Hur fästa liggunderlag på ryggsäck? (6 BRA lösningar)

Liggunderlag kan ta mycket plats och vara jobbiga att få med på ett bra sätt i packningen. Ofta kämpar vi för att hitta ett bra sätt att packa sitt liggunderlaget.

Inuti ryggsäcken tar det mycket utrymme och utanpå har det en tendens att fastna i varje gren du går förbi.

Så vad gör man? I det här inlägget tänkte vi gå igenom några olika sätt att packa- och fästa liggunderlaget på din ryggsäck.

Det bästa sättet att ett liggunderlag på ryggsäcken är att använda spännremmar eller elastiska remmar. Du kan fästa det under topplocket, på topplocket, under ryggsäcken eller på ryggen vertikal eller horisontellt.

Ett uppblåsbart liggunderlag är lättare att packa i ryggsäcken eftersom det är mindre, packa det i en kompressionspåse och sen inne i ryggsäcken. Naturligtvis kan du fästa det på utsidan också.

6 sätt att fästa ett liggunderlag på en ryggsäck

 • Under toppfacket på ryggsäcken
 • Fäst några remmar på sido-kompressions remmarna
 • Fäst den vertikalt på ryggen
 • Packa den inne i ryggsäcken (Uppblåsbart)
 • Packa inne i ryggsäcken (Liggunderlag i skum)

Vi går igenom hur du gör och vad som behövs här nedanför…

1. Under toppfacket på din ryggsäck

Detta här en vanligt sätt att fästa ett liggunderlag av skum på en ryggsäck. Lägg helt enkelt liggunderlaget under ditt topplock och stäng remmarna som går från topplocket över liggunderlaget..

Fördelen med den här metoden är att den är väldigt säker och håller ditt liggunderlag på plats. En annan fördel som vi gillar extra mycket är att liggunderlaget är lättåtkomligt för att användas som sittunderlag vid fikapauser etc.

Nackdelen är att det tar packutrymme. Du kommer att få lätta så mycket du kan på remmarna för att få plats med liggunderlaget.

Du kommer inte heller kunna förvara jacka, extra tröja etc. under topplocket när du har liggunderlaget där.

2. Använd ryggsäckens befintliga kompressionsremmar

fästa liggunderlag på ryggsäck

Beroende på vilken ryggsäck du har, kan det gå att använda ryggsäckens befintliga kompressionsremmar för att sätta fast liggunderlaget.

Om du har horisontella kompressionsremmar kan dy fästa liggunderlaget vertikalt bak på ryggen. Det kräver dock att remmarna ät tillräckligt långa för att gå tunt liggunderlaget.

Ofta brukar det vara svårt om ryggan är fullpackad och lättare om det är lite saker i den.

3. Fäst några remmar på sidokompressionsremmarna på väskan

Detta är en bra metod om du har en fullpackad ryggsäck och du inte vill ha din sovsäck liggande vågrätt uppe vid toppfacket. Vi föredra att fästa liggunderlaget vertikalt, då sticker det inte ut – fångar ingen vind och fastnar inte i grenar.

Allt du behöver göra är fästa några spännremmar på sidokompressionsremmarna på din ryggsäck. Vi har gjort så här på våra dagsturs-ryggsäckar. Det gör att vi enkelt får med oss liggunderlag för bekvämare lunchpauser och fika på fjället.

4. Använd spännremmar, kardborrband eller elastiska snören

Du kan använda allt från kardborrband till spännremmar eller elastiska bungee-snören (bagage snören).

Se bara till att remmarna är tillräckligt långa för att gå runt ditt liggunderlag men ändå tillräckligt tighta för att hålla fast liggunderlaget. De måste även vara ordentligt fastsatta i kompressionsremmarna.

5. Fäst liggunderlaget på undersidan av ryggsäcken

fästa liggunderlag under ryggsäck

Genom att använda öglorna i ryggsäckens botten kan du även fästa ditt liggunderlag på ryggsäckens undersida. Det här är en bra metod om du vill få bort liggunderlaget från huvudet.

Fördelen med att ha liggunderlaget under ryggsäcken är att det sitter bra på plats och man märker knappt av att det är där. Nackdelen är att den kan vara i vägen om det är mycket buskar etc. speciellt om du är kort.

