Bästa skidstrumpan – 7 bra skidstrumpor som håller fötterna varma & torra

Att åka skidor är grymt kul men vid kallt väder och pjäxor som sitter hårt kan det vara lätt att börja frysa. En vanlig anledning till problemet är faktiskt dåliga skidstrumpor så därför tänkte vi lista de bästa skidstrumporna här.

Det finns alpinstrumpor i flera olika varianter men vad är en bra strumpa för skidåkning?

En bra skidstrumpa ska både värma dina fötter men även ha en bra ventilation och torka snabbt. Ett par bra skidstrumpor håller dina fötter torra och varma en hel dag i skidbacken utan problem. Det viktigaste är att de är i ett bra funktionellt material som ull eller syntet och att de är tillräckligt långa för att gå en bit över kanten av pjäxan.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth & Outdoorexperten


bästa skidstrumpan darn tough
Darn Tough 5 Function OTC
▪️ Hållbar & extra vaddering
▪️ Merinoull/Syntet
▪️ Högt skaft

Norröna Lyngen Light
▪️ Bäst för toppturer
▪️ Merinoull/Syntet
▪️ Högt skaft

bästa skidstrumpan smartwool mens
Smartwool Phd Ski Medium
▪️ Bäst allround
▪️ Merinoull/Syntet
▪️ Högt skaft

bra skidstrumpa får classic
FÅK Classic Ski Sock
▪️ Billiga & bra skidstrumpor
▪️ Ull/Syntet
▪️ Högt skaft

bästa skidstrumpan för barn
Seger Lillen
▪️ Bästa skidstrumpan för barn
▪️ Ull/Lycra
▪️ Höjd anpassad för barn
Icebreaker Ski+ Light
▪️Bästa skidstrumpan dam
▪️Merinoull/Syntet
▪️Högt skaft
Hellner XC Ski Sock
▪️Bästa strumpan för längdskidor
▪️Merinoull/Syntet
▪️Medelhögt skaft

Bäst i test på vår lista för bästa skidstrumpan allround blev Darn Tough 5. Den vann för att den är av riktigt bra material i merinoull/syntet, har bra förstärkningar på rätt ställen, värmer bra och sitter bra på foten.

Bästa skidtrumpan för toppturer blev Norröna Lyngen. Den är perfekt för toppturer där man går mycket eller om vädret är lite varmare tack vare att den ät tunn och transporterar bort fukt väldigt bra.

FÅK Classic Ski Sock Blev bästa budgetval. För dryga hundralappen får du en väldigt bra skidstrumpa som lätt duger att åka i både för enstaka skiddagar eller en fjällsemester.

Bästa skidstrumpan – 7 bra skidstrumpor som håller värmen & torkar snabbt

När vi har valt ut de bästa skidstrumporna i testet så har vi gått efter hur bra de håller värmen, hur bra de andas och hur snabbt de torkar om de blir blöta/fuktiga. Allt det här beror på vilken materialblandning de har och ull, merinoull och syntetmaterial som elastan och nylon är att föredra. Självklart har vi även kollat på hur sköna de är och hur bra de sitter på foten.


1. Darn Tough Function 5 OTC – Hållbara skidstrumpor med skyddande vaddering

bästa skidstrumpan darn tough
 • Material: Merinoull/Syntet
 • Skafthöjd: Hög
 • Förstärkning över smalben: Ja

Darn Tough Function 5 OTC är som namnet skvallrar om ett par strumpor som tål tuffa tag. De är utrustade med förstärkningar över smalben och skydd mot vanliga tryckpunkter. Man har alltså satsat hårt på att få fram ett par skidstrumpor som tar bort alla de vanliga problemen med skav och tryckpunkts-smärta.

Om du känner igen dig vid de här problemen och får ont av dina pjäxor så kan Darn Tough kan vara ett bra alternativ att testa. Det är många som gillar de här strumporna och de får ofta bra betyg av användarna.

