Bästa mössan för längdskidåkning 2023 – 3 bra skidmössor

Genom att hålla huvudet varmt gör att vi håller resten av kroppen varm. Vid aktiviteter utomhus på vinter som vid längdskidåkning kan det blåsa kallat för både öron och huvudet, därför vill du ha en bra mössa som är anpassad för utomhusaktiviteter.

En bra mössa för längdskidåkning ska vara varm, andas bra och vara skön att bära. Eftersom det är kallt ute vill du att mössan ska värma men du blir även varm snabbt av att åka längdskidor därför ska mössan också transportera bort fukten och inte stänga svetten inne.

Innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth och Outdoorexperten


aclima lightwool beanie unisex
Aclima LightWool Beanie Unisex

▪️ Bästa mössan för längdskidor herr
▪️ Värmer
▪️ Andas bra
houdini desoli hatHoudini DeSoli Hat

▪️ Bästa mössan för längdskidor dam
▪️ Lätt
▪️ Bra passform

houdini kids outright hat
Houdini Kids Outright Hat

▪️ Bästa mössan för längdskidor barn
▪️ Värmer
▪️ Stretch

Den bästa mössan för längdskidåkning för herr är Aclima LightWool Beanie Unisex som är en mössa tillverkad i 100% merinoull. Den både värmer och håller dig sval därför är den så bra för just längdskidåkning. Den är lätt att bära och du märker knapp av den, mössan är unisex så även tjejer kan ha den. Nackdelen är att den endast finns i två färger.

Houdini DeSoli Hat är den bästa mössan för längdskidåkning för dam och även våran favorit. Mössan har en bra passform och värmer även när den är fuktig. Den är tillverkad i 100%merinoull vilket gör att den passa bra för fysiska utomhusaktiviteter som längdskidåkning. Den drar heller inte till sig dålig lukt. Mössan går att användas även av killar. Det enda negativa är att prislappen är hög.

Vill du ha en mössa för längdskidåkning åt ditt barn så ska du spana in Houdini Kids Outright Hat som är en värmande mössa som andas bra. Mössan är även stretching och väldigt tåligt vilket gör att ditt barn kommer kunna använda den under flera säsonger. Den är även otroligt skön att ha på sig.

Bästa mössan – 3 bra mössor för längdskidåkning

Att åka längdskidor med en varm stickad mössa är ingen bra ide. Dels är den tung och alldeles för varm att ha vid just längdskidåkning. En sådan typ av mössa kommer att stänga in värmen och bli blöt.

En mössa att ha vid längdskidåkning ska vara tunn, lätt och med bra andningsförmåga. Den ska knappt märkas av.

Vi märkte en stor skillnad när vi testade en mer funktionell mössa när vi åkte längdskidor än när vi hade en vanlig stickad mössa. Vi kan också upplev att en stickad mössa kliar mer när den blir varm och fuktigt vilket var irriterande i längdskidspåret.

1. Aclima LightWool Beanie Unisex – Bästa mössan för längdskidor herr

mössa för längdskidåkning her
 • Bra ventilation
 • Smidig
 • Skön

Aclima LightWool Beanie Unisex är en mössa som är tillverkad i 100% merinoull vilket gör att den värmer dig samtidigt som den låter ditt huvud andas. Mössan är lätt och smidig att ha på sig och kommer inte vara i vägen när du åker längdskidor.

Det som är bra med just merinoull är att det håller dig varm när det är kallt ute och håller dig sval när det är varmt ute. Det gör att du kan använda mössan vid milda vårvinterdagar som riktigt kalla vinterdagar.

Mössan är mjuk och skön att bära och kan även användas av kvinnor.

Den här mössan passar dig som: Vill ha en mössa med bra ventilation när du är ute i längdskidspåret men som också håller dig varm.

