Bästa solcellsladdaren för vandring (2024)

Ska du göra en lång vandring på flera dagar kommer du behöva ladda din mobil och annan elektrisk utrustning som exempel GPS och campinglampa.

Vill du vara oberoende av strömkällor ska du välja en solcellsladdare, det enda som behövs är sol. De går också att ladda vid moln, det tar bara lite längre tid.

En bra solcellsladdare för vandring ska vara vattentålig, lätt, enkel att fästa på ryggsäcken, ha laddnings-indikator, ladda snabbt och gärna ha mer än ett uttag.

Innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth och Outdoorexperten

solcellsladdare för vandringGoal Zero Venture 35 + Nomad 10 kit
Solcellsladdare med powerbank
Bra för vandring
lätt solcellsladdare för vandringBiolite Solar Panel 5+
Solcellsladdare för mobil
Lätt och smidig
solcellsladdare urbergUrberg Solar Panel 28W
Solcellsladdare för dator
Max effekt 28W

Bästa solcellsladdaren för vandring är Goal Zero Venture 35 + Nomad 10 kit. Här får du en solcellsladdare med en powerbank som gör att du kan spara på solenergin och använda senare eller när det är mulet och mörkt ute. Extra bra är att båda enheterna är vädertåliga mot både vind och vatten.


Är du ute efter en solcellsladdare enbart för mobilen ska du kolla in Biolite Solar Panel 5+. Det här är en smidig solcellsladdare som laddar upp mobilen på cirka 1 timme vilket är otroligt snabbt. Extra plus är soluret som visar vart du får mest sol ifrån.


Vill du ha en solcellsladdare med kraftigare effekt för att ladda en dator eller för att ladda upp din mobil snabbt kan Urberg Solar Panel 28W vara något för dig. Vi gillar att den är hopfällbar, det gör att solpanelen tar mindre plats när den inte används. Den kan också ladda två enheter samtidigt.


Bästa solcellsladdaren (3 bra solcellsladdare för vandringen)

Har du varit ute och vandrat och upptäckt att batteriet på mobilen börjar ta slut, eller att din powerbank har laddat ur? Vi har varit med om det flera gånger.

Därför skaffade vi oss en solcellsladdare där vi inte behöver ett eluttag utan endast sol som strömkälla. Perfekt att ha när du vandra eller är ute i naturen och behöver ladda mobil eller andra enheter som behöver ström för att fungera.

Vi har listat 3 populära solcellsladdare som funkar för vandring och gjort en guide på vad du ska tänka på när du köper en solcellsladdare.


1. Goal Zero Venture 35 + Nomad 10 kit (Bästa solcellsladdaren med powerbank)

solcellsladdare med powerbank

Goal Zero Venture 35 + Nomad 10 kit är en solcellsladdare och en powerbank som du enkelt laddar upp för att spara solenergin och använda vid ett senare tillfälle. För att ladda upp hela powerbank från noll till full tar cirka 6 timmar.

Både solpanelen och powerbank står emot vatten och vind bra. Den är smidig att ta med sig på vandringen och har två USB uttag och en USB-C uttag.

Det vi gillar med Goal Zero Venture 35 + Nomad 10 kit är att du lätt kan ta med dig den på vandring och hänga den utanpå ryggsäcken och ladda antingen mobilen direkt eller ladda medföljande powerbank.

Det som också är bra är att det finns en indikator på powerbanken som visar när den är full laddad och hur mycket ström som finns kvar.

Nackdelarna med Goal Zero Venture 35 + Nomad 10 kit är att vi tycker 6 timmar är för lång tid för att ladda upp en powerbank. Och att den är dyr.

Den här solcellsladdaren passar dig som: Vill ha fler än ett uttag och om du vill kunna spara på solenergin för att använda senare.

Fördelar

 • Vädertålig
 • Flera uttag
 • Lampa finns
 • Kan hängas utan på ryggsäck

Nackdelar

 • Dyr
 • Tar lång tid att ladda upp powerbank

2. Biolite Solar Panel 5+ (Bästa solcellsladdaren för mobil)

solcellsladdare för mobil

Biolite Solar Panel 5+ är en lätt och smidig solcellsladdare som är enkel att ta med sig på vandringen genom att fästa den på utsidan av ryggsäcken, hänga i ett räd eller ställa på marken. Max effekten är 5W vilket räcker för att ladda en mobil.

Det vi gillar med Biolite Solar Panel 5+ är soluret som sitter på panelen, det hjälper dig att placera solcellsladdaren i rätt läge där du får mest solljus. Den laddar också mobilen snabbt på cirka en timme. Vilket är toppen!

Nackdelarna med Biolite Solar Panel 5+ är att det endast finns ett uttag för laddning så den passar inte om ni är flera användare som vill ladda samtidigt.

Den här solcellsladdaren passar dig som: Vandrar ensam och bara behöver ladda en mobil eller surfplatta. Och om du önskar en snabbladdning av mobil.

