Bästa sovsäcken för vandring 2023 (Bäst i test)

Vi ställer olika krav på hur en sovsäck ska vara beroende på vad vi ska ha den till. Ska du campa eller ska du ut på en lång fjällvandring? Och vilken årstid är det när du tänkt använda sovsäcken.

Det finns olika typer av sovsäckar som passar de flesta behov. En bra sovsäck ger en god nattsömn och gör dig redo för morgondagens äventyr.

En sovsäck ska hålla dig varm när du sover men också kunna andas så att du inte ligger och svettas. Det viktiga med en bra sovsäck är att den håller rätt temperatur för dig. Du kan välja en sovsäck med antingen dun eller syntet i fyllningen, dun är lättare och mer isolerande, men syntet tål att bli fuktigt.

Nu för tiden används den europeiska standarden EN13537 som anger temperaturen för sovsäckar och du kan jämföra olika märkens kvalitet vilket gör det lättare att hitta en sovsäck som passar dig.

Läs vidare så går vi igenom allt du behöver veta för att välja rätt…

Innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth och Outdoorexperten


bra sovsäck
Haglöfs Tarius +1

▪️ Bästa sovsäcken allround
▪️ Passar till de flesta miljöer
▪️ Prisvärd
sovsäck vinterMarmot Lithium

▪️ Bästa sovsäcken för vinter
▪️ Grym isolering
▪️ Bra kvalitet

sovsäck vandring
Fjällräven Funäs Lite Regular

▪️ Bästa sovsäcken för vandring
▪️ Liten packvolym och vikt
▪️ Perfekt till vår/sommar
rymlig sovsäckUrberg Extra Wide Sleeping Bag

▪️ Bästa rymlig sovsäcken
▪️ Bred över axlarna
▪️ Prisvärd

Bästa sovsäcken i testet är helt klart Haglöfs Tarius +1 som är en riktig allround sovsäck. Den passar till de flesta äventyr och årstider samtidigt som den inte är känslig för att bli fuktig. Den är utan tvekan den populäraste sovsäcken i testet och otroligt mysig att sova i.


Om du är ute efter en bra sovsäck för vandring så ska du kika på Fjällräven Funäs Lite Regular. En sovsäck som är lätt och packas ihop väldigt litet trots att fyllningen är av syntet. Tack vare syntetfyllningen så klarar den av fuktiga miljöer och kan även isolera värmen när den är fuktig. Ett toppen val om du ska ut och fjällvandra på sommaren.


Bästa sovsäcken för vintern är Marmot Lithium. En sovsäck som garanterat kommer att hålla dig varm under de kallaste temperaturerna. Den är är även fylld med ett fint och tåligt dun som klarar av fukt bättre än andra dunsovsäckar. En sovsäck i riktigt bra kvalitet och som är perfekt för ditt nästa vinteräventyr.


Bästa sovsäcken – 4 bra sovsäckar att sova i

Vi har både campat och tältat under vandring genom åren i olika väderslag. Och därför hunnit testat lite olika varianter på sovsäckar.

Eftersom sömnen är så viktig för återhämtning så vill du göra det så bekvämt man kan för sig under en fjällvandring – eller om man campar.

Beroende på om du tältar under varmare delen av året eller det kalla så vill du ha en sovsäck som andas bra eller en som värmer. Det finns också bra sovsäckar som passar året runt om du inte vill ha massa olika sovsäckar hemma för de olika årstiderna.

Du kan hitta sovsäckar i olika prisklasser allt från billiga till dyrare beroende på viken typ av sovsäck du är ute efter. Det finns sovsäckar i olika material, isolering, vikt och storlek. Du kommer garanterat att hitta en sovsäck som kommer att passa för ditt behov.


1. Haglöfs Tarius +1 – Bästa allround sovsäcken

bästa allround sovsäcken
 • Vikt: 1416g
 • Fyllning: Syntet
 • Komforttemperatur dam: 6 grader C
 • Komforttemperatur herr: 1 grader C
 • Passar för: Vår/Sommar/Höst

Haglöfs Tarius +1 är en sovsäck som verkligen passar till det mesta och därför är det den bästa allround sovsäcken.

