Bästa vattendunken för camping & vandring (2023)

Ibland är vi på platser där vi inte har tillgång till rent vatten. Därför är det bra att ha en vattendunk du kan fylla med vatten.

Vatten behöver vi i första hand för att dricka men också för att kunna laga mat, diska och sköta våran hygien som att dusch och borsta tänderna.

En bra vattendunk för camping och vandring ska vara lätt att ta med sig, enkel att både fylla med vatten men också få ut vatten ifrån, slittålig, ha handtag för att lättare bära den och ha en skruvkork som är tät och inte läcker.

Innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth och Outdoorexperten

hopfällbar vattendunkSea To Summit Watercell ST 10L
Hopfällbar vattendunk
(Passar för vandringen)
vattendunk för campingReliance Foldable Carrier ’fold-a
Vattendunk med kran
(Passar till campingen)
hållbar vattendunkGSI Outdoors 15 L Water Cube
Vattendunk 15L
(Hållbar & vikbar)
vattendunk som tar lite platsMSR Dromedary Bag 10L
Lättpackad vattendunk
(Tar lite plats)

Bästa vattendunken för vandring är Sea To Summit Watercell ST 10L. Här får du en vattendunk som du lätt fyller med vatten och som packar litet och lätt i ryggsäcken. Handtag på sidan gör det lätt att bära med sig den när den är fylld.


Vill du ha en vattendunk med kran ska du kika på Reliance Foldable Carrier ’fold-a som är en 10liter vattendunk du kan vika ihop när den inte används. Du får lätt ut lagom med vatten från kranen. Passar bra att ta med sig på camping.


Önskar du dig en vattendunk som rymmer mycket vatten kan GSI Outdoors 15 L Water Cube vara något för dig. Här får du en dunk som rymmer 15 liter vatten och har både handtag och tappkran. Det vi gillar med just den här duken är att den är slittålig för att vara tillverkad i plast.


Vill du ha en vattendunk du nästan kan ta med dig i fickan ska du spana in MSR Dromedary Bag 10L. Det är en riktigt slittålig vattendunk som du kan fylla med 10liter vatten. Vi gillar att den lätt kan fyllas med vatten trots det mjuka materialet.


Bästa vattendunken (4 bra vattenbehållare för vandring & camping)

När vi har campat och inte haft tillgång till rent vatten packar vi alltid med en dunk med vatten i bilen som ska räcka till det nödvändigaste som till matlagning, hygien och för att dricka.

En vattendunk kan packas litet när den inte används vilket också gör det bra vid vandring om du behöver fylla en dunk med vatten och ta med till lägerplatsen.

Vi har i det här inlägget tagit upp 4 vattendunkar/behållare som passar att ha med sig på camping eller på vandring. Vi har även gjort en guide på vad du ska tänka på när du köper en vattendunk.


1. Sea To Summit Watercell ST 10L (Bästa hopfällbara vattendunken)

vattendunk för vandring

Sea To Summit Watercell ST 10L är en slittålig vattendunk/behållare som är tillverkad i TPU material som inte ger ifrån sig någon dålig smak på vattnet. Dunken rymmer 10L och har handtag på sidan så du lätt ska kunna bära med dig vattnet.

Det vi gillar med Sea To Summit Watercell ST 10L är att den tar otroligt lite plats när den inte används och är dessutom lätt.

Nackdelen med Sea To Summit Watercell ST 10L är att det är svårt att hälla ut vatten från dunken eftersom den är mjuk i materialet och har en stor öppning gör det svårt att pricka kastrull eller vatten flaska med.

Den här vattendunken passar dig som: Ska vandra och vill ha en liten och smidig vattendunk att ta med sig. Passar också dig om du är känslig för att vissa plaster ger ifrån sig en konstig smak på vattnet.