Darn tough har fokus på hållbarhet och komfort!

Den här skidstrumpan passar dig som: Vill ha en strumpa med prioritet på hållbarhet och komfort där du skyddar dina fötter från skavsår och trycksmärta. Denn strumpa finns även i dam-modell Darn Tough Funktion 5 OTC.

Fördelar

+ Bra förstärkningar

+ Bra vaddering

+ Hållbara

+ Sitter bra

+ Varma

Nackdelar

Ganska dyra


2. Norröna Lyngen Light Weight Merino – Bästa skidstrumpan för toppturer

 • Material: Merinoull/Syntet
 • Skafthöjd: Hög
 • Förstärkt över smalben: Nej

Norröna Lyngen Light Weight Merino är den bästa strumpan för toppturer eller skidåkning i varmare klimat eller plusgrader. Den här skidstrumpan är tunnare och lättare än många andra, det gör den svalare och transporterar bort fukt bra. Ett bra val när du toppturar eller åker skidor på våren med andra ord.

Norröna är kända för bra kvalitet och passform och är ett väldigt populärt märke bland skidåkare, friluftsmänniskor och kommer ofta bra i tester. Det du kanske kan sakna på den här strumpan är förstärkningar över smalben om du behöver skyddet mot pjäxorna. Det är inte heller det den är gjord för, som sagt det är en tunnare skidstrumpa som andas väldigt bra trots att den värmer.

Den här skidstrumpan passar dig som: Vill ha en tunn och lätt skidstrumpa som har en riktigt. bra ventilation. Den passar främst för toppturer, väldigt aktiv skidåkning eller åkning när det inte är så kallt.

Fördelar

+ Bra ventilation

+ Transporterar bort fukt

+ Bra materialblandning

+ Snygga

+ Bra kvalitet

Nackdelar

+ Inte de varmaste

+ Inga förstärkningar vid smalbenen


3. Smartwool Phd Ski Medium – Bästa skidstrumpan allround

bästa skidstrumpan smartwool mens
 • Material: Merinoull/Syntet
 • Skafthöjd: Hög
 • Förstärkt över smalben: Ja

Smartwool Phd Ski Medium är den bästa skidstrumpoan enligt oss och flera andra. Anledningarna är flera men bland annat för en bra materialblandning och förstärkningar på rätt ställen. Strumpan har en blandning av 62% merinoull, 36% nylon och 2% elastan.

Merinoull är väldigt bra på att transportera bort fukt och hålla värmen, det gör att de här skidstrumporna kommer att hålla dina fötter varma under hela dagen i skidbacken. Nylonet gör strumporna mer slitstarka och elastanet gör dom följsamma och att de sitter bra. Kombination blir perfekt för bra passform, ventilation och värme för dina fötter.

Smartwool grundades efter att två skidinstruktörer tröttnat på dåliga skidstrumpor. Genom att behandla ull på ett speciellt sätt fick de fram mjuka och sköna ullstrumpor för skidåkning. Läs mer på deras hemsida.

Den här skidstrumpan passar dig som: Vill ha en bra mix av hållbarhet, komfort, ventilation och värme till ett bra pris. Eftersom det är en mix av syntet i merionoullen kommer den att hålla längre än en ren ullstrumpa. Ett väldigt bra val av skidstrumpa med andra ord och du lär kunna använda den i många år framöver.

Smartwool Phd Ski Medium finns i både herrstorlekar och damstorlekar. Det är samma strumpor och av samma material och uppbyggnad, det är bara storlekarna och färgen som skiljer sig.

Fördelar

+ Håller fötterna varma

+ Hållbara

+ Bra fukttransport

+ Håller sig fräscha länge

+ Vaddering fram på smalbenet

+ Stötdämpning under fotsulan

Nackdelar

Ganska dyra


4. FÅK Classic Ski Sock – Billiga och bra skidstrumpor

bra skidstrumpa får classic
 • Material: Ull/Syntet
 • Skafthöjd: Hög
 • Förstärkning över smalben: Ja

FÅK Classic Ski Sock är de perfekta skidstrumporna om du är ute efter bra skidstrumpor till ett lågt pris. De här strumporna är så pass billiga och bra att du inte ska fundera på att köra i ett par vanliga strumpor. Det är lätt värt att köpa de här istället.