Säcken har en fyllning av syntet vilket gör att den är slittålig och kan användas i de flesta miljöer. Den är speciellt bra i fuktiga väderförhållanden.

Den klarar av temperaturer ner mot 5 till -10 grader, det gör att du nästa kan använda den året runt.

Haglöfs Tarius är populär bland många – även hos oss – då den går att använda till det mesta så som att backpacka, fjällvandra eller campa samtidigt som den är väldigt skön att sova i.

Den sovsäcken passar dig som:

Vill ha en tålig sovsäck som passar till de flesta aktiviteter och årstider. Denna sovsäck är också väldigt prisvärd.

Fördelar

+ Slittålig

+ Bra komfort

+ Prisvärd

+ Passar till de flesta temperaturer

Nackdelar

Tar stor plats


2. Marmot Lithium – Bästa sovsäck för vintern

bästa sovsäcken vinter
 • Vikt: 1177 g
 • Fyllning: Gåsdun
 • Komforttemperatur dam: -12,8 grader C
 • Komforttemperatur herr: -20,8 grader C
 • Passar för: Höst/Vinter

Marmot Lithium är en sovsäck som kommer att hålla dig varm i de kallaste temperaturerna.

Förutom att den isolerar bra så packar den väldigt lite då fyllningen är av dun vilket gör att denna sovsäck passar utmärkt på din vinterexpedition.

Trots att den har en dunfyllnig så är den inte lika känslig som andra sovsäckar med dun utan klara av att bli fuktig dessutom torkar den snabbt.

Marmot är ett av världens största tillverkare av sovsäckar, tält och friluftskläder.

Den här sovsäcken passar dig som:

Vill ha en sovsäck på vintern när termometern visar långt under nollan. Den passar utmärkt att ta med sig på vandring då den packar lite tack vare dunfyllningen.

Fördelar

+ Passar till vinterhalvåret

+ Bra isolering

+ Liten packvolym

Bra kvalitet

Nackdelar

Dyr


3. Fjällräven Funäs Lite Regular – Bästa sovsäcken för vandring

bästa sovsäcken för vandring
 • Vikt: 470 g
 • Fyllning: Syntet
 • Komforttemperatur dam: 16 grader
 • Komforttemperatur herr: 13 grader
 • Passar för: Sommaren

Fjällräven Funäs Lite Regular är perfekt att ta med sig på en fjällvandringen under sommarhalvåret.

Trots att den innehåller syntetfyllning så kan den komprimeras till väldigt liten packvolym vilket gör den perfekt för vandring.

Den här sovsäcken kommer att ge dig bra isolering även om den skulle bli fuktig. Sovsäcken har också tvåvägs dragkedja för att få en enkel ventilation.

Fjällräven är nog det mest kända outdoormärket i hela skandinavien och många av deras produkter är riktiga klassiker.

Den här sovsäcken passar dig som:

Ska ut på vandring under sommaren och vill ha en lätt och liten sovsäck som samtidigt är tåligt mot fukt.

Fördelar

+ Bra komfort

+ Perfekt för vandring

+ Lite vikt

Nackdelar

Passar enbart på sommaren


4. Urberg Extra Wide Sleeping Bag – Bästa rymliga sovsäcken

bästa rymliga sovsäcken
 • Vikt: 2180 g
 • Packstorlek: 47 x 25
 • Fyllning: Syntet
 • Klarar temperaturer ner till : 5 till -10
 • Passar för: Vår/Sommar/Höst

Urberg Extra Wide Sleeping Bag är en extra bred sovsäck för dig som vill ha lite mer utrymme att sova i eller om du är lite bredare över axlarna och inte vill känna dig fängslad i en tight sovsäck.

Sovsäcken är fylld med ett syntetmaterial som kallas för Sorona Common vilket ger sovsäcken en bra isoleringsförmåga.

Nackdelen med att välja en bredare och rymligare sovsäck är förutom att den väger mer och packas lite större – är att det kan vara svårare att få upp värmen i den om du skulle använda den när det är lite kallare ute.

Ett tips! Är att du använder sig av ett bra och isolerande liggunderlag tillsammans med den här sovsäcken.

Urberg är ett skandinaviskt friluftsmärke som är anslutet till 1% to the planet.

