Bästa mattermosen 2024 (4 bra mattermosar för friluftsliv)

Mat smakar alltid som bäst utomhus och att äta ute är något vi gör ofta oavsett årstid. En bra mattermos är därför ett måste enligt oss, där du kan ha både varma- och kalla maträtter.

Det är lyxigt att kunna sätta sig och njuta av sin lunch eller middag precis vart man vill och speciellt ute i naturen. En mattermos funkar även utmärk att ha som matlåda till jobbet eller när du är på resande fot.

En bra mattermos ska hålla maten varm- eller kall en längre tid, den ska rymma tillräckligt mycket mat, vara slittålig, ha ett bra grepp, vara smidig och inte vara alltför tung.

Innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth och Outdoorexperten


mattermos primus
Primus Trailbreak Lunch Jug

▪️ Bästa mattermos (Allround)
▪️ 550ml
▪️ Greppvänlig yta

mattermos 1 liter
Stanley Classic Food Jar

▪️ Bästa stora mattermos (1 liter)
▪️ 940ml
▪️ Rymlig

urberg mattermos
Urberg Vacuum Food Jar

▪️ Bästa mattermos (Budget)
▪️ 750ml
▪️ Prisvärd

mattermos barn
Primus Trailbreak Lunch Jug Pippi

▪️ Bästa mattermos för barn
▪️ 400ml
▪️ Håller värmen bra

Den bästa mattermosen i testet är Primus Trailbreak Lunch Jug. Primus är en klassisk och populär mattermos som många använder. Den är vacuumisolerad vilket gör att den kan hålla maten varm- eller kall väldigt länge.

Det vi gillar är att du får ett bra grepp om den och att den är smidig att packa. Nackdelen är att mattermosen smalnar av – vilket gör den lång, så du behöver långa bestick för att nå maten i botten.


Vill du ha en stor mattermos på cirka 1 liter ska du kika in Stanley Classic Food Jar. Det här är en slittålig mattermos som kommer vara med dig i många år.

Den håller värmen i upptill 20 timmar och är pefekt för långa heldagsutflykter när du vill ha extra mat med dig eller vill äta vid två tillfällen.

Nackdelen med denna mattermos är att den är svår att packa ner på ett bra sätt i en ryggsäck då den tar mycket plats.


Är du ute efter en billig- men ändå bra mattermos – ska du spana in Urberg Vacuum Food Jar. Här får du en stor mattermos som rymmer mycket mat till ett bra pris.

Den är lätt att packa ner i ryggsäcken och den håller värmen på maten länge. Nackdelen med Urberg Vacuum Food Jar är att den inte tål maskindisk och får lätt bucklor på sig.


Bästa mattermosen – 4 bra mattermosar som håller värmen!

Vi är ofta ute och vandrar, cyklar eller åker skidor och det finns inget bättre än att ta med sig mat ut i naturen.

Du kan välja vart du vill att sitta, du slipper att trängas med andra på en restaurang och en mattermos rymmer mycket – även om den inte ser så stor ut för ögat.

En mattermos kan du även ha med dig om du är ute och reser och vill ha egen mat med dig eller som en mattlåda till jobbet. Du kan ha både varma och kalla matträtter i en mattermos och den håller både värme- och kyla bra.

Du behöver faktiskt inte betala jättemycket för att få en bra mattermos. Vi kommer att förklara vad du ska tänka på inför ditt köp och hoppas att du kommer uppskatta våra tips!


1. Primus Trailbreak Lunch Jug – Bästa mattermosen

bästa mattermos primus
 • 550ml
 • Har en greppvänlig yta
 • Tar lite plats

Primus Trailbreak Lunch Jug är en mattermos som är slittålig och rymmer 550ml, en perfekt storlek enligt oss.

Den är vacuumisolerad vilket gör att den håller varm mat varm- och kall mat kall väldigt längre. Perfekt att ta med sig på vandringen eller i skidbacken.

Det vi gillar med Primus Trailbreak är att du får ett bra grepp om den och den glider inte iväg om du ställer den på exempelvis snön – vilket andra blanka ståltermosar kan göra.

