Kan man åka skidor i vanlig jacka? (eller dunjacka)

När du åker skidor vill du se till att du har rätt utrustning och kläder. Många tror att det bara är dina skidor, pjäxor och hjälm som är viktigt när du åker skidor.

Kanske undrar du om det går att åka skidor i din vanliga vinterjacka? Fungerar den tillräckligt bra eller måste du köpa en skidjacka?

Vi har själva börjat åka i vanlig vinterjacka och tagit steget till renodlade skidjackor och ska förklara skillnaderna mellan dom i det här inlägget.

Skidjackor är speciellt utformade för skidåkning med förbättrad andningsförmåga, rörlighet och motstånd mot fukt, dessutom har de fler- och bättre fickor än vanliga jackor. Vanliga vinterjackor ger bra värme, men fungerar inte lika bra när du blir varm och svettig

Varför är en vanlig vinterjacka inte bra för skidåkning?

En vanlig jacka fungerar ofta bra tills du börjar röra dig aktivt och svettas. I kombination med mycket- och blöt snö har de vanliga jackorna en tendens att snabbt bli blöta och när de väl är blöta torkar de långsamt.

Vanliga jackor saknar även snölås som hindrar snö att komma in i jackan, blixtlåsen har sällan samma vattentäthet, de saknar ventilationsöppningar och de har ofta för få och dåligt placerade fickor för t.ex. liftkort.

Varför är en skidjacka bättre än en vanlig vinterjacka för skidåkning?

Till skillnad från vanliga vinterjackor har skidjackor snölås, vilket hindrar snön från att komma in i jackan. Dessutom är skidjackor vanligtvis vattentäta eller har riktigt bra vattenmtstånd för att förhindra att du blir blöt.

Vanliga vinterjackor är mer utformade för kalla temperaturer där du inte är så aktiv medan skidjackor fungerar bra även när du svettas.

Skidjackorna är ofta lätta till skillnad mot vanliga jackor vars material har en tendens att vara tunga och svårare att röra sig i.

Kan man åka skidor i dunjacka?

Ja, du kan åka skidor i en dunjacka. Dunjackor är designade för kalla temperaturer och de är lätta.

Men precis som med vanliga vinterjackor är de oftast inte anpassade för skidåkning. Det är bra att undvika att dunjackan blir blöt eftersom dun torkar långsamt.

Under lunch eller pauser, försök också att torka din dunjacka om den har blivit våt eftersom en fuktig dunjacka är isolerar dåligt och kan göra att du blir kall.

åka skidor i vanlig jacka

De största skillnaderna mellan skidjackor och vanliga vinterjackor

Den största skillnaden mellan skidjackor och vanliga jackor är deras avsedda användningsområden. Skidjackor är utformade för skidåkning medan vanliga vinterjackor inte är det.

En annan viktig skillnad är att både skidjackor och vinterjackor har isolering som håller dig varm när det är kallt ute, men de gör det på väldigt olika sätt. Billiga vanliga jackor använder vanligtvis nylon och syntet som isolering medan mer påkostade skidjackor använder dun eller är skaljackor.

Detta är anledningen till att skidjackor oftast är lättare och bekvämare än vanliga vinterjackor. Vinterjackor är utformade för kalla temperaturer och för att hålla värmen. Skidjackor, å andra sidan, ger större rörlighet och möjliggör bättre ventilation tack vare deras andningsbara material!

Egenskaper hos skidjackor vs vanliga jackor

Förutom att skidjackor är gjorda för att vara mer andningsbara, lättare och ha bättre vattenmotstånd än vanliga vinterjackor så har skidjackan speciella funktioner för skidåkning.

Till exempel:

  • Liftkorts-ficka
  • Justerbar huva och muddar
  • Fler och större fickor (för att förvara saker som ditt liftkort och handskar)
  • Oftast rymligare (har utrymme för skydd under)

Dessa funktioner kommer göra skiddagarna betydligt mer bekväma om du åker ofta.

Så nu vet du allt om skidjackor vs vanliga jackor! Om du planerar att köpa en skidjacka, se till att ha dessa saker i åtanke för att verkligen få den bästa skidjackan för dig.

Vinterjackor är trots allt bra på vad de gör, men om du åker mycket är det värt att köpa en jacka anpassad för skidåkning.

Vad ska man tänka på innan man köper en riktig skidjacka?

Innan du gör ditt köp, var noga med att tänka på de förhållanden du kommer att åka i. Kommer du att köra i Norrland i mestadels iskallt väder eller kör du mest i plusgrader i Dalarna eller alperna?

Se till att du letar efter dessa nyckelfunktioner innan du köper:

  • Impregnering
  • Isoleringstyp (dun eller syntet)
  • Andningsförmåga
  • Vädermotstånd
  • Snölås
  • Fickor

Läs mer i vår guide: Hitta den bästa jackan för skidåkning

Sammanfattning

Skidjackor är utformade för skidåkning, de har speciella funktioner som justerbara muddar, snölås, liftkorts-ficka etc. till skillnad från vanliga vinterjackor.

Vanliga jackor andas inte lika bra som skidjackor och tål inte snö och regn lika bra. De har också en tendens att bli tyngre än skidjackor när de är blöta.

En vanlig vinterjacka är en bra första start om du har en budget att hålla, men om du tycker om att åka skidor (och gör det ofta) bör du överväga att investera i en renodlad skidjacka.

Lämna en kommentar