Bästa skidhjälmen 2023 – 4 bra skidhjälmar för alpin åkning

Vårat huvud är väldigt skört och utsatt när vi åker skidor i backen och ibland är olyckan framme. Att använda en skidhjälm hjälper mycket från allvarliga hjärnskador och är ett måste i skidbacken!

En bra skidhjälm ska ha ett roteringsskydd inbyggt i hjälmen, men den ska även ventilerna, hålla värmen och vara enkel att justera så att den sitter bra på ditt huvud. Sitter inte skidhjälmen bra på huvudet så ger den dig inget bra skydd.

Innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth och Outdoorexperten


poc obex spin
POC OBEX Spin

▪️ Bästa skidhjämen allround
▪️ Bra passform
▪️ Bekväm
sweet protection switcher mips helmetSweet Protection Switcher Mips Helmet

▪️ Bästa skidhjälm med mips
▪️ Bra ventilation
▪️ Lätt

salomon pioneer visor
Salomon Pioneer Visor

▪️ Bästa skidhjämen med visir
▪️ Visiret går att justera efter dig
▪️ Går att ha glasögon under
poc pocito fornix spin
POC Pocito Fornix Spin

▪️ Bästa skidhjälmen för barn
▪️ SPIN-System
▪️ Enkel att juster efter huvudform

POC Obex Spin är den populäraste hjälmen i testet och den många rekommenderar. POC hjälmen har sitt egna roteringsskydd SPIN-system inbyggt. Det är också den lättaste hjälmen i testet och bekväm att ha på sig. Enda nackdel är att den kan kännas varm trotts ventilations öppningar.

Letar du efter en hjälm med Mips så ska du kika in Sweet Protection Switcher Mips Helmet. Det är en hjälm som ger bra skydd och har en ventilation som kommer hålla en jämn temperatur hela dagen. Hjälmen finns i flera härliga färger. Nackdelen är att den inte är lika bekväm som andra skidhjälmar.

Vill du ha en skidhjälm med visir (glasögon) så kan Salomon Pioneer Visor vara värd att kolla in. Visiren går att justera efter ditt ansikte och du får in ett par glasögon under. Förutom att visiren är bra så är hjälmen lätt att justera efter ditt huvud och bekväm att bära.

Bästa skidhjälmen – 4 bra skidhjälmar för skidbacken!

Vi har aldrig åkt skidor utan hjälm men första gångerna i en skidbacke använde vi cykelhjälm. En hjälm som hjälm tänkte vi då. Men det är faktiskt skillnad på en skidhjälm och en cykelhjälm.

Den största skillnaden med en skidhjälm är att den är varm samtidigt som den ventilerar. Du slipper ha mössa eller pannband under som lätt gör att hjälmen sitter sämre på huvudet.

Att en hjälm sitter bra på huvudet är viktigt så att den kan skydda. Sitter den löst eller uppe på mössan som du har under så kommer den inte skydda dig på samma sätt.

1. POC Obex Spin – Bästa skidhjälmen allround

skidhjälm poc
 • Lätt att bära
 • Bra justering för bra passform
 • Har rotationsskydd

POC Obex Spin är en populär hjälm hos många. Poc hjälmen är tillverkad med deras egna roteringsskydd SPIN-systemet. Vilket gör så att hjälmen kan röra sig med huvudet vid ett rotationsfall.

Förutom ett bra skydd så har Poc Obex Spin flera andra fördelar, den är otroligt lätt att ha på sig för att vara en skidhjälm vilket är skönt. Du kan själv bestämma över ventilationen genom att öppna och stänga ventilationshålen som sitter uppe på hjälmen.

Nackdelen är att även om du har dessa ventilationshål öppna så är det inte tillräckligt med ventilation om du är en person lätt blir varm.

Fäste för goggels finns. Och en snabb justering för att ställa in hjälmen efter ditt huvud.

Den här skidhjälmen passar dig som: Vill ha en säker, lätt och bekväm hjälm så är Poc Obex Spin rätt för dig.

