Bästa vandringsshortsen 2023 (4 bra shorts för vandring)

Ett par shorts är bra för vandring i varmt väder eftersom de ger bättre ventilation, komfort och rörelsefrihet än vanliga byxor.

Shorts passar bra att användas för vandring på finare stigar där skydd mot bland annat växtlighet- och terräng inte krävs.

Bra vandringsshorts ska vara i ett ventilerande- och snabbtorkande material, slitstarka och ha användbara fickor som är rymliga och har dragkedja.

Innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth och Outdoorexperten

vandringsshorts stretchLundhags Makke Shorts
Bästa vandringsshorts
(Låg vikt)
slitstarka vandringsshorts herrFjällräven Men’s Abisko Shorts
Bästa vandringsshorts för herr
(Vattenavvisande)
vandringsshorts haglöfsHaglöfs Mid Standard Shorts Women
Bästa vandringsshorts för dam
(Hög midja)
vandringsshorts fjällräven damFjällräven Women’s Nikka Shorts Curved
Bästa vandringsshortsen för kurviga
(Extra stretch)

De bästa vandringsshortsen för vandring är utan tvekan Lundhags Makke Shorts. De är stretchiga och begränsar inte inte din rörelse under vandring. Det som är speciellt med just Lundhags shorts är att de är lättviktiga, finns i både herr-och damstorlekar.


Vill du ha ett par slittåliga shorts för vandringen ska du spana in Fjällräven Men’s Abisko Shorts. Trots att de är slittåliga är det lite stretch i för en skönare rörelse. Det som sticker ut med Fjällrävens shorts är att de är vattenavvisande.


Är du ute efter ett par vandringshots för dam med högmidja ska du kika på Haglöfs Mid Standard Shorts Women. Det är ett par slittåliga shorts med stretch där det behövs vid rumpa och midja.


Är du kurvig och har svårt att hitta vandringsshorts som sitter bra då kommer Fjällräven Women’s Nikka Shorts Curved vara något för dig. De har bra passform med extra utrymme vid rumpa, lår och midja. Extra bra är de rymliga fickorna.


Bästa vandringsshortsen (4 bra shorts för vandring)

Vi har använt flera par vandringsshorts själva med både bra och dåliga erfarenheter. Våra favoriter för varma sommardagar är helt klart Lundhags Makke Shorts.

För oss ska ett par bra vandringsshorts ventilera och torka snabbt. De får även vara lite stretch i dom för en skönare känsla när vi vandrar och att de inte sitter åt eller tar emot någonstans.

Det här är våran topp 4 på bra vandringsshorts!


1. Lundhags Makke Shorts (Bästa vandringsshorts)

vandringsshorts lundhags

Lundhags Makke Shorts är ett par shorts i stretch som ger bra rörlighet på vandringen men är också lätta och ventilerande. Shortsen finns i både herr- och dam modeller.

Det vi gillar med Lundhags Makke Shorts är att de torkar snabbt och att alla fyra fickor har dragkedja. Extra bra att du kan justera midjan med kardborre och därför slippa bära skärp.

De här shortsen är våra personliga favoriter för vandring under varma sommardagar.

Nackdelen med Lundhags Makke är att de inte är lika slitstarka som andra vandringsshorts i ett grövre material.

Den här vandringsshortsen passar dig som: Vill ha ett par smidiga, lätta och ventilerande vandringsshorts för varma dagar.

Fördelar

 • Lätta
 • Bra rörlighet
 • Torkar snabbt
 • Justerbar midja

Nackdelar

 • Dyra
 • Inte så slitstarka

2. Fjällräven Men’s Abisko Shorts (Bästa vandringsshortsen Herr)

vandringsshorts herr fjällräven

Fjällräven Men’s Abisko Shorts är tillverkad i Fjällrävens G-1000 som gör shortsen slittålig. Det är även lite stretch i shortsen så du kan röra dig fritt och skönt under vandringen.

Det vi gillar med Fjällräven Men’s Abisko Shorts är att de har två rymliga fickor på sidan av benet med knäppning och att de är vattenavvisande.

Nackdelen med Fjällräven Men’s Abisko Shorts är att de inte har någon justering i midjan vilket gör att du måste ha skärp om du vill dra åt dom.

Den här vandringsshortsen passar dig som: Vill ha ett par sköna och slittåliga vandringsshorts på fjällvandringen under sommaren. Och om du önskar rymliga byxfickor.

