Bästa vandringsskjortan 2023 (4 bra skjortor för vandring)

Upplever du att mygg är jobbiga under vandringen? Då ska du använda dig av en skjorta. Men det är inte det enda en skjorta är bra för.

En vandringsskjorta skyddar dig även mot solen, ger inget skav av ryggsäck, och fungerar som ett mellanlager kalla dagar.

En bra vandringsskjorta ska vara skön mot huden, ventilera, ha ett tjockare tyg, fickor, armar som du kan variera mellan långa och korta ärmar.

Innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth och Outdoorexperten

bästa skjorta för vandring herrFjällräven Men´s Singi Flannel Shirt LS
Bästa vandringsskjortan för herr
Transporterar bort fukt bra
gridamor flanellskjorta damGridarmor Grimo LS Flannel Shirt Women
Bästa vandringsskjortan för dam
Uppvikbara ärmar med knäppning
bästa skjortan mot myggSwedteam Lynx Antibite Shirt
Bästa vandringsskjortan för mygg
Behandlad med antibite
prisvärd vandringsskjortaUrberg Eide LS Flannel Shirt
Bästa prisvärda vandringsskjortan
Tjockare tyg

Bästa vandringsskjortan för herr är helt klart Fjällräven Men´s Singi Flannel Shirt LS. Det som sticker ut extra med just denna skjorta är att den känns tun och andas bra för att vara en flanell skjorta.


Bästa skjortan för vandring dam är Gridarmor Grimo LS Flannel Shirt Women. Här får du en mjuk och skön flanellskjorta som du enkelt kan rulla upp ärmarna på varma dagar.


Vill du ha en skjorta med bra skydd mot mygg och fästingar då är Swedteam Lynx Antibite Shirt något för dig. Det speciella med skjortan är att den är behandlad med en antibite-teknologi som håller myggen på avstånd.


Är du ute efter ett billigare alternativ på en vandringsskjorta kan Urberg Eide LS Flannel Shirt passa dig. Det är en skjorta i ett lite tjockare tyg som skyddar bra mot mygg och som är skön mot huden.


Bästa vandringsskjortan – 4 bra skjortor för vandringen

På sommaren får vi ofta sällskap av mygg och andra insekter när vi vandrar som kan göra exempelvis fjällvandringen jobbig.

Men varför låta det förstöra en fin vandringsupplevelse. När vi upptäckte fördelarna med att använda skjorta på vandringen har det blivit ett plagg vi alltid tar med oss. Oavsett om vi vandrar eller plockar svamp och bär i skogen.

En vandringsskjorta gör att du slipper myggbett, håller dig varm på fjället och skyddar dig mot solen. Fortsätt läsa inlägget för tips på vandringsskjortor!


1. Fjällräven Men´s Singi Flannel Shirt LS – Bästa vandringsskjortan för herr

bästa flanellskjorta herr

Fjällräven Men´s Singi Flannel Shirt LS är en blandning av ull och bomull. Ullen gör att skjortan andas bra medans bomullen gör skjortan sköna och mjuk mot huden.

Det vi gillar med Fjällräven Men´s Singi Flannel Shirt LS är att den känns tunn och luftig trots att det är en flanell skjorta. Att den andas gör att den fungerar att ha på sig varma dagar också.

Nackdelar med Fjällräven Men´s Singi Flannel Shirt LS kunde vi inte riktigt hitta då det är en grym skjorta för vandring. Det enda är att den är dyr tillskillnad från de andra skjortorna.

Den här vandringsskjortan passar dig som: Vill ha en skjorta att ha på sommaren men som ändå är tillräckligt tjock i tyget för att skydda dig mot mygg.

Fördelar

 • Andas bra
 • Skön passform
 • Hållbar

Nackdelar

 • Dyr

2. Gridarmor Grimo LS Flannel Shirt Women – Bästa vandringsskjorta för dam

skjorta för vandring dam

Gridarmor Grimo LS Flannel Shirt Women är en vandringsskjorta som är tillverkad i 100% bomull för en mjukkänsla på huden. Du har bra rörlighet i skjortan då den är sydd med veck i ryggen.

Det vi gillar med Gridarmor Grimo LS Flannel Shirt Women är att den är mjuk och skön. Den sitter bra på kroppen och det vi gillar extra mycket är att du kan rulla upp ärmarna och fästa med knapp.

Nackdelarna med Gridarmor Grimo LS Flannel Shirt Women är att den endast har en bröstficka och att den enbart är tillverkad i bomull vilket gör att den inte har en lika bra andningsförmåga som ull och syntet har.

Den här vandringsskjortan passar dig som: Vill ha en skön flanellskjorta som skyddar dig mot mygg och sol. Perfekt att ha på skogspromenaden.

