Bästa campingstolen 2024 (4 bra stolar för campingen)

Oavsett om du sitter runt en lägereld på en campingplats eller bara vill chilla utanför tältet är det så mycket bekvämare i en bra campingstol än att sitta på marken.

Vi har gått igenom och jämfört de mest populära campingstolarna som fått högt betyg i recensioner och tester och satt ihop den här listan för att hjälpa dig den bästa stolen för ditt nästa campingäventyr

Det viktigaste med en bra campingstol är att den är hållbar, samt är skön och bekväm att sitta i. Det är också viktigt att den packar relativt litet, inte är för tung och att priset matchar din budget.

Innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth och Outdoorexperten

bästa campingstolen allroundRobens Pathfinder Lite
Bästa campingstolen Allround
(Hållbar & Lätt att fälla upp)
bästa ultralätta campingstolenRobens Geographic High
Bästa ultralätta campingstolen
(Extremt Lätt & Liten)
campingstol för vandringHelinox Chair Zero
Campingstol som tar liten plats
(Lätt & Bekväm)
bekväm campingstolHelinox Sunset Chair
Bekvämaste campingstolen
(Skön & Rymlig)

Om du letar efter en hållbar, lätt och bekväm stol är Robens Pathfinder Lite ett utmärkt val. Den är gjord av högkvalitativt aluminium och är lätt att sätta upp och ta ner. Dessutom packar den litet, vilket gör den lätt att bära.


Om du letar efter en ultralätt campingstol, då är Robens Geographic High perfekt. Den väger bara 1,1 pund och kan hålla upp till 320 pund. Det gör den perfekt för längre vandringar, däremot är det inte bra för längre personer eftersom den är så låg.


Helinox Chair Zero är perfekt för kortare vandringar, utflykter eller dagsturer när du vill ha möjligheten att sitta bekvämt på fikapausen. Stolen är väldigt lätt och passar lätt i din ryggsäck, och den är överraskande nog bekväm med tanke på hur lätt den är.


Om du letar efter en bekväm och robust premiumstol, tillverkad i lätt material – att ta med dig på din nästa campingtur ska du kolla in Helinox Sunset Chair. Den är också lite längre vilket är bra om du har lång rygg eller ryggproblem.


Bästa campingstolen – 4 bra stolar för camping & vandring

Vi har själva campat en del och hunnit avverka både bra- och dåliga campingstolar. Något vi vi själva uppskattar – förutom att stolen är skön – är smarta funktioner.

Vissa är ställbara så att du kan luta dig bakåt och sova i dom, vissa har mugghållare och en del har till och med nackstöd.

På den här listan hittar du stolar för olika ändamål. Några är avsedda för dig som vill ha den lättaste och mest packbara stolen, medan andra passar dig som prioriterar komfort framför allt annat.


1. Robens Pathfinder Light (Bästa campingstolen Allround)

bästa allround campingstolen

Robens Pathfinder Lite är ett utmärkt alternativ för dig som letar efter en hållbar och lätt stol. Den är gjord av högkvalitativt aluminium och är enkel att sätta upp och ta ner.

Det vi gillar

Är att den känns stabil och av hög kvalitet och den är lätt att sätta upp och ta ner. Vi gillar också att den packar litet, vilket gör den lätt att bära med sig.

Den är också bekväm att sitta i. Det är bland annat för att den känns stabil och har mycket utrymme för benen, vilket även är bra om du är längre.

Ett stort plus är väskan som går att fästa under stolen. Det är grymt skönt att kunna lägga saker man använder på campingen i stolen så att de alltid är nära.

Väskan går dessutom att ta loss och använda som axelremsväska vilket är grymt!

Nackdelarna

Är att den är lite dyr, men vi tycker att den är värd priset om du letar efter en högkvalitativ och bekväm stol.

En annan sak du bör tänka på är att även om den är lätt så finns det bättre alternativ om du vill ha med den när du vandrar eller går på dagsturer.

Då skulle vi istället rekommendera Helinox Chair Zero som finns längre ner på listan.

Den här campingstolen passar

Dig letar efter en hållbar, lätt och bekväm allroundstol som fungerar för det mesta. Den packar litet, vilket gör den lätt att ha med i bilen.

Fördelar

 • Hållbar
 • Bekväm
 • Packar litet

Nackdelar

 • Dyr

2. Robens Geographic High (Bästa ultralätta campingstolen)

lätt campingstol

Om du letar efter en riktigt lätt campingstol, kolla in Robens Geographic High den väger bara 340g. Men även om den är väldigt lätt kan klarar den av hela 120kg.