Den här sovsäcken passar dig som:

Som vill ha en bredare och rymligare sovsäck och inte bryr dig så mycket om vikt- eller packstorlek.

Fördelar

+ Rymlig

+ Prisvärd

+ Skön och mysig

Nackdelar

Tung


skön sovsäck

Saker att tänka på när du köper en sovsäck

 • När ska du använda din sovsäck! Ta först och främst reda på när du ska använda din sovsäck. På så sätt blir det enklare att ta reda på viken sovsäck som passar dig och du kan sålla bort andra sovsäckar.
 • Vikt! Ska du ut på vandring så är vikten viktig att ha koll på, du vill inte bära med dig en onödigt tung och otymplig sovsäck på din vandring.
 • Storlek! Det finns olika storlekar på sovsäckar, storleken har faktiskt stor betydelse. Är du kort så vill du inte ha en för lång sovsäck då det är svårt att få upp värmen i den och är du lång vill du såklart få plats i din sovsäck. När du köper en sovsäck så brukar oftast max längd vara utskrivet så ha kolla på det.
 • Material! Vilket material ska du ha på din sovsäck har även det en stor betydelse då vissa material är slitstarkt, vissa andas bättre och andra har bättre isolering. För att hitta rätt material som ska passa dig så tänk först och främst på när du ska använda din sovsäck.
 • Temperatur! Olika sovsäckar håller olika temperaturer. Vad en sovsäck klarar av för temperatur står alltid angivet. Något av det värsta är när man ligger och fryser på natten eller vaknar och är blöt av svett för att man har en alldeles för varm sovsäck.

Läs den kompletta guiden hur du hittar den rätta sovsäcken för dig!

Sovsäck för vandring

Är det en sovsäck för vandring du är ute efter så vill du ha en sovsäck som tar lite plats och väger lätt. Förutom det så vill man såklart att den ska hålla värmen då det kan bli lite kyligare uppe i fjällen på natten. Välj en sovsäck som håller rätt temperatur.

En bra vandringssovsäck är en sovsäck som innehåller dun då den väger lättare än syntet men som ändå kommer att hålla dig varm på natten. Den är också enkel att packa då den tar mindre plats än en sovsäck i syntet.

Enda nackdelen med en sovsäck i dun är att dun inte tål att bli fuktigt så viktigt är att hålla den torr.

Sovsäck för vintern

Så finns det sovsäckar som klarar av en riktigt kall vinter? Eller riktigt hårda vinterförhållanden?

Ja det gör det du kan hitta sovsäckar som klarar av temperaturer långt under -10. Det finns vissa sovsäckar som klarar av en extremtemperatur på -70 grader. Kolla alltid vilken temperaturklass sovsäcken ligger på.

Det viktiga med att välja en sovsäck som ska klara av vinterförhållanden är att de har en bra isolering och klarar av fukt någorlunda. Dunsovsäckar värmer otroligt bra men kan vara känsligt när det blir fuktigt men det finns vissa dunsovsäckar som står emot fukten.

Dubbla sovsäckar

Man kan också använda sig av två sovsäckar en i dun närmast kroppen som isolerar och sedan en mer tålig sovsäck som har fyllning av syntet, på så sätt får du en bra värmande sovsäck men som tål fukt.

Det är också viktigt att du har ett bra liggunderlag som isolerar mot marken du sover på för att du ska hålla värmen bra.

varm sovsäck

Sovsäck för camping

Är man på camping så kanske man inte tänker så mycket på vikt och packningsstorlek på sin sovsäck.

Välj en sovsäck beroende på vilken temperatur det är när du ska iväg och campa. Oftast så campar man på sommarhalvåret och behöver då inte en sovsäck som är jättevarm.

Sovsäckar för barn?

Det finns flera sovsäckar för barn att välja bland till och med sovsäckar som det går att växa i vilket gör att ni inte behöver köpa ny sovsäck varje år då barn växer fort.

VAUDE Alpli Adjust 400 Syn är en typisk sådan sovsäck som ni kan justera från 105 cm till 135 cm.

Varför ska man ha en sovsäck för barn?

