Får man grilla på camping? (LÄS det här först)

Kanske ska du campa i sommar och är sugen på att grilla när vädret är rätt? Att grilla en varm sommardag är magiskt, men får man grilla med kolgrill på campingar? Och vilka regler gäller egentligen?

På de flesta campingar får man grilla, MEN det finns några saker du måste ha koll på innan du tänder grillen som vi går igenom i det här inlägget.

Du får grilla på de flesta campingplatser så länge det inte råder eldförbud. Däremot har många campingplatser som regler att du inte får grilla med engångsgrill och att grillen måste ha minst 30-40cm höga ben. Utöver det måste du självklart ta hänsyn till dina campinggrannar när du grillar.

Får man grilla på camping? (Det här gäller)

När det gäller grillning med gasolgrill och elgrill på camping brukar det oftast inte vara några problem eftersom det inte innebär samma brandfara som med kolgrill.

Grilla med kolgrill på camping

Du får ofta grilla med kolgrill på en camping. Det du bör ha koll på är att för det mesta krävs det att grillen har 30-40cm höga ben. Det är för att minskarisken för brand och skada på marken.

Du bör alltid vad som gäller på just din campingplats du är på innan du tänder grillen. Ibland kan det införas tillfälliga grillförbud, t.ex. vid hög brandfara p.g.a. torka etc.

grilla med kolgrill på camping

Vad som GÄLLER vid grillning på camping

Oavsett om man har läst att det står att man får grill eller inte så finns det alltid ett personligt ansvar för att grilla säkert.

Du måste även ha kolla på de oskrivna campingreglerna och vara medveten om eventuell brandfara. Här nedanför går vi igenom saker du aldrig ska göra:

Använd aldrig engångsgrill

Engångsgrillar är så låga att de förstör gräsmattor och riskerar att starta en brand.

Om du har en engångsgrill, gå till campingens grillplats och ställ den i en eldstad eller liknande där du kan grilla säkert utan att förstöra marken – eller riskera starta en eld.

Ha tillräcklig höga ben på grillen (+40cm)

Många campingar – t.ex. Vallecamping har krav på 40cm höga ben på grillen. Det är för att få upp grillen från marken eftersom värmen kan skada marken – men även tända eld på den om det är torrt.

Det absolut bästa är att ha en hög och stabil grill med höga ben och bara grilla när det inte är torrt. Har du en lägre grill eller engångsgrill hänvisas du oftast till campingens grillplats.

Ofta finns det grillar eller eldplatser på campingarna som du kan låna. Däremot brukar du få stå med egen kol.

Lämna inte grillen utan tillsyn

Du får aldrig lämna grillen utan att ha uppsikt på den. Det betyder att när du ha tänt grillen måste du se den – och vara i närheten av den tills den är släckt.

Det är alltså du som har 100% ansvar för att det inte börjar brinna eller att något blir brandskadat på camping eftersom det är du som tänt grillen.

Var förberedd att släcka grillen om det börjar brinna

Innan du börjar grilla ska du förbereda vatten eller ha en brandsläckare redo om det skulle behövas. Hämta alltså vatten eller ta reda på var brandsläckare finns om det skulle behövas.

Eller om du har en brandsläckare i bilen eller i husvagnen nära till hands. Det handlar helt enkelt om brandsäkerhet. Skulle en brand uppstå måste du kunna släcka den snabbt.

Se till att grillen står plant och säkert

Ställ grillen på en plan yta där den står stabilt. Ställ den en bra bit från tält, husvagn, husbil eller bil.

Förvara tändvätska minst och andra explosiva vätskor (och gas) 3 meter från grillen eller mer.

Ha koll på vinden

Det är viktigt att ha koll på vinden. Hård vind kan göra att glöd utan problem kan blåsa 20 meter grillen, vid hård vind kan det vara en idé att skippa grillningen.

Även om det blåser måttligt kan det vara snällt mot campinggrannarna att inte ställa sig så att de hamnar i grilloset. Placera grillen så att du inte stör övriga människor på campingen.

Grilla inte om det råder eldningsförbud

Om det råder eldningsförbud i området du är i får du inte grilla med kolgrill. Du kan läsa mer och kolla om det råder eldningsförbud där du är på Krisinformation.se.

Anledningen att du inte får grilla på campingen när det är eldningsförbud är helt enkelt för att det kan starta en brand extremt lätt då marken är så torr.

Det räcker att det flyger iväg en gnista så startas. och sprids en gräsbrand otroligt snabbt. Respektera alltid regeln om eldningsförbud!

håll upsikt på grillen

Tänk på dina campinggrannar när du grillar

Som vi tog upp innan, visa hänsyn när du grillar på campingen. Om du grillar en marinerad köttbit kommer det att osa rejält. Kolla hur det blåser så att de på platsen bredvid dig slipper äta sin middag i ditt grillos.

Förutom det måste du också tänka på övriga campares säkerhet såklart! Det får absolut inte finnas minsta risk att glöd flyger från din grill in i närheten av andras tält eller husvagnar.

Grillplats på campingen

Ofta finns det anordnade grillplatser på camping som kan utnyttjas av gästerna. Även om du har en bra grill med höga ben kan det i vissa fall vara bättre att grilla vid campingens anlagda grillplats.

Ofta är det grus eller stenbelagt där vilket gör risken för gräsbränder mindre. Men de ligger för det mesta även placerade på ett sätt som minskar risken att störa övriga campinggäster.

Situationer du bör överväga att använda campingens egna grillplats är bland annat om:

  • Det är torrt i marken
  • Du inte kan grilla på din campingplats utan att störa dina campinggrannar
  • Du har bara med dig en engångsgrill
  • Det blåser och campingens grill ligger mer vindskyddat
grilla på camping tält

Alternativ till att grilla när du campar

Det finns flera alternativ till att grilla när du ska laga din mat på campingen. Att använda en gasolgrill eller elgrill (Om husvagn eller husbil) är mer brandsäkert än kolgrill.

Du kan ju dessutom använda ett campingkök eller friluftskök också vilket är mycket bättre ur brandsäkerhetssynpunkt.

Hoppas att du gillade inlägget! Läs mer om grillning och säkerhet på Brandskyddsföreningens hemsida.

Lämna en kommentar