De är egentligen en basic men bra skidstrumpa som ligger lite i mitten av allt. De värmer bra, de andas och de har förstärkningar vid smalbenen. De är inte bäst men de är absolut bra och riktigt bra för vad du betalar.

Den här skidstrumpan passar dig som: Inte vill lägga mer än någon hundralapp men ändå få en riktigt bra strumpa som gör dagen i backen så mycket bättre. De. här skidstrumorna istället för vanliga strumpor kommer att vara så värt det.

Fördelar

+ Billiga

+ Prisvärda

+ Förstärkning vid smalben

+ Varma

Nackdelar

Inte bästa ventilationen


5. Seger Lillen – Bästa skidstrumpan för barn

bästa skidstrumpan för barn
 • Material: Ull/Syntet
 • Skafthöjd: Anpassad för barn
 • Förstärkning över smalben: Nej

Seger Lillen är en väldigt bra skidstrumpa för barn. Anledningen är för att den är lite kortare och finns anpassad i barnstorlekar. Den har också en materialblandning som gör att den värmer och andas bra. Låt inte dina barn få skavsår och frysa om fötterna, lägg en hundralapp på en bra strumpa för skidbacken, Seger Lillen är ett bra val!

Den här skidstrumpan passar dig som: En skidstrumpa anpassad för barn. Storlekar och längd/höjd på skaft är mindre än vanliga storlekar. De är varma och sköna och motverkar skavsår och domningar som kan uppstå med vanliga strumpor.

Fördelar

+ Anpassade för barn

+ Varma

+ Bra längd

Nackdelar

Ej smalbensförstärkningar

Ej merinoull


6. Icebreaker Ski+ Light Womens – Skidstrumpa i merinoull för dam

 • Material: Merinoull/Syntet
 • Skafthöjd: Hög
 • Förstärkning över smalben: Ja

Icebreaker Ski+ Light Womens är bästa val om du vill ha en bra skidstrumpa i dam-modell. Med den här strumpan får Storlekar anpassade efter damfötter och i rätt längd på underbenen. Själva strumpan är gjord i bra merinoull/syntetblandning vilket gör att de både andas, ventilerar och värmer bra.

Utöver det har den väldigt bra förstärkningar på rätt ställen så för att motverka skavsår på skenbenet och fötterna.

Fördelar

+ Anpassade för kvinnor

+ Bra fukttransport

+ Bra förstärkningar

+ Bra passform

Nackdelar

Ganska dyra


7. Hellner XC Ski Sock – Bästa strumpan för längdskidor

 • Material: Merinoull/Syntet
 • Skafthöjd: Medel
 • Förstärkning över smalben: Nej

Hellner XC Ski Sock är en strumpa helt anpassad för längdskidåkning. Mannen bakom märket är längdskidåkaren Magnus Hellner som definitivt vet vad som krävs av ett par strumpor för längskidor.

Under foten har du mjuk frotte för att motverka skavsår och blåsor. Runt hålfoten är strumpan uppbyggd med ribbad stickning för att ge den stabilitet och hålla den på plats under åkningen. Strumpan är anpassad för extremt aktiv åkning och de rörelser som uppkommer då, som vid längdskidåkning.

Den här Skidstrumpan passar dig som: Vill ha den bästa strumpan för längdskidåkning. Den är helt enkelt skapad för det och man har tänkt på att motverka alla vanliga skav och samtidigt jobbat fram en skön strumpa för hård aktivitet. Finns även i Dam-modell!