Jo för att deras små kroppar klarar inte av att värma upp en hel sovsäck som är till för vuxna vilket kommer att gör att de kommer att frysa under natten. Därför ska man köpa en sovsäck som är anpassade för dom och deras längd.

sovsäck barn

Fyllningar i sovsäckar

Det finns två olika fyllningar i sovsäckar det ena är dun och det andra är syntet. De båda fyllningarna har både för- och nackdelar.

Sovsäckar i dun

En dunsovsäck kräver mer omvårdnad än en syntetsovsäck. Sovsäckar i dun är känsligare för fukt och värmer inte lika bra om den blir fuktigt men har bättre isoleringsförmåga än en syntetsovsäck.

En sovsäck i dun är det bästa valet om du ska ut på vandring och vill ha en sovsäck som packar lätt och litet.

Dunkvaliten mäts i olika procent mellan dun och fjädrar, fjädrarna finns i sovsäcken för fluffigheten som mäts i loft. Loft mäts i fill power ju mer dun och högre fill power desto bättre fluffighet och högre isoleringsförmåga. Fill power kan också mätas i cuin-värde.

Sovsäckar i syntet

En syntetsovsäck är mycket tåligare än en dunsovsäck då den klarar av att bli fuktig och kan även hålla värmen då.

En sovsäck i syntet är också billigare än en dunsovsäck. Nackdelen med en sovsäck i syntet är att den har större packvolym och väger lite mer än om du tar en dunsovsäck i samma temperaturklass.

Oavsett vilken typ av sovsäck du har så vädra alltid ur fukten efter natten. Vänd sovsäcken ut och in och lägg på ditt tält eller häng upp i ett träd om vädret tillåter.

Olika temperaturvärden på sovsäckar

År 2004 kom den europeiska standarden EN 13537 som visar temperaturklassen på sovsäckar vilket gör det enkelt att jämföra olika sovsäckar.

Det finns tre olika temperaturer att hålla koll på där de två översta i tabellen är de viktigaste. Den första är vilken temperatur som är bekväm att sova i om du är kvinna, den andra är samma men anger vilken temperatur som är bekvämast att sova i om du är man.

Dessa temperaturvärden är under förutsättningarna att du använder dig av tält, liggunderlag och underställ.

Att följa temperaturvärdena är bara riktlinjer för att hitta den sovsäck som passar dig och din aktivitet det ska också även ses som enbart riktlinjer eftersom vi alla är olika och fryser olika mycket.

komforttemperatur sovsäck

Kan man laga en sovsäck?

Ja du kan laga din sovsäck om den skulle gå sönder så släng den inte. Skulle det vara så att den går sönder under en vandring så funkar en bit silvertejp utmärkt.

Sen när du kommer hem kan du sy ihop revan eller hålet du fått. Det gör du enkelt med nål och tråd eller om du lägger en lagningslapp över hålet och syr fast.

Vilken storlek ska jag välja på min sovsäck?

Att man väljer rätt storlek är viktigt då det är din kropp som fyller sovsäcken med värme och den ska stanna där.

Har du en för stor sovsäck så blir det svårt för dig att fylla den med värme och det gör att du kommer att frysa under natten. Att välja en som är för liten säger säg självt att det kommer inte vara skönt att ligga i en alldeles för tång sovsäck.

Det finns sovsäckar i alla olika storlekar nuförtiden, extra långa, korta sovsäckar och det finns även sovsäckar för tjejer då är sovsäcken smalare vid axlarna och bredare över höften. Det finns också sovsäckar anpassade för barn. Vilken storlek sovsäcken har står alltid angivet för vilken längde den passar för.

Hur håller jag värmen i en sovsäck

Se till att du har rätt storlek på din sovsäck så att den inte är för stor då det blir mer yta för dig att värma upp med din kroppsvärme.

Ta alltid på dig ett torrt underställ innan du kryper ner i din sovsäck och ett par torra strumpor. Är du extra frusen så drick eller ät något varmt innan sovdags då det kommer att värmer dig inifrån.

Din kropp fungerar som ett element och sovsäcken ska behålla värmen inne i säcken.

Hur förvarar jag min sovsäck?

Har du en sovsäck i dun så ska den inte ligga kvar i fodralet när du är hemma utan den ska vecklas ut och hängas upp.

