Bästa solglasögonen för vandring 2024 (Bäst i test)

Du har säkert upplevt att ögonen rinner när det blåser och att du får huvudvärk för att du spänner ögonen vid reflektioner av sol, vatten och snö. Eller att solglasögonen hela tiden glider av när du blir svettig och varm när du vandrar?

Därför ska du skaffa ett par solglasögon för vandring som hjälper dig mot allt detta. Din vandring kommer bli roligare och mer avslappnade med ett par bra solglasögon.

Ett par bra solglasögon för vandring ska skydda mot UV-ljus, reflektioner från vatten och snö, skydda ögonen från sidan, vara lätta och ventilerande. De ska även sitta bra och bekvämt på ansiktet när du vandrar.

Innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth och Outdoorexperten

solglasögon för vandringBliz Fusion
Justerbara solglasögon för vandring
(Utbytbar lins)
solglasögon pocPoc Crave
Solglasögon i lättvikt för vandring
(Tålig och slitstark båge)
solglasögon oakleyOakley Jawbreaker
Smidiga solglasögon för vandring
(Ger bra syn och klarhet)
polariserade solglasögonJulbo Vermoni Classic Spectron 3
Coola solglasögon för vandring
(Polariserade linser)

De bästa solglasögonen för vandring som är justerbara är Bliz Fusion. De passar alla oavsett om du har ett smalt eller brett huvud. Extra bra är att du slipper imma på glaset och de är lätta att bära. Du kan enkelt byta utseende på glasögonen med linser och ändra bågen om du vill.


Vill du ha ett par slittåliga lättvikts solglasögon för vandringen är Poc Crave något för dig. De har en slitstark båge som klara av smällar så du behöver inte vara orolig för att tappa dom. De sitter också kvar även när du blir blöt.


Är du ute efter ett par solglasögon som sitter tight på ansiktet men som ändå ventilerar ska du kolla på Oakley Jawbreaker. Här får du ett par solglasögon som ger dig en klar och skarp syn och som skyddar sidorna på ögonen.


Ett par riktigt coola solglasögon för vandring är utan tvekan Julbo Vermoni Classic Spectron 3. De är inte bara snygga utan de har bra funktioner också som polariserad lins och bågen på glasögonen gör att du inte kommer att tappa dom inte ens om du hänger upp och ner.


Solglasögon för vandring (Bäst i test)

Vi har vandrat mycket i olika väderförhållanden med olika solglasögon. Och har lärt oss att bra solglasögon för vandring är sportglasögon.

Vi tycker det är viktigt att solglasögon för vandring har bra passform. Solglasögonen ska inte bara sitta bra på näsan, utan också sitta på plats när du rör på huvudet och inte glida ner när du svettas och blir blöt.

Vi föredrar också polariserade linser som minskar reflektioner från sjöar och snö. Och ett bra UV-skydd för att skydda dina ögon från de skadliga solstrålarna.

I det här inlägget kommer vi ge dig 4 tips på solglasögonen för vandring och en guide på vad du ska tänka på när du köper solglasögon för vandring.


1. Bliz Fusion – Bästa solglasögonen för vandring (Med utbytbar lins)

bliz fusion

Bliz Fusion är ett par lätta solglasögon som ventilerar vilket gör att du slipper imma på insidan av glasen. De här solglasögonen kan du variera på flera olika sätt med att byta linser och ändra bågen.

Det vi gillar med Bliz Fusion är att de passar alla huvuden smala som breda då bågen är flexibel och kan böjas på olika sätt för att sitta bra runt både öron och huvud.

Du får ett par grymma solglasögon som är funktionella men som du också kan ändra utseendet på till et bra pris.

Nackdelen med Bliz Fusion är att det inte finns några linser som är polariserade att byta till.

Den här solglasögonen passar dig som: Vill ha ett par solglasögon som du enkelt kan justera och anpassa efter dig och dina önskemål. Passar också om du vill ha ett par lätta och ventilerande glasögon.

Fördelar

 • Flexibla bågar
 • Immar inte
 • Prisvärda
 • UV-Skydd

Nackdelar

 • Inget polariserande glas

2. Poc Crave – Bästa solglasögonen för vandring (Lättvikt)

lättviktiga solglasögon vandring

Poc Crave är ett par lättvikts glasögon att vandra i men som också har en slittålig båge som inte går söder i första hand.