Fördelar

+ Tunn

+ Värmer bra

+ Tillverkad i 100% merinoull

Nackdelar

Få färger


2. Houdini DeSoli Hat – Bästa mössan för längdskidor dam

bästa mössan för längdskidor dam
 • Lätt
 • Transporterar bort fukt
 • Bra passform

Houndini DeSoli Hat är en mössa som sitter bra på huvudet och är tillverkad i 100% fint merinoull. Mössan kommer att värma dig även när den blir blöt och transportera bort fukt från huvudet

Det här är våran personliga favorit på mössa när det kommer till längdskidåkning och den vi använder oss av. Den är otroligt skön att ha på sig och den sitter på plats.

Mössan passar både killar och tjejer och finns i färgerna svart, blå och rosa.

Den här mössan passar dig som: Vill ha en mössa som transporterar bort fukt bra när du blir varm. Du vill ha en skön mössa som sitter på plats när du åker längdskidor.

Fördelar

+ Transporterar bort fukt

+ Skön att ha på sig

+ Tillverkad i 100% merionoull

Nackdelar

Dyr


3. Houdini Kids Outright Hat – Bästa mössan för längdskidor barn

bra mössa för längdskidor barn
 • Slitstark
 • Mjuk och skön
 • Andas bra

Houdini Kids Outright Hat är en värmande och skön mössa som passar utmärkt att ha i längdskidspåret eller vid andra utomhusaktiviteter på vintern. Mössan är även stretching och andas bra så ditt barn slipper bli svettig om huvudet när hen blir varm.

Mössan är slitstark vilket gör att ditt barn kommer kunna använda den i flera år. Mössan finns i färgerna blå, rosa och grön.

Nackdelen är att den inte är vindtät om ni ger er ut när det är riktigt blåsigt ute.

Den här mössan passar dig som: Är ute efter en varm och slitstark mössa till ditt barn när ni ska åka längdskidor eller göra andra aktiviteter utomhus på vintern.

Fördelar

+ Värmer

+ Slitstark

+ Mjuk

Nackdelar

Ej vindtät


bra mössa för längdskidor

Saker att tänka på när du köper en mössa för längdskidor

 • Material! Mössan ska vara i ett funktionellt material så att den kan transportera bort fukt från huvudet när du blir varm. Gärna i syntet eller merinoull.
 • Passform! Det är viktigt att mössan sitter bra på ditt huvud så att det inte flyttar sig eller sitter för tight så det gör ont.
 • Andas bra! Att mössan andas bra gör att du inte blir svettig på huvudet och att det i sin tur gör dig blöt och kall.
 • Värma! Mössan ska såklart värma dig när du är ute i minusgrader och blåst.
 • Skön! Det ska vara bekvämt och skönt att ha mössa på sig, knapp så du märker av den.

Varför ska man ha en mössa för längdskidåkning?

Det är oftast kallt ute när det är dags att plocka fram längdskidorna därför är det bra med en mössa som värmer huvudet. Vi släpper ut mycket av värmen just via huvudet. För att hålla oss varma så behöver vi ha en mössa.

Just att åka längdskidor kommer även göra att vi får upp värmen därför vill vi ha en funktionell mössa som kan värma oss men också klara av att transportera bort fukt och svett från huvudet.

Ventilerar mössan dåligt så kommer fukten att stanna kvar mot huvudet och göra oss blöta som i sin tur gör att vi blir kalla.

Därför är det viktigt med en bra funktionsmössa när du ska åka längdskidor.

Vad är det för material i en mössa för skidåkning?

De är gjorda i merinoull, syntet eller fleece. Alla de materialen är bra funktions material som är både värmande, andas bra och är sköna att ha på sig. Mössorna kan även vara en blandning va alla dessa material.

En mössa just för längdskidåkning skulle vi rekommendera att ha ett material som är tillverkat i merinoull eller en blandning av syntet och merinoull.

varför ska man ha mössa

Måste man ha mössa när man åker längdskidor?