Fördelar

 • Ger ingen dålig smak på vattnet
 • Lätt
 • Tar lite plats
 • Handtag
 • Enkel att fylla med vatten

Nackdelar

 • Svår att få ut vatten ifrån
 • Stor öppning
 • Dyr

2. Reliance Foldable Carrier ’fold-a (Bästa vattendunken med kran)

vattendunk med kran

Reliance Foldable Carrier ’fold-a är en riktigt klassisk vattendunk i plast som rymmer 10liter. Vattendunken har även ett bärhandtag som gör det lätt att ta med sig dunken när den är fylld.

Det vi gillar med Reliance Foldable Carrier ’fold-a är tappkranen som sitter på. Det gör att du lätta och smidigt får ut lagomt med vatten. Och därför inte slösar på vatten i onödan.

Nackdelarna med Reliance Foldable Carrier ’fold-a är att den tar mycket plats trots att du kan fälla ihop den.

Den här vattendunken passar dig som: vill ha en rymlig och stabil vattendunk med tappkran. Passar bra att ha med på camping.

Fördelar

 • Tappkran
 • Handtag för att lättare bära på
 • Lätt att få ut lagom mängd vatten från

Nackdelar

 • Tar mycket plats

3. GSI Outdoors 15 L Water Cube (Bästa vattendunk 15L)

vattendunk 15l

GSI Outdoors 15 L Water Cube är en lite större vattendunk i plast. Dunken rymmer 15liter vatten och har både handtag och tappkran för att lätt hantering av vattnet.

Det vi gillar med GSI Outdoors 15 L Water Cube är att handtaget känns stabilt att hålla i för att hälla ut vatten. Det vi gillar extra mycket är hur slittålig vattendunken är trots att den är tillverkad i plast.

Nackdelen med GSI Outdoors 15 L Water Cube är att den kan ge ifrån sig dålig smak vid första användningen. Var noga med att skölja ur eller rengöra dunken ordentligt innan användning.

Den här vattendunken passar dig som: Vill ha en större och stabil vattendunk för camping.

Fördelar

 • Slittålig
 • Stabilt handtag
 • Vikbar
 • Rymmer 15liter

Nackdelar

 • Ger dålig smak första gången

4. MSR Dromedary Bag 10L (Bästa vattendunk)

lättpackad vattendunk

MSR Dromedary Bag 10L är en tålig och slitstark vattendunk som du kan ha med dig överallt. Ett handtag finns vid öppningen som gör det enkelt att fylla upp med vatten.

Det vi gillar med MSR Dromedary Bag 10L är att den packar otroligt litet nästan så du får ner den i fickan. Passar bra att ta med sig på vandring.

Nackdelarna med MSR Dromedary Bag 10L är att den ger ifrån sig dålig smak på vattnet. Därför passar den bättre att använda om du behöver vatten till disk eller dusch än att dricka från. Den är också svår att gå och bära på då materialet är mjukt.

Den här vattendunken passar dig som: Vill ha med extra vatten för att använda vid dusch eller för att diska.

Fördelar

 • Packar litet
 • Lätt
 • Enkel att fylla i vatten

Nackdelar

 • Dyr
 • Ger dålig smak till vattnet
 • Svår att bära på

att tänka på vid köp av vattendunk

Saker att tänka på när du köper en vattendunk

 • Material – Materialet har betydelse för hållbarheten men också så vattnet inte börjar smakar konstigt.
 • Hållbarhet – Du vill inte att din vattendunk ska böja läcka. Därför är det viktigt att du kollar hållbarheten i materialet men också tappkranar och handtag.
 • Vikt & PackvolymEn vattendunks vikt och packvolym spelar roll speciellt om du ska ha med dig den på vandring.
 • Användarvänlig – Är det lätt att fylla vattendunken med vatten? Får du lätt ut vatten ur dunken? En vattendunk ska var lätt att använda.

Hur mycket rymmer vattendunken

Det första du ska tänka på när du köper en vattendunk för camping eller vandring är hur mycket den rymmer. Hur mycket vatten behöver du?

Hur mycket vatten du behöver beror på flera saker bland annat på hur många personer ni är, behöver ni vatten till duschar, matlagning och för att dricka?

