Bästa bestick för vandring 2024 (4 BRA Sporks för vandringen)

För att kunna äta enkelt när du vandrar behöver du bra bestick, men det kan vara svårt att hitta bra bestick som både fungerar att äta med, är lätta och tar lite plats i ryggsäcken.

Vi föredrar helt klart en spork när vi vandrar. Den fungerar både som sked och gaffel och går att använda vid enklare matlagning i stormköket.

En bra spork för vandring ska vara tillverkad av ett bra material som inte går sönder, väga lite, vara lätt att rengöra, packbar och ha ett handtag som är tillräckligt långt för att nå botten på påsen av frystorkad mat eller i djupa kokkärl.

Innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth och Outdoorexperten

spork i titaniumLight My Fire Spork Titanium
Bästa spork för vandring
Tillverkad i titan
miljövänlig sporkStabilotherm Beechwood Spork
Bästa spork i trä
Miljövänlig
lång sporkSea To Summit Alpha Long Spork
Bästa spork i metall
Lång
lätt sporkLight My Fire Spork Orginal Bio
Bästa spork i miljövänlig plast
Sked, gaffel och kniv

Bästa sporken för vandring är Light My Fire Spork Titanium. Det är en spork i titan som är hållbar, slitstark men också lätt vilket gör den perfekt att ha på vandringen. Vi gillar att det finns en tandad sida som gör det lätt att dela maten och att den är lätt att rengöra.


Bästa miljövänliga spork i trä är Stabilotherm Beechwood Spork. Här får du en spork tillverkat i bokträ. Sporken är slittålig och är skön att använda och äta med. Extra bra att den är lite längre vilket gör att du kan äta frystorkad mat med den.


Vill du ha ett billigare alternativ till titan ska du kika på Sea To Summit Alpha Long Spork. Det är en spork som är tillverkad i härdat aluminium för att göra den hållbar och lätt. Vi gillar att den är extra lång vilket gör att du kan använda den även för matlagning ute.


Är du ute efter en billig och lätt spork kan Light My Fire Spork Orginal Bio vara något för dig. Här får du en spork som är tillverkad i biobaserad plast för att vara snällare mot miljön. Vi gillar det breda skaftet som gör den skön att hålla och äta med. Även en tandad sida finns på gaffeln vilket gör att du lätt kan dela på maten om du vill.


Bästa sporken (4 bra sporks för vandringen)

Att släpa med sig massa bestick på vandringen känns onödig, det tar plats och du får mer disk. Därför ska du ha en spork där du har alla bestick i ett.

Du kan även använda en spork vid matlagning för att slippa ta med dig andra köksredskap. Men det är lite saker att tänka på innan du köper en spork.

Längre ner i inlägget har vi gjort en guide på vad du ska tänka på innan du köper en spork. Vi har också listat 4 populära sporks att ta med på vandring.


1. Light My Fire Spork Titanium (Bästa spork för vandring)

spork i titan

Light My Fire Spork Titanium är en spork tillverkad i titan för att ge dig den hållbaraste och mest slittålig spork som ändå är lätt. En knivsida finns som gör att du enkelt kan dela på maten.

Det vi gillar med Light My Fire Spork Titanium är att den är lätt att rengöra och tål maskindisk. Tillskillnad från plast sporks behöver vi inte vara oroliga över att den kommer knäckas.

Nackdelarna med Light My Fire Spork Titanium är att den är kort vilket gör det svårt att äta frystorkadmat direkt ur förpackningen. Den är också det dyraste alternativet av sporks.

Vill du ha billigare allternativ men ändå en slittålig spork ska du kika på Sea To Summit Alpha Long Spork

Den här sporken passar dig som: Vill ha en spork som du kan lita på och som du kommer ha i flera år framöver. Passar också om du vill ha en spork med kniv för att lättare dela och skära mat med.

