Hur diskar man stormkök? (Guide i 6 ENKLA steg)

Vi har alla varit där, skräckmomentet när du inser att du glömde diska stormkökets kokkärl efter frukosten och gröten har fastnat i botten.

Vi har gjort det vi med, lika irriterande varje gång. Men lugn, även om maten har satt sig hårt finns det enkla knep att få rent disken.

För att diska ett stormkök behöver du en diskborste, biologisk nedbrytbar tvål, varmt vatten och en disktrasa.

Läs vidare så går vi igenom hur du på ett enkelt sätt diskar stormköket….

Innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth

Hur man diskar ett stormkök – 6 enkla steg

  1. Hämta vatten från en sjö eller en bäck
  2. Grovdiska det värsta med kallt vatten (eller torka med papper och bränn upp det senare)
  3. Värm vatten i ett kokkärl
  4. Tvätta rent det varma vattnet (eller blanda med kallt för ljummet vatten) diskborste och biologiskt nedbrytbart diskmedel
  5. Skölj av disken med vatten. Gör inte detta i bäcken eller sjön, gör det en bit upp på land för att inte förorena bäcken/sjön. Häll helst ut diskvattnet i en buske eller under en sten och inte på en öppen yta.
  6. Torka av disken med en ren disktrasa

Ta lite papper och torka av utsidan (Om du har ett spritkök – de blir sotiga på utsidan)

rengöring av stormkök

Hämta vatten från en sjö eller en bäck

Det första du behöver göra är att hämta vatten, antingen från en bäck eller en sjö (på vintern kan du smälta snö och använda som diskvatten).

Försöka hitta en plats där vattnet rör sig – där är det ofta renare och ta heller inte grumligt eller smutsigt vatten.

Grovdiska det värsta med kallt vatten

När hämtat vatten kan du börja grovdiska det värsta med kallt vatten. Använd diskborsten och skrubba bort matresterna så gott du kan.

När du använder kallt vatten är det svårare att få det helt rent, du kommer märka att fett är svårt att få bort eftersom det är hårt och inte löser upp sig.

Men det gör inget, tanken är bara att få bort det värsta, innan du…

Värmer vatten i kokkärlet

När du har fått bort den värsta smutsen är det dags att värma lite vatten i kärlet. Det hjälper till att lossa fett och och det som eventuellt bränt fast.

Det du gör är att fylla kärlet med vatten. Värm vattnet tills det kokar.

Tvätta rent med en diskborste & biologiskt nedbrytbart diskmedel

När vattnet kokar använder du en diskborste och skrubbar rent kärlet eller pannan som är smutsig. Använd ett biologiskt nedbrytbart diskmedel eftersom den är bättre för miljön miljön.

Om det inte blir helt rent kan kan du fylla kärlet med lite vatten och bakpulver när du kommer hem. Det hjälper till att lösa upp envisa fläckar som bränt fast.

Skölj av disken

När du har skrubbat rent är det dags att skölja disken.

Du kan göra det i en hopfällbar diskho eller bara skölja av med rent vatten som du tar med ett annat kokkärl eller vattenflaska.

Gör det en bit från bäcken eller sjön, det är för att inte förorena vattnet. Helst under stenar eller inne i några buskar så slipper någon annan kliva i dina ”diskrester”.

rengöring stormkök

Ta lite papper & torka av utsidan (Om du har ett spritkök – de blir sotiga)

Om du har ett spritkök kan det vara läge att torka utsidan av köket med papper. Spritkök tenderar att bli svarta av sot, och det slipper du helst få på alla saker i packningen.

Vi använder ett sånt här fodral till vårat spritkök, det gör att det inte blir smutsigt om vi lägger det i ryggsäcken, även om det inte skulle vara helt rent.

Vad behövs för att diska ett friluftskök?

  • Diskborste – Använd en avkapad vanlig diskborste eller en som är anpassad för vandring
  • Biologiskt nedbrytbart tvättmedel – Diskmedel som är miljövänligt och går att använda i naturen
  • Vatten – Helst ljummet, blanda kallt vatten och det vatten du kokat upp
  • Disktrasa – För att torka disken efteråt

Diskborste

Du kan använda en diskborste anpassad för vandring eller bara helt enkelt kapa av handtaget på en vanlig diskborste. Då kan du förvara den med ditt friluftskök utan att den tar extra plats i packningen.

Biologiskt nedbrytbart diskmedel

Det finns några olika typer av biologiskt nedbrytbara diskmedel på marknaden. Du kan hitta dem i de flesta butiker som säljer frilufts- eller campingutrustning.

Den vi använder är Sea To Summit Wilderness Wash. Den är grym bra, fungerar både som diskmedel, tvål för kroppen och som tvättmedel.

Vatten

Som nämnts tidigare är det perfekt med varmt- eller ljummet vatten för att rengöra stormköket. Det lossar smutsen som sitter fast bättre än kallt vatten.

Värm upp vattnet i samma- eller ett annat kokkärl. Fördelen med att använda samma som du lagat mat i är att smutsen löser upp sig medan du kokar upp vattnet.

Disktrasa

En disktrasa är bra för att torka disken efteråt. Välj en som har ett bra, absorberande material. Se till att den torkar ordentligt efteråt, häng upp den.

Vad man inte ska göra när man diskar ett stormkök

Det finns några saker du absolut inte vill göra när diskar stormköket – tro oss, vi har gjort de här misstagen!

  • Diskar med kallt vatten – Kallt vatten kommer att göra fettet hårt och i princip omöjligt att få bort från pannorna och kärlen. Speciellt om du stekt bacon eller liknande.
  • Använder en svamp – Svampar blir snabbt ofräscha och fulla med bakterier. Inte så fräscht på vandringen eller i tältet.
  • Sköljer inte av hopfällbara diskhon – Om du använder hopfällbar diskho för att skölja av disken i, se till att skölja den ordentligt efteråt. Detta hjälper till att förhindra att bakterier byggs upp.
  • Diskar direkt i en bäck eller en sjö – Diska inte direkt i bäcken eller sjön, det kommer att förorena vattnet och är dåligt för miljön. För att inte tala om ifall någon är nedströms om dig och fyller en vattenflaska för att dricka eller liknande.
  • Torkar inte av disken – Se till att torka disken efteråt. Det förhindrar bakterier.
  • Torkar inte disktrasan – Torka din disktrasan när du är klar. Detta håller den fräsch och ser till att den inte börjar lukta.

Ok, det var allt! Nu vet du hur du diskar ditt stormkök när du är ute och vandrar eller tältar. Hoppas att du får användning av tipsen! 🙂

Lämna en kommentar