ta ut ryggplattan – Börja med att ta ur ryggplattan ur västen.
 • Lägg västen/tyget i tvättmaskinen – Lägg in västen i maskin, vänd den ut och in för att skydda ev dragkedjor eller kardborreband
 • Fyll tvättmaskinen med tvättmedel – Fyll tvättmaskinen med enbart tvättmedel, helst flytande då det inte sliter lika mycket på plaggen. Undvik sköljmedel.
 • Syntet 30 grader – Tvätta västen i 30 grader eller på fintvätt om inget annat står i tvättråden på västen.
 • Ta ur och torka – Plocka ur den ur tvättmaskinen och låt torka på en galge.

Själva ryggplattan kan du torka av med en fuktig trasa och sedan med en torr trasa/duk.

Gör så här om du inte kan plocka ur ryggplattan

Har du ett ryggskydd där det inte går att plocka ut ryggplattan? Tvätta då hela västen förhand men var försiktig och tvätta i kallt till ljummet vatten.

 • Lägg i blöt – Börja med att lägga ryggskyddet i blöt med lite tvål eller flytande tvättmedel. Låt det ligga en stund så smuts och lukt löses upp.
 • Tvätta förhand – Tvätta ryggskyddet förhand då det är det skonsammaste sättet så inget riskeras att gå sönder.
 • Skölj av – Skölj av ryggskyddet med ljummet/kallt vatten så att tvålen/tvättmedlet försvinner.
 • Torka – Vrid försiktig hur västen på överflödigt vatten innan du hänget upp den på en galge för att torka.
hur tvättar man ett ryggskydd

Varför du bör köpa en bra ryggskydd

Ett ryggskydd är lika viktigt att ha som en hjälm även om du åker lugnt. Du kan bli på åkt av någon annan skidåkare bakifrån som kan skada dig.

Skadar vi ryggen kan den vara svårt att reparera och det kan också vara en lång återhämtnings period efter en ryggskada

Sen vi skaffade ryggskydd så känner vi att vi kan åka mer avslappnat i backen och inte behöva oroa oss över ryggskador.

3 fördelar med att ha en bra ryggskydd:

 • Skyddar mot kotfrakturer och mjukdelsskador
 • Smidiga
 • Bra ventilation

Vanliga frågor om ryggskydd

Vad kostar ryggskydd?

Bra skydd kostar runt 800-2300kr.

Vad är viktigt att tänka på vid köp av ryggskydd?

Passformen är viktig att tänka på men även att ryggskyddet är CE-märkt. Ett ryggskydd ska inte vara för stort, ta hellre en storlek mindre. Är inte skyddet CE-märkt kan det vara så att det inte ger ett tillräckligt skydd.

Behöver man byta ut ett ryggskydd med tiden?

Ja om du har kraschat hårt så ska du byta ut ditt ryggskydd. Annars håller den i ett antal år innan du ska byta ut den. Det står oftast på lappen du får med ditt ryggskydd. Det kan skilja lite från tillverkare.

Kan jag låna en kompis ryggskydd?

Ja det kan du om ni har samma storlek. Är den för stor så kan det göra mer skada än nytta för dig.

Hur använder jag ett ryggskydd?

Du tar på dig ryggskyddet utan på dina kläder men innan du tar på dig jackan. Det är som en väst med ryggplatta i som du stänger igen med hjälp av en dragkedja eller spänner fast västen med kardborreband.


Hur vi har sammanställt informationen

Vi har själva åkt mycket skidor genom åren och har köpt och provat en del ryggskydd.

Med den erfarenhet vi har och de olika ryggskydd vi har testat har vi tillsammans med recensioner, tester och omdömen på nätet gjort en övergripande sammanställning över de bästa ryggskydden.

Vi tycker att det blir ett mer korrekt test genom att väga in andra åsikter och tester för att på så vis få fram de mest populära ryggskydden som flest rekommenderar och använder.

Vi hoppas att vårat inlägg kunde hjälpa dig i ditt val av ryggskydd även om du inte valde någon av de vi rekommenderat här!


Lämna en kommentar