Fördelar

 • Hållbar
 • Lite vikt
 • Slittålig
 • Lätt att äta med
 • Rostar inte

Nackdelar

 • Dyr
 • Kort

2. Stabilotherm Beechwood Spork (Bästa spork i trä)

spork i trä

Stabilotherm Beechwood Spork är ett miljövänligt val av spork. Den är tillverkad i tjockt bokträ som gör att den är slittålig och inte går sönder i första taget.

Det vi gillar med Stabilotherm Beechwood Spork är att den är tillräckligt lång för att kunna äta frystorkad mat med. Kvalitén på sporken är grym och den är dessutom snygg.

Nackdelarna med Stabilotherm Beechwood Spork är att trä är lite svårare att rengöra än andra magterial och mat fastnar lättare. En annan nackdel är att det inte finns någon kniv på sporken vilket gör det lite svårare att dela på maten om det skulle behövas.

Den här sporken passar dig som: Vill ha ett miljövänligt alternativ på spork men som ändå är i bra kvalité och hållbart. Passar också dig som önskar em lite längre spork.

Fördelar

 • Miljövänlig
 • Tålig
 • Lång
 • Bra kvalité

Nackdelar

 • Svår att rengöra
 • Saknar kniv
 • Gaffeln är aningen tjock

3. Sea To Summit Alpha Long Spork (Bästa spork i metall)

spork i metall

Sea To Summit Alpha Long Spork är tillverkat i härdat aluminium för att ge en slittålig och hållbar spork samtidigt som den är otroligt lätt. Den här sporken är ett bra alternativ till en titan spork om du vill ha ett billigare alternativ till titan.

Det vi gillar med Sea To Summit Alpha Long Spork är att den är extra lång vilket gör att du lätt kan äta frystorkad mat och använda den till matlagning.

Extra bra är att det finns ett hål på skaftet där du kan sätta en karbinhake för att sedan sätta den utanpå ryggsäcken eller i byxhällorna.

Nackdelen med Sea To Summit Alpha Long Spork är att det är ett smalt skaft. Vi gillar lite bredare skaft för att få ett bättre grepp om sporken. Det saknas även en tandad sida för att dela mat med.

Den här sporken passar dig som: Vill ha en längre spork som är lätt att laga mat med, funkar för att äta ur lite längre mattermosar eller frystorkad mat direkt ur förpackningen.

Fördelar

 • Extra lång
 • Aluminium
 • Lätt
 • Hållbar och slittålig

Nackdelar

 • Saknar kniv
 • Smalt skaft

4. Light My Fire Spork Orginal Bio (Bästa spork i miljövänlig plast)

billig spork

Light My Fire Spork Orginal Bio är en spork tillverkad i biobaserad plast för att vara mer snäll mot miljön. Spork i plast är ett billigare alternativ mot de andra materialen.

Det vi gillar med Light My Fire Spork Orginal Bio är att den tål maskindisk trots att den är tillverkad i plast. Vi gillar även det breda skaftet som gör den både skön att hålla i och äta med.

Nackdelarna med Light My Fire Spork Orginal Bio är att den inte är lika hållbar som exempelvis titan och trä sporks. Utan går lätt av om du har den löst i ryggsäcken med andra saker.

Den här sporken passar dig som: Vill ha en billig spork och inte är så noga med att ha en hållbar spork. Passar bra att äta ur mattermos med.

Fördelar

 • Lätt
 • Har en knivsida
 • Brett skaft
 • Enkel att rengöra
 • Billig

Nackdelar

 • Inte hållbar

att änka på vid köp av spork

Saker att tänka på när du köper en spork

 • Storlek – Det finns korta sporks som tar lite plats och det finns längre sporks som lättare kommer ner i mattermosen och som kan användas vid matlagning.
 • Vikt – Vikten på sporks varierar beroende på vilket material den är tillverkad i. Det är bra att välja en lätt spork för vandring.
 • Material – Spork finns i material som bland annat, trä, plast, titan och rostfritt stål. Hållbarheten varierar mellan de olika materialen.
 • RengöringEn spork som är lätt att rengöra underlättar diskningen.
 • Form – Vad har sporken för form? Är den hopfällbar och är det ett greppvänligt handtag.