Fördelar

 • Skyddar dig mot mygg
 • Mjukt mot huden
 • Uppvikbar ärm med knäppning

Nackdelar

 • Att det enda materialet i skjortan är bomull

3. Swedteam Lynx Antibite Shirt- Bästa vandringsskjortan mot mygg

vandringsskjorta mot mygg

Swedteam Lynx Antibite Shirt är behandlad med antibite-teknologi som skickar ut en doft som mygg och fästingar inte gillar. Du kan läsa mer om hur det funkar längre ner i inlägget. Skjortan är tillverkad i en blandning av polyester och bomull.

Det vi gillar med Swedteam Lynx Antibite Shirt är förutom att den är grym mot mygg gillar vi att den känns luftig och sval vilket gör att den passar bra för sommarvandringen. Finns i både herr- och damstorlekar.

Nackdelen med Swedteam Lynx Antibite Shirt är att den endast finns i en färg.

Den här vandringsskjortan passar dig som: Verkligen vill ha ett bra skydd mot mygg när du vandrar eller ska vara i skogen där mycket mygg och fästingar finns. Passar också dig som vill ha en sval skjorta på sommarvandringen.

Fördelar

 • Bra skydd mot mygg
 • Snabbtorkande
 • Bra ventilation
 • Känns sval

Nackdelar

 • Få färger

4. Urberg Eide LS Flannel Shirt – Bästa prisvärda vandringsskjortan

vandringsskjorta urberg

Urberg Eide LS Flannel Shirt är en mjuk flanellskjorta i bomull. Skjortan har två bröstfickor där du kan lägga mindre saker i. Ärmarna är lätta att rulla upp och fästa med en knapp för en svalare känsla.

Det vi gillar med Urberg Eide LS Flannel Shirt är det mjuka materialet men också att den är prisvärd för det du får. Den går snabbt att öppna upp om du vill få ventilation.

Nackdelen med Urberg Eide LS Flannel Shirt är att skjortan kan kännas tight i armarna om du har lite större armar.

Den här vandringsskjorta passar dig som: vill ha ett billigare alternativ på flanellskjorta i lite tjockare tyg som passar vid fjällvandring eller om du vistas i områden med mycket mygg.

Fördelar

 • Prisvärd
 • Skön
 • Skyddar mot mygg

Nackdelar

 • Smal i ärmarna

bra att veta om vandringsskjorta

Saker att tänka på när du köper en skjorta för vandring

 • Passform – En skjorta för vandring ska sitta löst mot kroppen.
 • Material – Bra material på en skjorta för vandring är syntet och flanell av ull eller bomull.
 • Ventilation – Viktigt att skjortan kan andas och släppa ut fukt.
 • Långa ärmarLånga armar är bra om du vill skydda dig på mygg, kyla och sol.
 • Korta ärmar – Korta armar för varma dagar när det är mindre mygg och insekter ute.
 • Fickor – Fickor gör att du enkelt kan kan ha mobil eller karta lättillgängligt.

Passform på vandringsskjorta

En lös passform är det bästa på en vandringsskjorta av flera anledningar. En lösare passform gör att skjortan kan ventilera bättre och känns svalare varma dagar. Det är även svårare för mygg att sticka igenom en löst sittande skjorta.

Men det är inte det enda varför en skjorta ska sitta lösare mot kroppen. När vi vandrar rör vi mycket på oss och därför är det skönt att slippa känna att något sitter åt och skaver.

Material

Välj en skjorta som är tillverkad i syntetmaterial eftersom det torkar snabbare, ventilerar och känns svalare. Eller en skjorta i flanell som är tillverkad i ull och bomull. Det är ett tjockare material som skyddar bra mot mygg.

Syntet och bomull

Syntet och bomull är vanliga material på en vandringsskjorta. Vi tycker du ska undvika för mycket bomull i ett plagg. Speciellt varma dagar eftersom det suger upp fukten och lätt kännas blött snabbt.

Fördelen med bomull i en vandringsskjorta är att det känns mjukt mot huden och är tjockare än syntet vilket skyddar bättre mot mygg.

Flanell

Flanell är ett annat material som finns i många skjortor för vandring. Det är ett tjockare och mer värmde material än syntet.

Flanellskjorta passar bra att på vandring under hösten eller som ett mellan lager på vintern. Flanell tillverkas ursprungligen av ull men kan också tillverkas av bomull.

Ventilation

Det är viktigt med bra ventilation i skjortan. För det kommer alltid vara varmare att bära en skjorta på vandringen än exempelvis en tunn merinoull tröja.

Alla skjortor har knäppning fram vilket gör att du snabbt kan öppna upp och släppa in luft om det blir varmt.

För att få den bästa ventilationen på en vandringsskjorta ska du välja en skjorta i syntetblandning eller ull.

Långa armar

Långa armar på en vandringsskjorta är bra om det är mycket mygg eller om du kommer vandra i områden där mycket fästingar finns som buskar och högt gräs.

Skjortor med långa ärmar värmer också bättre mot kyla och har bättre skydd mot solen är en skjorta med korta ärmar.