Om du bara behöver dricksvatten och är två personer, räcker det med minst en 10L vattendunk. Behöver du vatten för matlagning och dusch, är en vattendunk på mist 20-30L bra.

Material

En annan sak som är värt att kolla är vad vattendunken är tillverkat i för material. Vanligast är vattendunkar i plast men de kan även tillverkas i metall, TPU och glas.

En vattendunk tillverkad i plast är det lättast och billigast alternativet. De är även enklast att ta med eftersom de tar minst plats när de inte är fyllda, tillskillnad från vattendunkar i metall och glas.

Hållbarhet

Kika också på vattendunkens hållbarhet. Du vill inte att din dunk ska börja läcka eller gå sönder när du campar eller vandrar. Det är bra om dunken tål lite stötar men också att tappas utan att det går hål i eller går sönder.

Vattendunkar i metall är de mest hållbara och tåliga dunkarna men tar istället mer plats och väger mer tillskillnad från plastdunkar. Du får överväga hållbarheten med platsutrymme.

Vattenbehållare i glas är både känsliga och tyngst, vi skulle undvika att använda vattendunkar i glas på både camping och vandring. De passar bäst i trädgården.

Vikt & packvolym

Både vikt och packvolymen har betydelse på vattendunken speciellt vid vandring men också vid camping. En vattendunk i plast är både lätt och tar minst plats när de inte är fyllda.

En dunk i plast kan du oftast fälla eller vika ihop för att den ska ta så lite plats som möjligt tillskillnad från en vattendunk i metall.

Är vattendunken användarvänlig

Du vill ha en vattendunken som är lätt att använda. Det ska vara enkelt att fylla dunken med vatten men också lätt att rengöra, en stor öppning är bra.

Det ska också vara smidigt att få ut vatten när du behöver. Så antingen att vattendunken har en tappkran du kan få ut vatten från eller ett lock som är lätt att öppna.

Är vattendunken lätt att ta med sig?

Det ska var lätt att ta med sig en vattendunk oavsett om de är fyllda eller inte. Campar du har du förmodligen mer plats än om du vandrar.

Oavsett är det bra om vattendunken har ett bärhandtag, det underlättar när du ska flytta och bära dunken när den är fylld.

Vandrar du är det bra om vattenbehållare går att packa ner till en liten storlek när den inte är fylld med vatten för att lätt få med sig dunken. Campar du har du lite lättare att få med dig en vattendunk och den måste inte gå att vika ihop till det allra minsta.

hur mycket vatten behöver man när man campar

Hur mycket vatten behöver man för att campa?

Räkna med att en person behöver få i sig 2-3liter vatten om dagen. Lägg sedan till om du ska använda vattnet till något mer som matlagning, disk eller dusch.

Vatten för camping:

 • Dricka – Att få i sig vatten är viktigt så räkna med ca 3liter vatten per person om dagen. Sen kan den mängde variera beroende på väder och temperatur.
 • Dusch/Hygien – Ska vattnet räcka till dusch och hygien kan du räkna med 10liter vatten per dusch. Men ska du bara använda det för att borsta tänder och tvätta ansiktet räcker det med 0,5liter per person om dagen.
 • Matlagning – Viken typ av mat har du tänkt laga? Mat som är frystorkat kräver mer vatten än mat som är färsk. Ta reda på vad du ska laga för mat och hur mycket för att på ett ungefär veta vad du behöver till matlagning.

Tips på att spara vatten!

Som du ser går det åt mycket vatten till olika saker vilket innebär att du behöver ha en stor vattendunk eller flera beroende på hur länge du är utan vatten.

Men du kan enkelt spara på vatten genom att:

 • Bada i en sjö för att slippa ha vatten till duschar. Eller duscha bara några gånger och inte varje dag
 • Laga mat som är färsk eller i konserver de behöver inte lika mycket vatten vid tillagning
 • Har du tillgång till en sjö eller bäck kan du koka vattnet eller använda vattenfilter för att få vattnet rent och drickbart.

Vilken vattendunk ska jag välja?

