Bästa ryggsäcken för mtb (4 bra ryggsäckar för cykling)

Att cykla mountainbike är verkligen kul – men också ansträngande och tekniskt. När vi är ute och cyklar mtb är det oftast heldagar och då är det bra att ta med sig en ryggsäck som rymmer extra kläder, verktyg, pump, vatten och snacks.

Även om du cyklar mtb någon timme så är det skönt att ha en mindre ryggsäck som har ett vätskesystem och där du får plats med det nödvändigaste.

En bra ryggsäck för mtb ska sitta bekvämt på ryggen, ha bra ryggventilation, ha ett vätskesystem och vara lätt. Andra bra funktioner på en mtb-ryggskydd är smarta fack som gör att du får med dig pump, verktyg och andra saker du behöver på cykelturen.

Innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth och Outdoorexperten


bästa mtb ryggsäck evoc
EVOC Ride 8+2L Bladder

▪️ Bästa mtb ryggsäcken allround
▪️ Bra ryggventilation
▪️ Många fack
mtb ryggsäck med ryggskyddPOC Column VPD Backpack 8L

▪️ Bästa mtb ryggsäck med ryggskydd
▪️ Inbyggd ryggplatta
▪️ Bekväm

bästa mtb ryggsäck med vatten
Uswe Outlander 2

▪️ Bästa mtb ryggsäck med vätskesystem
▪️ Vattenblåsa
▪️ Lätt
mtb ryggsäck camelbakCamelbak M.u.l.e. Pro 14

▪️ Bästa mtb ryggsäck för heldag
▪️ Rymlig
▪️ 3L vattenblåsa

Bästa ryggsäcken för mtb är den populära EVOC Ride 8+2l Bladder. Med denna ryggsäck får du en smidig- och mångsidig ryggsäck som passar till det mesta.

Den ha bra ryggventilation, är lätt att justera och vattentätt material gör att du slipper oroa dig för att dina saker blir blöta.

Ryggsäcken finns även i lite större modeller om du önskar det. Nackdelen med ryggsäcken är att det inte finns något ryggskydd i den.


Är du ute efter en mtb ryggsäck som har ett inbyggt ryggskydd ska du kika på POC Column VPD Backpack 8L. Här får du en smidig ryggsäck som passar utmärkt för längre mountainbike-turer i stökigare terräng.

Den rymmer hela 3 liter vatten och är utrustad med POCs populära VPD skydd som blir mjukt och rörligt av din kroppsvärme – men som blir stenhårt vid hårda slag och fall.

Nackdelen med Column VPD Backpack är att priset är saftigt annars finns det egentligen inget att anmärka på.


Vill du ha en vätskeryggsäck för mtb ska du spana på Uswe Outlander 2. Det här är en perfekt ryggsäck för dig som inte vill ha med dig massa lösa saker på mtb rundan.

Du får plats med 1,5 liter vatten och fack för värdesaker finns. Ryggsäcken sitter som en sele med elastiska remmar som gör den följsam och skön på ryggen.

Nackdelen är att det är en liten ryggsäck och är inget för dig som vill ha med dig mer än bara vatten, plånbok och mobil.


Bästa ryggsäcken för mtb – 4 bra cykelryggsäckar för mtb

Vi själva cyklar mycket mountainbike i olika typer av terräng och använder oss nästan alltid av en ryggsäck som är anpassad för mtb. Med en ryggsäck för cykling får du flera fördelar i ett.

Nästa alla mtb ryggsäckar har ett vätskesystem som gör det enkelt att dricka vatten samtidigt som du cyklar och vissa har även ett inbyggda ryggskydd.

Dessutom sitter de bra på ryggen utan att de guppar och åker åt sidan när du cyklar på ojämn terräng som andra ryggsäckar kan göra.

Andra bra fördelar är att de har smarta fack för dina cykeltillbehör – som pump, verktyg och snacks/energibars. De smarta facken gör att allt ligger stilla och på plats så de inte åker runt i ryggsäcken när du cyklar.

Vi tycker helt klart det är värt att investera i en bra mtb ryggsäck om du cyklar stig, enduro eller downhill.


1. EVOC Ride 8 Bladder – Bästa mtb ryggsäck allround

 • 8 liter
 • 2 liter vätskesystem
 • Bra öppning som ger överblick

EVOC Ride 8+2l Bladder är en smidig ryggsäck – men som ändå rymmer det viktigaste du behöver under en mtb-tur.

Här får du ett vätskesystem som rymmer 2 liter vatten vilket gör att du kan vara ute länge på stigarna. Den har även bra ryggventilation som gör att det inte blir för svettigt på ryggen.