Korta armar

Välj korta armar på en skjorta för vandringen om du ska ut och vandra varma dagar där risken för både mygg och fästingar är liten. En skjorta med korta armar är svalare och passar bra för kortare dagsvandringar.

Ett alternativ är att köpa en skjorta där du kan rulla upp de långa ärmarna och fästa det med en knapp då slipper du att de hasar ner och du får en skjorta med både korta och långa armar. Vi rekommenderar denna lösning om du bara vill köpa en skjorta.

Fickor

En eller två rymliga bröstfickor är bra att ha på en skjortan. Där kan du förvara exempelvis din mobil eller karta. Det gör att du snabbt kommer åt de när du behöver och är nära tillhands.

varför använda skjorta på vandring

Varför använda en skjorta för vandring?

I första hand är en vandringsskjorta till för att skydda dig mot jobbiga mygg och andra insekter som fästingar och knott. Men det är också ett bra skydd mot solen så du inte bränner dig.

Att använda vandringsskjorta gör att du slipper smörja in dig i myggmedel och solskydd på armarna men du kan absolut kompilera med det för extra skydd.

Men det är inte det enda en vandringsskjorta är bra för. Det hjälper även till att minska skav på axlar från ryggsäcken. Det är också ett värmande och lätt plagg att bära som du snabbt kan öppna upp tack vare knäppningen när det blir varmt för ventilation.

Varför är en vandringsskjorta bra mot mygg?

En skjorta fungerar utmärkt som ett skydd mot mygg och fästingar om det är i ett tjockare material som flanell eller en syntet och bomullsblandning. Vi förklarar det lite närmare här nedanför.

Vandringsskjorta mot mygg

Välj en vandringsskjorta i ett tjockare material som flanell eller bomull. Det ger dig ett bra skydd mot mygg eftersom det tjockare tyg gör det svårt för myggen att sticka igenom.

Antibite skjortor

Vissa vandringsskjortor har även genomgått en speciell behandling av antibite teknologin som gör att mygg och fästingar håller sig på avstånd.

Skjortan behandlas med ett insekts avvisande medel som skickar ut en doft mygg inte gillar. Det är inget vi känner eller påverkas av. Det är ett naturlig medel av aminosyror och är därför varken giftigt eller miljöfarligt.

Hur länge håller en skjorta som är behandlad av antibite? Det håller i minst 80 tvättar vilket är mycket tvättande. Fördelen är att du inte behöver smörja in dig i myggmedel och du kan vandra utan att störas av jobbiga mygg.

bra vandringsskjortor

Varför är det bättre med en vandringsskjorta än en tröja i merinoull?

Den största anledningen varför en vandringsskjorta är bättre än en tröja i merinoull är att den skyddar bättre mot mygg och andra insekter.

Tyget på en vandringsskjorta är oftast tjockare än en tröja i merinoull vilket gör att mygg har svårare att bita igenom.

En tröja i ullblandning sitter även närmare kroppen än vad en skjorta för vandring gör vilket också gör det svårt för myggen att komma åt huden.

3 fördelar med att en vandringsskjorta istället för en tröja i merinoull

 • Tjockare tyg som skyddar mot mygg
 • Slittåligare
 • Mjukt mot huden

Vanliga frågor om vandringsskjortor

Vad kostar en vandringsskjorta?

Vanligast är att det ligger mellan 350-1200kr. Det är oftast märke och vad skjortan är tillverkade i för material som styr priset.

Är vandringsskjortor slittålig?

Nej det är det inte. De är inte till för att du ska ligga på marken och krypa utan det är till som ett skydd mot mygg och sol.

Ska man ha en tunn eller tjock vandringsskjorta?

Beror helt på vilken årstid du ska använda din skjorta på. En skjorta i syntetblandning är bäst för sommaren då den är svalare och ventilerar mer.

Medans en flanellskjorta i ull eller bomull är tjockare och passar för kallare dagar eller för som extra bra skydd mot mygg.

Vilket material är bäst om man vill ha en luftig vandringsskjorta?

Syntet eller syntetblandning är bästa materialtet för en sval och luftig vandringsskjorta.


Hur vi har sammanställt informationen

Vi har själva vandrat mycket i olika miljöer och väder därför har vi hunnit med att prova på en del vandringsskjortor genom åren.

Med den erfarenhet vi har och de olika skjortor vi har testat har vi tillsammans med recensioner, tester och omdömen på nätet gjort en övergripande sammanställning över de bästa skjortorna för vandring.

Vi tycker att det blir ett mer korrekt test genom att väga in andra åsikter och tester för att på så vis få fram de mest populära vandringsskjortorna som flest rekommenderar och använder.

Vi hoppas att vårat inlägg kunde hjälpa dig i ditt val av skjorta för vandring även om du inte valde någon av de vi rekommenderat här!

Lämna en kommentar