Att den är hyffsat smal gör den även lättare att packa i ryggsäcken än många andra mattermosar som har en bredare form. Storleken är helt perfekt enligt oss, varken för stor eller för liten.

Nackdelen med Primus Trailbreak är att den smalnar av, vilket gör att det är svårt att få upp maten i botten om du inte har ett långt bestick. En spork i vanlig storlek är på gränsen till för kort.

Den här mattermosen passar dig som: Vill ha en smidig och allsidig mattermos som är lagom stor och rymmer en stor portion mat.

Fördelar

 • Håller värmen länge
 • Lätt
 • Bra grepp
 • Finns i flera färger
 • Står stabilt på stenhällar och i snö

Nackdelar

 • Svårt att nå maten i botten

2. Stanley Classic Food Jar – Bästa stora mattermosen (1 Liter)

bästa mattermos 1 liter
 • 940ml
 • Slittålig
 • Håller värmen upp till 20h

Stanley Classic Food Jar är en stor och rymlig mattermos som nästan rymmer 1 liter, närmare bestämt rymmer den 940ml. Det här är nog en av de mest slittåligaste mattermosarna på marknaden.

Det vi gillar med Stanley Classic Food Jar är att man enkelt kan hälla upp mat i locket och att den håller maten varm länge – tack vare att den är så stor.

Handtaget på utsidan är praktiskt om man t.ex. ska hälla upp soppa etc. Den går dessutom att diska i diskmaskinen vilket alltid är bra eftersom det sparar mycket tid.

Nackdelen med den här termosen är storleken och handtaget, den är inte så smidig att ha med sig.

Du bör också tänka på att maten inte håller sig varm lika länge om den är halvfull. Den är alltså inget bra val om du verkligen inte behöver 1 liter mat med dig, om du ska använda den ensam bör du satsa på en eller två mindre mattermosar istället.

Den här mattermosen passar dig som: Vill ha en stor mattermos som får plats med mycket mat om ni är flera som ska äta eller dig som behöver äta en rejäl portion mat.

Fördelar

 • Håller värmen länge
 • Stor
 • Stryktålig
 • Tål diskmaskin

Nackdelar

 • Tar mycket plats i väskan
 • Dyr

3. Urberg Vacuum Food Jar – Bästa billiga mattermosen (Budget)

bästa prisvärda mattermos
 • 750ml
 • Billig
 • Rymmer mycket mat

Urberg Vacuum Food Jar är en prisvärd mattermos som gör det den ska, den är 750ml vilket gör att den rymmer en stor portion mat och du kan använda locket som en skål att äta ur.

Det vi gillar förutom att du får med dig mycket mat i mattermosen är att den är lätt att packa ner i ryggsäcken. Det är också lätt att diska ur termosen för hand.

Nackdelen med Urbergs mattermos är att den inte är slittålig utan får snabbt bucklor på sig och den tål inte maskindisk.

Den är också ganska hal och kan glida på hala underlag. Men är det inget du bryr dig om så är det här en perfekt mattermos att börja med till ett bra pris.

Den här termosen passar dig som: Vill ha en billig mattermos som rymmer mycket mat och håller värmen.

Fördelar

 • Rymlig
 • Prisvärd
 • Håller värmen

Nackdelar

 • Tål ej diskmaskin
 • Inte så stryktålig
 • Kan glida på klippor, i snö etc.

4. Primus Trailbreak Lunch Jug Pippi – Bästa mattermosen för barn

bästa mattermosen för barn
 • 400ml
 • Hållbar
 • Finns i fina färger

Primus Trailbreak Lunch Jug Pippi är samma mattermos som Primus Trailbreak Lunch Jug som vi nämnde högst upp i inlägget, skillnaden är bara att denna är mindre.

Den här rymmer 400ml och har lite roligare färger med pippi tryck för att tilltala barnen.

Precis som den större mattermosen så isolerar den både värme- och kyla bra, samt den är lätt att hålla i och känns inte hal. Den är också väldigt lätt att packa ner i en ryggsäck.

Nackdelen är att den kan vara svår att öppna med små händer, så en hjälpande hand från en vuxen är bra.

