Bästa snöskorna 2024 (3 bra snöskor för vandring & topptur)

Att kunna åka skidor i orörd snö är helt magiskt men även att vandra på orörda områden på vintern. Med ett par snöskor förlänger du vandringssäsong.

Med snöskorna kommer du lätt fram på djup snö utan att sjunka igenom, men även på hårt och isigt underlag.

Ett par bra snöskor ska vara lätta att ta av och på, bekväma att vandra i, ha en ställbar häl för att bekvämt vandra uppför och vara lätta att justera efter din sko. En annan fördel är om de har bra stegjärn som greppar på hårt och isigt underlag.

Innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth och Outdoorexperten

bästa snöskorna tslTSL Symbioz Hyperflex Access
Bästa snöskorna allround
(Flexibla & anpassar sig efter terrängen)
billiga snöskorGridarmor Dovrefjell Snowshoe
Bästa prisvärda snöskorna
(Rejäla stegjärn & lätta att ta av- & på)
snöskor för barnTSL Kidoo
Bästa snöskorna för barn
(Bekväma & lätta att gå i)

Bästa snöskorna är helt klart TSL Symbioz Hyperflex Access. Här får du ett par snöskor som går att använda med alla skor, du kan ställa in de på både längd och bredd. Snöskorna anpassar sig efter den terräng du går i och är bekväma att vandra i och lätta att få av och på. Nackdelen är att de är dyra annars finns det inget dåligt med dessa. De är helt enkelt så pass bra.

Vill du ha ett par billiga men ändå bra snöskor så ska du kolla på Gridarmor Dovrefjell Snowshoe. Det här är ett par bra snöskor till ett bra pris. Du får allt du behöver som en ställbar häl, rejäla stegjärn så du kan gå på hårt och isigt underlag. De passar alla skor och du kan lätt ta på dig snöskorna med en hand utan krångel om du vill.

Är du ute efter ett par grymma snöskor till ditt barn så ska du spana in TSL Kidoo. De här snöskorna är tillverkat i ett mjukgummi och har tre stålspikar för bättre grep på halt underlag. De är lätta att få av och på och är bekväma att vandra i. Maxvikten på dessa är 30kg.

Bästa snöskorna – 3 bra snöskor för vandring och toppturer

Att vandra och åka skidor på orörd snö är otroligt härligt och något vi verkligen älskar att göra. Första gången vi skulle ut på fjället och vandra under vintern bara för att testa så kom vi inte så långt.

Att vandra i djupsnö i vanliga kängor går inte alls bra. Du sjunker igenom snön och det blir otroligt kämpigt att ta sig fram om du ens kommer fram.

Ett par snöskor är därför ett måstre om du ska vandra på fjället, de gör att du håller dig ”flytande” ovanpå snön utan att sjunka igenom. Då ett par snöskor har stor yta och därför inte sjunker igenom snön som om du bara hade gått med ett par vandringskängor.

1. TSL Symbioz Hyperflex Access (Bästa snöskorna allround)

snöskor tsl
 • Lätta att ta av- och på
 • Flexibla
 • Hälen går att höja

TSL Symbioz Hyperflex Access är ett par lätta och följsamma snöskor som anpassar sig efter terrängen du går i. När du ställt in snöskorna för att passa dina skor kan du låsa dom i det läget vilket gör att du enkelt kan hoppa i dom nästa gång.

TSL Symbioz Hyperflex Access är flexibla och sköna att ha på sig när du vandrar upp på fjället. Eftersom du kan justera dessa snöskor även i bredd passar de till alla typer av skor och kängor även snowboardboots passar. Snöskorna finns i storlekarna S, M och L.

Enda nackdelen med TSL snöskor är att de är dyra. Annars finns det inget dåligt med dom.

De här snöskorna passar dig som: Vill ha ett par bra snöskor som passar till alla skor. Och vill ha ett par sköna och bekväma snöskor att gå i.

Fördelar

 • Anpassar sig efter terräng
 • Lätta att få av och på
 • Ställbar häl

Nackdelar

 • Dyra

2. Gridarmor Dovrefjell Snowshoe (Bästa prisvärda snöskorna)

snöskor billigt
 • Prisvärda
 • Ställbart hälstöd
 • Stabila

Gridarmor Dovrefjell Snowshoe är ett par snöskor som passar alla typer av skor. De är väldigt stabila och sköna att vandra i och foten sitter bekvämt och tight med snöskon tack vare vadderade remmar.

Det bästa med dessa snöskor är att du enkelt kan öppna och stänga bindningarna med en hand och du får lätt i och ur din fot utan krångel. Snöskorna har även rejäla stegjärn som greppar bra på hårt och isigt underlag.

De här snöskorna passar dig som: Vill ha ett par bra och stabila snöskor men inte vill lägga så mycket pengar på det.