Det beror på när du ska använda en vattendunk. Och hur beroende du är av plats och vikt. Vi berättar mer om de olika alternativen på vattendunkar här under.

Vattendunk som är hopfällbar

Hopfällbara vattendunkar är tillverkade i plast eller TPU-material och kan enkelt packas i bil eller i ryggsäck speciellt de i TPU.

De är lätta och enkla att bära, men tyvärr inte lika hållbara som metall dunkar. Hopfällbara dunkar passar bra för camping där du har lite plats i bilen eller för vandring.

Vattendunk i metall

Vattendunkar i metall är betydligt mer stöt- och slittåliga tillskillnad från plast. Men de går inte att vika ihop och de har samma storlek när den är fylld som när den är tom och inte används. De är också tyngre än plastdunkar.

Vattendunkar i metall passar dig som ska campa och har bra med utrymme i bilen eller dig som vill ha en vattendunk som du kan använda i en livstid.

vattendunk med tappkran

Kran eller kork på vattendunk?

Vissa vattendunkar har en tappkran, medan andra har ett skruvlock.

Tappkran är skön att använda eftersom du enkelt kan få ut vatten smidigt utan att behöva ta bort hela locket. Nackdelen är att den med tiden går sönder och börjar läcka. En skruvkork är mer hållbart och du slipper att den läcker.

Med skrivkork kan det vara svårt att få ut lite vatten från det kommer ofta för mycket och är svår att hälla med om den är tung. Men kommer istället inte att läcka och håller längre.

Hur rengör man en vattendunk?

Du rengör med vatten och diskmedel för att få ren vattendunken. Men se till att skölja ur vattenbehållaren ordentligt så du får bort diskmedlet.

Så här rengör du en vattendunk:

 1. Fyll halva dunken med ljummet vatten
 2. Droppa i 3-4 droppar diskmedel beroende på storlek av dunk
 3. Skaka dunken ordentligt några gånger
 4. Skölj nog ur vattendunken

Har din vattendunk en tappkran skruva loss den och diska förhand.

vattendunk med tappkran

Vad är fördelarna med en vattendunk?

Den största fördelen med en vattendunk är att du kan fylla den med mycket vatten när du inte har tillgång till rent och rinnande vatten.

Många vattendunkar tar lite plats när de inte används därför är de bra att ha med sig på camping eller vandring.

3 fördelar med en vattendunk

 • Rymliga
 • Lätta att fylla med vatten
 • Tar lite plats när de inte används

Vanliga frågor om vattendunkar

Vilken är den bästa typen av vattenbehållare för camping?

Vi tycker en vattendunk i plast är bäst för camping, den tar lite plats när den inte används och de finns med tappkranar, vilket gör det enkelt att få ut vattnet.

Behöver man ett vattenfilter till en vattendunk?

Nej det behöver du inte om du fyller ditt vatten hemma. Men ska du däremot ta vatten från en sjö eller bäck är det bra om du har ett vattenfilter.

Vad kostar en vattendunk?

Det varierar mellan 100-600kr beroende på storlek och i vilket material vattendunken är tillverkad i. Plastdunkar är generellt billigare än metall dunkar.

Hur länge kan man ha vatten i en dunk?

Vattnet är drickbart i en vecka efter att du fyllt på vattendunken om det är en ren vattendunk.


Hur vi har sammanställt informationen

Vi har själva vandrat och campat på olika platser där vi inte haft tillgång till vatten och därför har vi hunnit med att prova på en del vattendunkar genom åren.

Med den erfarenhet vi har och de olika vattenbehållare vi har testat har vi tillsammans med recensioner, tester och omdömen på nätet gjort en övergripande sammanställning över de bästa vattendunkarna.

Vi tycker att det blir ett mer korrekt test genom att väga in andra åsikter och tester för att på så vis få fram de mest populära vattendunkar som flest rekommenderar och använder.

Vi hoppas att vårat inlägg kunde hjälpa dig i ditt val av vattendunk även om du inte valde någon av de vi rekommenderat här!


Lämna en kommentar