Att cykla mtb är något vi verkligen gillar men att få med sig cyklarna till olika ställen är inte alltid det lättaste.
Därför letade vi efter den bästa cykelhållaren för mtb och märkte att det var ganska svårt att hitta rätt, speciellt om man som vi behövde en cykelhållare som fungerar utan dragkrok.
Därför tänkte vi dela med oss av vad vi fick fram och vilken som är den bästa cykelhållaren för mtb, både- cykelhållare för tak, samt med- och utan dragkrok.
Vad är en bra cykelhållare för mtb?
En bra cykelhållare för mtb ska förutom att hålla din cykel säkert, även klara av de breda däcken som en mtb har samt att fästena ska passa med dämparna som mtb cyklar har.
Det här gör att en cykelhållare för mtb skiljer sig en del mot en hållare för vanlig cykel eller landvägscykel.
Läs vidare om vilka som blev bäst i vårat test…
Innehåller reklam genom annonslänkar för Outdoorexperten och Outnorth
Modell | Max lastvikt | Max däckbredd | Lås? |
Thule Proride 598 | 20kg | 3″ | Ja |
Thule VeloCompact 3 | 60kg | 3″ | Ja |
Thule VeloSpace XT 3 bike | 60kg | 4,7″ | Ja |
Bäst i test i vår lista över bästa takmonterade cykelhållaren för mtb blev Thule Proride 598.
Anledningen är för att den fungerar för cyklar upp till dryga 1200mm i hjulbas samt att den tar upp till 3 tums breda däck. Med adapter kan du även transportera fatbikes med den här hållaren.
Vi har själva haft den här i flera år och cyklarna sitter grymt stabilt på taket. En solklar rekommendation som mtb-hållare!
Bästa cykelhållaren för dragkrok blev Thule VeloCompact 3. Med den här hållaren får du grymt bra kvalitet för pengarna och den håller din mtb säkert på plats under färden.
Om du vill ha en dragkrokshållare som fraktar dina cyklar säkert till ett hyfsat billigt pris blir VeloCompact ett perfekt val.
Om du har stora cyklar med lång hjulbas, enduro- eller downhill-mountainbikes så är Thule VeloSpace XT 3 den ultimata mtb-hållaren.
Den här cykelhållaren tar fatbikedäck och cyklar med upp till 1300mm hjulbas, ingen cykel lär bli för stor för denna med andra ord. Det här cykelstället är ett bra val även för elcyklar.
Bästa budgetalternativet om du är ute efter ett billigt cykelställ är Thule Hangon 4. Det är ett betydligt enklare ställ än de tre ovanstående men det är ändå av hög kvalitet.
Ett bra alternativ för att komma billigt undan på bekostnad av funktion och bekvämlighet.
Inläggets innehåll
Bästa cykelhållaren för mtb – Bra cykelhållare för tak & dragkrok
Att investera i en bra och säker cykelhållare känns som ett självklart val då du troligtvis har lagt ganska mycket pengar på din cykel.
Det sista du vill är ju att den åker av mitt på vägen och går sönder. Samtidigt vill du ha en hållare som är ergonomisk och gör på- och avlastning enkel, samtidigt som låsmöjligheter och montering ska gå smidigt till.
I slutändan kommer en bra cykelhållare att både spara din kropp, ditt tålamod men även din tid så att du kan lägga det på roligare saker som att cykla istället för att oroa dig över din cykel.
Vi har skannat av marknaden och gått igenom flera cykelhållare som är extra bra och fungerar för att transportera din mtb på bilen.
Beroende på vad du har för bil, hur din övriga packning ser ut, vad du har för typ av mtb och däckbredd kommer att avgöra vilken hållare du ska satsa på. Läs vidare så går vi igenom de bästa cykelhållarna efter dina förutsättningar!