Fördelar

 • Slittåliga
 • Rymliga fickor
 • Vattenavvisande

Nackdelar

 • Saknar justerbar midja

3. Haglöfs Mid Standard Shorts Women (Bästa vandringsshorts Dam – Hög Midja)

vandringsshorts högmidja

Haglöfs Mid Standard Shorts Women är tillverkad i ett slittåligt material för att klara av väder och slitage men har också stretch där det behövs som rumpa och midja. Det gör att shortsen är bekväma att vandra i.

Det vi gillar med Haglöfs Mid Standard Shorts Women är den höga midjan som gör att de sitter på plats, de gör också att de är sköna att bära. Det vi gillar lite extra är det vattenavvisande tyget shortsen har.

Nackdelarna med Haglöfs Mid Standard Shorts Women är att det inte finns någon justerbara midja att dra åt med om man vill. De är också korta i benen för våran smak men det gör istället att de är svala.

Den här vandringsshortsen passar dig som: Vill ha ett par slittåliga shorts med högmidja. Passar lika bra på vandringen som på sommar semestern.

Fördelar

 • Högmidja
 • Vattenavvisande
 • Torkar snabbt

Nackdelar

 • Saknar justering i midjan
 • Korta ben

4. Fjällräven Women’s Nikka Shorts Curved (Bästa vandringsshorts för dam med kurvor)

vandringsshorts för kurviga dam

Fjällräven Womeen’s Nikka Shorts Curved är speciellt framtagna för den kurviga kvinnan. Shortsen är tillverkade i stretch med extra vidd vid rumpa, lår och midja. Shortsen har även en mer markerad midja för att ge en bättre passform.

Det vi gillar med Fjällräven Women’s Nikka Shorts är rymliga fickor med dragkedja och att de är svala och snabbtorkande. Extra bra att de är vattenavvisande.

Nackdelarna med Fjällräven Women’s Nikka Shorts är sämre slitstyrka då shortsen är tillverkade i stretch material. Vi saknar också justering i midjan.

Den här vandringsshortsen passar dig som: Med lite mer kurvor och som vill ha ett par bekväma och vattenavvisande vandringsshorts till sommaren.

Fördelar

 • Bra rörelsefrihet
 • Svala
 • Rymliga fickor

Nackdelar

 • Inte slittålig

bra vandringsshorts

Saker att tänka på när du köper vandringsshorts

 • Material – Ett bra material för shorts ska ventilera, vara snabbtorkande, och hålla dig sval.
 • Passform – Shortsen ska sitta nära huden men inte för tight. Du måste kunna röra dig bekvämt också.
 • Fickor – Rymliga fickor är viktigt så du får plats med exempel mobil och plånbok.
 • Hög midjaEn högmidja gör att shortsen sitter bättre på plats.
 • Vikt – Det är bra om shortsen inte väger för mycket. Ett par shorts i tjockare tyg kan lätt bli tunga och varma.

Material – Vad är bra & dåligt?

Bra vandringsshorts är tillverkade av syntetiska material som polyamid och elastan. Dessa material är slitstarka, andas, torkar snabbt, ger bra rörelsefrihet och leder bort svett.

Ett sämre material på shorts för vandring är bomull. Bomull är ett material som istället drar till sig fukt och tar lång tid på sig att torka. Det kan leda till skav och obehag på din vandring.

Passform – Hur ska vandringsshorts sitta?

Vandringsshorts ska sitta nära kroppen, inte för löst och inte för tight. Sitter shortsen för löst blir det mycket tyg i onödan som gör att det känns tung och det blir varmt.

Ett par för tighta shorts begränsar din rörlighet och kan sitta obekvämt i midjan. Längden på shortsen ska gå lite ovanför knäna så du kan röra och böja på knäna utan att shortsen tar i.

Fickor

Fickor är alltid bra att ha och speciellt på ett par vandringsshorts. Där kan du ha prylar du snabbt och enkelt vill komma åt som mobil, plånbok eller kanske en karta när du vandrar.

Det är bra om fickorna på shortsen har två rymliga fickor där du får plats med dina saker. Vi tycker det är bra med fickorna som har dragkedja, det gör att du slipper oroa dig för att tappa något.

Hög midja

Ett par shorts med högre midja sitter bättre på plats och du slipper att de glider – och behöver inte dra upp dom hela tiden. Med hög midja menar vi att de ska sitta lite ovanför höftbenen.

Vikt

Vikten på ett par vandringsshorts har faktiskt större betydelse än du tror. Ju lättare shorts du har desto skönare blir de att bära i varmt väder.

Tyvärr är de inte lika slitstarka som ett par tyngre shorts i ett tjockare material. Ett par bra vandringsshorts har en balandning mellan lättvikt och hållbarhet.

vad är skillnaden på herr och dam shorts

Vad är skillnaden mellan vandringsshorts för män och kvinnor?