Det vi gillar

Är att den är väldigt lätt och ändå bekväm. Den packar bara ner till 12,5×4,5×4,5 tum och får lätt plats i din ryggsäck, vilket är perfekt om du ska ut på vandring.

Nackdelarna

Är att den inte är lika hållbar på grund av de lätta materialen. Den är också väldigt kort så den kanske inte är lika bekväm för längre personer eller om du har problem med ryggen.

Den här campingstolen passar dig som:

Letar efter en lätt och bekväm campingstol. Den är också perfekt om du letar efter en stol som tar lite plats, vilket gör den perfekt när du vill ha komfort på kortare vandringar eller dagsturer.

Fördelar

 • Extremt lätt
 • Väldigt liten
 • Enkel att använda

Nackdelar

 • Låg
 • Liten sittyta

3. Helinox Chair Zero (Campingstol som tar liten plats)

helinox chair zero stol vandring och camping

Helinox Chair Zero är den ultimata balansen mellan låg vikt och komfort som gör den perfekt för kortare vandringar eller dagsturer. Den väger bara 510g men håller vikt upp till 120kg.

Det vi gillar med Helinox Chair Zero

Är att den är väldigt lätt och ändå bekväm. Den har också mycket utrymme för dina ben, vilket är perfekt om du är längre.

Den packas lite och den får lätt plats i din ryggsäck, vilket är perfekt om du ska ut på vandring.

Nackdelarna med Helinox Chair Zero

Är att den inte är lika hållbar som t.ex. Robens Pathfinder. Det beror på de lätta materialen.

Den här campingstolen passar dig som

Letar efter en lätt stol för vandringar som fortfarande är väldigt bekväm. Den här stolen väger lite utan att tumma på komforten vilket många andra lättviktstolar gör.

Fördelar

 • Lätt
 • Smidig
 • Bekväm

Nackdelar

 • Dyr

4. Helinox Sunset Chair (Bekvämaste campingstolen)

bekvämaste campingstolen

Helinox Sunset Chair är bekväm och robust, perfekt för campingturer eller picknick i parken. Den här campingstolen håller för nästan 150 kilo! (145kg)

Det är också en av de dyrare stolarna på den här listan, men det är värt priset om du letar efter en högkvalitativ produkt.

Det vi gillar med Helinox Sunset Chair

Är att den är gjord av högkvalitativa material och att den är väldigt bekväm att sitta i – mycket tack vare nackstödet. Vi gillar också att den packar litet, vilket gör den lätt att bära med sig och få in i bilen.

Sunset Chair använder DAC-stänger gjorda av en ny TH72M-legering. Detta är ett höghållfast aluminium som är lika starkt som stolparna som används i andra Helinox-stolar, men 30 % lättare.

Meshtyget är också mycket robust och andas, vilket gör det perfekt för användning i varmt väder.

Fötterna är gjorda av gummi, så att de inte sjunker ner i marken eller glider på våta ytor.

Nackdelar med Helinox Sunset Chair

Är att den är dyr. Vi tycker dock att det är värt priset om du letar efter en högkvalitativ och bekväm stol.

Den här campingstolen passar dig som

Letar efter en bekväm, robust och ventilerande campingstol.

Den är också perfekt om du letar efter en stol som packas lätt trots att den ger så pass bra stöd för ryggen. Just det gör den även bra för personer med ryggproblem – eller personer med längre rygg.