En sovsäcken med dunfyllning kan komprimeras om den ligger ner packad för länge och på så vis förkortas livslängden på den. Medan en sovsäck av syntet inte är lika känsligt och kan ligga kvar i sitt fodral när du kommit hem.

Tvättråd för din sovsäck

Efter ett tag kommer du vilja tvätta din sovsäck om inte så bör den ändå tvättas någon gång ibland för att optimera sovsäckens livslängd och kvalitet på isoleringen. Men den ska inte tvättas allt för ofta då det också kan slita på din sovsäck.

Beroende på viket material sovsäcken innehåller och är tillverkat i så tvättas de på olika sätt. Läs därför alltid tvättråden som är på sovsäcken innan du börjar tvätta.

Tvätta sovsäck i dun

Har du en sovsäck i dun så använd ett milt tvättmedel och använd inget sköljmedel då sköljmedel kan förstöra materialets funktion. En dunsäck ska torktumlas länge men på väldigt låg värme. Använd tennisbollar i torktumlaren då det gör att dunet fördelar sig bra i sovsäcken.

Tvätta en sovsäck i syntet

Samma gäller för en sovsäck i syntet att använda milt tvättmedel och inget sköljmedel. Men en syntetsäck kan både häng torkas och torktumlas.

Varför du bör köpa en bra sovsäck

Största anledningen till att köpa en bra sovsäck är att man vill ha en god nattsömn när man varit ute och fjällvandrat. Vi alla behöver få sova och ta igen oss för att orka med morgondagens äventyr som väntar.

Eftersom sömnen är så viktigt så tycker vi verkligen inte att man ska snåla in på en grym sovsäck. Det ger också en bra återhämtning om du får sova gott.

En bra sovsäck ska hålla rätt temperatur för dig så att du inte fryser eller blir svettig under natten. Den ska även packa lätt och bra om du ska vandra.

Här nedanför är lite fördelar med en bra sovsäck:

 • Lätt
 • Isolerar bra
 • Bra packvolym
 • Håller rätt temperatur
 • God sömn
sovsäck för barn

Vanliga frågor om sovsäckar

Finns det sovsäckar för två?

Nej det gör det inte.

Varför är vissa sovsäckar dyrare än andra?

Det som avgör priset på en sovsäck är i första hand vilken fyllning den innehåller där dunfyllning är dyrare än syntetfyllning. Även märke och material spelar roll för priset.

Hur fäster man en sovsäck på ryggsäcken?

På de flesta ryggsäckar finns det remmar som du kan spänna fast sovsäcken i. Annars kan du också lägga det i topplocket vid toppöppningen så ligger den mer skyddad.

Vad väger en sovsäck?

En sovsäck kan väga allt från ca 500g – 3000g. Det beror på vilken fyllning din sovsäck har och hur mycket fyllning den innehåller. En sovsäck med dunfyllnig väger lättare än en med syntetfyllning.

Ska man ha dragkedjan på höger eller vänster sida?

Du ska ha dragkedjan på din motsatta sida till din dominanta hand. Alltså är du högerhänt så ska du ha dragkedjan på din vänstra sida för det blir lättare för dig att dra igen kedjan då. Och tvärtom om du är vänsterhänt.

Vad är skillnaden på en dunsovsäck och en sovsäck i syntet?

Den största skillnaden är att en sovsäck i dun har bättre isoleringsförmåga än syntet medans en sovsäck i syntet är tåligare mot tex fukt. Dun har en mindre packvolym och väger lättare än en sovsäck med syntetfyllning men är dyrare att köpa än en sovsäck i syntet.


Hur vi har sammanställt informationen

Vi har själva varit ute och tältat och vandrat mycket i olika miljöer och väder därför har vi hunnit med att prova på en del olika typer av sovsäckar genom åren.

Med den erfarenhet vi har av olika sovsäckar vi har testat har vi tillsammans med recensioner, tester och omdömen på nätet gjort en övergripande sammanställning över de bästa sovsäckarna.

Vi tycker att det blir ett mer korrekt test genom att väga in andra åsikter och tester för att på så vis få fram de mest populära sovsäckarna som flest rekommenderar och använder.

Vi hoppas att vårat inlägg kunde hjälpa dig i ditt val av sovsäck även om du inte valde någon av de vi rekommenderat här!


Lämna en kommentar