Bästa ryggsäcken för tågluff 2023 – 4 bra backpacking-ryggsäckar

Att tågluffa är ett äventyr som du sent kommer glömma. Men du kan göra resan så mycket enklare- och smidigare genom att välja rätt typ av ryggsäck.

Ibland kan det bli tight mellan tågbyten och då måste du snabbt kunna ta dig fram på perrongen eller så ligger boendet en bit ifrån tågstationen och du behöver promenera med din packning på ryggen.

Därför är en bra backpacking-ryggsäck ett måste och det är precis det vi ska gå igenom i det här inlägget.

En bra ryggsäck för tågluff ska vara bekväm att bära, ventilera bra vid ryggen, ha smarta fack, vara slittålig och ha ett höftbälte som hjälper till att avlasta tyngd från axlarna.

Innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth och Outdoorexperten

Våra bästa val (Backpacker ryggsäck Tågluff)


Bästa ryggsäcken för tågluff är Osprey Aether 65. Den har en perfekt storlek, är bekväm att bära och rymmer mycket utan att kännas för tung.

Den har bra ventilation vid ryggen och är lätt att justera efter din kropp. Det vi gillar extra mycket med ryggsäcken är att du kan öppna den mitt på som en vanlig väska och på så sätt få en bra överblick av packningen.

Vi har faktiskt inte hittat något negativt med Osprey Aether 65.


Är du ute efter en riktigt stor och rymlig ryggsäck för din tågluff ska du kika på Fjällräven Kajka 75. Här får du en rejält stor ryggsäck där du får plats med det mesta.

Den fördelar även tyngden bra över höfter, axlar och rygg, den har flera smarta fack och den klarar av det mesta då material är otroligt slittåligt.

Ryggsäcken är i en unisex-modell och kan ställas in efter både tjej och kille. Nackdelen är den saftiga prislappen, men den kommer att hålla i flera år framåt.


Vill du ha en backpacker-ryggsäck i dam-modell för din tågluff ska du spana in Osprey Renn 65. Här får du en lättvikts-ryggsäck som rymmer 65L.

Det bästa med denna ryggsäck är att den har riktigt bra ryggventilation och passar bra att använda när du ska tågluffa varma sommardagar. Ryggsäcken är lätt att justera och har flera smarta fack.

Modellen finns även som en unisex-modell och heter då Osprey Rook. Nackdelen är att du endast kommer in från toppen och botten på ryggsäcken och inte på mitten som du kan med Osprey Aether.


Bästa ryggsäcken för tågluff – 4 smidiga ryggsäckar för backpacking

Något vi har gjort mycket är att tågluffa i Europa, det är verkligen ett resesätt som vi gillar. Vi har därför använt oss av olika ryggsäckar som passar för tågluff och backpacking både billigare och lite dyrare märken.

Att tågluffa kan innebär en hel del byten på olika tågstationer och ibland behöver du gå långa sträckor med ryggsäcken på ryggen. Därför är det viktigt att ha en så bekväm och smidig ryggsäck som möjligt. Som sitter bra på kroppen och som ventilerar i ryggen.

Smarta fack är också ett måste så du kan komma åt saker snabbt utan att behöva leta och riva ut halva packningen eller att behöva ta av dig ryggsäcken varje gång. Och vi måste säga att det är skillnad på en billig och en dyrare ryggsäck därför är det värt att lägga lite extra pengar för att få en grym ryggsäck för tågluff och backpackning.


1. Osprey Aether 65 – Bästa backpacker ryggsäcken för tågluff

backpacking ryggsäck 65L ospray
 • Smart öppning som ger bra överblick
 • Enkel att justera
 • Bekväm att bära

Osprey Aether 65 är en ryggsäck som passar bra för en tågluff, du kan packa mycket i den och ändå bära den med lätthet den sitter bekvämt utan att det känns tungt för rygg och axlar.

