Bästa termosen 2023 (5 bra termosar som håller värmen!)

Oavsett om vi bara ska ut och åka skidor, bada eller vara ute på en dagstur är en bra termos något som kan göra dagen mycket bättre. En varm kopp kaffe eller choklad kan höja upplevelsen rejält, därför tycker vi att alla borde ha en bra termos!

Vi har själva gått igenom ett antal olika termosar och tack vare det kan vi hjälpa dig att hitta den bästa termosen direkt. Det finns lite olika termosar för olika situationer och vi kommer att gå igenom de i det här inlägget.

Om du vill se vilka vi rekommenderar på en gång så har du de här nedanför! Den som vinner testet enligt oss är utan tvekan Thermos light & Compact.

Innehåller reklam genom annonslänkar för Outdoorexperten och Outnorth


Thermos Light & Compact

▪️ Bäst allround
▪️ 0,35-1 liter
▪️ Värmehållning: 12h

Klean Kanteen TkPro

▪️ Håller värmen extra länge
▪️ 0,5-1 liter
▪️ Värmehållning: 20h


Thermos King Flask

▪️ Stor volym / För flera personer
▪️ 0,5-1,2 liter
▪️ Värmehållning: 12h

Klean Kanteen Tkwide

▪️ Extra stor öppning
▪️ 0,5-1 liter
▪️ Värmehållning: 14h

Stanley Classic Bottle

▪️ Väldigt stor volym / För flera personer
▪️ 0,47-1,9 liter
▪️ Värmehållning: 32h

Bästa termosen – 5 bra termosar som håller värmen i kylan!

När vi har valt ut de här termosarna så har vi valt de vi tycker är bäst efter hur länge de håller värmen i första hand. Termosarna i listan nedanför har lite olika egenskaper så det bästa är att köpa den som passar in på vad du ska använda den till.


1. Thermos Light & Compact – Bästa termosen allround

bästa termosen
 • Volym: 0,35-1 liter
 • Håller värme: 12h
 • Håller kyla: 24h
 • Material: Rostfritt stål
 • Snabböppning

Thermos Light & Compact är en grymt bra och allsidig termos om du vill ha en som håller år efter år. Vi har själv haft en sån här i över 8 års tid och den fungerar lika bra nu som när den var ny. Det är inte konstigt att den ofta blir bäst i test. Om du vill ha det bästa för pengarna ska du köpa den här!

Priset är vettigt, den är varken dyr eller billig och själva termosen håller väldigt hög kvalitet. Den finns i tre olika storlekar, en liten på 350ml, en mellan på 750ml och en stor på 1000ml. Den minsta är perfekt för 1-2 personer, mellanversionen passar 2-4 personer, medan den största passar bra för flera personer.

Thermos utvecklade sin första produkt för över 100 år sedan och har förbättrat dom år för år.

En riktigt bra grej med Thermos är att det går att köpa reservkorkar och extramuggar om man skulle tappa bort- eller ha sönder dom.

Den här termosen passar dig som: Är ute efter en termos som håller värmen länge och som du kan ha i flera år framöver. Eftersom den har inbyggd mugg passar den minsta versionen perfekt som ett smidigt alternativ om du är en ute-/friluftsmänniska.

Det rekommenderas inte att man diskar termosen i diskmaskin men vi har gjort det i över 8 år och den håller än. Vi kan alltså med gott samvete rekommendera Thermos Light & Compact som en bra allroundtermos.

Fördelar

+ Håller värmen länge

+ Stryktålig

+ Snabböppning

+ Inbyggd mugg

+ Smidig och tar lite plats för sin volym och värmehållbarhet

+ Bra pris

Nackdelar

Muggen kan stå ostadigt på ojämna underlag

Snabböppning kan teoretiskt gå sönder på sikt


2. Klean Kanteen TkPro – Snygg termos som håller värmen länge

bästa termosarna
 • Volym: 0,5l-1l
 • Håller värme: 20h
 • Håller kyla: 75h
 • Material: Stål
 • Skruvkork

Klean Canteen TkPro tilltalar många med sin snygga design och vi måste faktiskt säga att den är snygg. Den håller även värmen bra och finns i tre olika storlekar att välja på.

Den här termosen är lite dyrare än Thermos Light & Compact och den har ett lite mer exklusivt utseende. Den bästa funktionen på den här termosen är muggen som har en bredare och stadigare botten än Thermos variant.

Om vi ska leta nackdelar så är det som sagt priset och att designen som förvisso är väldigt snygg gör att man tummat litegrann på smidigheten och hur slimmad den är.

Kleen Canteen är ett familjedrivet företag som satsar hårt på hållbarhet i sin produktion.

Den här termosen passar dig som: Är ute efter en hållbar, enkel och snygg termos som du kan ha i många år utan att byta. Om du inte bryr dig om priset så är det här definitivt en termos som du bör kolla in.

