Åka längdskidor i Västerås – 6 fina ställen för längdskidåkning

Går det att åka längdskidor i Västerås? Ja det gör det. Vid en bra vinter så prepareras det flera fina längdskidspår här. Är det en sämre vinter så prepareras några spår med konstsnö. Här kan du åka längdskidor i naturen men även på idrottsplatser.

I Västerås finns det total 15 preparerade längdskidspår om det är en bra vinter där några av dom är preparerade med konstsnö. Spåren är från 800m-13,6 km långa och ligger i fin naturmiljö men också på idrottsplatser.

Innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth

Preparerade längdskidspår i Västerås – 6 fina ställen i Västerås kommun

Västerås har gott om längdskidspår för att inte ligga så mycket norr ut. Det mest populära området som också ligger i en vacker natur är Rocklunda. Andra längdskidspår är preparerade på IP platser runt i kring Västerås.

TiIll Västerås från Stockholm är det endast 10 mil. Västerås har även bra förbindelser med buss och tåg om du åker från andra delar av landet. Annars så funkar det alltid att ta bilen.

De flesta längdskidspåren här är kostnadsfria att åka på. Det kostar endast på någon enstaka idrottsplats där det har preparerats med konstsnö.

Läs teknikguiden hur du åker längdskidor här!

1. Rocklunda

I Rocklunda hitta du de flesta längdskidspåren som går både på en öppen och i en skogsterräng. Här finns det åtta preparerade längdskidspår om vädret tillåter. Spåren är allt från 1,3-13,6 km långa och passar alla typer av längdskidåkare.

Här finns det även tre stycken upplysta längdskidspår som lyser fram till kl:23.00 på kvällen. Spåren som är tillverkade i konstsnö får du betala en avgift för att få åka i som kostar runt 50kr för en dag. Övriga spår är kostnadsfria.

Rocklunda ligger även väldigt centralt i Västerås så det är enkelt att ta sig hit med bil eller med lokalbussen.

Längdskidspår i Rocklunda:

 • 1,3 km
 • 2,3 km
 • 2,3 km
 • 2,5 km (elljusspår)
 • Gula spåret – 3,6 km (elljusspår)
 • 7 km
 • Gröna spåret – 8,6 km (elljusspår)
 • Oranga spåret – 13,6 km

2. Skultuna

Lite utanför Västerås centrum så ligger området Skultuna. Här finns det preparerad längdskidspår när vädret tillåter. Totalt är det tre stycken spår som är från 800m-12 km långa. Spåren är preparerade på gräsmatta med lätt terräng.

Här betalar du ingen spåravgift och inga elljusspår finns det här. Du tar dig hit med bil eller lokalbussen.

Längdskidspår i Skultuna:

 • 800 meter
 • 2,4 km
 • 12 km

3. Hamre IP

På Hamra idrottsplats finns det ett draget längdskidspår som är 1 km långt. Spåret är på en fotbollsplan vilket gör att det är ett lätt spår som passar bra för barn och nybörjare. Den som är en van skidåkare kanske inte väljer att åka längdskidor just här utan tar sig till Rocklunda.

Spåren prepareras lite oregelbundet här och längden på spåret kan variera beroende på snötillgången. Hit tar du dig med bil eller lokalbuss.

Längdskidspår på Hamre IP:

 • 1 km

4. Ängens IP (Hökåsen)

På Ängens IP finns det ett kort draget längdskidspår när det har kommit mycket natursnö. Spåret är lätt att ta sig runt då det är platt utan några svårigheter. Perfekt för dig som är nybörjare och vill testa på att åka längdskidor eller för dig med barn.

Längdskidspår på Ängens IP:

 • 500 meter

5. Barkarö

På Barkarö finns det ett två km långt elljusspår som släcks kl:22.00 på kvällen. Spåret ligger i skogsterräng och är lättåkt.

Spåret prepareras så fort det har kommit tillräckligt med natursnö och kostar inget att åka på. Att åka längdskidor här passar alla motionär, barn eller van skidåkare.

Längdskidspår på Barkarö:

 • 2 km (elljusspår)

6. Adsum Skitrack (Vedbobacken)

Här på Adsum skitrack finns ett preparerat längdskidspår som är 2,1 km långt. Spåret prepareras med konstsnö så fort temperaturen slår över på minus grader.

Spåret är upplyst och du behöver betala en spåravgift för att kunna nyttja längdskidspåret.

Längdskidspår på Adsum Skitrack:

 • 2,1 km (elljusspår)
när kan man åka längdskidor i västerås

När kan man åka längdskidor i Västerås?

Oftast brukar du kunna åka längdskidor i december. Allt beror på när det blir minusgrader och komunnen kan börja producera konstsnö.

Är det en bra vinter och det har kommit natursnö redan i november så kan du åka redan då. Allt är väderberoende när spåren öppnas.

Var kan man hyra längdskidor i Västerås?

Det finns gott om ställen i Västerås där du kan hyra längdskidor och utrustning. Se till att boka utrustningen i tid så att din storlek finns inne.

På helgdagar och lov kan det vara många som hyr utrustning så var ute i god tid.

Här kan du hyra utrustning för längdskidor i Västerås:

 • Sporthyra
 • Aktivt Uteliv Björnögården
 • Vedbobacken

Läs mer:

Lämna en kommentar