Det vi gillar extra mycket med denna backpacker ryggsäck är att den har otroligt många smarta fack och att du kan öppna ryggsäcken fram på som en vanlig väska vilket gör att du får en bättre översikt över dina saker.

Det följer även med ett regnskydd med ryggsäcken som sitter fast i topplocket, det är både smidigt och lätt att dra över skyddet om det börjar regna. Osprey ryggsäcken har också bra ventilation på ryggen så att tågluffa varma dagar är inget problem.

Den här ryggsäcken passar dig som: Vill ha en bekväm och bra ventilerande ryggsäck på din tågluff, rymmer mycket men känns ändå lätt och bekväm att bära.

Fördelar

 • Rymlig
 • Skön att bära
 • Bra ventilation på ryggen

Nackdelar

 • Få färger

2. Fjällräven Kajka 75 – Bästa stora backpacker ryggsäcken för tågluff

bästa stora backpacker ryggsäcken
 • Stor & rymlig
 • Unisex
 • 75 liters volym

Fjällräven Kajka 75 är en riktigt stor och rymlig ryggsäck som passar bra att ha på tågluffen om du ska vara borta länge eller måste ha mycket packning med dig.

Det som är så bra med Fjällräven Kajka är att den är unisex och även tjejer kan bära den stora ryggsäcken. Du kan justera både ryggplattan och axelbredden för att passa en tjej eller göra den stor så den passar en kille bättre.

Det finns ingen nackdel med denna ryggsäck förutom att den är otroligt dyr men och andra sidan en ryggsäck som du kommer kunna ha i flera år framöver då den är otroligt slittålig.

Den här ryggsäcken passar dig som: Vill ha en stor backpacker ryggsäck som du får plats med allt och lite till i. Passar bra om du ska vara borta en längre och tågluffa eller backpacka.

Fördelar

 • Rymlig
 • Slittålig
 • Skön att bära på ryggen

Nackdelar

 • Dyr

3. Ospray Renn 65 – Bästa backpacker ryggsäcken för tågluff dam

osprey ryggsäck dam
 • Lätt
 • Smarta fack
 • Bra ventilation i ryggen

Osprey Renn 65 är anpassad för att passa tjejer. Det är även en lättvikts ryggsäck som känns smidig att bära. Förutom att den är den lättaste ryggsäcken i testet så rymmer den 65L.

Det bästa med Osprey Renn 65 är ryggventilationen som gör att du utan problem kan tågluffa med denna varma sommardagar. Ryggsäcken finns även som unisex modell och heter då Osprey Rook.

Nackdelen med denna backpacking ryggsäck är att den inte går att öppna mitt på som Osprey Aether utan enda ingång in till din packning är via toppen eller nere från botten. Det gör att det kan vara svårt att få fram det du söker utan att riva upp halva packningen.

Den här reseryggsäcken passar dig som: Är tjej och vill ha en ryggsäck som är extra bra anpassad för tjejers kroppar och vill ha en lättvikts ryggsäck med bra ryggventilation.

Fördelar

 • Lätt
 • Bra ryggventilation
 • Bekväm att bära

Nackdelar

 • Går endast att öppna från toppen för att komma åt din packning

4. Urberg Roam 65 – Bästa backpacker ryggsäcken för tågluff budget

backpacker ryggsäck utberg
 • Vattenavstötande material
 • Unisex-modell
 • Prisvärd

Urberg Roam 65 är en rymlig och prisvärd ryggsäck vid tågluff. Ryggsäcken är lätt att justera och bekväm att bära. Du får plats med mycket i den om du vill.

Det vi gillar mest med denna ryggsäck är att materialet är vattenavvisande. Du får också allt det nödvändiga som behövs för att få en bra ryggsäck som ska passa till en tågluff. Många fack finns men vi hade önskat lite fler smarta fack.