Fördelar

+ Bra passaform

+ Lätt

+ Inbyggt rotationssskydd

Nackdelar

Inte tillräckligt med ventilation


2. Sweet protection Switcher Mips Helmet – Bästa skidhjälmen med mips

skidhjälm sweet protection
 • Mips
 • Hakspänne i magnet
 • Bra ventilation

Sweet Protection Switcher Mips Helmet har en inbyggd mips i hjälmen som hjälper till att skydda huvudet vid rotationsfall. Förutom mipsen så är den här hjälmen populär pga ventilationen den har.

Hjälmen kommer att hålla ditt huvud i en lagom och skön temperatur under hela dagen utan att du blir för kall eller för varm.

Andra bra funktioner med hjälmen är att hakspännet är magnetiskt vilket gör att du enkelt kan knäppa hjälmen med vantarna på. Innekuddarna kan du också ta av om du vill tvätta dom.

Nackdelen med hjälmen är att den inte är så bekväm att bära som andra skidhjälmar.

Den här skidhjälmen passar dig som: Vill ha en jämn och bra temperatur på huvudet oavsett om det är varmt eller kallt ute. Tycker det är jobbigt att ta av sig vantarna varje gång du ska knäppa hjälmen.

Fördelar

+ Mips

+ Magnetiskt hakspänne

+ Bra ventilation

Nackdelar

Obekväm


3. Salomon Pioneer Visor – Bästa skidhjälm med visir (glasögon)

salomon skidhjälm
 • Glasögon får plats under
 • Visiret går att justera efter dig
 • Ingång för ljud vid öronen

Salomon Pioneer Visor är en skidhjälm med visir (glasögon), den kan du enkelt justera för att passa efter ditt ansikte. Du får även plats med glasögon under.

Visiren på hjälmen gör att du får en bättre uppsikt i backen än om du använder dig av goggels. Förutom fördelar med visiret så är hjälmen skön att bära och har en god ventilation.

Nackdelen är att inga extra linser ingår till visiren.

Den här skidhjälmen passar dig som: Har glasögon och vill få plats med det under ett visir eller om du vill få en bra uppsikt i backen då är den här hjälmen för dig.

Fördelar

+ Du får plats med glasögon under

+ Visiret går att justera för att passa dig

+ Bekväm att bära

Nackdelar

Inga extra linser ingår


4. POC Pocito Fornix Spin – Bästa skidhjälmen för barn

skidhjälm barn
 • Enkel att justera
 • Rotationsskydd
 • Klara färger

POC Pocito Fornix Spin är en skidhjälm för barn. Hjälmen har Pocs inbyggda SPIN-system som är ett rotationsskydd. Det hjälper till att skydda huvudet vid rotationsfall.

Hjälmen är förövrigt bekväm att bära och håller barnets huvud varmt men ventilerar även bra när det är lite varmare ute. Du kan enkelt justera hjälmen på barnets huvud så att den passar bra.

Det vi tycker är bra med dessa hjälmar är de starka och klara färgerna vilket gör det enklare för andra skidåkare att upptäcka barnen i backen.

Finns ingen riktig nackdel med hjälmen i sig förutom att den kostar en slant.

Den här skidhjälmen passar dig som: Som vill ge ett bra och säkert skydd till ditt barn i skidbacken. Tack vare färgerna så kommer ditt barn även att synas i backen.

Fördelar

+ Straka färger ger bra synlighet

+ Skön att bära

+ Enel att justera efter ditt barns huvud

Nackdelar

Dyr


bra skidhjälm

Saker att tänka på när du köper en skidhjälm

 • Passform! En skidhjälm ska sitta bra på huvudet, det är det viktigaste när du köper en hjälm. Den ska inte kännas stor att den rör på sig när du har den på men den ska heller inte sitta för tight så att den trycker på huvudet.
 • Rotationsskydd! Det är även viktigt att skidhjälmen har ett inbyggt rotationsskydd, den vanligaste är Mips men det finns också andra rotationsskydd på marknaden som är inbyggda i hjälmarna t.ex. SPIN-systemet som är POC’s rotationsskydd.
 • Ventilation! En bra ventilation är också bra att ha för att du ska slippa bli svettig men den ska också hålla huvudet och öronen varma kalla och blåsiga dagar.
 • Justring! Du vill kunna justera din hjälm så att den får den perfekta passformen för ditt huvud.
 • Så lite utstickande föremål som möjligt! När du väljer hjälm så välj en som är så rund och slät som möjligt. Det gör att hjälmen glider lättare på snön om du skulle ramla.