Linsen går att byta ut och hydrofillgummit gör att glasögonen sitter på plats när du blir blöt eller svettig utan att glida av.

Det vi gillar med Poc Carve är den öppna ramen som gör att du slipper bli varm bakom glasögonen. De är också snygga i klassiskt matt svart färg som gör att de passar alla.

Nackdelen med Poc Carve är att de saknar en polariserande lins och de är lite svåra att byta lins på i början.

Den här solglasögonen passar dig som: Vill ha ett par lätta men slittåliga solglasögon för vandring. Och som vill att de sitter på plats även när du blir blöt.

Fördelar

 • Snygga i matt svart
 • Lätta
 • Slittålig båge
 • UV-Skydd

Nackdelar

 • Saknar polariserat glas
 • Svåra att byta lins på i början

3. Oakley Jawbreaker – Bästa solglasögonen för vandring (Smidiga)

ventilerande solglasögon

Oakley Jawbreaker är ett par solglasögon som sitter slimmat på ansiktet och som skyddar hela ögat även på sidorna.

Du behöver inte oroa dig över imma på insidan av linsen för att de sitter tight, det finns ventilation som gör att luften går genom.

Det vi gillar med Oakley Jawbreaker är att ju mer du svettas ju bättre sitter de kvar på ansiktet. De är också super lätta att byta lins på, Oakley Jawbreker ger dig även klar syn.

Nackdelarna med Oakley Jawbreaker är att de är smala. De passar bäst på dig med litet eller smalt ansikte.

Den här solglasögon passar dig som: Vill ha ett par solglasögon för vandring som sitter tight. Eller om du svettas mycket och vill vara säker på glasögonen inte kommer glida ner.

Fördelar

 • Lätt att byta lins på
 • Smidiga
 • Ger klar och skarp syn
 • UV-skydd

Nackdelar

 • Smala glasögon som inte passar alla ansiktsformer

4. Julbo Vermoni Classic Spectron 3 – Coolaste solglasögonen för vandring (Polariserade)

coola solglasögon för vandring

Julbo Vermoni Classic Spectron 3 är ett par riktigt coola och tidlösa solglasögon som du kan använda vid vandring. De skyddar bra mot väder och vind tack vare läder skyddet på sidorna.

Det vi gillar med Julbo Vermoni Classic Spectron 3 är att de är omöjliga att tappa och att de verkligen skyddar sidorna på ögat. De är perfekta att ha på fjällvandring när vädret är ostabilt.

Det polariserade linsen gör att du slipper bli bländad av snö och sjöar på vandringen.

Nackdelarna med Julbo Vermoni Classic Spectron 3 är att du inte kan justera bågarna vilket gör att de inte passar alla. Det går heller inte att byta ut linsen.

Den här solglasögonen passar dig som: Vill ha ett par riktigt coola och tidlösa solglasögon för vandringen. Men som också ger ett bra UV-skydd och skyddar mot reflekterande snö och vatten.

Fördelar

 • Polariserad lins
 • UV-Skydd
 • Omöjliga att tappa
 • Coola

Nackdelar

 • Går ej att justera bågarna
 • Dyra
 • Ingen utbytbar lins

bra solglasögon för vandring

Saker att tänka på när du köper solglasögon för vandring

 • Skydd -Ett par solglasögon för vandring ska skydda mot UV-stråla men också mot kvistar, vind och damm. De ska även skydda på sidorna
 • Passform – Det är viktigt att solglasögonen sitter bra bakom öronen och på näsan. Att de inte glider av när du blir svettig eller blöt.
 • Linskvalité – Kolla alltid vad det är för kvalité på linsen så de är hållbara och ger ett bra skydd mot solen.
 • BågenBågen på ett par solglasögon för vandring ska vara hållbara och tillverkade i ett slittåligt material.
 • Stil – Sist men inte mist så ska ett solglasögon se snygga ut och spegla din personliga stil. Det gör också att du kommer trivas i dom.

Skydd

Det första du ska tänka på vid val av solglasögon för vandring är hur glasögonen skyddar.

Dina solglasögon ska skydda dina ögon från skadliga UV-strålar, men också mot damm, grenar och vind.