Den här termosen passar dig som: Vill köpa en fin mattermos till ditt barn som är med ute på era äventyr och behöver en egen mindre mattermos – som håller maten varm länge.

Fördelar

 • Slittålig
 • Håller värmen länge
 • Finns i tre fina färger

Nackdelar

 • Svår att öppna med små händer

bra mattermos

Saker att tänka på när du köper en mattermos

 • Hålla värmen bra Det viktigaste är att en mattermos kan hålla maten varm en längre tid. Visa mattermosar håller värmen längre än andra, det beror på materialet och vakuumisoleringen.
 • Slittålig – Det är bra om mattermosen är slittålig. Oftast har du den med dig ute i naturen och man ställer ner den på grus, stenar och klipphällar, vilket sliter på den med tiden.
 • Storlek – Mattermosar finns i flera olika storlekar. Behöver du mycket mat eller ska dela med en annan person – ska du välja en större variant av mattermos. Annars tycker vi att 550ml på mattermosen är en perfekt storlek som passar de flesta.
 • Material – Nästan alla mattermosar som finns på marknaden är tillverkade i rostfritt stål. Det som är bra med just rostfritt stål är att det inte ger någon smak till maten, är hållbart, är lätt att diska och inte avger några gifter.
 • Vikt – Att ha en lätt mattermos är också en viktig sak att tänka på. Ska du ut och vandra eller åka skidor en heldag så vill du inte bära på för mycket vikt i onödan. Primus Trailbreak Lunch Jug är en lätt och smidig mattermos. Men ska du ha en mattermos för att ha med dig exempelvis ner till stranden så kanske inte vikten spelar så stor roll.

Hur stor mattermos behöver man?

En mattermos som är cirka 550ml är en perfekt storlek som passar bra för en person. Det rymmer en normal stor portion mat. Det är också en bra storlek som är enkel att packa ner i ryggsäcken och blir inte lika tung att bära.

Dessutom är den storleken bra anpassad till färdiga soppar etc. som brukar ha förpackningar som är kring 500ml.

Behöver du däremot mycket mat ska du välja en mattermos som är mellan 750-1000ml. En mattermos på 1 liter passar också bra om ni är två och ska dela på en mattermos.

Hur länge håller sig maten varm i en mattermos?

Maten håller sig varm i en mattermos mellan 8-20 timmar beroende på hur bra din mattermos isolerar värmen.

Värm maten ordentligt innan du lägger i den i mattermosen det gör också att maten håller sig varm längre.

Fyller du bara halva mattermosen så kommer den att tappa värmen snabbare än om du fyller upp den helt. Soppor kommer att hålla värmen betydligt bättre än pasta etc.

hur länge håller sig maten varm i en mattermos

Vad kan man ha i en mattermos?

Du kan ha det mesta i en mattermos. Vanligast är att ha varma soppor eller grytor i en mattermos. Det är också de maträtter som är lättast att äta och håller sig varma längst.

Vissa maträtter som exempelvis lasagne kan du ta med, men du behöver dela den i småbitar för att det ska gå lättare att äta. Tänk på att trycka till lasagnen så att den blir kompakt också, annars blir den kall fortare.

Kall mat i en mattermos

Du måste inte ha varm mat i en mattermos, en mattermos kan även hålla kyla väldigt bra. En varm sommardag kan en sval sallad eller pastasallad vara god att ta med sig i mattermosen.

Även glass fungerar att ha i en mattermos, men den kommer att smälta förr eller senare om det är varmt ute.

Exempel på varma matträtter:

 • Soppor
 • Grytor
 • Chili con carne
 • Pasta och köttfärsås
 • Currykyckling med ris

Exempel på kalla maträtter:

 • Pastasallad
 • Frukt
 • Yoghurt/Fil

När behöver man en mattermos?

En mattermos behöver du om du vill att din mat ska hålla sig varm en längre tid och du inte har möjlighet att värma maten eller tillaga den.

En mattermos kan du använda vid flera tillfällen. Vanligast är att man använder en mattermos när man är ute och vandrar eller åker skidor och vill äta direkt i naturen eller i backen.