Vi har inte haft den här termosen själva men efter en grundlig forskning av omdömen på nätet så verkar det som de flesta är väldigt nöjda med den och kvalitén verkar riktigt bra.

Med Klean Canteen TkPro får du en snygg och stilren termos som kommer hålla många år framöver.

Fördelar

+ Håller värmen länge

+ Snygg

+ Stryktålig

+ Inbyggd mugg

+ Stabil mugg

Nackdelar

Inte lika smidig då kanterna på muggen ej är rundade

Ganska dyr


3. Thermos King Flask – Stor och stryktålig termos

den bästa termosen
 • Volym: 0,5l-1,2l
 • Håller värme: 12h
 • Håller kyla: 24h
 • Material: Stål
 • Skruvkork

Thermos King Flask är definitionen av en enkel och stryktålig termos utan onödiga finesser. Om du vill ha en termos utan saker som riskerar och gå sönder så är den här termosen rätt val.

Storlekarna är lite större i den här modellen så det är inget för dig som vill ha den smidigaste termosen eller något litet på cykelturen. Den största storleken rymmer hela 1,2 liter!

King Flask har enkelhet och funktion som högsta prioritet!

Den här termosen passar dig som: Prioriterar enkelhet, funktion och problemfrihet över allt annat. Det här är en gedigen termos som saknar några direkta svaga länkar och har all potential att hålla väldigt länge.

Fördelar

+ Bra volym i största storleken

+ Håller värmen länge

+ Stryktålig

+ Tålig skruvkork

+ Inbyggd mugg

Nackdelar

Muggen kan vara instabil på ojämna underlag


4. Klean Kanteen TkWide – Fungerar även för mat

de bästa termosarna
 • Volym: 0,5l-1l
 • Håller värme: 14h
 • Håller kyla: 47h
 • Material: Stål
 • Skruvkork med snabböppning
 • Finns i flera färger

Klean Canteen TkWide kan vara ett bra alternativ om du vill ha en termos med en bredare öppning. Tack bara den vida öppningen kan du även använda den som en mattermos och den får ett större användningsområde än de vanliga termosarna.

Det du offrar i användningsområde är lite sämre förmåga att hålla värmen även om den är helt godkänd för dagsturer. Faktum är att den är riktigt bra. Den finns i storlekar från 05l, 0,75l och 1l.

Den här termosen passar dig som: Vill ha en allsidig termos som fungerar till det mesta. Ett smart sätt att prylbanta väskan på och ändå kunna ta med både varm mat- och dryck på utflykterna.

Fördelar

+ Stor öppning

+ Smart skruvkork med snabböppning

+ Går att ha mat i

+ Går att använda som mugg

Nackdelar

Har ingen separat mugg

Förlorar värme om man dricker direkt ur termosen


5. Stanley Classic Bottle – En termos som rymmer 12 koppar!

bäst termos stanley classic bottle
 • Volym: 0,47l-1,9l
 • Håller värme: 32h
 • Håller kyla: 32h
 • Material: Stål
 • Skruvkork
 • Fällbart handtag

Ok, vill du ha en riktigt stor termos för långa dagar i skogen eller för att kunna bjuda kompisarna på kaffe? Då är det Stanley Classic Bottle du ska ha. Den här termosen finns i storlekar ända upp till 1,9 liter, det motsvarar hela 12 koppar kaffe!

Stanley har funnits i över 100 år och satsar på hållbara produkter genom att skapa termosar som ska hålla i decennier.

Den här termosen passar dig som: Vill ha den största termosen du kan få tag i. Kanske hänger du långa dagar i skogen eller sitter på vakt i jakttornet. Med den här får du med dig riktigt mycket varm dryck och den håller sig varm länge.

Fördelar

+ Största termosen i testet, upp till 1,9 liter

+ Handtag

+ Skruvkork

Nackdelar

Handtaget kan upplevas ostabilt och tar plats

Inte så smidig


Köpråd och saker att tänka på när du köper en termos

 • Den ska hålla värme! Det här kan kännas självklart men faktum är att det finns många dåliga termosar därute, ofta är det de billigare varianterna för någon hundralapp. Att köpa en termos med dålig värmeisolering kommer bara leda till frustration och att den slängs tillslut, så köp rätt på en gång. Själva anledningen till att vi köper en termos är ju för att den ska hålla våra drycker varma.
 • Vad ska den användas till? Fundera på hur du kommer att använda din termos. Kommer du att använda den själv så passar det bättre med en mindre storlek. Om du kommer använda den när du är med andra kanske du ska ta en större. Själva har vi två olika storlekar just av den här anledningen.
 • Vilket munstycke? Det finns egentligen två olika munstycken på termosar, snabböppning och skruvkork. Vi föredrar snabböppning eftersom man då slipper vrida korken för att öppna, det är speciellt en fördel i kallare temperaturer. Vissa föredrar skruvkork eftersom det finns mindre saker som kan gå sönder då.
 • Stor eller liten öppning? En vanlig mindre öppning passar bra för drycker och t.ex. varmkorv. Med en vidare öppning på termosen kan man använda den lite mer som en mattermos eftersom den går ner mer saker i den. Själva har vi dock en ren mattermos om vi ska ha mat med oss och en vanlig termos för våra drycker.