Fördelar

 • Ställbar häl
 • Prisvärda
 • Rejäla stegjärn

Nackdelar

Något tunga


3. TSL Kidoo (Bästa snöskorna för barn)

bra snöskor för barn
 • Lätta att få av och på
 • Tillverkad i mjukt gummi
 • Max vikt 30kg

TSL Kidoo är ett par snöskor anpassade för barn. Snöskorna är tillverkade i ett mjuk gummi och är både lätta att få av och på men också sköna att gå i.

Ska ni gå uppför så kan ni även ställa in hälen på snöskorna för att få en mer bekväm gång uppför. Snöskorna passar till de flesta kängorna och är försedda med tre stålspikar.

De här skidskorna passar dig som: Passar dig som vill ta ut ditt barn ut på fjället vintertid. Och vill ha ett par snöskor som är lätta att få av och på barnet.

Fördelar

 • Ställbar häl
 • Lätta att få av och på
 • Sköna att vandra i

Nackdelar

 • Känns något plastig

skidor eller snöskor

Saker att tänka på när du köper ett par snöskor

 • StorlekNär du köper ett par snöskor är det vikten som bestämmer vilken storlek du ska ha på snöskorna och inte din vanliga skostorlek. Även hur djup snö du ska gå i avgör storlek.
 • Bäryta Ju större bäryta du har på dina snöskor ju bättre kan du gå över djup snö. Välj ett par större snöskor om du vet att du enbart ska använda dom när det är mycket snö där du lätt kan sjunka igenom.
 • Användningsområde När tänkte du använda snöskor? Ska du vandra i djupsnö eller är det ett par snöskor som ska funka allround?
 • Ställbart hälstöd Det är bra om snöskorna har ett ställbart häl stöd. Det gör att du kan gå bekvämt både uppför men också nerför.

Storlek på snöskor

Snöskornas storlek baseras på din vikt- och inte vilken skostorlek du har. Det är för att du behöver mer bäryta på dina snöskor ju tyngre du är och mindre ju lättare du är. Oftast benämns storlekarna på snöskor som small, medium och large.

Snöskor har spännen som går att justera efter din sko storlek. När du hittat ett läge där dina skor passar med snöskorna går de att låsa fast. När du gjort det går det enkel att få av och på snöskorna.

Bäryta

Bärytan är det absolut viktigaste när du väljer snöskor. Oftast står det vilken storlek du ska välja beroende på vad du väger, men du ska även tänka på i vilken typ av snö dom ska användas.

Om du ska mycket i pudersnö ska du välja snöskor med större bäryta eftersom du kommer sjunka ner i snön mer. Om du däremot ska gå på hårt packat snö, måttligt snödjup eller isigt underlag fungerar det med relativt lite bäryta.

Användningsområde

Förutom att du ta hänsyn till om du ska gå i lössnö eller på hårt underlag- ska du ta hänsyn till om du kommer att gå på plant underlag eller gå på sluttningar (t.ex. topptur på skidor).

Om du går på plant underlag fungerar de flesta snöskor bra eftersom du ”går som med vanliga kängor”, utan vinkel när du sätter i foten. Om du ska topptura, eller gå i fjällen rekommenderas dock ställbart hälstöd.

Ställbart hälstöd (Höjbar häl)

Ställbart hälstöd innebär att du kan låsa snöskorna i rätt vinkel efter backen du går i. Det gör att fot-isättningen blir plan trots att underlaget lutar.

En ställbar häl gör att du kan höja upp din häl i snöskon och låsa den där. Varför det är bra med en ställbar häl är för att du kan lättare och bekvämare gå uppför t.ex. ett fjäll.

Kort förklarat kan man säga att ställbart hälstöd gör att du blir mycket effektivare när du går i sluttande terräng. Vi rekommenderar helt klart att du väljer snöskor med ställbar häl för allt annat än vandring på plan mark.

Vilka snöskor ska jag välja?

Välj snöskor utifrån vilken terräng du ska vandra i och vilka snöförhållanden det är. En allround snösko funkar i de flesta förhållanden men de har en mindre bäryta vilket gör att de funkar sämre i djupsnö än om du väljer ett par snöskor med större bäryta.

Däremot funkar ett par allround snöskor bättre på ett isigt underlag och där det är lite smalare och tätare bland träd. Ett par större snöskor i tät terräng kan upplevas mer klumpiga.

Hur ska ett par snöskor sitta?

Ett par snöskor fungerar även bra att gå med på halare underlag som tjock is då snöskor har stegjärn på undersidan vilket ger ett bra grepp på is.

Snöskor ska sitta efter din egna sko och sitta tight runt. Du kan ställa in de efter dig genom att skjuta hälen framåt eller bakåt. Det finns även en rem fram på foten där du kan justera bredden om du har bereda eller smala kängor. Remmarna fungerar som ett par bindningar för snowboard.