Hur ska en skidhjälm sitta?

Hjälmen ska sitta bekvämt över huvudet, den får inte vara stor det gör att hjälmen rör på sig och kommer inte sitta på ditt huvud om du ramlar. Den ska heller inte sitta för hårt eller tight på huvudet det kommer göra att du får ont och huvudvärk pga det.

De flesta skidhjälmar har ett justerings spänne bak på hjälmen där du enkelt kan spänna åt hjälmen för att få den att sitta på plats.

Det är super viktigt hur din skidhjälm sitter på ditt huvud för att ge ett optimal skydd vid en olycka. Så var noga med att prova ut en hjälm som är både skön att ha på sig men också är i rätt storlek. Framsidan av hjälmen ska gå lite ovanför ögonbrynen.

Se även till att hakspännet sitter tight mot hakan och inte sitter för löst. Hakspännet hjälper till att hålla hjälmen på plats.

Fäst ingen actionkamera på hjälmen

Undvik att fästa din actionkamera på hjälmen. Ramlar du och slår i huvudet med ett fäste eller kameran på huvudet kan det göra att hjälmen fastnar i snön vilket gör att det ökar rotationskraften vid en smäll.

Ha din actionkamera på bröstet i stället för på huvudet.

hur ska en skidhjälm sitta

Hur ofta ska man byta skidhjälm?

En skidhjälm ska bytas efter 3-5 år då det är det normala slitaget på en hjälm, det kan påverka hjälmens funktioner.

Har du däremot ramlat och slagit i huvudet hårt med hjälmen så ska du byta den oavsett om hjälmen är ny eller inte.

Det är också lätt hänt att du tappar hjälmen när du packar i och ur bilen eller fraktar hjälmen.

Tappar du hjälmen från en låg höjd som t.ex. din arm när du håller i den eller att den trillar ur bilen är ingen fara.

Men tappa du hjälmen från högre höjder än det då ska du byta ut din hjälm. Det kan bli små sprickor i hjälmen vilket gör att den ger ett sämre skydd när olyckan är framme.

Hur fungerar Mips? (Multi-directional Impact Protection System)

En Mips är ett extra skikt som ligger i hjälmen, det är inget du ser. Vad en Mips gör är att den räddar hjärna från allvarliga skador vid fall och slag från sidan.

När du slår i huvudet från sidan så roterar Mipsen i hjälmen lite, det gör så att kraften från smällen fördelas jämnare och gör skadan mindre på hjärnan.

Mips är ett svenskt företag grundat av hjärnkirurgen Hans von Holst och Tekn. Dr Peter Halldin

Kan man använda en cykelhjälm i skidbacken?

Ja det kan du, bara du ser till så att den sitter bra på huvudet och inte sitter löst och glappar.

Nackdelen med att använda en cykelhjälm istället för en skidhjälm är att den är mycket kallare vilket kommer göra att du vill ha någon typ av mössa under.

Med en mössa under en cykelhjälm så kommer inte hjälmen att sitta bra och att åka skidor med bara en cykelhjälm kommer var riktigt kallt.

Att åka skidor med en cykelhjälm är absolut inget vi rekommenderar dig att göra.

Skidhjälm med eller utan öron?

En skidhjälm med öron är bättre än utan. Det bästa är om öronen är avtagbara från hjälmen då behöver du inte välja.

Eftersom det oftast är kallt och blåsigt på vintern när du åker skidor så kommer det vara skönt att ha en skidhjälm med öron.

Men det kan också vara väldigt varmt med öron om du åker skidor en varm vårdag. Så kika efter en skidhjälm med avtagbara öron då kan du ta av dom när det är varmt ute.

Går det inte att ta av öronen när det är varmt ute så skulle vi välja en skidhjälm med öron, vi är hellre varma än att frysa om öronen.

Hur mäter man huvudomfånget på bästa sätt?

Ta ett mjukt måttband som går att böja, sätt det sedan runt huvudet lite ovanför öronen och ögonbrynen.

Ha så att du ser måttet framme i panna det är lättare att se på ett ungefär då. De flesta tillverkare av hjälmar har en måttabell så följ den tabellen i första hand.