1. Thule Proride 598 – Bästa takmonterade cykelhållaren för mtb
- Montering: Takräcke
- Max lastvikt: 20kg
- Max antal cyklar: 1
- Max däckbredd: 3″
- Låsbar: Ja
Thule Proride 598 är utan tvekan den bästa cykelhållaren om du vill ha dina cyklar på taket av bilen. Vi har själva haft det här cykelstället i 3 år och det finns flera anledningar till att det är så bra. Om du har en liten bil eller vill ha dina cyklar på taket så är det här det självklara valet!
Vad vi gillar:
Det vi gillar är i första hand att cykeln sitter grymt stabilt i Thule Proride 598. Det andra är att det får plats 3 tums däck i standardfästen som följer med för däcken.
Du kan dessutom köpa till fatbikefästen som gör att upp till 4,7 tums däck passar. En till riktigt bra funktion är att armen som håller om ramen är låsbar, det ger lite trygghet under färd då cykeln är låst.
Thule är det främsta företaget inom cykelhållare och takboxar. Företaget är specialiserat på de här sakerna och deras produkter är av extremt hög kvalitet. Dessutom är de smarta och användarvänliga. Läs mer på deras hemsida.
Den här cykelhållaren passar dig som:
Vill ha dina cyklar på taket eller har en bil som kräver att du har de på taket. Hållaren är för dig som vill få på- och av cyklarna snabbt och enkelt och inte ha massa krångel vid lastningen.
Köper du den här cykelhållaren så kommer dina bilresor med din mtb bli väldigt smidiga.
Det mest utmärkande med det här cykelstället är enkelheten, stabiliteten och de smarta funktionerna.
Det har en gummerad gripklo med momentavkänning som du spänner runt ramen. Sen fäster du bara hjulen med pumpspänning likt en snowboardbindning och låser låset. Lastningen går på ett par minuter.
Vilket takräcke passar den till?
Om du inte har T-spår i dina takräcken så kommer du att behöva Thule Proride Squarebar Adapter. Med den passar även vanliga fyrkantiga eller runda lasthållarrör.
Fördelar
+ Enkel att lasta- & lasta av
+ Tar breda däck
+ Bra gripklo med momentavkänning
+ Fungerar utan dragkrok
+ Låsbar
+ Tar cyklar med dryga 1200mm i hjulbas
Nackdelar
– Tar endast en cykel per hållare
– Kan vara jobbig att lasta på om du är kort eller har en hög bil
2. Thule VeloCompact 3 – Bästa dragkroksmonterade cykelhållaren för mtb
- Montering: Dragkrok
- Max lastvikt: 60kg
- Max antal cyklar: 3 (4)
- Max däckbredd: 3″
- Låsbar: Ja
Thule VeloCompact 3 orden perfekta kombinationen av funktion, pris och kvalitet om du letar efter en cykelhållare för dragkrok.
Fördelen med en dragkroksmonterad hållare är att du lättare når att lasta på din mtb. den här cykelhållaren är även tiltbar vilket gör att du kommer in i bakluckan med cyklarna på stället.
Vad vi gillar:
Vi gillar att hjulhållarna går att skjuta i sidled vilket gör att man får in mountainbikes med lång hjulbas och vreden som håller fast cyklarna är låsbara.
Lastningen går riktigt snabbt tack vare de låsbara vreden runt ramen och pumpspännen runt hjulen. Hela cykelhållaren går även att låsa fast i dragkroken.
Den här cykelhållaren passar dig som:
Har dragkrok på bilen och vill ha cyklarna lättåtkomlig för enklare lastning och avlastning.
Det har inbyggd ljusramp och plats för registreringsskylt så det enda du behöver fixa är en extra nummerplåt så är du redo för nya mtb äventyr.
OBS! Du behöver välja 7-polig eller 13-polig strömkontakt beroende på vilken koppling din bil har. Här hittar du Thule VeloCompact 3 med 7-polig kontakt och här hittar du Thule Velocompact 3 med 13-polig kontakt.
