Åka skidor när det regnar – Tips för skidåkning vid blött väder

När vädret är varmt händer det faktiskt att det regnar när du åker skidor, även i fjällen. Oftast är det snöblandat regn och är det vanligast i november-december och mars-maj.

Dagar då det regnar kommer snön att bli tung och slaskig (slush) och det blir svårare och segare att åka skidor, speciellt i djupare snö eller om det precis kommit blötsnö eller regnat.

Du kan åka skidor när det regnar. Det du ska vara medveten om är att när snön är blöt blir den tyngre att åka i och du kommer inte att ha samma glid, speciellt om det precis kommit blötsnö.

Om det precis har regnat och blir kallare väder kommer snön att bli isig och då blir det mycket svårare att svänga bra och stanna. Du ska vara försiktig eftersom du också slår dig mer om du ramlar eftersom backarna blir mycket hårdare.

Hur åker man skidor när det regnar?

Du åker skidor i regn på samma sätt som du gör under normala förhållanden, med undantag för att du ska vara mer försiktig.

Du måste däremot ofta vara mer aktiv i din åkning om det regnar eller har regnat. Det beror på att om det är slaskigt kan backarna bli uppkörda och knöliga att åka i, snön kan även kännas tung.

Om det är kallt och det har regnat ett tag kan den slaskiga snön frysa och backarna blir isiga. Det kan speciellt märkas om det regnat på kvällen innan, efter att de pistat backarna.

Om backarna är isiga kan det ibland vara svårt att göra riktiga carvingsvängar och du kan bli tvungen att ”kasa” mer i backen. Vid isigt underlag är det extra viktigt med vassa stålkanter för att kunna svänga bra.

Åka skidor i blötsnö

Blötsnö uppstår vid varmare väder, oftast är det på våren eller i början av skidsäsongen. Vid plusgrader snöar det inte – så det är inte ovanligt att blötsnön kombineras av regnväder.

Blötsnö är mycket tyngre att åka skidor i eftersom du kommer att ”sjunka ner i snön”. Det gör också att du lättare får kanthugg. Se därför till att vara lite mer aktiv och i din åkning för att slippa jobbiga hugg.

Sämre glid i blötsnö

Regn och blötsnö gör även att du kommer få sämre glid i backen. Det beror främst på att friktionen blir större mellan dina skidor och snön, vilket också kan göra att det fastnar snö under skidorna.

Slaskig snö kan är tyngre att åka i än vanlig snö. Gör bredare och större svängar för att förhindra att dina skidor fastnar i snön.

Valla dina skidor om det är blötsnö

Det kan vara en god idé att valla skidorna om det är varmt- eller regnar när du åker skidor. Du kommer få bättre glid och åkning kommer att kännas mycket enklare. Du kommer inte bli lika trött i låren heller.

Åka skidor på isigt underlag efter att det regnat

Om regnet gjort backarna isiga måste du vara mer försiktig eftersom det är lättare att tappa greppet med skidorna och ramla. I branta backar kan det vara grymt svårt att få grepp och du måste verkligen trycka ner stålkanterna.

Mycket beror på om backarna har pistats på kvällen innan elle rpå morgonen. Om backarna har pistats på morgonen kommer de att vara betydligt mjukare. Om de däremot pistats kvällen innan och det har regnat kommer de vara extremt isiga.

Carva på isigt underlag

Att ”carva” på is är ofta svårt, det är lätt att tappa greppet. Ofta kan det vara lättare att ”kasa” lite med skidorna för att inte riskera att ramla.

Om du ska carva i backarna dagen efter det har regnat måste du vara mycket försiktigare än om de är mjuka. Eftersom det är lätt att tappa skäret får du vara lättare på fötterna för att känna av så det inte släpper.

Ha fötterna lite längre ifrån varandra

Förutom att göra lite större svängar kan det underlätta att ha fötterna lite bredare i från varann. Det ger bättre balans och du kan snabbare korrigera dig om du tappar greppet.

Ha bra skidkläder när det regnar

Med bra skidkläder kan du hålla dig torr och varm även om det regnar. Om du har skidkläder som andas bra och står emot regn kommer du klara dig hyffsat bra utan att bli så blöt.

Se även till att du har ett bra underställ och bekväma underkläder som andas bra så slipper du svett och kondens.

Om det regnar kraftigt kan det vara smart att ta en paus inomhus så att du slipper det värsta av regnet. Det minimerar risken att du kommer att frysa resten av dagen, speciellt om det skulle bli kallare väder senare på dagen.

Det här kan du tänka på när det gäller din skidutrustning:

Skidjacka när det regnar

För det första bör du hitta en skidjacka som är bekväm och har en hyfsad vattentäthet. Moderna skidjackor andas bra och står emot regn bra. Det är även bra med ventilationsöppningar på jackan eftersom det ofta är varmt när det regnar.

Luva på jackan

I regn, särskilt på våren och hösten, måste du verkligen ha en luva på din jacka. Att åka skidor med luva eller inte vid regn är som natt och dag. Utan luva får du regn in vid nacken och blir blöt på överkroppen.

Skidbyxor när det regnar

Det finns många olika typer, men vanligtvis har skidbyxor ett bra vattenmotstånd som håller dig torr och varm. Det är även bra med ventilationsöppningar så att du kan passa på att ventilera mellan regnskurarna.

Underställ i regn för skidor

Om du planerar att åka skidor när det regnar ska du se till att ha ett underställ som andas och inte är bomullsbaserade. Det är också viktigt att det andas bra, bra material är merinoull, ull och syntet.

Undvik bomull! Blöta bomullskläder blir inte bara blöta snabbt, de torkar även väldigt långsamt.

Skidstrumpor regn

Ett par bra skidstrumpor är absolut värt att investera i enligt oss. Satsa på ett par i merinoull, ull eller syntet. De andas bra, torkar snabbt och håller dina fötter varma.

Även här ska du undvika bomull eftersom bomullsstrumpor blir blöta och torkar långsamt. De leder inte bara till kalla fötter utan är även en vanlig orsak till skavsår.

Snölås är viktigt när det regnar och du åker skidor

Det är viktigt att dina skidbyxor och din skidjacka har snölås, det gör att du slipper få in snö i pjäxorna och vid midjan.

Se även till att dina byxor går över pjäxorna när det regnar, så att det inte rinner ner vatten i dom. Se också till att dragkedjorna är vattentäta, annars kan vatten sippra igenom om det regnar tillräckligt mycket.

Skidhandskar

Ett par bra skidhandskar ger dig bra grepp om stavarna och är vattentäta. Det gör att du slipper slinta med greppet (kan rädda dig från skador) och håller dig varm.

Skidglasögon när det regnar

Se till att ha ett par skidglasögon av god kvalitet och inte läcker när det regnar. Eftersom det är varmt och fuktigt bör de också vara imfria. Se även till att de passar din hjälm bra så att det inte blir en glipa i överkanten mot hjälmen.

Lämna en kommentar