Bästa kikaren för vandring 2024 (4 bra vandringskikare)

Du har säkert vandrat någon gång och sett djur på avstånd som du gärna hade sett på närmare håll. Det kan du göra med en kikare. Med en kikare kan du uppleva både djur och natur på nära håll.

En bra kikare för vandring ska vara kompakt och lätt, ha bra bildkvalitet, vara hållbar och ha ett brett synfält. Det är också bra om kikaren är gummiklädd för bättre grepp och lätt fokus justering.

Här har vi gjort en komplett guide som hjälper dig att välja en bra kikare att ta med på nästa vandring.

Innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth och Outdoorexperten

kikare focusFocus Outdoor 10×25
Bästa kikaren för vandring
(Lätt och smidig)
kikare för glasögonFocus Explore 8×32
Bästa kikaren för glasögonbärare
(Vridbara ögonmusslor)
kikare silvaSilva Epic 10
Bästa kikaren för nybörjare
(Hopvikbar)
stöttålig kikareBushnell H20 8×42 Roof
Bästa vattentäta kikaren
(Högt ljusinsläpp)

Bästa kikaren för vandring är Focus Outdoor 10×25. Det är en lätt och smidig kikare som du enkelt får med dig på vandringen. Gummiklädseln på kikaren gör den extra tålig och det ger även ett bra grepp om kikaren.


En bra kikare för glasögonbärare är Focus Explore 8×32. Kikarens ögonmusslor kan lätt justera i fyra steg för att få den att passa perfekt efter dina glasögon. Passar även om du vill ha en kikare med ett brett synfält för att kunna följa djur på långt håll. Extra bra är du lätt kan justera fokus på kikaren med den breda fokusratten.


Bästa kikaren för nybörjare är Silva Epic 10. Här får du en prisvärd kikare som är perfekt att börja med. Kikaren har förstoring på 10x som gör att du enkelt kan följa djur på långt avstånd. Det bästa med kikaren är att den går att fälla ihop för att ta mindre plats.


Är du ute efter en vattentät kikare som ger dig skarpa och tydliga bilder ska du spana in Bushnell H20 8×42 Roof. Kikaren har ett högt ljusinsläpp som gör att du får klarare bilder. Det vi gillar lite extra är att det finns ett stativfäste om du skulle vilja använda kikaren med stativ.


Bästa kikaren (4 bra kikare för vandring)

Du har säkert vandrat och sett något spännande djur på avstånd och önskat att du kunde se bättre. Därför ska du skaffa en kikare att ta med på din nästa vandringen.

Med en kikare kommer du se djuren närmare utan att behöva störa eller skrämma iväg dom.

Här har vi har listat 4 populära kikare att ta med på vandring. Längre ner i inlägget har vi även gjort en guide på vad som är bra att tänka på vid köp av kikare.


1. Focus Outdoor 10×25 (Bästa kikaren för vandring)

kikare för vandring

Focus Outdoor 10×25 är prisvärd kikare som passar utmärkt att ta med sig på vandring då den är både lätt och smidig. Kikaren har en förstoring på 10x och ett synfält på 109m. Linsen är även antireflexbehandlad för en skarpare bild.

Det vi gillar med Focus Outdoor 10×25 är att kikaren är gummiklädd vilket gör att den skyddas extra från stötar men ger också ett bra grepp i handen även vid regn. Kikaren är vattentät. Vi gillar också att man får 5 års garanti av Focus.

Nackdelen med Focus Outdoor 10×25 är att det kan vara lite svårt att få in skärpan i början men när du lär dig det är det inga problem.

Den här kikaren passar dig som: Vill ha en lätt och smidig kikare att ta med på vandringsturen. Passar även dig som vill ha en vattentät ock slittålig kikare.

Fördelar

 • Lätt (270g)
 • Vattentät
 • Gummiklädsel för bra grepp
 • 109m synfält
 • 5 års garanti

Nackdelar

 • Svår att få in skärpan i början

2. Focus Explore 8×32 (Bästa kikare för glasögonbärare)

kikare för glasögonbärare

Focus Explore 8×32 är en kikare med vridbara ögonmusslor i fyra lägen vilket gör att du lätta kan ställa in kikaren efter dig och dina glasögon. Kikaren har en stor fokuseringsratt som gör den enkelt att använda och justera.

Det vi gillar med Focus Explore 8×32 är det breda synfältet på 129m vilket gör att du enkelt kan följa djuren på avstånd under vandringen. Vi gillar även att denna kikare har en gummiklädsel för bättre grepp.

Nackdelen med Focus Explore 8×32 är att den är tung i jämförelse med de andra kikarna vi rekommenderar.

Den här kikaren passar dig som: Har glasögon och vill kunna ställa in kikare perfekt efter dig. Den passar även dig som vill ha ett bredare synfält för att enkelt kunna följa djuren med kikaren.