Fördelar
+ Enkel att lasta-/lasta av
+ Inbyggd ljusramp
+ Inbyggt fäste för nummerplåt
+ Tiltbar
+ Prisvärd
Nackdelar
– Kräver dragkrok
– Tar plats bakom bilen
3. Thule VeloSpace XT 3 – Bästa cykelhållaren för elcykel, fatbikes & enduro mtb
- Montering: Dragkrok
- Max lastvikt: 60kg
- Max antal cyklar: 3
- Max däckbredd: 3″
- Låsbar: Ja
Thule VeloSpace XT 3 är den perfekta cykelhållaren för elcyklar, el-mtb, långa enduro mountainbikes eller om du bara vill att din cykel ska sitta riktigt stabilt.
Det här cykelstället har justerbara hjulfästen som tillåter väldigt lång hjulbas, hela 1300mm!
Vad vi gillar:
Hållaren är lås- och tiltbar och gör det väldigt enkelt att lasta- och lossa dina mountainbikes. Tack vare tilt-funktionen kommer du enkelt åt bagageutrymmet med cyklarna på plats.
Ljusrampen är perfekt eftersom du inte behöver oroa dig för att bromsljus, blinkers och baklampor inte syns. Thule VeloSpace är perfekt om du vill ha en stabil hållare med gott om utrymme!
Den här cykelhållaren passar dig som:
Söker en stabil hållare för elcykel, el-mtb, fatbike, enduro mtb eller downhill-mtb. Den är också ett bra val om du vill ha en extra stabil cykelhållare för att transportera dina cyklar säkert.
Den inbyggda ljusrampen, de praktiska pumpspännena och de låsbara ramarmarna gör cykellivet enkelt och roligt!
Fördelar
+ Plats för extremt lång hjulbas (1300mm)
+ Bra pumpspännen
+ Bra för elcykel
+ Bra för fatbike
+ Väldigt stabil
Nackdelar
– Ganska dyr
4. Thule Hangon 4 – Billig cykelhållare för mtb
- Montering: Dragkrok
- Max lastvikt: 60kg
- Max antal cyklar: 4
- Max däckbredd: Ingen gräns
- Låsbar: Nej
Thule Hangon 4 är en cykelhållare som designats för att vara avskalad och enkel men fungera bra och hålla dina cyklar säkert.
Det finns plats för 4 cyklar och de fästs med mjuka gummiremmar runt ramen. Den är även tiltbar utan cyklarna på. Du får en billig och bra hållare om du köper Thule Hangon 4.
Att tänka på om du köper den här cykelhållaren
Det du bör vara medveten om är att du ska se till så att inte registreringsskylten eller belysningen skyms av cyklarna.
Det är ganska svårt att lyckas med och du kan behöva komplettera med en ljusramp för att det ska bli riktigt rätt. Eller så satsar du på en hållare med inbyggd ljusramp.
Den här cykelhållaren passar dig som:
Vill ha en billig cykelhållare som ger bra valuta för pengarna. Med Thules kvalitet lär du bli nöjd och om du främst åker kortare sträckor med bilen för att cykla mtb kan den här hållaren vara det bästa alternativet för dig.
Fördelar
+ Billig och prisvärd
+ Sgummerade ramfästen
+ Bra lastvikt
+ Tar 4 cyklar
Nackdelar
– Inget lås
– Ej tiltbar med cyklar på
– Lätt att skymma regplåt och belysning på bilen
Saker att tänka på när du köper cykelhållare till din mtb
- Har du dragkrok? Om du har dragkrok på din bil så har du fler möjligheter att transportera din cykel på. Med dragkrok kan du använda alla dragkroksmonterade cykelhållare även om du inte bör ha för långa cyklar om din bil är smal eftersom de sticker ut långt på sidorna då. Kolla också så att bromsljus, blinkers, bakljus och registreringsskylten syns. I vissa fall kanske du vill ha cyklarna på taket trots att du har dragkrok.