Perfekt om det är första gången du ska iväg och backpacka eller tågluffa och inte riktigt vet vad du gillar och behöver och inte vill lägga allt för mycket pengar på en ryggsäck. Nackdelen är att sömmarna på ryggsäcken inte känns så jätte starka därför skulle vi inte över packa denna ryggsäck.

Den här reseryggsäcken passar dig som: Vill ha en bra men prisvärd ryggsäck och inte vill betala för mycket pengar. Passar perfekt som en första gångs ryggsäck för tågluff.

Fördelar

 • Prisvärd
 • Lätt att justera
 • Bekväm

Nackdelar

 • Dåliga sömmar

bra ryggsäck för backpäcking och tågluff

Saker att tänka på när du köper en ryggsäck för tågluff

 • Passform- Det viktigaste när du köper en ryggsäck för backpacking och tågluff är att passformen är bra för just dig. Ryggsäckarna finns oftast i två storlekar en lite mindre och en stor. Storlekarna går efter din längd.
 • Bra ventilation på ryggen – En annan viktig sak att titta på vid köp av backpacking ryggsäck är att den ventilerar bra i ryggen. Det är där vi blir varma när ryggsäcken ligger mot ryggen. Här kan ryggsäckarna variera vissa har bra ventilation och andra usel ventilation. Oftast är det de dyra ryggsäckarna osm har den bästa ventilationen.
 • Smarta fack – Att ryggsäcken har smarta fack på utsidan som gör det enkelt att komma åt exempelvis pass, biljetter, mobil, snacks och vatten är också viktigt. Det är saker du tar upp ofta och som du behöver ha lättillgängligt. Även fack där du kan lägga ner jacka enkelt och smidigt är bra.
 • Justerbara remmar – För att få din ryggsäck att sitta bra på ryggen så är det viktigt att den har justerbara remmar som du kan justera med och dra åt så att den sitter stilla på ryggen när du går mellan tåg och boenden.
 • Höft bälte – Ett höftbälte är ett måste på en ryggsäck som du ska till backpacking och tågluff. Det hjälper till att fördelar tyngden bättre och avlastar dina axlar.

Hur stor ryggsäck ska man ha vid tågluff?

En ryggsäck på 60-65L är en bra storlek för backpacking och tågluff som kan bäras av både kille och tjej. Sen beror det såklart lite på andra faktorer som hur länge du ska var borta, hur mycket packning du ska ha med dig. Sen ska du orkar att bära din ryggsäck.

En ryggsäck vid tågluff ska rymma alla dina saker du vill ha med och den ska vara både bekväm och smidig att bära. Har du exempelvis en för tung och otymplig ryggsäck kommer det bli jobbigt att bära runt på. En tjej kan ha en backpacking ryggsäck som är mellan 40-65L, en kille kan bära en ryggsäck på 55-90L.

Tips! Ta med dig tvättmedel och välj boenden med tvättmaskin ibland. Det gör att du inte behöver packa med dig så mycket kläder och du får en lättare och mindre packning.

Hur vet man vilken storlek man ska ha på en backpacker ryggsäck?

För att hitta rätt storlek på en backpacking ryggsäck behöver du mäta ut din rygglängd. Du mäter ryggen från två ställen och behöver därför ta reda på två olika riktmärken där du mäter ifrån. Enklast är om du har någon som kan hjälpa dig att mäta. Vi förklarar närmare här under.

Såhär mäter du ut din rygglängd:

 • Börja med att sätta dina händer ovanför dina höftben. Höften ska vara mellan tumme och pekfinger
 • Där dina tummar hamnar mäter du ut en linje mellan tummarna, mitten på den linjen är ditt första riktmärke
 • Nu ska du mäta ut längden på ryggen. Börja med att böja ner ditt huvud (hakan ner mot bröstet)
 • I den positionen kommer en kota att sticka ut mer än de andra, dem kotan är ditt andra riktmärke
 • Räta sedan upp huvudet så du står rakt och naturligt när du ska mäta ut rygglängden.
 • Du mäter rygglängden genom att mäta från kotan som stack ut som mest när du böjde ner huvudet och ner till mitten där dina tummar hamnade ovanför höften.