Vanligaste måttabellen för hjälmar brukar se ut så här:

 • S/M – 53-56 cm
 • M/L – 56-59 cm
 • L/XL – 59-61 cm
hur mäter man huvudomfånget på bästa sätt

Hur tvättar man en skidhjälm?

Efter en tid så kan kuddarna inne i hjälmen börja lukta men även skalet på hjälmen kan bli smutsigt ibland. Det är väldigt enkelt att få rent en hjälm.

Hur du tvättar hjälmkuddarna i en skidhjälm steg för steg

 • Ta ur innekuddarna – I de flesta hjälmarna kan du plocka ur kuddarna
 • Handtvätta – Tvätta innekuddarna för hand i handfatet med kallt/ljummet vatten
 • Tvätta med mild rengöring – Använd tvål, diskmedel eller flytande tvättmedel när du tvättar hjälmkuddarna
 • Vrid ur och torka – När du tvättat klart dom så vrider/klämmer du ur dom på överflödigt vatten och hänger de på tork. Torktumla INTE!

Du kan tvätta hjälmkuddarna i tvättmaskinen men tvätta isfall på fintvätt och låg temperatur. Risken finns att de kan gå sönder i tvättmaskin.

Hur du tvättar en skidhjälm steg för steg

 • Ta ur hjälmkuddarna – Börja med att plocka ur innekuddarna på hjälmen
 • Fukta en trasa – Fukta en trasa eller handduk med ljummet vatten
 • Torka ur – Ta den fuktade trasan/handduken och torka ur hjälmen både invändigt och utvändigt
 • Torka – Ta en torr trasa/handduk och torka hjälmen torr

Är det fläckar på hjälmen som inte går bort testa att ta lite diskmedel på en trasa och gnugga på fläcken.

hur ofta ska man byta skidhjälm

Varför du bör köpa en bra skidhjälm

Den största anledningen till att köpa en bra skidhjälm är för att skydda ditt huvud från slag och fall. Sen värmer en skidhjälm väldigt bra när det blåser och är kallt som det ofta är på vintern och på fjället.

Investera i en riktigt bra hjälm är inte alls dumt. Du vet aldrig när olyckan är framme och du kommer tacka dig själv för att du använde hjälm.

Att inte använda sig av en skidhjälm är bara dumt!

3 fördelar med att ha en bra skidhjälm

 • Skyddar huvudet
 • Värmer skönt när det är kallt
 • Ventilerar bra

Vanliga frågor om skidhjälmar

Vad kostar en skidhjälm?

En skidhjälm kan kosta allt från 500-3500kr.

Vilka är de vanligaste märkena på skidhjälmar?

Vanligaste märkena på skidhjälmar är POC, Sweet Protection, Giro och K2.

Jag har tappat min hjälm i backen måste jag köpa en ny?

Du behöver inte köpa en ny om du tappat den från en låg höjd t.ex. från armen/handen. Har du däremot tappat den från högre höjder bör du köpa en ny då sprickor kan uppstå.

Måste man ha Mips?

Nej det måste du inte. Men Mips är ett bra skydd för hjärnan så vi skulle rekommendera att köpa en hjälm med MIps.

Hur länge håller en skidhjälm?

En skidhjälm håller i cirka 3-5 år då det är det normala slitaget. Det kan påverka hjälmens funktioner och därför bör den bytas ut efter det för optimalt skydd.


Hur vi har sammanställt informationen

Vi har själva åkt mycket skidor i flera år så vi har hunnit avverka några hjälmar med åren. En skidhjälm en av den viktigaste utrustningen du kan ha. Med den erfarenhet vi har och de olika skidhjälmar vi har testat har vi tillsammans med recensioner, tester och omdömen på nätet gjort en övergripande sammanställning över de bästa skidhjälmarna.

Vi tycker att det blir ett mer korrekt test genom att väga in andra åsikter och tester för att på så vis få fram de mest populära skidhjälmarna som flest rekommenderar och använder. Vi hoppas att vårat inlägg kunde hjälpa dig i ditt val av skidhjälm även om du inte valde någon av de vi rekommenderat här.


Lämna en kommentar