- Har du takräcken? Med takräcken på bilen har du alla möjligheter att montera cykelhållare på taket. Även om du inte har takräcken i dagsläget så går det att fixa till alla bilar så den möjligheten är oftast den enklast om du varken har dragkrok eller takräcken i dagsläget.
- Når du upp till taket? Det kan vara bra att tänka på om du når upp att lasta på bilarna på taket om du tänkt att ha en takhållare. Om du är kort eller har en hög bil kan det bli svårt- eller till och med omöjligt att lasta på cykel. I det fallet är det definitivt bättre att välja en cykelhållare för dragkrok istället.
- Hur breda däck har du? Om du har beda däck på din cykel bör du kolla så att de får plats i hållaren. Det här gäler främst mtb och alla de hållare vi tagit med i den här listan klarar av breda däck upp till 3″ och även fatbike-däck.
- Hur lång är din cykel? När vi pratar längden på cykeln så pratar vi hjulbasen, det är längden från hjulaxel till hjulaxel. Dagens mountainbikes har ofta betydligt längre hjulbas än andra cyklar och därför krävs det att cykelhållaren är stor nog för att klara av det. De hållare vi tagit med i det här testet klarar av långs hjulbaser och VeloSpace klarar hela 1300mm hjulbas vilket är väldigt långt.
- Hur många cyklar ska du transportera? Innan du köper en cykelhållare bör du ha klart för dig hur många cyklar du kommer att ha på bilen. det finns hållare för 1 cykel ändå upp till 4 cyklar. Om du kombinerar takhållare och dragkrokshållare så kan du få med dig upp till 7-8 cyklar. beroende på bil, storlek och vikt.
- Ska du ha takbox samtidigt? Om du ska ha takbox samtidigt som du transporterar dina cyklar är ofta ett ställ på dragkroken att föredra. Om det finns plats bredvid takboxen kan du dock montera en takhållare bredvid takboxen. Kolla så den inte är vägen när du ska öppna takboxen bara.
Cykelhållare på tak eller dragkrok?
En vanlig som vi också hade när vi skulle köpa cykelhållare är, ska man ha en cykelhållare för tak eller dragkroken? Det är mycket som avgör men främst är det vilken bil man har, hur mycket plats man har på taket och hur lång man är/hur hög bilen är.
I många fall kan det kännas smidigare med cyklarna på taket och de håller sig ofta renare där om det regnar när man kör etc. I slutändan är det du dom ska avgöra och vi rekommenderar dig att välja det som blir enklast och smidigast.
Hur mycket får man lasta på en cykelhållare?
Det finns tabeller på hur mycket man får lasta och generellt brukar det ligga runt 60kg för dragkroksmonterade hållare (3-4 cyklar) och 20kg för takmonterade (1 cykel).
Du bör även kolla vad bilen klarar av, då främst takräcket och infästningen för takräcket. Oftast är det inga problem eftersom cyklar är hyfsat lätta och det snarare brukar vara utrymmet som är problemet.
Vilken cykelhållare ska man välja?
Vi gick tidigare in på om man skulle välja tak- eller dragkroksmonterad cykelhållare men det finns så mycket mer att väga in. Vilka funktioner vill du ha? Vill du att den ska gå att låsa? Vill du ha inbyggd ljusramp?
Vår erfarenhet är att det lönar sig inte att snåla eftersom du troligtvis kommer att köpa till det du saknar eftersom ändå. Det blir då inte lika bra hur du än gör, men även ofta dyrare också.
Köp alltså en hållare som fungerar bra och smidigt så blir livet så mycket enklare.
Du får inte dölja registreringsskylt och belysning
Om du väljer att ha din cykel på dragkroken så måste du se till att du inte döljer någon av lamporna eller registreringsskylten. Om de är så att det döljs så måste du sätta på en ljusramp och-/eller en registreringsskylt synligt.