Det vi gillar extra mycket med EVOC Ride är att den står emot vatten och håller saker torra även om det regnar, har flera smarta fack- både på insidan och utsidan.

Du kan också öppna ryggsäcken helt för att lätt få en överblick av det du har i den. Den är även prisvärd och snygg.

Nackdelen är att det inte finns något inbyggt ryggskydd, men cyklar du mest grusvägar/fina stigar eller har ett separat ryggskydd så är det inget måste.

Den här mtb ryggsäcken passar dig som: Vill ha en liten mtb-ryggsäck, men som ändå rymmer en del och har flera smarta fack.

Fördelar

 • Smarta fack
 • Smidig
 • Står emot vatten och regn bra

Nackdelar

 • Inget inbyggt ryggskydd

2. POC Column VPD Backpack 8L – Bästa mtb ryggsäck med ryggskydd

 • 3 liter vätskesystem
 • Ryggskydd
 • Sitter skönt på ryggen

POC Column VPD Backpack 8L är en mtb ryggsäck som har både ryggskydd och ett vätskesystem.

Ryggsäcken har även mindre fack på insidan där du kan lägga verktyg och värdesaker. De små facken gör att dina prylar ligger stilla och på plats när du cyklar.

Det vi gillar med POC Column VPD Backpack är att den sitter bra och stabilt mot ryggen trots att du inte har ett ”regelrätt midjebälte” att dra åt. Det gör att du känner dig mer rörlig och fri.

Ryggsäcken står även emot vatten bra så du behöver inte varar orolig att dina saker ska bli blöta när du cyklar, i regn eller över vattenpölar och lera.

Vi kan inte riktigt hitta någon nackdel med POC Column Backpack det enda är att priset är saftigt, men du får enligt oss mycket för pengarna.

Den här mtb ryggsäcken passar dig som: Vill ha en ryggsäck som har en inbyggd ryggplatta och vätskesystem. Passar dig som kör intensiv- och teknisk mtb, stigcykling samt lättare enduro.

Fördelar

 • Bekväm
 • Smidig
 • Bra fack
 • Inbyggd ryggplatta
 • Vätskesystem

Nackdelar

 • Dyr

3. Uswe Outlander 2 – Bästa mtb ryggsäck med vätskesystem

 • Liten
 • 1,5 liter vatten
 • Sitter på plats

Uswe Outlander 2 är en liten och smidig ryggsäck som har en vattenblåsa som rymmer 1,5 liter vatten. Ryggsäcken sitter som en sele på dig vilket gör att den sitter otroligt bekvämt utan att märkas av.

Det vi gillar med Uswe Outlander 2 är att den har elastiska remmar – vilket gör att den följer dina rörelser när du cyklar. Den håller även dina lösa saker i ryggsäcken på plats.

Nackdelen är att ryggsäcken är väldigt liten och du får inte plats med något mer än vatten, mobil och plånbok i den.

Den här mtb ryggsäcken passar dig som: Vill ha en vätskeryggsäck för mtb och som bara vill ha det minsta möjliga med dig – som vatten, multiverktyg, plånbok och mobil.

Fördelar

 • Lätt & liten
 • Sitter bra på ryggen
 • Följsam

Nackdelar

 • Rymmer bara vatten och dina värdesaker
 • Ingen ryggplatta

4. Camelbak M.u.l.e. Pro 14 – Bästa mtb ryggsäck för heldag

camelbak ryggsäck
 • Rymlig
 • Vattenblåsa på 3 liter
 • Ryggventilation

Camelbak M.u.l.e. Pro 14 är en lite större ryggsäck för mtb. Den rymmer 3 liter vatten det finns också flera smarta fack där du får plats med verktyg, pump, extra slag och ett extra plagg om det behövs.

Det är en perfekt ryggsäck om du ska ut på heldags-cykling och vill ha med dig mycket vatten och andra nödvändiga saker. Vår erfarenhet är att 3 liter vatten behövs för en heldag, speciellt på sommaren.

Det vi gillar med Camelbak M.u.l.e. Pro 14 är att du fäster munstycket från vattenblåsan på en magnet vilket gör det enkelt att komma åt och dricka vatten samtidigt som du cyklar.

En annan bra sak är ryggventilationen och hur skönt den sitter på ryggen.

Nackdelen är att den är dyr.

Den här mtb ryggsäcken passar dig som: Vill ha en lite större mtb ryggsäck för heldagar i skogen.

Ska du ut och cykla länge är den här ryggsäcken perfekt då den rymmer mycket vatten och du får plats med saker för en heldag ute på cykelstigen.