Fördelar

 • Vattenresistent
 • Lätt och smidig
 • Indikator på laddning
 • Solur
 • Snabb laddning

Nackdelar

 • Endast ett uttag

3. Urberg Solar Panel 28W (Bästa solcellsladdaren för dator)

solcellsladdare dator

Urberg Solar Panel 28W är en hopfällbar solcellsladdare med fyra sol paneler. Klarar av att ladda din bärbara dator när du vandrar och laddar upp en mobil på cirka 1-1,5 timme. Solpanelen är även vattentålig.

Det vi gillar med Urberg Solar Panel 28W är att den är hopfällbar vilket gör att den tar lite plats när du inte använder den. Och att du kan ladda två enheter samtidigt.

Nackdelen med Urberg Solar Panel 28W är att den är tyngre än de andra.

Den här solcells passar dig som: behöver en solcellsladdare med en kraftigare effekt och snabbare laddning när du vandrar.

Fördelar

 • Två USB-uttag
 • Snabb laddning av mobil
 • Vattentålig
 • Kan ladda upp en dator
 • Hopfällbar

Nackdelar

 • Tung

tänk på det här solcellsladdare

Saker att tänka på när du köper en solcellsladdare

 • Typ av solpanel – Solcellsladdare finns i olika modeller som är styva eller halv flexibla. Och panelerna finns i två olika kristall, monokristallina och polykristallina.
 • Storlek – Storleken på en solcellsladdare avgör hur mycket ström den kan producera. Där en större panel ger mer ström än en mindre.
 • Antal portar – Hur många utgångsportar behöver du? Är ni fler personer som behöver ladda. Eller har du fler enheter som måste laddas? Kolla antal portar till solcellsladdaren.
 • Vikt och enkel att bäraNär du vandrar vill du ha en lätt solcellsladdare som inte tar upp för mycket vikt eller plats. Det är också bra om den går enkelt att fästa på ryggsäcken.
 • Max effekt – Vad har solcellsladdaren för utgång? Vissa utgångar gör att de kan ladda upp dina enheter snabbare än andra.
 • Passar uttagen dina enheter – En viktig sak att kolla är om uttagen från sollcellsladdaren passar med din mobil och andra elektriska enheter du vill ladda.

Typ av solpanel

Det finns olika typer av solcellsladdare att välja på. Styva och de som är lite mer flexibla. Det finns också två olika paneler av solcellsladdare monokristallina och polykristallina.

Flexibla solcellsladdare:

De flexibla solcellsladdarna passar bra att ha med sig på vandring då de är mindre, lättare och kan hängas utanpå ryggsäcken. De är också billigare än de större styvare solpanelerna. Nackdelen är att de inte är lika effektiva på att ladda.

Styva solcellsladdare:

De solcellsladdare som är styva i konstruktionen är mer effektiva, de laddar upp snabbt och laddar dina enheter snabbt. Nackdelen är de inte är lämpliga att ta med sig på en vandring. När vikt och utrymme har stor betydelse för packningen. De är också dyrare.

Skillnaden mellan monokristallina och polykristallina:

Monokristallina paneler är gjorda av en enda stor kristall, medan polykristallina paneler är gjorda av flera små kristaller.

Monokristallina paneler är effektivare än polykristallina paneler, men de är också dyrare. Vill du ha en effektiv solcellsladdaren är monokristallin det bästa.

Polykristallina paneler är mindre effektiva än monokristallina, men de är också billigare. Vill du inte lägga så mycket pengar på en solcellsladdare är polykristallina ett bra alternativ.

Storlek på solcellsladdare

Storleken på en solcellsladdare är viktig eftersom den avgör hur mycket ström panelen kan producera. En större solcellsladdare kommer ge mer ström än en mindre.

Tänk också på att en större panel också blir tyngre och svårare att bära. Ska du vandra är det bättre med en mindre solcellsladdare.

Antal portar (för att kunna ladda fler enheter)

Hur många är ni som behöver ladda? Och behöver du ladda andra enheter som dator, GPS och kanske en kamera? Då behöver din solcellsladdare ha flera portar speciellt om du vill ladda allt samtidigt.

Tänk på att en solcellsladdare med fler portar också blir större och dyrare. Om du bara behöver ladda en enhet är det bättre att välja solcellsladdare med få portar.

Vikt (Enkel att bära)

Vid vandring har vikt stor betydelse eftersom du oftast går långa sträckor i en varierande terräng. Därför är vikten på en solcellsladdare viktig att ha koll på.

Välj en solcellsladdare som är lätt och som går att fästa på din ryggsäck. Ju lättare solladdare, desto bättre. Nackdelen är att solcellsladdare som är lätta inte är lika effektiva som tyngre solpaneler.

Max-effekt

Max effekten på en solcellsladdare talar om hur snabbt den kan ladda upp din mobil eller andra elektrisk enheter du behöver ladda. Ju högre W (watt) desto snabbare kan solcellsladdaren ladda upp din mobil.

För att bara ladda upp en mobil räcker det med 3W vid sol och molnigt väder 6W. Vi rekommenderar en max effekt på 10W. Det är lagomt för vandring och för att ladda din mobil fort. 20W om du ska ladda dator eller om ni är flera användare.