Storlek

Storleken på sporks varierar mellan korta som tar mindre plats och är lättare att packa. Till längre sporks som är mer mångsidiga men tar lite mera plats.

Ska du bara använda sporken för att äta med räcker det med en mindre spork. Ska du däremot även använda den för matlagning rekommenderar vi att du tar en större och längre spork.

En längre spork är också bra att använda om du har en mattermos som är avsmalnad för att lättare komma ner till botten på den.

Vikt

En spork väger inte mycket men ska du vandra har all vikt betydelse. Därför kan du kolla vad sporken är tillverkad i för material. Material och storlek spelar roll för sporkens vikt.

Sen får du överväga vikt med hållbarhet och vad du ska använda sporken till. Plast sporks är de lättaste men också de minst hållbara.

Material

Materialtet på spork kanske är det viktigaste att kolla på eftersom det avgör om du har en hållbar eller lätt spork.

Spork i titan och rostfritt stål

Titan är det bästa material du kan välja på en spork av flera anledningar. Det är lätt, hållbart, starkt och rostar inte.

Rostfritt stål är också ett bra material som är hållbart och slittålig men tyngre än titan och de andra materialen. De här materialen är också de dyraste materialen på spork.

Spork i trä

Vill du ha ett mer miljövänligt alternativ är trä ett bra val av material. Tyvärr är det inte lika slittåligt som titan och rostfritt stål och de är lite svårare att rengöra.

Spork i plast

Ett billigt allternativ på material är plast. Nackdelen är att de inte är lika hållbara och slitliga som övriga material. Men de är däremot lätta att rengöra och har låg vikt.

Vi föredra sporks i titan. Även om det är det dyraste materialet så är det en bra investering för du kommer ha en fungerande spork i flera år. Sporks i plast kommer du få byta ut med jämna mellanrum.

Rengöring

Det ska var enkelt att rengöra en spork. En spork i titan eller rostfritt stål klarar av både maskindisk och handdisk. Det gör även sporks i plast men med tiden kan de tappa formen om du maskindiskar de för ofta.

Sporks i trä ska du undvika att köra i diskmaskin det, sliter på material och torkar ur trät. Det är bättre om du diskar den för hand med lite diskmedel och vatten.

Form

En spork finns i lite olika modeller. Vissa är hopfällbara för att ta lite plats andra är breda för att ge ett bra grepp medan andra sporks är lite längre.

Lång spork

En spork som är lång är bra att ha om du ska använda den till matlagning för att lättare röra om i kastrullen. En lång spork är också bra om du ska äta frystorkad mat direkt ur förpackningen eftersom du lättare når botten.

Kort spork & hopfällbar spork

Det enda bra med en spork som är kort eller som är hopfällbar är att de tar lite plats i packningen.

Nackdelen med en kort spork är att du inte kommer ner i botten på långa mattermosar eller i förpackningen med frystorkad mat.

Nackdelen med en hopfällbar spork är att den är svår att äta med då den fäller ihop sig om du använder den på fel sätt. Vilken kan vara irriterande om du är hungrig.

vad är spork

Vad är en spork?

En spork är ett bestick som är allt-i-ett. Sked, gaffel och ibland kniv. Där de engelska orden för sked och gaffel har satts ihop och blivit ordet spork (spoon och fork).

En spork är toppen att ha med sig när man vill spara både vikt och plats i ryggsäcken när du exempelvis vandrar. Då räcker det med att bara ta med sig en spork så kan du äta både soppa och pasta.

Hur använder man en spork?

