Bästa campingduschen 2024 (4 bra duschar för camping)

Vill du hålla dig fräsch när du campar eller vandrar? Då kan en campingdusch vara något för dig. De är enkla att använda, tar inte mycket plats och du kan till och med få varm dusch.

En bra campingdusch eller portabel utomhusdusch ska vara lätt att använda, ha stor vattenbehållare, vara hållbar, justerbart munstycke för att ändra vattenflödet med och vara lätt- och enkel att packa ner i en ryggsäck.

Innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth och Outdoorexperten

lätt campingduschSea To Summit Pocket Shower
Bästa campingduschen
(Liten & lätt)
soluppvärmd utomhusduschCoghlans Campshower
Soluppvärmd campingdusch med duschslang
campingdusch med slangRelags Solar Shower 20L
Prisvärd campingdusch
(20L)

Bästa campingduschen är Sea To Summit Pocket Shower som tar lite plats i packningen och väger lite. Det är en gravitationsdusch med ett justerbart munstycke där du själv kan ställa in vattenflödet.


För dig som vill ha en soluppvärmd campingdusch, kommer Coghlans Campshower vara något för dig. På bara 2-3 timmar blir vattnet 38 grader varmt om du låter duschen hänga i direkt solljus. Vi gillar också att det kommer en slang till duschen.


En prisvärd campingdusch är Relags Solar Shower 20L. Perfekt för dig som vill testa men inte vill lägga för mycket pengar. Det är en soluppvärmande dusch som du rullar ihop när du är klar.


Bästa campingduschen (4 bra Utomhusduschar för Campingen)

Det kan vara skönt att ta en dusch och fräscha till sig ibland när man campar, vandrar eller tältar.

Det enda som behöver göras är att fylla en behållare med vatten, ställa sig under och duscha. Vi har själva provat några olika och tycker alla funkar bra men passar vid olika tillfällen.

Fortsätt att läsa vårat inlägg för tips på campingduschar och vad som är bra att tänka på vid köp av en utomhusdusch.


1. Sea To Summit Pocket Shower (Bästa Campingduschen – Liten & lätt)

gravitationsdusch campingdusch

Sea To Summit Pocket Shower är tillverkat i ett slittåligt material och rymmer 10L vatten. Du kan dusch i cirka 7 minuter med full vattenstråle. Ett munstycke följer med som du kan justera vattenflödet med.

Eftersom den är så liten och lätt är det en perfekt campingdusch att ta med på vandring. Den tar inte mycket plats i ryggsäcken.

Det vi gillar med Sea To Summit Pocket Shower är att den packar otroligt lite vilket gör den perfekt om du har lite plats. Låter du den hänga hela dagen i solen kan du få duscha i varmt vatten.

Nackdelen med Sea To Summit Pocket Shower är att den rymmer lite vatten.

Den här campingduschen passar dig som: Har ont om plats eller om du ska vandra och vill ha en liten och lätt dusch med dig.

Fördelar

 • Lätt att ta med sig
 • Slittålig
 • Justerbart munstycke

Nackdelar

 • Rymmer lite vatten

2. Coghlans Campshower (Bästa soluppvärmda Campingduschen)

soluppvärmd campingdusch

Coghlans Campshower är en soluppvärmd campingdusch som kommer upp i 38 grader på cirka 2-3 timmar om du låter duschen hänga i direkt solljus. Upphängningskrok följer med.

Det vi gillar med Coghlans Campshower är så klart att du kan få en varm dusch ute och att den blir varm snabbt. Vi gillar också att det är en liten slang med som gör att du kan rikta vattnet bättre.

Nackdelarna med Coghlans Campshower är att den känns väldigt plastig och det gör att hållbarheten blir sämre.

Den här campingduschen passar dig som: Vill ha en varm dusch ute i naturen och för dig som inte har så mycket plats i väskan.

Fördelar

 • Varm dusch
 • Snabb värmning
 • Lätt att packa ihop

Nackdelar

 • Dålig hållbarhet

3. Relags Solar Shower 20L (Bästa prisvärda campingduschen)

rymlig campingdusch

Relags Solar Shower är en campingdusch som rymmer 20L. Du kan lätt hänga upp duschen i ett träd och när du är klar rullar du enkelt ihop duschen. En duschslang och upphängningskrok följer med.

Det vi gillar med Relags Solar Shower är att du kan justera vattenflödet med munstycket och att behållaren är slittålig.

Nackdelarna med Relags Solar Shower är att det är en kortslang som gör det svårt att rikta vattnet, det andra är att av/på knappen för vattnet är svår att få på i början.

Den här campingduschen passar dig som: Vill ha en billigare campingdusch och som inte är så kräsen om det är en för kort slang. Passar bra att ha på campingen.