Tänk på att ju snabbare solpanelen kan ladda upp dina enheter ju tyngre och större blir den.

Hur snabbt laddar solcellerna? (Laddtid)

En solcellsladdare ska också kunna ladda upp sig själv tillräckligt fort. Tar det för lång tid för den att ladda upp sig blir problemet att du inte kan använda laddaren när du behöver.

En lagom tid för en solcellsladdare att ladda upp sig är mellan 6-8 timmar. Tiden kan variera beroende på väder, vinkel, solens position och vilken temperatur det är ute.

Passar uttagen dina enheter?

Det kanske viktigast av allt är ändå om uttagen passar för din mobil och andra enheter du tänkt att ladda.

De flesta solcellsladdare fungerar med alla smartphones, men det finns några som inte passar med vissa typer av smartphones.

Om uttaget på solcellsladdaren inte passar din mobil kan du skaffa en adaptrar som har rätt uttag och på så sätt kan du ladda.

solcellsladdare med powerbank

Vilken solcellsladdare för vandring?

Vi rekommenderar en lätt solcellsladdare för vandring som du enkelt kan hänga utanpå din ryggsäck, då kan du ladda samtidigt som du vandrar.

Nackdelen med lätta och mindre solcellsladdare är som vi nämnt innan inte lika effektiva och det tar längre tid att ladda upp.

Om du ska vara ute flera dagar och vandra rekommenderar vi definitivt en solcellsladdare med powerbank – eller att du har en separat powerbank som du laddar upp. Det gör att du kan spara strömmen till molniga dagar.

Solcellsladdare med powerbank

Vill du spara på solenergin du får av din solcellsladdare för att använda senare ska du skaffa en solcellsladdare med powerbank.

Fördelen med att ha en powerbank kopplad till en solcellsladdare är att du kan använda solenergin när det är mulet eller på kvällen när det är mörkt.

En solcellsladdare kan bara ladda din mobil och andra enheter när solen är framme. Och därför måste du ha mobilen i kopplad just då. Nackdel är att en solcellsladdare med powerbank är både dyrare och tyngre.

Måste man har en powerbank till sin solcellsladdare?

Nej, du behöver inte ha en powerbank till din solcellsladdare, men vi rekommenderar att ha det. Men det går att använda en solcellsladdare utan en powerbank också.

Som vi skrev innan kan du med en powerbank lagra solenergi, det gör att du kan ladda dina enheter även när det är molnigt eller mörkt ute.

Varför är en solcellsladdare bättre än en powerbank?

Största fördelen med att använda sig av en solcellsladdare istället för en powerbank är att du inte behöver något eluttag för att ladda den – och därmed din mobil eller andra elektriska enheter.

Du kan vara ute i natur och ladda din mobil med hjälp av solen. Men du behöver också sol eller iallafall att det är ljust ute för att det ska fungera.

En powerbank behöver du däremot ladda upp från någon typ av strömkälla först för att den ska fungera.

3 fördelar med att en solcellsladdare istället för en powerbank:

 • Du behöver inte något eluttag
 • Lätt
 • Enkel att ta med
bra solcellsladdare för vandring

Hur fungerar en solcellsladdare?

En solcellsladdare tar upp solens strålar och omvandlar det till ström som du sedan kan använda för att ladda exempelvis din mobil med.

Men för att du ska kunna ladda mobilen med en solcellsladdare behöver den vara kopplad till solpanelen när den står i solljuset.

Vanliga frågor om solcellsladdare

Kan en solcellsladdare ladda när det är moln ute?

Ja det kan den, men det tar lite längre tid.

Hur många watt (W) behövs för att ladda en mobil?

Ungefär 3W räcker vid strålande sol och 6W vid lite mer växlande molnighet. Exakt hur mycket du behöver är svårt att svara på eftersom det beror på strömförbrukning och vädret.

Kan man ladda en bärbar dator med en solcellsladdare?

Ja, du kan använda en solcellsladdare för att ladda upp din bärbara dator. Tänk på att en bärbar dator behöver mer ström (solenergi) än en mobil för att laddas upp. Det tar längre tid att ladda upp en bärbar dator än en mobil.För att ladda upp en bärbar dator med en solcellsladdare behöver du en max effekt på cirka 25W, men mer vid molnigt väder.

hur fungerar en solcellsladdare

Hur vi har sammanställt informationen

Vi har själva vandrat i flera dagar och har varit i behov av att ladda våra mobiler och har därför provat på solcellsladdare.

Med den erfarenhet vi har av solcellsladdare har vi tillsammans med recensioner, tester och omdömen på nätet gjort en övergripande sammanställning över de bästa solcellsladdarna.

Vi tycker att det blir ett mer korrekt test genom att väga in andra åsikter och tester för att på så vis få fram de mest populära solcellsladdarna som flest rekommenderar och använder.

Vi hoppas att vårat inlägg kunde hjälpa dig i ditt val av solcellsladdare även om du inte valde någon av de vi rekommenderat här!


Lämna en kommentar