Fördelar

 • Grymt skön
 • Nackstöd
 • Lite högre rygg
 • Smidig

Nackdelar

 • Dyr

campingstol bäst i test

Saker att tänka på när du köper en campingstol

 • Komfort – Är det viktigaste att stolen är skön? Då kanske du ska ha en fällbar stol och nackstöd. Större campingstolar är ofta skönare också än mindre stolar.
 • Vikt – När du letar efter lätt campingstol är vikten förmodligen den viktigaste faktorn. En lätt campingstol är bra om du behöver gå långt till din campingplats. Om du åker bil hela vägen har vikt mindre betydelse.
 • HållbarhetUltralätta campingstolar är designade för att vara lätta, men det betyder inte att de ska vara ömtåliga. Leta efter stolar gjorda av starka, hållbara material som aluminium eller polyester om du kollar på lätta stolar.
 • Lätt att bära och förvara – Eftersom ultralätta campingstolar är designade för att vara lätta att bära, är bärbarhet en viktig sak att tänka på. Är det viktigt att den är lätt att bära? Se till att stolen kommer med en väska för enkel transport.
 • Funktioner – Det finns campingstolar med en inbyggd mugghållare eller fickor för att förvara dina tillhörigheter. Och om du kommer att använda din stol i en mängd olika miljöer, leta efter en som är lätt att sätta upp och ta ner.
 • Pris – Campingstolar kan variera i pris från cirka 300kr-2000kr. Om du har en budget att hålla, var beredd på att få kompromissa lite. Ofta kan det vara bättre att välja en enklare stol av bättre kvalitet än e billig campingstol med massa funktioner.
 • När & hur ska den användas? – Ska du ha en campingstol för vandring och utflykter måste den vara tillräckligt lätt och liten för att rymmas i ryggsäcken. Ska du däremot ta bilen till en camping kan den vara större.

Komfort

Det finns några saker som gör en campingstol bekväm. Ventilerande tyg och nackstöd är alltid ett plus, liksom lite höjd eller lutning så att du kan sträcka ut benen. Vissa stolar har till och med svankstöd vilket kan vara bekvämt för ryggen.

Om du letar efter den ultimata komforten, leta efter en stol med alla dessa funktioner. Men var medveten om att den här typen av campingstolar kommer att vara tyngre och bulkigare än enklare campingstolar.

Om du letar efter en stol för vandring är det förmodligen inte den typen du vill ha.

Vikt

Det finns ultralätta campingstolar och det finns tunga campingstolar. Men vad är skillnaden? Och varför spelar det någon roll?

Vikten på en campingstol är viktig eftersom den påverkar hur lätt stolen är att bära. Om du planerar att vandra till din campingplats, vill du ha en lätt stol som inte är för tung.

Å andra sidan, om du kör bil till din camping, spelar inte vikten så stor roll.

Att tänka på när det gäller vikten:

 • Ju lättare desto bättre – Om du planerar att vandra till din campingplats, har vikten betydelse. Vi väljer helst en campingstol under ett kilo om det är en dagstur och runt 500 gram för längre vandringar.
 • Vikt kontra hållbarhet – Ultralätta stolar är ofta gjorda av lättare material som aluminium eller polyester. Det kan göra dem mindre hållbara än tyngre stolar gjorda av stål eller trä.
 • Vikt vs komfort – Ultralätta campingstolar är ofta mindre bekväma än tyngre campingstolar. Om komfort är en prioritet, satsa på en större campingstol – men var beredd på att den även kommer att vara tyngre.
 • Vikt kontra pris – Lätta campingstolar kostar ofta mer eftersom de är gjorda av dyrare- och lättare material.

Hållbarhet (& kvalitet)

Hållbarheten på en campingstol är viktig eftersom den påverkar hur länge stolen håller.

Enkelt förklarat kan man säga att tyngre campingstolar håller bättre (och längre) än lätta. Däremot är dyrare stolar ofta vara tillverkade i lätta- men ändå hållbarare material.

Billiga lätta campingstolar brukar nästan aldrig hålla speciellt bra. Å andra sidan, om du bara planerar att använda din stol för enstaka campingturer, kanske hållbarheten inte är så viktig.

Lätt att bära & förvara?

Om du planerar att vandra till din camping, vill du ha en stol som är lätt att packa och transportera.

De flesta campingstolar kommer med en väska, vilket gör dem lätta att bära. Men vissa stolar är lättare att bära än andra. Du bör också välja en campingstol som tar lite plats när den är ihop-packad om du har lite plats i bilen.

Funktioner

Vissa campingstolar kommer med en mängd olika funktioner som mugghållare, fotstöd, eller möjlighet att fälla ryggen.

Funktionerna att tänka på:

 • Mugghållare – En mugghållare är bra om du vill kunna dricka något medan du sitter i din campingstol
 • Fotstöd – Ett fotstöd kan vara nice om du vill vila fötterna medan du slappar i stolen
 • Liggande – Vissa lutar eller kan fällas, det gör att du kan vila eller sova i din stol
 • Förvaring – Vissa stolar kommer med förvaring, vilket kan vara en bra funktion om du vill ha saker nära utan att behöva resa på dig

Pris

Priset på campingstolar varierar, de kan kosta allt från från cirka 200kr till drygt 2500kr.

Det som påverkar priset är främst:

 • Materialet de är tillverkade av
 • Vilka funktioner de har

När & hur ska den användas?

Vad du ska använda stolen till? Och när ska den användas?