Hur gör man rent en termos?

Det finns flera sätt att göra rent en termos. Det enklaste sättet att försöka hålla den ren så att den aldrig blir speciellt smutsig. Det gör du genom att skölja ur den med diskmedel direkt efter användning och du kan också använde en pipborste för att få rent inuti.

Om det har blivit avlagringar och smuts som sitter fast kan du ta till andra metoder, t.ex. bakpulver som får verka ett tag. Se mer i videon nedanför.

Du kan även läs vårat separat inlägg vi skrivit om hur du diskar och rengör din termos.

Kan man diska en termos i diskmaskinen?

Det rekommenderas i regel inte att man diskar sin termos i diskmaskinen eftersom packningar etc. kan ta stryk. Vi har däremot diskat vår termos i över 8 års tid utan problem så jag antar att det är upp till dig själv att avgöra hur du vill göra.

Tänk på att garantier kan påverkas om du diskar termosen i diskmaskinen. Sen kan det vara smart att plocka isär och göra rent den ordentligt för hand emellanåt för att få den riktigt ren.

Hur smutsig den blir kommer också att påverkas av vad du har i din termos. Har du bara kaffe i den så kommer den att hålla sig mycket renare och fräschare än om du har varm choklad eller kaffe med mjölk, speciellt om du skulle råka glömma den ett par dagar odiskad.

Drycker man kan ha i termos

Många tänker nog på kaffe som drycken man har i en termos men det finns faktiskt inga begränsningar i vad du kan ha i den. Vi var också lite låsta till varmchoklad och kaffe tills för ett par år sedan när vi kom på att vi faktiskt kan ha vad som helst i den.

En termos håller ju faktiskt kyla ännu bättre än värme så det är en perfekt behållare för kalla drycker under varma sommardagar också.

Varma drycker i termos

 • Kaffe
 • Varm Choklad
 • Te
 • Irish Coffe
 • Glue Wine
 • Varm Saft
 • Te

Kalla drycker i termos

 • Vatten
 • Saft
 • Vin
 • Is Te
 • Juice

Mat som går att ha i termos

Om du har en vanlig termos med en normalstor öppning begränsas du ganska mycket i vilken mat du kan ha i den. Det vanligaste och som fungerar bra i vanliga termosar är, soppor och varmkorv.

Har du däremot en termos med bredare/vidare öppning eller en mattermos så finns det egentligen inga begränsningar på vad du kan ha för mat i den. Du kan ha allt från lasagne till, kyckling och ris till pytt i panna.

Ha dock i åtanke att soppor och maträtter som fyller ut mer (hindrar luft att få plats) kommer att hålla värmen betydligt längre än t.ex. pytt i panna.

bästa termosen på dagstur

Hur länge håller en termos värmen?

Vissa termosar håller värmen väldigt bra medan vissa du kan hitta i din lokala butik nästan är ett skämt och mer som en vattenflaska i plåt. De som vi tagit med i den här listan håller värmen länge och det är för att de är riktiga termosar med fungerande isolering.

Däremot så kommer deras isoleringsförmåga att påverkas av vad du har i din termos, vilken temperatur det är utomhus och hur du planerar dina kaffepauser.

Dubbla väggar med vacuum

En termos är en behållare med dubbla väggar i plåt med vacuum emellan. Det är vacuumet som gör att de kan hålla värmen eftersom det inte leder bort värmen som luft gör. Förr i tiden användes glas i termosar men nu har man gått ifrån det eftersom det går sönder lättare.

Isoleringsförmågan påverkas av hur kallt det är ute

Kanske låter det självklart men det är ändå många som missar det. Vädret och temperaturen ute påverkar hur länge dina drycker håller sig varma. Om det är 10 minusgrader ute så kommer termosen inte att hålla värmen lika länge som om det är 20 plusgrader.

Det här är viktigt att tänka på speciellt när man fyller på sin kopp eftersom värmen kan smita ut då. En snabböppning kan sparar mycket värme i kallare temperaturer i jämförelse med en skruvkork eftersom öppningstiden blir kortare.

Värmen försvinner snabbare när du har druckit lite

Något som du bör tänka på är att din termos kommer att hålla värmen bäst när den är full. Ju mer du dricker av innehållet ju sämre kommer den att hålla värmen.