Registreringsskylt för cykelhållare
Om du behöver en extra registreringsskylt till ditt cykelställ kan du beställa en hos transportstyrelsen. För att beställa en nummerplåt kan du gå in på transportstyrelsens hemsida.
Vi tycker dock att det bästa alternativet är att köpa en cykelhållare med ljusramp på en gång men förstår självklart att det inte alltid fungerar.
Cykelhållare för dragkrok
Om du bestämmer dig för att köpa ett cykelställ för dragkrok så kan nedanstående saker vara bra att veta:
- Du måste ha dragkrok på bilen
- Cyklarna bör en sticka ut för långt på sidan
- Belysning ska synas
- Registreringsskylt ska synas
- Akta så däcken inte bränns av avgasröret
- Se till så det finns tillräcklig markfrigång till cykeln
Cykelhållare för takräcke
Är du inne på att köpa en takmonterad cykelhållare bör du känna till nedanstående först:
- Du måste ha takräcken på bilen
- Cykelstället levereras oftast med fästen för t-spår, har du inte det får du köpa till klassiska fästen
- Kolla så att du når att lasta på cykeln på taket
Cykelhållare på bakluckan (bakluckemonterade)
Uröver takhållare och dragkroksmonterade cykelhållare finns det cykelhållare som sitter på bakluckan. Vi har inte tagit med några såna i den här listan helt enkelt eftersom vi inte tycker de är tillräckligt bra.
De fungerar absolut att frakta cykeln med men de andra alternativen är mer stabila och smidigare.
Cykelhållare för barncykel
De flesta cykelhållare fungerar för barncyklar. Ibland kan du bli tvungen att pussla lite för att få till det om cykeln är väldigt liten men det brukar gå till slut.
I vissa fall kan du bli tvungen att få köpa adapters för små barncyklar eller bmx. Samma problem kan ibland uppstå med damcyklar.
Cykelhållare bak på husvagn & husbil
Det finns speciella cykelhållare för husvagn som monteras på bakväggen. Du bör kolla vad som gäller för din husbil/husvagn innan du monterar en sån men oftast är det ett ställ för upp till 2 cyklar.
Förbered och skydda cykeln för transport på bilen
Innan du åker iväg på en lång bilresa med din mtb på taket eller bakom bilen kan du se till att skydda ömtåliga delar som dämpare på innerben.
Det kan du göra med t.ex. rörisolering eller lite tejp. En annan bra sak kan vara att låsa dämpare så din mtb inte flexar och rör sig på vägen.
Att tänka på när du monterar takmonterad cykelhållare
- Kolla så att det går att öppna bakluckan med cyklarna fastsatta på taket. det är otroligt irriterande om inte bakluckan kan öppnas fritt hela vägen. Det går ofta att justera fram cyklarna till det fungerar, det räcker med ett par cm marginal.
- Kontrollera lufttrycket i däcken. Takmonterade hållare har oftast fästen runt däcken, med dåligt lufttryck kan cyklarna sitta sämre.
- Mät hur hög bilen blir med cykeln på taket, det är bra att veta vid tunnlar etc.
- Se efter så att du dragit åt alla fästpunkter och låst eventuella lås.
Fördelar med takmonterad hållare
- Smidigare parkering och inget ”i vägen” i trafiken
- Cyklarna blir inte lika smutsiga
- Ingen risk att skymma lampor och registreringskylt
- Bygger inget på bredden
Att tänka på när du monterar dragkroksmonterad hållare
- Kolla så att registreringsskylt syns, om inte montera en skylt bakom cyklarna eller på ljusramp.
- Se till så att baklysen, bromsljus och blinkers syns. Om det inte gör det ska du montera en ljusramp eller köpa en cykelhållare som har det. t.ex. VeloCompact eller VeloSpace. Du kan också transportera cyklarna på taket istället där de inte skymmer lampor.