6. Packa liggunderlaget i ryggsäcken (Använd kompressionspåse)

En kompressionspåse är ett grymt bra sätt att packa ett uppblåsbart liggunderlag i ryggsäcken. Lägga ditt liggunderlag i kompressionssäcken, tryck ur all luft och packa det sen inne i ryggsäcken.

Tänk på att fördela vikten bra med den övriga packningen så att ryggan blir skön att bära. Vi brukar lägga den i mitten av ryggsäcken om det är ett uppblåsbart liggunderlag, och sen balansera upp packningen med kläder etc.

Fördelen med att ha liggunderlaget inne i ryggsäcken är att det skyddas från regn, men även från kvistar och grenar som kan skada det om det fastnar i dom.

Nackdelen är såklart att det är jobbigt att komma åt liggunderlaget om man vill använda det på lunchraster och eller fikapauser.

Bästa platsen att ha liggunderlaget på (För skydd & komfort)

sätta fast liggunderlaget på ryggsäcken

Det bästa sättet enligt oss att fästa liggunderlaget på är vertikalt, bak på ryggsäcken, i mitten.

Där sitter det bra utan att fastna i grenar och kvistar och den kommer inte heller fånga massa vind på samma sätt som om du fäster det liggande utanpå ryggsäcken.

Vi gillar dessutom att ha liggunderlaget utanpå ryggsäcken för att spara plats och framförallt komma åt liggunderlaget snabbt på pauser.

Fördelar med att packa liggunderlaget på utsidan av ryggsäcken:

 • Du kan enkelt komma åt det och använda det (t.ex. på lunchpausen som sittunderlag)
 • Det tar inget utrymme i ryggsäcken ( Gör att du har mer plats till annat i ryggsäcken)

Nackdelar med att packa liggunderlaget på utsidan av ryggsäcken

 • Det är mindre skyddat från väder och vind
 • Kan gå sönder om det fastnar i något
 • Fångar vind om det blåser mycket (Framförallt liggunderlag i skum som är större)
 • Du har inte snabb tillgång till det om du vill använda den som sittunderlag
 • Det blir blött om det regnar

Vad kan man använda för att fästa liggunderlaget på ryggsäcken?

Det finns några olika saker du kan använda för att fästa ditt liggunderlag på din ryggsäck:

 • Spännremmar – Det här är ett enkelt och säkert sätt att fästa ditt liggunderlag på din ryggsäck. De är säkra och de håller ditt liggunderlag på plats.
 • Kardborreband & Bungee-snören – Du kan använda allt från kardborreband till bungee-snören. Se bara till att de är tillräckligt långa för att gå runt ditt liggunderlag och att de är ordentligt fastsatta i kompressionsremmarna.
 • Ditt eget fästsystem – Om du är bra på att sy kan du göra ditt eget fästsystem genom att modifiera t.ex. spännremmar.
 • En prylsäck – det här är ett bra alternativ om du enkelt vill kunna ta av dig ditt liggunderlag ur ryggsäcken. Lägg bara ditt liggunderlag i prylsäcken och knäpp sedan ner det.
 • Fäst kompressionsremmarna i Liggunderlagsremmarna – Ofta funkar det att knäppa ihop ryggsäckens kompressionsremmar /Beroende på utformning av ryggsäck)genom remmarna som komprimerar liggunderlaget (Liggunderlag av skum).
 • En kompressionspåse – Har du ett uppblåsbart liggunderlag måste du ha en kompressionspåse (följer nästan alltid med). Det komprimerar liggunderlaget så att det tar mindre plats i ryggsäcken, men det kommer även att skydda det från regn och att skadas av grenar eller stenar om du har det på utsidan av ryggan.
 • Karbinhakar – Ett grymt bra alternativ för kortare turer där du enkelt vill kunna ta ta bort liggunderlaget från ryggsäcken. Sätt bara fast två karbinhakar någon stans på baksidan av ryggsäcken, haka sedan i karbinhakarna i liggunderlagets kompressionsremmar.

Hoppas att du hittade något tips som du får användning av nästa gång du drar ut och vandrar! Om du tycker att vi missat något alternativ, tveka inte att skriva det i kommentarsfältet! 🙂

Lämna en kommentar