Fördelar

 • Vridbar ögonmussla
 • Vattentät
 • Brett synfält
 • Enkel att justera fokus på
 • 5 års garanti

Nackdelar

 • Tung (540g)

3. Silva Epic 10 (Bästa kikare för nybörjare)

kikare för nybörjare

Silva Epic 10 är en prisvärd kikare för nybörjare som är lätt att använda. Kikaren är ihopfällbar vilket gör att du lätt får med dig den på vandringen. Med en förstoring på 10x kan du spana på djur på långt avstånd.

Det vi gillar med Silva Epic 10 är att du får en grym kikare för lite pengar. Viket gör det till en perfekt kikare att börja med. Vi gillar att kikarren är vattentät och att den går att fälla ihop.

Nackdelen med Silva Epic 10 är att vi tycker den är hal att hålla i och vi hade önskat att det fanns en gummiklädsel för bättre grepp. Vi tycker också att det är ett smalt synfält vilket gör det lite svårare att följa djur i kikaren.

Den här kikaren passar dig som: Vill ha en lätt och smidig kikare att ta med på vandringen. Passar också dig som vill ha mycket förstoring.

Fördelar

 • Hopvikbar
 • Tar lite plats
 • 10x förstoring
 • Vattentät

Nackdelar

 • Saknar gummiklädsel
 • Smalt synfält

4. Bushnell H20 8×42 Roof (Bästa vattentäta kikaren)

vattentätkikare

Bushnell H20 8×42 Roof är en kikare som är både vattentät och stöttålig. Kikaren har en flerlagerbehandlad optik för ett högt ljusinsläpp som ger klara och skrapa bilder.

Det vi gillar med Bushnell H20 8×42 Roof är de skrapa bilderna. Och en fokusratt som är lätta att justera för enkel användning. Vi gillar även det breda synfältet på 136m som gör att du kan följa djuren från kikaren.

Nackdelen med Bushnell H20 8×42 Roof är att den är dyr. Annars kan vi inte riktigt hitta någon nackdel med kikaren.

Den här kikaren passar dig som: Vill ha en vattentät och stöttålig kikare som är lätt att ta med på vandring. Passar också dig som vill ha ett brett synfält för att följa djur från kikaren.

Fördelar

 • Vattentät
 • Brett synfält 136m
 • Klara och skarpa bilder
 • Stöttålig
 • Har stativfäste

Nackdelar

 • Dy

kikare bäst i test

Saker att tänka på när du köper en kikare

 • Storlek & vikt – Det är bra om kikaren inte är för stor eller för tung när du vandrar.
 • Bildkvalité – För att kunna se bra på långt håll måste kikaren ha en bra bildkvalité.
 • Förstoring – Hur mycket kan kikaren förstora? Förstoring på kikare gör att du kommer närmare föremålet.
 • HållbarhetNär du har en kikare för vandring är det bra om den tål att bli fuktig eller ännu bättre om den är vattentålig. Eftersom vädret ofta varierar när man vandrar.
 • Användarvänlig – Om kikaren är användarvänlig kommer du att använda den oftare än om den är svår, risken är att den bara blir liggandes då.
 • Synfält – Hur stort synfält har kikaren? Det är viktigt att kolla så du vet hur mycket du kan se i kikaren.

Storlek och vikt

Det första du ska tänka på när du väljer en kikare för vandring är storlek och vikt. Du vill ha en kikare som är lätt och tar lite plats ryggsäcken. Gärna att du kan vika ihop kikaren när du inte använder den.

Men du vill heller inte ha en alldeles för liten kikare. Meningen med kikare är att du ska kunna se och följa djur på avstånd. Vilket blir svårt om du väljer den minsta kikaren.

Ju större kikare du väljer ju tyngre och otympligare kommer den att bli och inget som passar att ha med på vandring. Vi rekommenderar kikare med objektiv på 30mm eller mindre.

Bildkvalité

En annan sak som är bra att tänka på vid val av kikare är bilkvalitén. Meningen med en kikare är att du ska se bra på långt håll utan att bilden blir oskarp. Det som avgör en bra bildkvalité är storleken på objektivlinsen och glasets kvalité.

Objektivlinsen

Storleken på objektivlinsen är viktig eftersom den avgör hur mycket ljus som kommer in i kikaren. Ju större objektivlinsen är, desto mer ljus kommer in och bilden blir ljusare och tydligare.

Nackdelen med för stora linser gör också att kikaren blir både tung och större, här får du avgöra om bildkvalitén är viktigare än storlek och vikt.

Kvalité på glaset

Vad glaset har för kvalité är också viktigt för bildkvalitén. Glas av högre kvalitet ger en skarpare bild men tar också in ljus bättre, vilket gör att bilderna blir ljusare.

Förstoring

Hur mycket kan kikaren förstora? Ju mer förstoring kikaren har ju närmare kommer du ditt föremål på håll.

Nackdelen med stor förstoring är att kikaren blir både tyngre och större. En bra förstoring vid vandring är 8x.

Hållbarhet

Att kikaren har bra hållbarhet är viktigt när du ska vandra med den. Eftersom vädret varierar vid vandring är det bra om kikare klarar av både damm och vatten.