Fördelar

+ Mjuka mot fotsulan

+ Sitter på plats

+ Anpassade för längdskidåkning

Nackdelar

Ganska dyra


Saker att tänka på när du köper skidstrumpor

 • De ska vara varma! Det här kan kännas självklart men faktum är att det finns många dåliga skidstrumpor på marknaden, ofta är det de billigare varianterna. Med billiga material får vi tyvärr inte bra fukt-transporterande och värmeisolerande egenskaper, du får helt enkelt mer värme för pengarna i slutändan.
 • Bra ventilation! Precis som med värmeisoleringsförmågan kommer materialen som strumporna är tillverkade i att styra hur bra de andas. Merinoull är en perfekt bas för en bra ventilerande strumpa. Kombinerat med syntetmaterial blir den både slitstark, varm och har bra ventilation för att undvika kondens och fukt.
 • Sitta bra på foten! Det viktigaste av allt är att strumpan sitter bra på foten. Så länge du väljer rätt storlek och en högkvalitativ skidstrumpa ska det mycket till att den inte sitter bra på foten. Bra material är spänstiga (t.ex. merinoull) och sitter därför på plats och är sköna mot huden.
 • Vara tillräckligt höga Köp aldrig- eller åk aldrig med ett par för korta skidstrumpor. De ska gå en bit ovanför pjäxkanten annars kommer du att få skavsår.

Hur tvättar man skidstrumpor?

Som med alla funktionsmaterial gäller det att vara försiktig med hur du tvättar dom för att de ska behålla sin funktion. Skidstrumpor är inget undantag och gör du fel så kan det påverka hur bra de fungerar.

Det viktigaste när du tvättar dina skidstrumpor är att du inte använder sköljmedel eftersom det gör att de torkar sämre och försämrar sin fukt-transporterande förmåga. En annan sak är att inte tvätta des för varmt, läs hur varmt du kan tvätta de innan tvätten-

Kan man tvätta skidstrumpor i tvättmaskinen?

Ja det brukar gå bra att tvätta skidstrumpor i tvättmaskinen men du måste kolla hur varmt du kan köra dom innan du börjar. Som skrivits ovanför ska du heller inte använda sköljmedel när du tvätta skidstrumporna i tvättmaskinen.

Skillnad på merinoull och vanligt ull?

Merinoull har slätare, tunnare och finare fibrer medan vanlig ull är grövre och kan klia lite. Du känner direkt skillnad på merinoull och vanlig ull om du testar båda.

Anledningen till att merinoull är så bra är att den kommer från merionfåren som lever i både kalla- och varma förhållanden. De måste både kunna värma-, svalka- och ventilera, precis som strumpor i merinoull gör.

Bra egenskaper som merinoull har:

 • Snabbtorkande
 • Temperaturreglerande
 • Värmer även när det är blött
 • Transporterar bort fukt
 • Motverkar dålig lukt
 • Kliar inte
 • Mjukt

Bra material i skidstrumpor:

 • Merinoull
 • Ull
 • Syntet
 • Nylon

Finns det skidstrumpor med kompression?

Ja det finns kompressionsstrumpor för skidåkning. De stabiliserar vadmuskeln bra när du åker skidor och ökar även blodcirkulationen, de kan på så sätt hjälpa till att undvika kramp t.ex. Ett märke som gör bra kompressionsstrumpor är Gococo. En bra skidstrumpa med kompression är Gococo Compression superior.

Skidstrumpor med värme

Om du är väldigt frusen av dig eller kommer att åka skidor i extremt kalla förhållanden så finns det faktiskt skidstrumpor med värmer. De strumporna har inbyggda värmeslingor som går på ett medföljande batteri.