Nej det måste du inte. Speciellt inte milda vinterdagar när solen ligger på och det inte är så kallt ute. Men är det blåsigt och några minus kan det vara skönt att ha en mössa på huvudet för att bevara värmen i kroppen.

Att varar ute när det är kallt och blåsigt utan mössa kan ge dig köldskador (frysskador) om du har otur. Därför är det viktigt att du har mössa på dig när du åker längdskidor.

bra funtionsmössa

Hur tvättar man en mössa för längdskidor?

Du tvättar en funktions mössa enkelt i tvättmaskinen oftast i 30-40 grader. Tvätta i flytande sköljmedel för att slita så lite som möjligt på mössan.

Även om en mössa inte behöver tvättas lika ofta som kläder så kan det behövas ibland. Du tvättar en mössa för längdskidor på samma sätta som du tvättar övriga träningskläder på.

Läsa alltid tvättråden innan du börjar tvätta, tvättråden kan skilja sig åt beroende på vilket material mössan är tillverkad i.

Hur du tvättar en mössa steg för steg

 • Lägg mössan i tvättmaskinen – Vänd mössan ut och in innan du lägger den i tvättmaskinen för att slita så lite som möjligt på utsidan av mössan.
 • Lägg i tvättmedel – Häll i flytande tvättmedel, det sliter mist på funktionsplagg. Undvik sköljmedel när du tvättar mössa i funktionsmaterial det kan ta bort funktionen i mössan.
 • Tvätta i 30 grader – Oftast är det 30 grader du ska tvätta i vissa material kan tåla 40 grader och ibland till och med 60 grader. Läs alltid vad som står på tvättråden.
 • Torka mössan – Ta ur mössa ur tvättmaskinen direkt, häng den på tork eller häng den i ett torkskåp. Även här får du tänka på vad din mössa är tillverkat i för material. Vissa material som ull tål inte värmen från torkskåp då det kan krympa.
hur tvättar man en mössa

Varför du bör köpa en bra mössa för längdskidor

Varför du ska ha en bra mössa till längdskidor är för att hålla dig varm och inte släppa ut värmen som går ut genom huvudet.

Förutom det så andas en funktionsmössa mycket bättre än en vanlig stickad mössa. Den sitter även bättre på huvudet så den inte släpper in vind eller glider av huvudet när du rör på dig.

En mössa för längdskidor tar också lite plats.

3 fördelar med att ha en bra mössa

 • Värmer
 • Transporterar bort fukt
 • Smidig

Vanliga frågor om mössa för längdskidåkning

Vad kostar en bra mössa för längdskidor?

150-400kr beroende på i vilket material den är tillverkad i.

Vilket material ska jag undvika på mössa?

Bomull. Undvik alltid bomull i funktionsplagg då det suger åt sig fukt och andas inte på samma sätt som exempel merinoull eller syntet material.

Vanliga märken på mössor för längdskidor?

Craft, Aclima, Houdini och Salomo är de vanligaste märkena när det kommer till funktions mössor.

Kan man laga en mössa?

Ja det kan du. Du kan enkel laga det med nål och tråd eller en lagnings lapp.

Ska mössan sitta tight när man åker längdskidor?

Ja gärna så tight det går men inte så den sitter åt hårt och du får ont.


Hur vi har sammanställt informationen

Vi har själva åkt längdskidor genom åren i olika temperaturer och väder därför har vi hunnit med att prova en del mössor genom åren. Med den erfarenhet vi har och de olika funktionsmössorna vi har testat har vi tillsammans med recensioner, tester och omdömen på nätet gjort en övergripande sammanställning över de bästa mössorna för längdskidor.

Vi tycker att det blir ett mer korrekt test genom att väga in andra åsikter och tester för att på så vis få fram de mest populära mössorna för längdskidåkning som flest rekommenderar och använder. Vi hoppas att vårat inlägg kunde hjälpa dig i ditt val av mössa även om du inte valde någon av de vi rekommenderat här.


Lämna en kommentar