Tält eller husvagn – Vad är bäst & varför?

Gillar du att tälta och har planer på att skaffa husvagn? Har du funderat över vad som är bäst av tält eller husvagn? Vi har själva gjort det flera gånger.

Efter många år av campande i tält började vi fundera på att skaffa husvagn, för vår egen del blev det aldrig så och vi ska förklara varför i det här inlägget.

Att tälta är billigare, du kan vara mer spontan och du slipper underhåll, fasta kostnader som försäkring och ställplatsavgifter samt att du kan bo på platser du inte når med en husvagn.

Att bo i husvagn är mer bekvämt, ditt boende är alltid klart för att sova i och du kan få mer dig mer saker och slipper planera packningen lika noggrant eftersom det mesta alltid finns i husvagnen.

Tält vs Husvagn – Vad ska man välja?

De solklara skillnaderna nämnde vi ovanför, men kort sagt kan man säga att husvagn är bekvämare men dyrare medan tält är billigare, kräver inget underhåll och ger dig mer möjligheter att vara spontan.

Vi ska gå igenom för- och nackdelarna med att tälta vs att bo i husvagn nedanför. Värt att nämna är dock att vi själva är tältmänniskor och älskar det. Det kan möjligtvis påverka det vi skriver litegrann.

tält vs husvagn

Fördelar med tält

Det finns som sagt 3 uppenbara fördelar med tält framför husvagn enligt oss. De är att det är billigt, tältet kräver inget underhåll, samt att det ger möjligheter att vara spontan.

Billigt

Ett tält kan kosta från allt mellan en tusenlapp upp till 10-15.000kr. Oavsett vad du köper för tält så kommer det att vara billigt i jämförelse med e husvagn.

En husvagn kostar inte bara mer i inköp, du måste också serva husvagnen, köpa nya däck, betala ställplats för vintern, försäkring etc.

Ett tält har inga ”fasta kostnader” vilket vi tycker är riktigt skönt. Du betalar en kostnad när du köper tältet sen kostar det inget förutom eventuella campingplatser och resekostnader för att ta dig till dina resmål, men om du inte använder det kostar det inget alls.

Underhållsfritt

Ett tält och utrustningen till tältet kräver i princip inget underhåll. Visst, det kan gå sönder men då handlar det om att laga ett hål eller byta ut e tältpinne, dvs enkla och billiga saker.

Det gör att du aldrig behöver känna en stress över att ta hand om tältet när det inte används. Ett tält kommer egentligen bara att behöva servas i takt med att du använder det. Det är alltså väldigt underhållsfritt om man jämför med husvagn eller husbil.

Möjliggör spontanitet

Ok, både husbil och tält ger möjlighet till ganska spontana resor, speciellt under lågsäsong. däremot vinner tältet ganska stort på den här punkten ändå.

Med tält kan du ” nästan alltid” hitta en sovplats utan att behöva boka i förväg. För det första brukar det vara lättare att hitta en ledig tältplats på campingar än för en husvagn och i värsta fall kan du alltid ”fricampa” vilket är betydligt lättare med tält i de flesta fall.

Större utbud på campingplatser

Förutom att det ofta finns större tillgång på tältplatser på campingarna så har du en oändlig natur att sova i som du inte kommer år med husvagn.

Vi gillar t.ex. att vandra och med tält kan vi slå upp det i princip vart vi vill och sova, medan en husvagn hade tvingat oss till att ha en fast boende-punkt att utgå från, det hade på ett sätt varit begränsande.

husvagn eller tält

Fördelar med husvagn

Som jag nämnde i början av blogginlägget så finns det några uppenbara fördelar med husvagn i jämförelse med tält.

De är bland annat att du alltid kan ha sängen bäddad och klar för att sova i, det är bekvämt och du får med dig mycket saker eftersom du har ännu mer yta att packa i tack vare husvagnen.