Om du har tänkt att köpa värmestrumpor för skidåkning så rekommenderar vi starkt att satsa på ett par bra på en gång. Batteriet kommer att hålla mycket längre och det blir troligtvis bästa köpet på sikt. En skidstrumpa med värme som vi kan rekommendera är Therm-ic Powersock Multi 700B V2.

bästa skidstrumpan

Enkelt tips för att hålla fötterna varma och torra i skidbacken

Det finns lite småsaker du kan tänka på för att hålla dina fötter torra- och varma när du åker skidor. En bra sak är att alltid använda snöskyddet på dina skidbyxor. det gör att blöt snö inte kommer in i pjäxan, men även att det inte bildas kondens mellan den varma luften/ångan från fötterna som möter den kalla luften utanför.

Självklart hjälper det om du håller kroppen varm i övrigt också genom att klä dig med en bra skidjacka och skidbyxor, bra skidhandskar etc.

Hur länge håller ett par skidstrumpor?

Håller länge dina strumpor kommer att hålla beror helt på om de är av bra kvalitet, hur du använder dom och hur du behandlar dom. I regel så är skidstrumpor av betydligt bättre kvalitet än vanliga bomullsstrumpor och om du har bra strumpor och bra pjäxor som inte skaver så kan du ha dina skidstrumpor i väldigt många år.

4 anledningar att du ska lägga en hundralapp extra på bra skidstrumpor

Vi är nog många som gjort misstaget att köpa billiga och dåliga skidstrumpor. Tyvärr leder det ofta till skavsår, blåsor och tråkiga dagar i backen. satsa därför på att åtminstone köpa ett par riktiga strumpor, även om det inte är de dyraste. Här är 4 anledningar till att investera i ett par bra skidstrumpor:

 • Det skiljer inte så mycket i pris mellan ett par helt ok skidstrumpor och strumpor som inte alls är anpassade för skidåkning
 • Varmare fötter
 • Torrare fötter
 • Skönare komfort

Viktigt att tänka på för att strumporna ska hålla längre

 • Ha hela pjäxor
 • Se till att inte ha skavsår
 • Tvätta strumporna
 • Spänn pjäxorna tillräckligt
 • Dra upp strumporna ordentligt
 • Se till att de inte veckat sig
 • Stoppa aldrig in underställ eller byxor i pjäxorna

Vanliga frågor om skidstrumpor

Är det skillnad på billiga och dyra skidstrumpor?

Ja, det är stor skillnad på billiga- och dyra skidstrumpor. Den största skillnaden hittar du i passformen, materialen och värmefunktion och fukttransport. Ofta har det med att dyrare strumpor är gjorda i bättre material som t.ex. merinoull.

Finns det skidstrumpor för barn?

Ja det finns skidstrumpor för barn. De är anpassade i mindre storlekar och lite lägre.

Vad är merinoull?

Merinoull är en speciell ull som kommer från merinofåren. De väder upp under hårda, kalla och varma förhållanden vilket ger de en ull som klarar av både att värma- och svalka.

Vilket material är bäst i skidstrumpor?

Det bästa materialet i skidstrumpor är en blandning av merinoull och syntet. Då får du en skidstrumpa som är varm, transporter bort fukt, ventilerar bra, sitter bra och håller länge.

Kan jag ha vanliga strumpor i pjäxor?

Ja du ”kan” absolut ha vanliga bomullsstrumpor i pjäxor men risken är stor att du kommer att frysa, få skavsår och bli blöt om fötterna.

Hur ofta ska man tvätta skidstrumpor?

Skidstrumpor i merinoull kan användas flera gånger utan att tvättas men har du möjlighet kan du självklart tvätta de efter varje användning.


Hur vi har sammanställt informationen

För att hitta de bästa skidstrumporna har vi till största del samlat ihop informationen vi hittat på nätet och läst många recensioner och test. Vi har också vägt in egen erfarenhet av flera års skidåkning och testande av strumpor i olika miljöer.

Genom att sammanställa recensioner, jämförelser och betyg tycker vi att vi får en mer ärlig bild än om vi bara hade gått på våra egna erfarenheter. Vi hoppas att det här inlägget kan hjälpa dig att hitta en skidstrumpa som uppfyller dina krav.


Lämna en kommentar