Fördelar

 • Bra ryggventilation
 • Smarta fack
 • Magnetfäste för vatten munstycke
 • Vattenblåsa som rymmer mycket vatten

Nackdelar

 • Dyr

bra mtb ryggsäck

Saker att tänka på när du köper en ryggsäck för mtb

 • Vätskeblåsa En viktig sak på en mtb-ryggsäck är att det finns ett vätskesystem om du dricker mycket vatten. När du cyklar gör du av med mycket vätska och behöver fylla på med vatten ofta. En vätskeblåsa rymmer 1,5-3 liter vatten och du kan dricka samtidigt som du cyklar utan att behöva stanna varje gång.
 • Ryggventilation Att bära en ryggsäck en hel dag i stökig terräng och i värme gör dig svettig, med en ryggsäck på ryggen blir du ännu mer varm och svettig. Därför är det skönt om mtb-ryggsäcken har bra ryggventilation. Det kommer så klart fortfarande vara varmt, men det är mycket skönare och svalare med bra ventilation.
 • Passform Det är bra om ryggsäcken sitter stabilt på ryggen och inte flyttar på sig när du cyklar. En mtb ryggsäck ska du knappt märka av.
 • Ryggskydd Att skydda ryggen är lika viktigt som att skydda huvudet när du cyklar mtb. Därför är ett ryggskydd ett måste i stökig terräng. Många ryggsäckar som är till för mtb cykling har en ryggplatta inbyggd i ryggsäcken, men inte alla. Därför är det viktigt att du kollar extra noga att ryggsäcken har ett inbyggt ryggskydd om du inte använder ett ryggskydd separat.
 • Smarta fack Något som vi föredrar är om det finns olika fack i och utanpå ryggsäcken. Där du kan lägga cykelverktyg, mobil och pump, men också någon energibar eller annat snacks.

Hur ska en mtb ryggsäck sitta?

En mtb ryggsäck ska sitta kroppsnära. Ryggsäcken ska inte sitta löst på ryggen då blir det lätt att den ”hoppar” runt och slår på ryggen när du cyklar på ojämn terräng, vilket kan vara ett störningsmoment.

Det är bra om ryggsäcken ser ut som en väst, sele eller att den har bröstremmar och midjebälte som går att justera efter kroppen. Ibland får du testa dig fram och justera ryggsäcken allteftersom – tills du känner att den sitter still- och stabilt på ryggen.

Hur väljer man rätt mtb ryggsäck?

Vilken typ av cyklist är du? Den som cyklar intensivt i någon timme eller den som cyklar hela dagar med många pauser?

Det finns olika varianter av ryggsäckar som passar bra vid olika tillfällen. Vi nämner några här under.

Mtb ryggsäck för kortare dagsturer och intensiva träningspass

Ska du ut och cykla i någon timme och mest vill ha en ryggsäck för vattenblåsan skull? Då ska du välja en mindre – smidigare ryggsäck.

Dessa ryggsäckar märker du knappt av då de sitter stabilt och nära kroppen.

Vissa kan påminna lite om en väst eller sele. Uswe Outlander 2 som vi nämnde tidigare i inlägget, är en typisk mtb ryggsäck som passar vid kortare- eller intensiva träningspass på cykeln.

Mtb ryggsäck för heldagar

Är du som oss – att du gärna är ute heldagar och cyklar och njuter lite av omgivningen samtidigt?

Då är det bra att välja en lite större ryggsäck som rymmer mer vatten, lite extra kläder och eventuellt något lätt att äta. Vi använder oss av ryggsäckar på 14-20L.

En bra mtb ryggsäck för längre dagar på sadeln är Camelbak Pro 14 som vi också skrivit om i inlägget, den passar bra för heldagar ute på stigarna eftersom den är större och rymmer mer.

ryggsäckar för cykling

Hur fungerar vätskesystemet på en mtb ryggsäck?

Ett vätskesystem är ett separerat system från ryggsäcken, det sitter alltså inte fast. Du kan enkelt avlägsna vattenblåsan från ryggsäcken och fylla på den med vatten.

En ryggsäck som har en vattenblåsa/vätskesystem har också ett fack i ryggsäcken som ligger närmast ryggen.

Det finns även en smidig utgång från ryggsäcken för munstycket som du sedan fäster på en axelrem i antingen en snodd eller magnet det beror på vad ryggsäcken är utrustad med.

Magnethållare är smidigast då munstycket fäster automatiskt i magneten, vilket gör att du kan dricka enkelt och smidigt samtidigt som du cyklar.