- Kontrollera så att cyklarna ligger fritt framför avgasrör. Det är tyvärr vanligt att många missar det men smälta cykeldäck och skadade kolfiberfälgar som följd.
- Spänn fast din mtb ordentligt innan du åker iväg.
- Kontrollera lufttrycket i däcken, för lite luft kan göra att de inte sitter fast lika bra.
- Koppla in strömkabeln till eventuell ljusramp i cykelhållaren och lås eventuella lås.
Fördelar med dragkroksmonterad hållare
- Lättare att nå
- Får generellt plats med fler cyklar
- Bygger inget på höjden
- Enkel på-/avlastning
7- och 13 polig kabel för ljusramp på cykelhållare
När du väljer en cykelhållare med ljusramp för din dragkrok så finns det 2 olika kontakter att välja på. Antingen 7-polig eller 13-polig, nyare bilar har ofta 13-polig. Det viktiga är att du väljer rätt för just din bil.
3 anledningar att köpa en bra cykelhållare
Det går absolut att köpa en billig cykelhållare och klara sig bra på det men du får vad du betalar för.
Att köpa ett billigt och tvivelaktigt märke på cykelhållaren känns faktiskt riktigt dumt om du betalat mycket för din cykel eller mtb. Köp åtminstone ett bra märke som Thule.
- Ett dyrare ställ för ofta säkrare och tryggare
- Dyrare hållare är ofta bekvämare att lasta- och lasta av
- Om du betalar mer får du fler smarta funktioner som pumpspännen, lås och momentarmar
3 tips när du lastar din cykel
- Kolla så att inget skaver
- Se så att allt sitter akt
- Kolla så att låsen är låsta
- Spänn alla spännen etc.
Intresserad av fler bra prylar för dina friluftsäventyr? Läs vårat inlägg om bra termosar!
Vanliga frågor om cykelhållare
Nej, i lagens mening måste du ha en riktig registreringsskylt. Beställ en extra från transportstyrelsen.
En cykelhållare kostar allt från 200kr till över 10.000kr. Om du ska ha en bra hållare så får du dock räkna med att betala minst 1-2000kr eller mer.
Ja, absolut! Du kan ha en cykelhållare på ditt takräcke på taket eller på bakluckan också.
Den största skillnaden på billiga- och dyra cykelhållare är funktionen, bekvämligheten och stabiliteten.
De flesta låsen på cykelhållare är ganska enkla och tyvärr lätta att bryta upp. De gör att en stöld tar längre tid men de förhindrar den inte.
Ja, du måste ha ett takräcke för att ha en takmonterad cykelhållare.
Skillnaden på 7-polig och 13-polig kabel till ljusrampen är att den är anpassad efter din bils kontakt/strömkabel. Om du har 13-poligt på bilen ska du köpa en cykelhållare med 13-polig kontakt.
Hur vi har sammanställt informationen
För att hitta den bästa cykelhållaren för mountainbike har vi först satt några grundläggande krav. De har varit att den ska hålla cykeln stabilt, den ska ta breda däck och en lång hjulbas. Vi har även värdesatt hur enkelt det är att lasta och lossa cykeln samt att montera själva hållaren.
Vi har gått på våra egna erfarenheter och samlat ihop informationen vi har hittat från andra tester, recensioner och omdömen. Med hjälp av egna erfarenheter har vi vägt det vi kommit fram till mot det vi läst i andra tester och på olika mountainbikeforum.
Vi äger själva vissa av de här hållarna (t.ex. Thule Proride 598) och har testat flera andra. Vi köpte själva hem 5 olika cykelhållare för att hitta den bästa och skickade sedan tillbaka de andra.
Vi har även känt och klämt på flera andra personers hållare och på så sätt fått en bra ”hands on” uppfattning om kvalitet, funktion och användarvänlighet.