Den största skillnaden på vandringsshorts mellan män och kvinnor är passformen.

Damshorts är bredare vid höfterna med en mer markerande midja för att passa en kvinnas kurvor och är oftast mer stretchiga. Herrshorts är mer rakt sydda för att passa en mans raka kroppsfigur.

En annan skillnad mellan vandringsshorts för män och kvinnor är längden. Damshorts är oftast kortare än herrshorts.

Vandringsshorts med stretch

Vandringsshorts i ett stretchiga tyg (elastan) är ett bra val för en mer bekväm och rörligare känsla på vandringen. Det torkar också snabbt och leder bort svett, vilket gör den typen av shorts perfekta att använda när det är varmt ute.

Nackdelarna med stretchiga tyger är att de inte är slittåliga. Det bästa är att hitta ett par vandringsshorts med en materialblandning där elastan är del av materialet om du vill ha ett par slittåliga shorts som är stretchiga.

Vandringsshorts utan stretch

Ett par vandringsshorts utan stretch är mycket mer slittåliga och kommer hålla år efter år. Nackdelen är att de inte alls är lika bekväma som ett par shorts i stretch och du kan känna dig begränsad i rörelserna.

Vandringsshorts för varmt väder

Bra vandringsshorts för varmt väder är gjorda av lätta, ventilerande material som torkar snabbt, exempel på sånt material är olika syntetmaterial. De ska också vara löst sittande för att ge en sval känsla.

Vandringsshorts för kallare väder

Vandringsshorts som är gjorda i ett tjockare och slittåligare material är oftast varmare än shorts i stretchiga och ventilerande material. Den typen av shorts är bra om du ska fjällvandra på sommaren. Då vädret kan slå om fort.

vandringsshorts vid varmt väder

Vad är fördelen med 3/4 långa vandringsshorts?

Shorts som är 3/4 är lite längre än vanliga shorts. De går ner över knäna vilket är ett bra skydd om du behöver sätta ner knäna i marken. De värmer också mer är vanliga shorts.

Eftersom det täcker knäna passar de bra under varma dagar där du vill ha den svala känsla som du får med shorts men ändå skydda dina knän.

3/4 shorts passar exempelvis bra vid bärplockning då du sitter mycket på huk eller på knäna. De är också bra om du har problem med dina knän och behöver extraskydd mot kalla vindar.

Hur ofta ska man tvätta ett par vandringsshorts?

Tvätta de endast om de har fått en fläck som måste bort. Annars räcker det med att vädra shortsen det sliter heller inte lika mycket och gör att du kan använda shortsen länge.

Tänk på att aldrig använda sköljmedel när du tvättar ett par funktionella vandringsshorts.

Sköljmedel gör att funktionerna i materialet blir sämre. Exempel om de har en vattenavvisande behandling.

varför vandringsshorts

Varför är vandringsshorts bättre än vandringsbyxor?

Den största fördelen med att använda vandringsshorts istället för byxor är att de är mycket skönare att använda på sommaren när det är varmt ute, de är svala och lätta att bära.

Vandringsshorts passar bra under varma dagar när du gör dagsvandringar. Passar också när du är på resa och behöver ett par funktionella shorts som andas.

3 fördelar med vandringsshorts istället för vandringsbyxor

 • Svala och luftiga
 • Bekväma
 • Lättvikt

Vanliga frågor om vandringsshorts

Hur mycket kostar ett par vandringsshorts?

Runt 500-1800kr. Priset beror på tillverkningen och vilket material de är tillverkade i. Märket på vandringsshorts spelar också in i priset.

Kan en tjej använda ett par vandringsshorts för killar?

Ja det går men killar har inte samma passform på shorts som tjejer. Vilket gör att de inte kommer sitta lika bra på en tjejs kropp. Men testa det kanske funkar bra för dig. Men inget vi skulle rekommendera.


Hur vi har sammanställt informationen

Vi har själva vandrat mycket i olika miljöer och väder därför har vi hunnit med att prova på en några vandringsshorts genom åren.

Med den erfarenhet vi har och de olika shorts vi har testat har vi tillsammans med recensioner, tester och omdömen på nätet gjort en övergripande sammanställning över de bästa shortsen för vandring.

Vi tycker att det blir ett mer korrekt test genom att väga in andra åsikter och tester för att på så vis få fram de mest populära vandringsshortsen som flest rekommenderar och använder.

Vi hoppas att vårat inlägg kunde hjälpa dig i ditt val av vandringsshorts även om du inte valde någon av de vi rekommenderat här!


Lämna en kommentar