Hur ska en ryggsäck sitta?

En ryggsäck ska sitta stabilt och bekvämt på din rygg, axlar och höfter. Så att vikten fördelas jämt. När du fått hem din ryggsäck så behöver den justeras för att passa just dig och din rygglängd.

Har du den rätt justerad så kommer du knapp märka av ryggsäcken när du bär den på ryggen med packning i.

OBS! Innan du börjar justera din ryggsäck se till att packa den lite lätt med cirka 5-10kg. Glöm inte att stänga ryggsäcken så att all vikt ligger på plats. Det är för att få den så bra justerad som möjligt.

Såhär justerar du din backpacking ryggsäck:

 • Se till så att alla remmar är lösa överallt när du sätter på dig ryggsäcken.
 • Börja med att justera allt nedifrån och upp. Börja med höftbältet det ska sitta över dina höfter spänn åt remmarna så det känns bekvämt men ändå rätt tight. Det är på höfterna den största vikten kommer ligga därför behöver de sitta tight.
 • Nu är det dags att justera axelremmarna. Dra remmarna neråt och bak för att dra åt remmarna. Känn efter vad som känns bekvämt.
 • Sedan ska du dra åt packningen så att den kommer upp och sitter stabilt mot ryggen. Det gör du med de två mindre remmarna som sitter högst upp på ryggsäcken. Dra inte i dom för mycket du känner själv när det känns bekvämt.
 • Det sista steget är att justera bröst remmarna. De hjälper till att stabilisera ryggsäcken och det hjälper till att ta bort vikt från dina axlar.

När du ställt in allt efter dig och det känns bra gå då runt med ryggsäcken hemma i cirka 20 minuter för att känna om det fortfarande känns bra efter 20 minuter. Annars kan du behöva ända om lite i justeringarna.

Hur packar man en ryggsäck vid tågluff?

packa ryggsäcken smart

Det lättaste och mest smidigaste sättet att packa en ryggsäck inför en tågluff är att packa i packpåsar och packkuber. Det gör att dina kläder inte hamnar rörigt och du har en bättre överblick över va du har dina kläder.

Packa kläderna i olika påsar eller kuber. Vi brukar packa byxor i en påse, underkläder i en annan och tröjor i ytterligare en påse eller kub. Vi använder oss av 5-6 packpåsar där vi också har en tom påse för smutstvätt.

Saker du vill ha lättillgängligt packar du i sidofacken eller i topplocket på ryggsäcken, värdesaker som plånbok och mobil har vi i de småfacken som sitter på höftbältet. Det är för att lätt nå de utan att behöva ta av sig ryggsäcken.

Är ryggsäck bättre än en resväska när man tågluffar?

Ja mycket bättre. Ska du tågluffa eller backpacka så är en ryggsäck det bästa. Att använda en ryggsäck när du tågluffar har flera fördelar och det är mycket lättare att få med sig en ryggsäck än en vanlig resväska som oftast är otymplig.

Att tågluffa kan innebära många tågbyten mellan olika tåg, med en ryggsäck blir alla byten mycket smidigare. Det är lättare att ta sig fram och du behöver inte släpa och dra i en resväska. Det bästa som vi tycker med att resa med en ryggsäck är att du har händerna fria.

Fördelar med att tågluffa med en ryggsäck:

 • Dina händer är fria
 • Du tar dig fram smidigare och lättare
 • Bra och smarta fack som gör det lätt att komma åt värdesaker snabbt
 • Känns inte tung att bära då största delan av vikten är på benen

Ska man ha en ryggsäck med hjul eller utan när man tågluffar?