När du vandrar utsätts dina ögon för starkt solljus, grenar och kvistar i tät terräng men också av väder och vind. Det är viktigt att glasögonens lins täcker dina ögon, även på sidorna.

Passform

Nästa sak du bör tänka på är passformen på solglasögonen. De ska vara åtsittande men bekväma så de sitta kvar även när du svettas eller blir blöt.

Ett par bra solglasögon för vandring ska vara lätta att bära och inte tynga ner. De ska också vara tillräckligt stora för att skydda dina ögon.

Lins

Linskvaliteten är också viktig. Du vill ha ett par solglasögon som inte repas direkt och de ska tålas att tappas utan att de går sönder på en gång.

En annan fördel är om linsen är utbytbar på solglasögonen, då kan du variera mellan olika linser men även byta lins om den skulle gå sönder.

Det är också viktigt att linsen har ett UV-skyddsfilter, för att skydda dina ögon från skadliga solstrålar.

Båge

Bågen på solglasögon ska vara hållbara och tillverkade i ett slitstarkt material som tål att tappas utan att de går sönder.

Det är också bra om bågen är bekväm att bära, att de inte skaver mot huden eller trycker för hårt bakom öronen.

Stil

Stilen på solglasögonen har också betydelse för att du ska trivas i dom och använda solglasögonen.

Välj ett par solglasögon som passar din personlighet, eller glasögon i din favoritfärg. Det finns mycket olika stilar och variationer på solglasögon för vandring idag.

Är du osäker på vad du passar i? Ett säkert kort är att välja solglasögon med svart lins och mörka bågar. Det passar på alla och är alltid modernt.

rätt storlek på solglasögon

Hur man väljer rätt storlek på solglasögon

För att hitta rätt storlek på solglasögon som passar för ditt ansikte kan du gå till väga på lite olika sätt. Mät dina gamla solglasögon, mät bredden på ditt ansikte eller kolla i din nuvarande solglasögon vilka mått de har.

Se också till att glasögonen sitter bra på näsan och inte glider ner för ansiktet. På många sportglasögon kan du justera nässadlarna för att passa din näsa.

Vi går igenom de olika sätten här nere på hur du får fram rätt storlek på solglasögon.

Mät bredden på dina nuvarande solglasögon

 • Ta ett måttband
 • Mät från den ena gångjärnsskruven till den andra gångjärnsskruven
 • Nu har du fått ut storleken på bredden som dina nuvarande glasögon har

Har du inga solglasögon eller inte är riktigt nöjd med storleken du har? Då kan du mäta bredden på ditt ansikte.

Så mäter du bredden på ansiktet

 • Använd ett måttband
 • Mät från ytterkanten av ett öga till andra ytterkanten på det andra ögat
 • Nu har du fått fram bredden på ditt ansikte

Du kan också jämföra de olika måtten du fick fram av att mäta dina gamla solglasögon med bredden du fick fram av att mäta ansiktet för att se om de stämmer överens.

Ta reda på storleken i dina gamla solglasögon

Har du inget måttband för att mäta eller tycker att det är krångligt kan du kolla i dina gamla solglasögon vad de har för mått. Vi lägger in en bild här så du kan se hur du ska läsa av siffrorna.

 • Linsens bredd är mätt rakt över där linsen är som bredast.
 • Bryggstorleken är bredden mellan de båda linserna (näsbryggans bredd). Bryggbredden varierar mellan 14-24mm.
hitta rätt storlek på solglasögon

Vad är skillnaden mellan vandringssolglasögon & vanliga solglasögon?

Den största skillnaderna mellan ett par vanliga solglasögon du använder till vardags med ett par solglasögon för vandring är att de täcker mer av sidorna på ögonen än vad vanliga solglasögon gör.

Det är bra när du vandrar runt sjöar eller i snö, där reflektioner från vatten eller snö kan vara starka.

Sitter bättre på ansiktet & har bättre UV-skydd

En annan skillnad är att solglasögonen har en annan passform som gör att de sitter bättre på ansiktet när du är aktiv och rör på dig. Glasögonen glider inte av näsan när du blir svettig eller blöt.

Solglasögon för vandring är också mer slittåliga och har ett bättre UV-skydd än vanliga solglasögon du använder till vardags.

Varför använda solglasögon vid vandring?