Fördelar

 • Prisvärd
 • Soluppvärmd
 • Justerbart munstycke

Nackdelar

 • Kort duschslang
 • Svår av och på knapp

att tänka på vid köp av campingdusch

Saker att tänka på när du köper en campingdusch

 • Storlek – Det är viktigt att tänka på både storlek och vikt på duschen beroende på vad du får plats med. Det finns både små och stora varianter av campingduschar.
 • Duschtid – Hur länge kan du stå och duscha innan vattnet tar slut? Beror på hur mycket duschen rymmer och vad det är för tryck i den.
 • Vattentryck – Campingduschar har olika vattentryck beroende på vilken dusch det är. Vissa har ett svagt tryck medans andra har lite mer tryck, som duschen hemma.
 • Modell på duschCampingduschar finns i flera olika modeller. Där den vanligaste är gravitationsdusch. Välj det som passar för dig bäst.
 • Installering – En campingdusch ska vara enkel att installera och inte vara allt för krånglig.
 • Uppvärmningsmöjlighet – Vill du ta en varm dusch? Då behöver du en campingdusch som har möjlighet att värma upp vattnet.

Storlek

En viktig sak att tänka på är storlek och vikt på campingduschen. Om du campar med bil är storlek och vikt mindre viktigt eftersom du har mer plats för den i bilen.

Men om du vandrar är både storlek och vikt på duschen viktig. En för tung dusch blir svår att bära med sig och en större dusch kommer ta mycket plats i packningen.

Duschtid

Nästa sak att tänka på är hur länge duschen kommer att räcka. Det bestäms av två saker, hur mycket duschbehållaren rymmer och vad det är för tryck i munstycket.

En dusch som rymmer mycket vatten kommer också räcka längre. Medan en dusch med högt vattentryck kommer att göra slut på vattnet fortare.

Vill du duscha länge behöver du en campingdusch som kan fyllas med mycket vatten vilket innebär att den är större och tar mer plats, passar om du campar med bil. Ska du däremot vandra så få du kanske överväga att duscha en kortare duschtid.

Vattentryck

Vattentrycket på duschar är viktigt för många då vi är vana vid trycket från en vanlig dusch hemma. Med en campingdusch är det svårt att få samma vattentryck i speciellt med en gravitationsdusch som är beroende av tyngdkraften.

Duschar med fotpump ger oftast ett bättre vattentryck eftersom du manuellt pumpar vattnet genom duschmunstycket. Duschar på batterier har även dom ett bättre tryck med en inbyggd pump.

Även om gravitationsduschar inte ger samma vattentryck som du är van vid hemma, är de fortfarande ett bra alternativ eftersom de är lätta att använda och inte kräver någon speciell installation.

Modell på dusch

Campingduschar finns i olika modeller och varianter att välja på. De vanligaste är gravitationsdusch och duschar med fotpump.

Gravitationsduschen passar bäst för dig som ska vandra och har ont om plats. De är också lätta att använda.

En dusch med fotpump är en mer bekvämare dusch eftersom du själv pumpar för att få tryck på vattnet. Den tar lite mer plats och passar om du har bil, husbil eller husvagn där du har plats.

Det finns också duschar som drivs av batterier. De liknar mest en vanlig dusch med slang. Men du behöver en vattenbehållare du kan lägga änden på duschslangen i. Här behöver du varken tänka på att pumpa eller placera den tillräckligt högt.

Installering

Det ska vara enkelt att dusch och du vill helst slippa stå och installera en dusch för länge.

De enklaste duscharna att installera är gravitationsduschar och duschar med fotpump. Du fyller de med vatten och sedan hänger du upp de i ett träd, sen kan du duscha.

Batteridrivna duschar är också lätta att installera men där behöver du ha koll på att de har tillräckligt med batteri och att den är laddad för att fungera.

Uppvärmningsmöjlighet

Du kan faktiskt få varmt vatten på campingduschar. Den vanligaste är campingduschen som ger varmt vatten är solduschar. Men de är beroende av att det är sol eller varmt ute för att kunna ge dig en varm dusch utomhus.

Vissa batteridrivan duschar kan också ge dig en varm dusch men de är däremot dyrare än solduschar.

Ett tips är att fylla en gravitationsdusch med varmt vatten. Har du inte möjlighet till det kan du koka vatten på stormköket och sedan blanda det med kallt vatten. På det sättet kan du ta en varm dusch även när det inte finns någon strömkälla eller sol tillgänglig.

campingdusch

Vad finns det för olika campingduschar?

Det finns fyra olika campingduschar, gravitationsduschar, campingdusch med pump, soluppvärmda duschar och batteridrivna duschar.

De fungerar på lite olika sätta men alla passar att ha med sig om du vill duscha utomhus. Vi kommer att gå igenom de olika dusch-modellerna mer här nere, vad som är deras för- och nackdelar.

Gravitationsdusch

Om du vill ha en lättanvänd dusch som inte behöver installeras kan gravitationsdusch vara något för dig. De är också lätta och tar liten plats vilket gör att de passar för dig som ska vandra och vill ha en dusch med dig.

En gravitationsdusch hängs upp på lite högre höjd som i ett träd för att kunna fungera. De påminner om en takdusch eftersom du inte har någon slang till den. Du kan skruva på munstycket för att öppna upp vattenflödet och justera vattentrycket från den.