Det går även spännen bak vid fotleden som du spänner fast din häl med. Ett par snö skor är lätta att få av och på sig när du har ställt in din storlek.

Varför ska man använda snöskor?

Att använda ett par snöskor gör att du förlänger vandringssäsongen och du kan ta dig fram i princip överallt. Det är också smidigare att ta sig fram i trång och tät terräng än med ett par skidor på fötterna.

Med ett par snöskor måste du inte använda dig av ett par stavar speciellt inte om du går på platt mark och därför har du händerna fria vilket gör snöskor populära för jakt. Men ska du vandra och du ska gå mycket upp och ner så kan det vara skönt att ha ett par stavar med sig för extra stöd.

Hur fungerar snöskor?

Ett par snöskor är till för att du ska hålla dig ”flytande” och inte sjunka igenom djupsnö. Vilket är lätt hänt om du går i snö med vanliga kängor. Du kan ta dig fram på orörda och svår åtkomna områden med ett par snöskor som du inte kan ta dig till med ett par vanliga vinterkängor.

Snöskor har en stor yta (bäryta) som fördelar vikten vilket gör att du inte sjunker igenom snön och kan vandra på precis som vanligt. Vet du att du kommer gå i djup pudersnö så är ett par snöskor med stor yta att föredra.

Det finns även snöskor som är mer allround de har inte lika stor yta men de är smidigare att vandra i och de funkar på de flesta underlag. Dock lite kämpigare i riktigt djup och mjuk snö.

vandringsjacka vinter

Skidor eller snöskor?

Både skidor och snöskor har sina fördelar. Med ett par snöskor kan du ta dig fram lättare i en snårig och tät terräng där ett par skidor kan kännas klumpiga och svåra att ta sig fram i. Även i väldigt djup snö är ett par snöskor att föredra än ett par skidor.

Nackdelen med att ha med sig ett par snöskor är att det blir mer packning att bära på än om du bara hade haft dina skidor. Men du slipper även att ända om dina skidor om du har ett par snöskor.

Hur förvarar man ett par snöskor?

Eftersom det är vassa stegjärn på undersidan av snöskorna så är det om du skyddar de med de medföljande plastskydden som kommer med.

Sätt sedan ihop dina snöskor med undersidan mot varandra och packa ner i förpackningen/väskan de kom i eller använd en spännrem och sätt ihop de med.

Hur du förvarar ett par snöskor:

 • Se till så att snöskorna är torra
 • Sätt på plastskydden på stegjärnen
 • Vänd snöskorna med undersidan mot varandra
 • Spänn fast snöskorna i varandra med hjälp av en spännrem
 • Förvara de sedan i en kartong eller låda när det inte är säsong för snöskor

Varför du bör köpa en bra snöskor

Med ett par bra snöskor kommer du lätt åt orörd terräng på vintern vilket är magiskt. Det förlänger även vandringssäsongen för dig så du kan vandra i djup snö och på isigt underlag utan att sjunka igenom eller att halka.

Du kan ta dig långt bort med ett par snöskor dit ingen annan kan ta sig utan snöskor. Sen vi skaffade snöskor så har vi upptäckt så mycket mer av naturen.

3 fördelar med att ha en bra snöskor

 • Du kan gå i djup snö
 • Lättare att gå uppför fjäll
 • Bra att gå med på halt underlag

Vanliga frågor om snöskor

Kan man springa med snöskor?

Ja det kan du. Att springa med snöskor är både kul men också tuffare än vanlig löpning.

Kan man ha ett par snöskor till snowboard?

Ja du kan enkelt justera snöskor så att de passar dina snowboarboots. Det gör det möjligt för dig att åka snowboard på orörd snö och de är enkla att packa ner i en ryggsäck när du åker nedför.

Vilken storlek ska man ha på snöskor?

Storlekar på snöskor går efter din vikt och inte din skostorlek. Ett par snöskor går att justera efter din skostorlek och dina kängor. Storlekarna brukar oftast benämnas i small, medium och large. Eller att storlekarna visar maxvikten.

Kan man gå på is med ett par snöskor?

Ja det kan du göra, snöskor har så kallade stegjärn under sulan som greppar bra på is och halt underlag.

bra snöskor för vandring

Hur vi har sammanställt informationen

Vi har själva vandrat mycket på vintern i olika miljöer och väder därför har vi hunnit med att prova på några snöskor genom åren. Med den erfarenhet vi har och de olika snöskor vi har testat har vi tillsammans med recensioner, tester och omdömen på nätet gjort en övergripande sammanställning över de bästa snöskorna.

Vi tycker att det blir ett mer korrekt test genom att väga in andra åsikter och tester för att på så vis få fram de mest populära snöskorna som flest rekommenderar och använder. Vi hoppas att vårat inlägg kunde hjälpa dig i ditt val av snöskor även om du inte valde någon av de vi rekommenderat här.


Lämna en kommentar