Det är också bra om kikare tål stötar om du skulle tappa den i marken av någon anledning. Vi rekommenderar en kikare i hållbart material som aluminium. Det är ett material som är lätt men som även är slittåligt.

En gummibelleggning är även det bra för kikarens hållbarhet det skyddar samtidigt som du får ett bra grepp. Se också till att linserna är skyddade. Vissa kikare har speciella linsbeläggningar som hjälper till att skydda linsen från repor och smuts.

Användarvänlig

En kikare som är enkel att använd kommer göra att du också använder den ofta. Har du en kikare som är svåra att justera och ställa in kommer du förmodligen inte ta fram den lika ofta som du kanske vill.

Det är bra om kikaren är lätt att ställa in fokus på även när det är bråttom. Fokuset på kikaren gör att du får klarare och skarpare bild. En kikare som är svår att ställa in kan gör att du missar djuret eller fågeln du ville se.

Synfält

Synfältet på kikaren avgör hur brett du kan se i den. Med ett bredare synfält kan du lättare hitta djur eller föremål men också följa dom enklare än med ett smalt synfält.

Synfält anges i grader eller i meter. Ju mer förstoring du har på kikaren ju mindre blir synfältet. Vissa kikare har även ett extra brett synfält.

För vandring passar ett synfält på 107m det ger en bra balans mellan att kunna hitta och följa djur men också för att se detaljer.

Nackdelen med ett bredare synfält göra det svårt att se detaljer. Det beror på att bilden är utspridd över ett större område.

Fördelen med ett smalare synfält gör att du kan se detaljer tydligare. Detta beror på att bilden är koncentrerad till ett mindre område.

bra kikare för vandring

Kikare för nybörjare

Innan du skaffar en kikare ska du fundera över när du ska använda kikaren och vad det är du vill ha ut från den.

Vill du ha mycket förstoring för att se djur och föremål detaljerat? Eller vill du kunna följa ett djur med kikare?

Läs guiden vi skrivit högre upp i inlägget där vi går igenom vad som är bra att tänka på vid val av kikare.

En bra kikare som är allround är Silva Epic 10. Den är lätt att använda, vattentät och du får bra bildkvalité genom kikaren.

Kikare som passar för glasögonbärare

När du använder en kikare med glasögon kommer ögat längre ifrån okularet i kikaren (linsen närmast ögat). Därför ska du välja en kikare som är anpassad för just glasögon.

De flesta kikare har ögonmusslor som kan justeras för att passa personer som bär glasögon. Det är bra om du kan prova olika kikare med dina glasögon på för att känna om det passar.

Kolla efter det här på kikare om du bär glasögon:

 • Kikare med vridbara ögonmusslor. Det hjälper dig att justera höjden på ögonmusslorna så de passar dina glasögon.

Vad är en bra förstoring på kikare?

Just för vandring är en förstoring på 8x bra. Det blir en bra balans mellan bildkvalité och förstoring.

Högre förstoring gör att du kan se djuret eller föremålet närmare men det gör också kikaren tyngre och större.

bra vandringskikare

Hur mycket kostar en kikare?

Vad en kikare kostar kan variera mellan 300-26.000kr. Här spelar material, bildkvalité, tillverkning, hållbarhet och märke in.

Vill du ha en bra kikare med bra bildktavlité och hållbarhet får du räkna med att betala runt 1000-2000kr.

Hur tar man hand om en kikare?

Det är bra om du kan rengöra kikaren någon gång ibland, det gör att den kommer hålla längre. En gång om året räcker. För att hålla damm och smuts borta.

Så här rengör du en kikare:

 • Börja med att blåsa bort damm och smuts från kikaren
 • Använd linsvätska för rengöring av linserna eller lite diskmedel och vatten
 • Torka av kikaren med mjuka näsdukar eller microfiberduk som inte repar linsen
 • Om du kan ta även av ögonmusslorna och rengör dom
 • Använd tops för att komma åt små utrymmen ordentligt
kikare vandring

Fördelar med att använda kikare vid vandring

Att vandra med kikare gör att du kan titta på djur på avstånd utan att störa. Kikare för vandring är lätta och smidiga att ta med sig.

Många kikare är idag både vattentäta och tål stötar vilket är perfekt när du vill ha en kikare för vandring.

3 fördelar med en kikare

 • Du kan kolla på djur på avstånd
 • Lätt att använda
 • Enkla att justera

Hur vi har sammanställt informationen

Vi har själva vandrat mycket och har ibland haft med oss kikare för att kunna kolla på olika djur på avstånd, därför har vi hunnit med att prova några kikare genom åren.

Med den erfarenhet vi har och de olika kikarna vi har testat har vi tillsammans med recensioner, tester och omdömen på nätet gjort en övergripande sammanställning över de bästa kikarna.

Vi tycker att det blir ett mer korrekt test genom att väga in andra åsikter och tester för att på så vis få fram de mest populära kikarna som flest rekommenderar och använder.

Vi hoppas att vårat inlägg kunde hjälpa dig i ditt val av kikare även om du inte valde någon av de vi rekommenderat här!


Lämna en kommentar