Du ska ha en ryggsäck utan hjul om du tågluffar eller backpackar. Självklart är det en smaksak och man får absolut använda vilken ryggsäck man vill. Och visst kan det vara skönt att vila rygg och axlar och istället dra sin väska.

Nackdelen är att hjulen och teleskopskaftet som finns i dessa ryggsäckar tar mycket plats av väskan och väger också mer än en ryggsäck utan hjul. De känns mer klumpiga att bära än ryggsäckar utan hjul.

En ryggsäck med hjul passar bättre om du ska göra en vanlig resa med flyg och vill ha fördelen av att ha en smidig ryggsäck som även funkar att dra.

tågluff ryggsäck

Kan man tvätta en backpacker ryggsäck?

Nej du kan inte tvätta en backpacker ryggsäck i tvättmaskin. Det du kan göra är att skölja av den i duschen om den blivit smutsig, du kan också ta fuktig trasa eller handduk om du vill ha bort en fläck.

Går fläcken inte bort med vatten så ta en liten droppe diskmedel på trasan och gnugga bort fläcken, skölj sedan bort med vatten.

Tycker du att din ryggsäck luktar illa och vill fräscha till den så är det bästa sättet att hänga ut den på vädring några dagar se till att öppna alla fack och att väskan är tom.

Varför du bör köpa en bra backpacker ryggsäck vid tågluff

Med att köpa en bra backpacker ryggsäck får du bra fördelar som mer smarta och bra fack som är lättillgängliga, bra ventilation i ryggen, skönt och bekvämt höftbälte samt bekväma axelremmar.

Ska du ut på tågluff eller backpacka så är en bra ryggsäck viktig för att göra din backpacking mer smidig och lätt. Det är helt klart värt att lägga en extra slant för att få en grym backpacker ryggsäck.

5 fördelar med att ha en bra backpacker ryggsäck vid tågluff:

 • Fria händer
 • Rymlig
 • Smidigt
 • Bra ventilation i rygg
 • Många bra och smarta fack

Vanliga frågor om ryggsäckar vid tågluff

Vilken är den bästa storleken att ha på ryggsäck när man tågluffar?

Den bästa storleken att på en ryggsäck när du tågluffar är 60-65L. Den storleken passar bra för både killar och tjejer.

Vad kostar en backpacker ryggsäck?

En backpacker ryggsäck kan kosta allt från 700-4000kr. Det som gör att priset varierar så mycket är storleken på ryggsäcken, materialet, funktioner och märket.

Finns det backpacker ryggsäckar som är unisex?

Ja det gör det. De flesta ryggsäckarna är unisex. Det som gör att de passar för både tjejer och killar är att du kan justera in ryggplattan och justera axelremmarna från smal axelbredd till breda axlar.

Kan en kille använda en backpacker ryggsäck som är till för tjejer?

Det beror på hur lång killen är. Är det en väldig lång kille så kommer inte en backpacker ryggsäck för tjejer att sitta bra på hans rygg. Lika om det är en kort tjej som ska ha en ryggsäck för kililar då kommer den vara alldeles för stor och lång. Det bästa är att köpa en unisex ryggsäck eller en som är anpassad för tjej eller kille.


Hur vi har sammanställt informationen

Vi har själva tågluffat i Europa mycket i flera år och har därför testat lite olika backpacker ryggsäckar. Med den erfarenhet vi har och de olika ryggsäckar vi har testat har vi tillsammans med recensioner, tester och omdömen på nätet gjort en sammanställning över de bästa backpacker ryggsäckarna för tågluff.

Vi tycker att det blir ett mer korrekt test genom att väga in andra åsikter och tester för att på så vis ta fram de mest populära backpacker ryggsäckarna som flest rekommenderar och använder. Vi hoppas att vårat inlägg kunde hjälpa dig i ditt val av ryggsäck för din tågluff eller backpacking även om du inte valde någon av de vi rekommenderat här.


Lämna en kommentar