Sängen alltid bäddad

Det här är något vi kan sakna ibland, vi har under en period i livet haft husbil och om det var något vi gillade så var det just att ”sängen alltid var bäddad”. Det gör det på ett sätt mer spontant än tält eftersom man kan stanna till och sova på rastplatser etc.

Det är även skönt att bara kunna stanna till och gå bak och sätta sig i husvagnen och vila lite,, ta en fika, kolla på en film etc. Något som inte fungerar lika bra med ett tält eftersom det måste slås upp och ner varje gång men kommer till ett nytt ställe.

Bekvämt

Det går ju knappast att förneka att en husvagn med det ökade utrymmet, soffor, kök istället för stormkök osv. är väldigt bekvämt. Det gäller speciellt när det regnar, vid regn är nog just de tillfällen man som tältare helst skulle velat byta till en husvagn.

Några andra bekvämligheter vi kommer att tänka på är också att kunna sova i en ”riktig” säng istället för på ett liggunderlag, att kunna sitta ”inomhus” och spela kort och möjligheten till toalett etc.

Får med dig mycket packning

En husvagn är ju rätt stor och med den ökade volymen att packa i så får man med sig betydligt fler saker. Det kan vara speciellt bra om du vill ha med dig campingstolar, grill, luftmadrass osv.

När man tältar kan man förvisso få med sig mycket saker om man gör det med bil men det brukar ändå bli väldigt trångt. Vi får ofta kompromissa med packningen när vi tältar, även om vi åker bil.

Tillgång till el

En annan fördel med husvagn är att det ofta finns naturliga strömkällor i form av eluttag i vagnen. I ett tält måste man annars lösa det och själva tältar vi oftast utan el.

Visst går det att tälta med elplats på en camping eller ta med en power-bank i tältet men det blir inte samma sak som att ha riktiga eluttag att koppla in mobil eller dator i.

Värme

I en husvagn kan du ju faktiskt ha riktig värme i form av elburen värme eller gasoldriven. Det gör det inte bara väldigt skönt i kallt väder, vår och höst utan möjliggör även husvagnen som boende på vintern, t.ex. vid skidåkning.

Det är svårt att bo i ett tält när man vill åka skidor etc. Även om det skulle gå att sova ok så skulle det bli omöjligt att torka skidjackan och understället t.ex.

Vatten

I en husvagn får du med dig mycket vatten och behöver inte fylla på så ofta om du har stor vattentank eller flera vattendunkar.

När du tältar kan du inte få med dig så mycket vatten. Då behöver du ha tillgång till rent vatten eller så behöver du koka eller filtrera vatten för att fylla på när det tar slut.

husvagn vs tält

Krav på bil beroende på om du tältar eller har husvagn

Det som kan bli den stora frågan och det avgörande när du funderar på valet mellan tält eller husvagn är vilken bil du har. Din bil måste ha en dragkrok och den måste vara tillåten att dra den tunga vikt som husvagnen innebär.

Dragkrok

Har din bil dragkrok? Du måste ha en dragkrok för att koppla på vagnen och om det inte finns kan du i vissa fall montera på en. Men även om det går att montera på dragkrok måste du kolla upp att din bil får dra så tungt som din husvagn väger.

Godkänd för vikten

Tänk på att maxvikten som får dras ofta anges inklusive packning, det innebär att det i vissa fall finns lite utrymme för packning och kan innebära att du måste köpa en större bil för att kunna dra din fullastade vagn.

Nedanstående priser är bara ett riktmärke och skiljer självklart stort beroende på var man är, vilken husvagn man har etc.

Årliga kostnader – Husvagn vs tält

KostnadTältHusvagn
Campingplats/Dygn200-350kr300-500kr
Försäkring/År0kr1500kr
Underhåll/År0kr2000kr
Värdeminskning100-1000kr5000-10.000kr
Skatt0kr300kr
Vinterförvaring0kr0kr-5000kr

Husvagnsforum att läsa mer på

Om du är sugen på att läsa mer om husvagnar eller ställa frågor så finns det två hyfsat aktiva forum på länkarna nedanför.

Lämna en kommentar