Om du har en liten termos kan det därför vara bra att dricka upp allt innehåll på en gång om det är kallt ute eftersom den kanske inte klarar av att hålla det varmt till nästa fikapaus.

Isolera din termos om det är kallt ute

Om det är riktigt kallt ute, säg 15 minusgrader, då kan du öka tiden din dryck håller sig varm genom att isolera din termos.

Det här kanske låter komplicerat men är enklare än vad du tror. Det räcker med att lägga den i kläderna du har i väskan, rulla in den i sittunderlaget eller förvara väskan i en värmestuga. Genom att bara göra så här kan du fördubbla värmehållningstiden i kalla temperaturer.

Tillverkarnas siffror på hur länge värmen hålls

Något att tänka på är att det tillverkarna säger om hur länge termosen håller värme beror på hur de utfört testet och vad de anser vara ”varmt”. Använd siffrorna som en utgångspunkt men jämför inte rakt av enbart baserat på dessa siffror.

För en bra referens kan du se videon högst upp i inlägget där flera modeller jämförs. Dock så spelar det också roll vilken storlek på termosen man mäter har och i vilken utomhustemperatur testet utförs. Det är som sagt en bra utgångspunkt, men är svårt att använda som ett mätvärde rakt av.

Hur länge håller en termos?

Om du köper en termos i stål utan ”glasväggar” är risken väldigt liten att den går sönder, det betyder att din termos med stor sannolikhet kommer att hålla väldigt länge. Vår Light & Compact har hållit i över 8 år och visar inga tecken på att ge upp.

Det som är känsligast på termosen är packningarna vid korken, samt själva korken och muggen eftersom de ofta är i gummi och plast. Som tur är går de i vissa fal att köpa billigt som reservdelar vilket gör att termosen har en lång livstid.

3 anledningar att du ska lägga en hundralapp extra på din termos

Vi har själva gjort misstaget att köpa billiga termosar i hopp om att de skulle vara lika bra, tyvärr är dom inte det. Vi har förlorat pengar på det här och hade kommit billigare undan om vi köpt en bra termos på en gång.

 • Det skiljer inte så mycket i pris mellan en bra termos och en ”dålig/billig” men det skiljer ofta mycket i funktion
 • En termos håller så pass länge att det helt enkelt inte är värt att inte ha en bra
 • Du kommer att vilja använda termosen mer om den är bra, vilket kommer att spara mycket pengar i längden

Vanliga frågor om termosar

Kan man ha välling i termos?

Nej det är inte att rekommendera då den tjocknar till sig med tiden. Ha istället varmvatten i termosen och blanda när det är dags för att dricka den.

Kan man ha med en termos på flyg?

Det är inte att rekommendera då man får ha en begränsad mängd vätska med sig på flyget, max 100ml.

Är det skillnad på billiga och dyra termosar?

Ja, det är oftast stor skillnad på billiga och dyra. Vill du ha en vettig termos så får du räkna med att lägga åtminstone 200-300kr. Undantaget är om du dricker drycken på en gång och det då räcker med att hålla den varm i max ett par timmar, då fungerar det bra med en enklare termos.

Kan man ha mjölk i termos?

Ja du kan ha mjölk i en termos, självklart inte för lång tid. Se till att göra rent den ordentligt efteråt bara så den inte börjar lukta illa.

Vilken storlek är bäst?

Det är omöjligt att svara på vilken storlek på termosen som är bäst för dina behov men generellt är det bästa att ta en storlek du tror att du kommer att använda. Det är en storlek som räcker för att kännas värd att släpa med men en så smidig att du inte lämnar den hemma för att det blir jobbigt att ha den med.

Kan man diska en termos?

Ja absolut! Du ska diska- eller göra rent din termos efter varje användning även om det ofta rekommenderas att man inte kör termosen i diskmaskin. Vi har själva dock diskat vår termos i diskmaskin i över 8 år och den håller än.


Hur vi har sammanställt informationen

För att hitta de bästa termosarna har vi till största del samlat ihop informationen vi hittat på nätet och läst vad andra tycker. Vi har även vägt in vår egna erfarenhet av de termosar vi haft genom åren.

Genom att sammanställa recensioner, jämförelser och betyg tycker vi att vi får en mer ärlig bild än om vi bara hade gått på våra egna erfarenheter. Vi hoppas att det här inlägget kan hjälpa dig att hitta en termos som uppfyller dina krav på värmehållning, storlek och funktioner.


2 svar på ”Bästa termosen 2023 (5 bra termosar som håller värmen!)”

  • Hej Sam,

   Absolut, du kan ha varm mjölk i termosen men se till att diska den ordentligt efteråt bara :).

   Svara

Lämna en kommentar