Vad ska man packa i sin mtb ryggsäck?

Du kan så klart packa vad du vill i din mtb-ryggsäck och det du får plats med. Men vissa saker är mer nödvändiga än andra att packa ner i väskan. Vi punktar upp de saker vi ofta har med oss här under.

Exempel på saker att packa i din mtb ryggsäck:

 • Cykelverktyg
 • Pump
 • Extra slang
 • Litet första hjälpen kit
 • Vatten
 • Myggmedel (under sommaren)
 • Bars eller annat snack

Sen är det så klart upp till dig vad du vill och kan få med dig. Vi brukar även ha med en extra tröja eller tunn jacka beroende på årstid och hur länge vi är ute.

smidig ryggsäck för mtb

Hur du rengör en mtb ryggsäck

Att cykla mtb i skogen kan bli riktigt smutsigt av lera och vatten som stänker upp på ryggen och då även din ryggsäck.

Så ja din ryggsäck kommer bli skitig och det är svårt att undvika hur försiktig du än är.

Så här rengör du en mtb ryggsäck – Steg för steg

 • Låt leran och smutsen torka ordentligt
 • Borsta av den torra leran från ryggsäcken
 • Klar!

Skulle det vara så att du inte får bort allt så kan du skölja av hela ryggsäcken med ljummet vatten efter att du har borstat bort den torra leran.

Fortfarande envisa fläckar kvar? Ta en fuktig trasa med en liten droppe diskmedel och gnugga försiktigt på fläcken och skölj. Låt sedan ryggsäcken lufttorka.

cykel ryggsäck

Varför du bör köpa en bra mtb ryggsäck

För det första så sitter en mtb ryggsäck mycket bättre på ryggen än en vanlig ryggsäck. De är också mindre, lättare och smidigare.

En bra mtb ryggsäck har allt i ett. Vattenblåsa, ryggskydd och smarta fack för värdesaker och cykelverktyg.

Cyklar du mycket mtb så rekommenderar vi att investera i en bra mtb ryggsäck. Du kommer inte ångra det.

Vi är själva nöjda med att vi köpte en varsin mtb-ryggsäck istället för en vanlig ryggsäck. Du blir mycket rörligare och du märker knappt av att du har den på ryggen.

3 fördelar med att ha en bra ryggsäck för mtb

 • Bekväm att cykla i
 • Bra ventilation på ryggen
 • Smarta fack
 • Inbyggt ryggskydd (Vissa modeller)
 • Vattenblåsa (Vissa modeller)

Vanliga frågor om ryggsäckar för mtb

Vilket märke på mtb ryggsäck är vanligast?

De vanligaste märkena på mtb ryggsäckar är bland annat POC, EVOC, Uswe och Camelbak.

Vad kostar en mtb ryggsäck?

De kan kosta allt mellan 400-2000kr, beroende på material, märke och om det finns ryggskydd, vattenblåsa och ryggventilation. Alla mtb-ryggsäckar har inte allt detta utan kanske en eller en del av sakerna. En ryggsäck som har allt är lite dyrare.

Hur länge håller en mtb ryggsäck?

En mtb ryggsäck kan hålla i flera år. Det beror också på hur du tar hand om den. Ryggsäcken kommer att absolut att bli smutsig, men själva ryggsäcken kommer att hålla länge. Våra mtb-ryggsäckar är över 5 år gamla nu och fungerar perfekt. Det som kan behöva bytas först är framförallt vätskesystemet och vattenblåsan.

Finns det speciella Dam- och Herr-ryggsäckar för mountainbike?

Nej de flesta ryggsäckar är unisex och du kan justera ryggsäcken efter dig. Eller så kan du köpa de i olika storlekar där de mindre passar tjejer bättre och de stora storlekarna passar killar bättre. Sen finns det färger som tilltalar tjejer mer och tvärt om.


Hur vi har sammanställt informationen

Vi cyklar själva mycket mountainbike på varierande terräng och därför har vi hunnit testa på lite olika ryggsäckar genom åren.

Med den erfarenhet vi har och de olika mtb ryggsäckarna vi testat har vi tillsammans med recensioner, tester och omdömen på nätet gjort en övergripande sammanställning över de bästa mtb ryggsäckarna.

Vi tycker att det blir ett mer korrekt test genom att väga in andra åsikter och tester för att på så vis få fram de mest populära ryggsäckarna för cykling som flest rekommenderar och använder.

Vi hoppas att vårat inlägg kunde hjälpa dig i ditt val av mtb ryggsäck även om du inte valde någon av de vi rekommenderat här!


Lämna en kommentar