Mat som håller utan kylskåp – Bra tips på campingmat

Finns det mat som inte behöver stå i kylskåpet? Ja, det finns massor med mat-, tilltugg- och dryck som klarar sig utan kylskåp.

När man vandrar, campar, reser långt med bil eller tåg är det svårt att hålla maten kall. Men det finns mat du kan äta och laga där du inte behöver ett kylskåp.

Livsmedel som klarar sig utan kylskåp är bland annat mat i pulverform, bra konserver, nötter, torkad frukt och gryn. Varför man inte ska ha mat med sig som behöver hållas kallt är för att det kan växa bakterier i maten och du kan bli sjuk. Bakterier växer snabbt i värme.

Mat som inte kräver tillagning

Är du på resande fot finns det oftast inte något kök att tillaga maten på. Men det finns flera sätt så du kan få i dig en enkel lunch eller middag utan att behöva tillaga den eller att du måste hålla den kall.

Något vi brukar äta när vi är ute och reser och inte har tillgång till kök eller kyl är mjukt- eller hårt bröd med makrill i tomatsås. Det är superenkelt och billigt, inget utav varorna behöver kylskåp eller tillagas.

Nu finns även kycklingfilé i konserver som du också kan ha på mackan och som inte behöver vara i kylskåpet. Det är en helt ok lunch eller middag om man vill ha mat snabbt och som inte behöver tillagas.

Bra konservmat

Bra konserver är bra mat som klarar sig utan kylskåp och är också bra som matlådor om man inte har tillgång till kylskåp. Nackdelen med konserverad mat är att den väger lite mer om man ska bära runt på den längre sträckor.

Det finns mycket olika konserver idag och det behöver absolut inte vara dålig mat, utan kan faktiskt vara riktigt bra mat. Konserver håller också i flera år, du kan äta konservmat kall även om vissa konserver är godare att äta varma.

Har du öppnat en konservburk men inte ätit upp allt ska den förvaras i kylskåp, annars klarar den sig utan kyl. Så se till att äta upp maten om du väl öppnat en burk.

Här är en lista på bra konservmat:

 • Makrill
 • Kycklingfile
 • Vita bönor
 • Tonfisk
 • Majs
 • Gulaschsoppa
 • Köttbullar
 • Potatis

Det här är bara några förslag på konservmat det finns så mycket mera. Gå till din matbutik och kolla.

konservmat

Mat som klarar sig utan kylskåp

Andra bra livsmedel som klara sig utan kylskåp är torkad mat, pasta, gryn och pulver. Oftast behöver det tillagas tillsamman med vatten och passar bättre för vandring än om du är på resandefot på ett tåg eller bil.

Ett tips är att kolla vad som inte står kallt i mataffären, de livsmedlen klarar sig utan kylskåp tills du har öppnat den.

Frystorkad mat

Frystorkad mat är toppen att ha med sig när man vandrar eftersom det är lätt att bära på och det klarar sig utan att vara i ett kylskåp det enda som behöver tillsättas i torkad mat är hett vatten. Även nudlar är en bra torkad maträtt som endast behöver hett vatten.

Förutom maträtter som är torkade så finns det:

 • Torkad frukt
 • Torkat kött
 • Torkad fisk

Pulvermat

Mat i pulverform är också enkelt att ha med sig om vill ha en lätt packning och som inte behöver kylskåp. Men den behöver också som torkad mat hett vatten för att tillagas. Exempel på pulvermat är potatismos, välling och såser.

Snacks

Snacks är alltid bra att ha med sig och det är inget du behöver oroa dig för som kan bli dåligt, det klarar sig en tid efter att du öppnat förpackningen utan att behöva stå svalt.

Tips på gott mellanmål som inte behöver ett kylskåp och som är bra när energinivån sjunker är:

 • Nötter
 • Kex
 • Ölkorv
 • Torkad frukt
 • Frön

Campingmat utan kylskåp

Precis som när man vandrar så kan man äta konserver, torkad mat, pulver mat, pasta och ris när man campar. Så länge du har tillgång till ett stormkök eller annat kök där du kan koka vatten.

När du har tillagat maten så måste du såklart äta upp den eftersom den kommer bli dålig annars för då behöver den stå i ett kylskåp.

Tips på mat kan bland annat vara pasta med pesto, gulaschsoppa, nudelsoppa, ris och kyckling på konserv eller gör en god och matig sallad. Bara fantasin sätter stopp för va du kan göra.

Förvara mat utomhus

Självklart ska du inte förvara mejeriprodukter och färdiglagad mat utomhus när du campar eller är på vandring av flera orsaker, maten blir dålig och du kan bli sjuk av den, mat som står ute kan också dra till sig djur.

Eftersom konserver och torkad mat klara av att ligga i ryggsäcken/väskan så kan du ha den där eller inne i tältet. Maten kommer inte bli dålig så länge den är oöppnad.

Förvara maten i en kylbox

Ett enkelt sätt att hålla färskvaror och mejeriprodukter under en roadtrip eller campingsemester är att använda en kylväska eller kylbox.

Om du ska ha kyla under flera dagar krävs det el. Men om det bara är första kvällen klarar du dig oftast med en kylväska med kylklabbar.

Grönsaker utan kyl

Grönsaker klarar av att vara utan kylskåp ett visst tag medan vissa grönsaker klarar sig utan kylskåp en längre tid. Men ligger de framme i solen blir de dåliga mycket fortare, många grönsaker trivs bäst där det är mörkt och svalt.

Ska du fjällvandra och gärna vill ha med dig grönsaker så kan du ha det de första dagarna men du bör äta upp de så snart du kan. Grönsaker är en färskvara.

Tips på grönsaker du kan ha med dig när du vandrar som klar sig bra utan kylskåp:

 • Avokado
 • Morot
 • Gurka
 • Kål
 • Tomater
grönsaker utan kyl

Drycker som klarar sig utan kylskåp

Alla drycker vill man såklart att de ska vara kalla när man dricker för de smakar som godast då. De drycker som inte behöver kylskåp är bland annat läsk och saft.

Som vi nämnde innan så ser du i mataffären vilka drycker som står i kylen och vilka som inte gör det. Exempel på drycker som behöver kylskåp är mjölkprodukter, juice och smoothie.

Lämna en kommentar