Fördelar med en gravitationsdusch:

 • Lätta
 • Tar liten plats
 • Enkla att använda

Nackdelar med gravitationsdusch:

 • Dåligt vattentryck
 • Saknar uppvärmning

Campingdusch med pump

Vill du ha en campingdusch med högre vattentryck i än vad du får från en gravitationsdusch, då ska du välja en utomhusdusch med pump. Du pumpar manuellt ut vattentrycket med hjälp av en fotpump.

En campingdusch med pump kommer med slang och munstycke och är inte beroende av att hänga högt utan kan stå på marken.

Fördelar med campingdusch med pump:

 • Högre vattentryck
 • Behöver inte hänga högt
 • Lätt att använda

Nackdelar med campingdusch med pump:

 • De rymmer inte lika mycket vatten som andra campingduschar gör
utomhusdusch

Soluppvärmd campingdusch

En soluppvärmd campingdusch är perfekt för dig som vill kunna ta en varmdusch utomhus. De fungerar genom att du fyller behållaren med vatten och låter den hänga i solen eller när det är varmt ute.

Soluppvärmda duschar är lätta att använda och kräver ingen installation. Soluppvärmda duschar passar för alla men framförallt campare som vill ta en varm dusch ute.

Fördelar med soluppvärmd campingdusch:

 • Du får en varm dusch utomhus
 • Lätt att använda

Nackdelar med soluppvärmda campingduschar:

 • Tar lång tid innan vattnet blir varmt

Batteridriven campingdusch

Vill du ha en dusch som påminner om duschen du har hemma ska du ha en batteridriven eller uppladdningsbar campingdusch. Det enda du behöver göra är att lägga ner änden med pumpen på i en hink med vatten eller direkt i en bäck eller sjö.

En batteridriven dusch behöver du inte pumpa för att få ut vatten och den behöver inte hänga högt. Det inbyggda batterier driver en liten pump som trycker ut vattnet i slangen. Du får också ett högre vattentryck med en batteridriven campingdusch.

Fördelar med batteridriven campingdusch:

 • Lätt att använda
 • Du behöver inte pumpa manuellt
 • Högt vattentryck

Nackdelar med batteridriven campingdusch:

 • Dyra
 • Behöver en strömkälla för att laddas

Vilken campingdusch ska du välja?

Nu när du vet vad du ska leta efter i en utomhusdusch, ska vi kika på vilka förhållanden de olika campingduscharna passar bäst till.

Campingdusch för dig som har ont om plats

Om du vill ha en liten, kompakt och lättanvänd dusch då är en gravitationsduschen ett bra val. Gravitationsduschar är den vanligaste typen av dusch och passar bra vid vandring och camping i tält eftersom du är beroende av både vikt och packvolym då.

Campingdusch för dig som vill duscha varmt

Vill du kunna ta en varm dusch, då är en soluppvärmd campingdusch det rätta. Tänk på att uppvärmda campingduschar är beroende av sol för att kunna värma upp vattnet. En soluppvärmd campingdusch passar när du campar i husbil, husvagn eller med tält.

Campingdusch för dig som vill ha högt vattentryck

Är du en person som vill ha högt vattentryck ska du välja en campingdusch med pump som du pumpar manuellt med foten eller en batteridriven campingdusch som pumpar automatiskt åt dig.

varför campingdusch

Varför är det bra med en campingdusch?

En campingdusch är ett bra alternativ om du vill ha tillgång till en dusch när du campar, vandrar eller är på resandefot, eftersom det kan vara svårt att få tag på en dusch ibland.

De är också bra att ha om du vill skölja av dig från saltvatten när du badat i havet. En campingdusch eller utomhusdusch kan du även ha i trädgården för att svalka dig med en varm sommardag. Campingduschar är lätta att installera och använda.

3 fördelar med en campingdusch

 • Enkla att använda
 • Väger lite
 • Tar liten plats

Vanliga frågor om campingduschar

Vad kostar en campingdusch?

Campingduschar kan kosta mellan 140-1200kr. De billigaste är gravitationsduscharna och de dyraste är de batteridrivna duscharna.

Vart kan man köpa campingduschar?

Du kan köpa campingduschar på friluftsbutiker, sportbutiker och på vissa byggvaruhus. De går också att beställa via nätbutiker som Outnorth och Outdoorexperten.


Hur vi har sammanställt informationen

Vi har själva campat på olika platser och därför har vi hunnit med att prova på några campingduschar genom åren.

Med den erfarenhet vi har och de olika portabla utomhusduschar vi har testat har vi tillsammans med recensioner, tester och omdömen på nätet gjort en övergripande sammanställning över de bästa campingduscharna.

Vi tycker att det blir ett mer korrekt test genom att väga in andra åsikter och tester för att på så vis få fram de mest populära campingduscharna som flest rekommenderar och använder.

Vi hoppas att vårat inlägg kunde hjälpa dig i ditt val av utomhusdusch även om du inte valde någon av de vi rekommenderat här!


Lämna en kommentar