Om du planerar att vandra, vill du ha en lätt och bärbar stol. Om du åker bil till en camping kan du ha en tyngre och bulkigare stol.

Tänk också på hur ofta du kommer använda din campingstol. Om du bara åker och campar en gång om året behöver du kanske inte en stol som är lika hållbar som en som kommer att användas oftare.

bra campingstol

Olika typer av campingstolar

Det finns olika typer av campingstolar – som passar olika situationer och människor. Om du ska vandra vill du ha en lätt stol och om du har problem med ryggen vill du ha en campingstol med hög rygg.

Här nedanför går vi igenom olika typer av stolar och vad som kan vara bra att tänka på inför köpet.

Ultralätt campingstol

Termen ”ultralätt” används för att beskriva campingutrustning som är designad för att vara så lätt som möjligt. Ultralätta campingstolar är vanligtvis gjorda av lätta material som aluminium eller polyester.

En ultralätt campingstol är lätt att bära och väger lite – ofta är de även väldigt små.

Ultralätta campingstolar är perfekta att ha i ryggsäcken på vandringar eller utflykter. Det du bör tänka på är att de inte har något ryggstöd och de är låga.

Det gör att ultralätta campingstolar inte är jättebekväma att sitta på längre stunder. Däremot är de perfekta för lunchpausen på vandringen eller fikapausen på utflykten.

Campingstolar för långa människor

Om du är lång kan du behöva en campingstol med högre rygg så att du kan vila huvudet.

Långa personer bör inte köpa en för låg campingstol heller eftersom det kommer att bli jobbigt när man har långa ben. Köp hellre en lite högre campingstol.

Campingstol för dålig rygg

Om du har dålig rygg vill du ha en campingstol som är lätt att ta sig i och ur.

Du kanske också vill ha en med högre rygg så att du kan vila huvudet och inte behöva spänna ryggen när du sitter ner. Och framförallt ska den vara bekväm.

När du väljer en campingstol för en dålig rygg, var noga med att tänka på höjden på ryggen och storleken på sitsen. Ofta är det bra att välja en större modell och undvika de mindre stolarna.

Campingstol för barn

Om du letar efter en campingstol till ditt barn finns det några saker att tänka på. Tänk först på ditt barns ålder. Ett yngre barn kommer att behöva en mindre och lättare stol än ett äldre barn.

Tänk också på stolens viktgräns. Ett tyngre barn kommer att behöva en kraftigare stol som klarar deras vikt. Tänk på höjden på stolen. Ett längre barn kommer att behöva en stol med högre rygg.

Helinox Chair One Mini är en bra campingstol för barn.

Campingstolar för tunga personer

Om du väger lite mer är det viktigt att välja en robust campingstol som klarar din vikt. Men, hur mycket vikt håller en campingstol för?

De flesta campingstolar håller för upp till 120 kilo. Men vissa stolar är designade för att hålla mer vikt än andra. Om du behöver en stol som håller för mer vikt (150kg), bör du leta efter en kraftigare stol.

Tyngre campingstolar håller generellt sätt för mer vikt än de lätta campingstolarna. Aluminium och stål brukar ofta hålla bra och för mycket vikt. Köper du en lättare stol i polyester/plast bör du kolla maxvikten för den.

Varför en campingstol är bättre än vanliga utemöbler

En campingstol är designad för att vara bekväm även när du sitter på ojämnt underlag. En vanlig stol kan välta eller vara ranglig på ojämnt underlag.

Campingstolarna är också hopfällbara och tar mycket mindre plats när de inte används. Detta gör dem lätta att packa i bilen och att förvara när de inte används.

Vissa stolar kommer också med funktioner som mugghållare och förvaring, vilket kan vara till hjälp om du vill ha dina saker i närheten.

Fler artiklar för dig:


Hur vi har sammanställt informationen

Vi har själva campat en del genom åren därför har vi hunnit med att prova allr från billiga baden-baden stolar till bättre campingstolar

Med den erfarenhet vi har och de olika campingstolar vi har testat har vi tillsammans med recensioner, tester och omdömen på nätet gjort en övergripande sammanställning över de bästa stolarna för campingsemestern.

Vi tycker att det blir ett mer korrekt test genom att väga in andra åsikter och tester för att på så vis få fram de mest populära campingstolarna som flest rekommenderar och använder.

Vi hoppas att vårat inlägg kunde hjälpa dig i ditt val av campingstol även om du inte valde någon av de vi rekommenderat här!


Lämna en kommentar