Åka längdskidor i Stockholm – 10 fina skidspår för längdskidåkning

Man kan tror att det är svårt att hitta skidspår att åka på i Stockholm, att man måste ta sig långt utanför stan. Men du behöver inte ta dig så långt för att hitta längdskidspår här och det är något många inte har koll på. Du kan ta dig ut till alla ställen enkelt med kollektivtrafiken.

I Stockholm finns det flera olika platser att åka längdskidor på, några som prepareras med konstsnö medan vissa är beroende av natursnö.

Totalt finns 10 ställen både inne i stan och några lite utanför city men som du enkelt kan ta dig till med buss, tunnelbana eller pendeltåg. Längden på skidspåren är allt från 200 m till 15 km.

Innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth

10 Preparerade längdskidspår i Stockholm

Det är inte alls svårt att hitta fina preparerade längdskidspår i Stockholm mycket närmare än man kan tro.

Du har bland annat de populära spåren som ligger väldigt centralt på Gärdets sportfält eller är du ute efter en naturupplevelse så finns Hellasgården som ligger en kvart bort från stan med buss.

Självklart kan man åka vart man vill där det finns tillräckligt med tjock snö. Även på vissa sjöar där snön har lagt sig kan du åka längdskidor på.

Här nedan nämner vi ställen som är preparerade skidspår där du har möjlighet att åka längdskidor på.

Läs teknikguiden hur du åker längdskidor här!

1. Hellasgården

I naturområdet Hellasgården som ligger i Nacka hittar du längdskidspår från ca 3,5 km till 8,5 km där den kortaste runda har belysning.

Hellasgården är beroende av natursnö för att kunna preparera skidspåren, så vi får hoppas på en fin vinter. Hit tar du dig enkelt med buss 401 från Slussen. I Hellasgården kan du även vinterbada.

2. Gärdet (Ladugårdsgärdet)

Mitt inne i stan hittar du Gärdet där pistmaskiner preparerar längdskidspåren med konstsnö som är ca 2,5 km långa. Hit tar du dig med tunnelbanan eller buss.

3. Lida

I Lida som ligger söder om Stockholm kan du hitta längdskidspår som är ca 800 m till ca 18 km. Här finns det spår både med och utan belysning.

Den korta slingan på 800 m prepareras med konstsnö medan de övriga prepareras vid natursnö.

4. Ågesta friluftsområde

Ett annat ställe söder om Stockholm är Ågesta här hittar du både spår som är belysta och utan belysning. Skidspåren är från ca 500 m till 8,5 km. Hit kan du ta dig med buss eller bil.

5. Ursvik

I Sundbybergs kommun finns det längdskidspår i Ursvik som är allt från 200 m till 15 km långa.

Det finns spår både med belysning och utan belysning. Hit kan du ta dig med kollektivtrafiken eller egen bil.

6. Stockholm stadion

På Stockholm stadion kan du åka längdskidor på två parallella spår som är ungefär 400 m långa. Att tänka på är att det kan bli trångt här på kvällar och helgerna.

7. Djurgården

Ett annat ställe nära stan är Djurgården där det finns skidspår som är från ca 1 km till 6 km långa. Vissa spår har belysning.

8. Hässelby / Vällingby

I Grimsta som ligger vid Hässelby / Vällingby hittar du 6 olika spår som är allt från ca 2 km – 8 km där belysning finns på utav spåren.

9. Björkhagen

Här finns två skidspår på 2,5 km till 3 km och där båda spåren är belysta. Enkelt att ta sig ut hit med kollektivtrafiken.

10. Älvsjöskogen

I Älvsjö hittar du Älsvsjöskogen som är ett naturreservat. Där finns det två skidspår som är ca 2 km till 4 km långa där båda spåren har belysning.

Läs mer: Bästa byxorna för längdskidåkning

åka längdskidor i stockholm

Sportfällt med skidspår i Stockholm

Det finns också endel idrottsplatser och sportfält där kortare skidspår finns allt från 200m till 1 km som är preparerade med konstsnö och andra är beroende av natursnön.

 • Skarpnäcks sportfält
 • Sätra IP
 • Spånga IP
 • Stockholm Stadion
 • Gärdets sportfält

Läs Marcus Hellners tips hur du väljer längdskidor!

Sjöar du kan åka längdskidor på

Du kan också åka längdskidor på sjöar och i Stockholm finns det flera sjöar att välja på.

När sjön har frusit till is och det har lagt sig ett tjockt lager snö på isen så går det utmärkt att åka längdskidor på sjön. Vi listar några sjöar där du kan åka längdskidor.

 • Sicklasjön
 • Drevviken
 • Ältasjön
 • Källtorpsjön
 • Albysjön
 • Grönstaviken
 • Norrvikenssjö

Åker du längdskidor på sjön så ha alltid med dig ett par isdubbar och åk aldrig ensam.

När kan man åka längdskidor i Stockholm?

Så fort snön har lagt sig tillräckligt tjock, eller när det har varit minus grader ett tag ute så det kan produceras konstsnö på de ställen där det finns snökanoner.

Det är svårt att svara exakt när spåren är reda att åkas på då vintervädret i Stockholm är väldigt varierande. Vanligtvis brukar man kunna börja åka i januari en bra vinter.

Var kan man hyra längdskidor i Stockholm?

Man kan hyra längdskidor från butikerna Sporthyra och Skidleasing som ligger i Stockholm. Att hyra skidor kan vara ett bra alternativ om man är sugen på att testa på längdskidåkning och inte vill kosta på sig en helt ny utrustning.

Det brukar inte rekommenderas att låna någon annans skidor då de är inställda för din längd och vikt. Vilket kan bli helt fel om du om du inte har samma mått och vikt. Hyr hellre än att låna.

Läs mer:

Lämna en kommentar