Under vandring utsätts dina ögon för påfrestningar som bland annat sol, damm och väder och vind.

Det finns två tillfällen där vi tycker det är ett måste med solglasögon. Det är när du fjällvandrar och vandrar vid havet.

Det beror på att UV-ljuset är starkare på hög höjd, det kan vara snö kvar på marken som ger reflektioner men det kan också vara blåsigt uppe på fjället. Vandring vid havet ger starka reflektioner från vattnet.

Varför är det bättre med ett par sportglasögon än vanliga solglasögon?

Ett par sportglasögon för vandring är lätta, ventilerande, har bra UV-skydd och sitter bra på ansiktet och bakom öronen.

De skyddar även ögonen från sidan tillskillnad från vanliga solglasögon du använder till vardags.

3 fördelar med sportglasögon istället för vanliga solglasögon:

 • Lätta
 • Skyddar sidorna på ögonen
 • Sitter kvar även när du blir svettig

Vad är en polariserad lins?

En polariserad lins är en typ av lins som tar bort bländning från reflekterade ytor, som bland annat vatten, snö och blöt asfalt. Polariserat glas gör det lättare att se i ljusa förhållanden.

Fördelar med polariserad lins

 • Minskar bländning och gör det lätt att se i ljusa miljöer
 • Tar bort reflektioner från vatten, snö, blöta väglag och blänk från fönster

Nackdelar med polariserad lins

 • Svårt att se på skärmar som exempel mobil och GPS
 • Blir lätt repiga

Polariserade linser är ett bra val när du vandrar vid havet eller nära sjöar, eftersom de tar bort reflektioner från vattnet.

Som vi nämnt tidigare, se till att linserna på solglasögonen är tillräckligt stora för att täcka sidorna av dina ögon så inte de ljusa reflektioner kommer in den vägen.

förvara solglasögon

Bra tillbehör till vandringsglasögon

Det finns egentligen två tillbehör vi rekommenderar till fina solglasögon. Ett fodral för att skydda det mot repor. Och om du upplever att du ofta har händerna fulla- eller tappar dina solglasögon, ett nacksnöre.

Fodral (Förvara dina solglasögon säkert)

Det bästa sättet att förvara dina solglasögon på är i ett fodral när du inte använder dem. Det kommer skydda linserna från repor och smuts.

Det finns två olika fodral för solglasögon, hårda och mjuka fodral. Vi rekommenderar att använda ett hårt fodral, eftersom det skyddar dina glasögon bättre.

Ett mjukt fodral är bra om du bara ska ha dina solglasögon i väskan för att skydda dom mot repor, men ett hårt fodral är bättre mot både repor och stötar. Du behöver heller inte bry dig om hur du lägger glasögonen i ryggsäcken med ett hårt fodral.

Nacksnöre (Behövs verkligen det?)

Ett nacksnöre är inte nödvändigt, men det kan vara bra att ha vid vissa tillfällen.

Nacksnöre kan vara bra om dina bågar är små och är svåra att sätta på huvudet. Det är också ett säkert sätt för att inte tappa dina solglasögon i marken.

Vanliga frågor om solglasögon för vandring

Hur mycket kostar ett par solglasögon för vandring?

Ett par vandringsglasögon kostar mellan 350-3000kr. Det som avgör priset är hållbarhet, material och funktioner på solglasögonen. Men också märket spelar stor roll för priset.

Det viktigaste är att hitta ett par solglasögon som passar dig och dina behov men som framförallt skyddar dina ögon mot UV-stålar och reflekterande ljus.

varför är sportglasögon bra

Hur vi har sammanställt informationen

Vi har själva vandrat mycket i olika miljöer och väder därför har vi hunnit med att prova på en del sportglasögon för vandring genom åren.

Med den erfarenhet vi har och de olika solglasögon vi har testat har vi tillsammans med recensioner, tester och omdömen på nätet gjort en övergripande sammanställning över de bästa solglasögonen för vandring.

Vi tycker att det blir ett mer korrekt test genom att väga in andra åsikter och tester för att på så vis få fram de mest populära sportglasögon som flest rekommenderar och använder.

Vi hoppas att vårat inlägg kunde hjälpa dig i ditt val av solglasögon för vandring även om du inte valde någon av de vi rekommenderat här!


Lämna en kommentar