Men den finns flera tillfällen att använda sig av en mattermos, vi listar några här under:

 • På vandringen
 • I skidbacken
 • På resan
 • På stranden som picknick
 • På cykelturen
 • Till jobbet som matlåda

Hur rengör man en mattermos?

Du kan rengöra en mattermos på lite olika sätt. Vissa kan du diska i en diskmaskin – men kolla noga först att mattermosen klarar av maskindisk, annars finns risken att du förstör termosen.

Tål inte mattermosen maskindisk kan du rengöra den enkelt utan att använda diskborste eller svamp i den enligt beskrivningen här nedanför.

Genom att skrubba och använda svamp riskerar du att repa insidan av mattermosen.

Rengör en mattermos utan att skrubba – (6 steg)

 1. Skölj ur det värsta
 2. Koka upp hett vatten
 3. Häll det heta vattnet i mattermosen
 4. Lägg sedan ner en diskmaskinstablett i vattnet
 5. Låt verka i cirka 1-2 timmar
 6. Skölj ur mattermosen noga med kallt vatten

Vill du rengöra locket och korken kan du göra samma sak men fyll upp en skål med varmt vatten och lägg i en disktablett och låter locket och korken ligga i badet.

bra mattermos som håller värmen

Varför du ska köpa en bra mattermos

Vi tycker att en mattermos är ett måste i alla friluftshem. För oss finns det inget bättre och godare än att äta mat ute i naturen.

Det är också väldigt bekvämt om man vandrar eller gör någon annan typ av aktivitet utomhus, att enkelt kunna sätta sig på valfritt ställe och njuta av varm mat ute i naturen.

Vi har med åren haft lite olika mattermosar – både billiga och dyra. Och ja de dyrare mattermosarna är faktiskt mycket bättre än de billiga. En dyrare mattermos håller värmen mycket längre.

4 anledningar att köpa en bra mattermos:

 • Håller maten varm länge
 • Läcker inte
 • Smidig att packa ner i ryggsäck
 • Tillverkad i bra material som inte ger ifrån sig någon smak

Vanliga frågor om mattermosar

Är det någon skillnad på billiga och dyra mattermosar?

Ja det är det. Det är stor skillnad på en billig mattermos och en dyrare mattermos. En billig mattermos är oftast tillverkad i ett sämre material och är inte lika isolerande som en dyrare mattermos, vilket gör att de inte kan hålla värmen lika länge.

Vilken storlek är bäst?

Vi skulle säga att en mattermos på 0,5 liter (550ml) är den bästa storleken för en person. De rymmer en normalstor portion.

Kan man diska en mattermos i diskmaskin?

Inte alla mattermosar går att diska i en maskindisk. Det står oftast i beskrivningen om det går eller inte. Diskar du en mattermos i diskmaskinen fast den inte tål det så kan framförallt gummi-isoleringen i korken kan torka ur.

Kan man ha glass i en mattermos?

Ja, fast inte så länge. En liten stund kan du ha glass i mattermosen om tanken är att du ska äta upp den ganska snart. Annars kommer inte en mattermos klara av att hålla frysta varor frysta.

Vad är skillnaden på en mattermos och en vanlig termos?

Den stora skillnaden är att en mattermos är bredare och kortare för att du ska få plats med mat i den och för att kunna äta ur den och nå ner till botten med t.ex. en spork. En termos är till för att hålla drycker varma eller kalla.


Hur vi har sammanställt informationen

Vi har länge använt oss av mattermosar och det är något vi använder ofta. Vi har därför hunnit med att testa lite olika mattermosar med åren.

Med den erfarenhet vi har av mattermosar och med recensioner, tester och omdömen som finns på nätet har vi gjort en sammanställning av de bästa mattermosarna.

Vi tycker det blir ett mer ärligt och korrekt test med att väga in våra och andras åsikter för att få fram de mest populära och bästa mattermosarna.

Vi hoppas att det här inlägget kan hjälpa dig att hitta en mattermos som uppfyller dina krav på värmehållning, storlek och funktioner!


Lämna en kommentar