Du använder en spork som ett vanligt bestick när du äter frukost, lunch eller middag. Går även att använda vid mattlagning om du har en lång spork i titan eller rostfritt stål, eftersom det är hållbarare än plast.

Vissa sporks har även en tandad sida på gaffeln som du kan använda för att skära med. På ena änden av en spork har du en sked och den andra änden är en gaffel med kniv.

Vilken spork ska jag välja?

En spork som är tillverkad i titan är ett bra val om du vill ha en slittålig och lätt spork. Även rostfritt stål är ett bra alternativ på en hållbar spork.

Fördelar med sporks titan och rostfritt stål:

 • Slitstarkt
 • Hållbart
 • Rostar inte

Nackdelar med sporks titan och rostfritt stål:

 • Dyra
 • Rostfritt stål är tyngst

Är det en miljövänlig spork du vill ha är trä ett bra val på material på spork. Sporks i trä brukar också vara lite längre vilket gör att du kan använda de till matlagning också. Trä materialen kan variera mellan olika trädslag.

Fördelar med sporks i trä:

 • Miljövänligt
 • Slittåligare än plast

Nackdelar med sporks i trä:

 • Dyrare än plast
 • Tyngre än plast
 • Svårare att rengöra

Vill du ha en billig spork ska du välja en spork i plast. PLast är även lätt och de hopfällbara sporkens är de som ör tillverkade i plast.

Fördelar med sporks i plast:

 • Billigt
 • Lätt vikt
 • Enkla att rengöra

Nackdelar med sporks i plast:

 • Inte lika slitstark som de andra materialen
 • Böjs och knäcks lätt

Vad ska du använda sporken till?

Ska du använda sporken för matlagning, skulle vi rekommendera en spork i titan eller rostfritt stål.

Eftersom de är slitstarka och lättare att använda vid matlagning än sporks i plast. Det är också bra om du väljer en längre spork vid matlagning.

Ska du däremot bara använda en spork för att äta med räcker det gott och väl med en i plast.

varför välja spork

Varför är det bättre med en spork än vanliga bestick?

Varför en spork är bättre än vanliga bestick är för du får sked, gaffel och kniv i ett bestick. Vilket är toppen när du behöver spara både vikt och plats i ryggsäcken.

Skulle du ta med dig vanliga bestick får du packa ner tre olika bestick för att kunna äta bland annat gröt, soppa eller potatis och kött. Med en spork kan du äta allt.

3 fördelar med spork istället för vanliga bestick

 • Lätt
 • Tar lite plats
 • Finkar till alla maträtter

Vanliga frågor om spork

Vilket är det bästa materialet på spork?

Titan är ett material på spork eftersom det är lätt, starkt och hållbart. Även Rostfritt stål är ett bra val men lite tyngre än titan. Båda materialen är även rostfria.

Vart kan man köpa sporks?

Du kan köpa spork på de flesta ställena som sportbutiker och friluftsbutiker. Friluftsbutiker har störst utbud av sporks i olika material. Vissa matbutiker säljer även sporks fast oftast är det bara i plast.

Vad kostar en spork?

En spork kostar mellan 35-300kr. Vilket material den är tillverkad i har stor betydelse för priset eftersom titan är det dyraste material och plast det billigaste.


Hur vi har sammanställt informationen

Vi har själva vandrat och campat mycket och både lagar och äter mat ute i naturen och därför har vi hunnit med att prova på en del sporks genom åren.

Med den erfarenhet vi har och de olika sporks vi har testat har vi tillsammans med recensioner, tester och omdömen på nätet gjort en övergripande sammanställning över de bästa besticken för vandring.

Vi tycker att det blir ett mer korrekt test genom att väga in andra åsikter och tester för att på så vis få fram de mest populära sporks som flest rekommenderar och använder.

Vi hoppas att vårat inlägg kunde hjälpa dig i ditt val av spork även om du inte valde någon av de vi rekommenderat här!


Lämna en kommentar